Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το stock picking και τα σενάρια αντίδρασης

Μικρά κέρδη στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Πρώτος στόχος η διασφάλιση των 615-611 μονάδων, με το διεθνές κλίμα να συνηγορεί στις προσπάθειες των long. Ποιες μετοχές δίνουν τώρα σήμα long από τον FT 25 και τα mid caps.

Χρηματιστήριο: Το stock picking και τα σενάρια αντίδρασης

Στην ευθεία πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου (και) η Wall Street, αντιμέτωπες με την έξαρση της υγειονομικής κρίσης οι ευρωπαϊκές αγορές και στα καθ' ημάς, στο Χρηματιστήριο Αθηνών το κλίμα βαραίνει περισσότερο λόγω της παρόξυνσης του τουρκικού αναθεωρητισμού και των ανησυχιών λόγω Covid-19.

Δεδομένου ότι η όποια αγοραστική διάθεση των long, συνακόλουθα της προσπάθειάς τους για υπέρβαση των 660 μονάδων, ανακόπηκε από την προηγούμενη Δευτέρα -με αφορμή την έκδοση της νέας (τότε) Navtex από την Αγκυρα-, το πλεονέκτημα πέρασε στα χέρια των short.

Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις η διόρθωση, με τους βασικούς δείκτες να γράφουν σημαντικές απώλειες, με τον τραπεζικό να έχει διψήφιο ποσοστό.

Με συνέπεια, η εβδομάδα να ξεκινά με τον Γενικό Δείκτη από τις 620,18 μονάδες, τον FTSE25 από τις 1.461,77 και τον ΔΤΡ από τις 280,57 μονάδες. Χαμηλότερα σημαντικών περιοχών οι πρώτοι δύο βασικοί δείκτες, για τον τρίτο δεν το συζητάμε καν, με αυτό να σημαίνει πως θα απαιτηθεί επιπλέον προσπάθεια από τους long προκειμένου να διασφαλιστούν οι ζώνες των 615-611 για τον ΓΔ και των 1.450 για τον FTSE25.

Αναπόφευκτα, στο stock picking θα περιοριστούν (κυρίως) traders και επενδυτές, καθώς και την προηγούμενη εβδομάδα συγκεκριμένες μετοχές πήγαν κόντρα στη διόρθωση των δεικτών. Αλλωστε, εδώ και μήνες η προσέγγισή μας της αγοράς, η θέση μας, είναι «μετοχές και όχι δείκτες», τακτική που -μέχρι τώρα- αποδίδει και με αυτήν συνεχίζουμε. Μέχρι νεωτέρας.

Επιχειρηματικές εξελίξεις, ειδήσεις για επιμέρους, ακόμη και φήμες/σενάρια θα παραμείνουν οδηγός κυρίως για τους βραχυπρόθεσμους αλλά και τους επενδυτές.

Κατασκευές, ενέργεια, ευρύτερη πληροφορική/τεχνολογία, οι κλάδοι κύριου ενδιαφέροντος.

ΑΚΤΩΡ, AVAX, Mytilineos, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, αλλά και Quest,Profile, Ideal, ElvalHalcor, Intralot και Δομική Κρήτης, Pasal και Πλαστικά Θράκης, Sarantis, Papoutsanis κ.α. με διαμορφωμένη long (σε εβδομαδιαίο) τάση μεταξύ των μετοχών που χρήζουν επιβεβαίωση της φοράς τους και αυτή την εβδομάδα.

Στην Κύρια Αγορά, από σήμερα οι μετοχές των Pasal και Δομική Κρήτης.

Σύμβαση για έργα ύψους 120 εκατ., για την κατασκευή προσφυγικών δομών, ανέλαβε η Mytilineos, σύμφωνα με τον Φώτη Κόλλια.

Σε έκδοση 3 ομολόγων προχωρά η ΣΙΔΜΑ, ευνοημένη η ElvalHalcor από την πρόθεση της ΕΕ να επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων αλουμινίου από την Κίνα, μέρισμα 1,71 ευρώ/μετοχή διανέμει η Mermeren (καταβλητέο από 2 Νοεμβρίου), από Τετάρτη έως Παρασκευή η δημόσια προσφορά για το ομόλογο, ύψους 200 εκατ., του ΟΠΑΠ.

Νωρίτερα, από τις 3.484,62 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,64%, τα futures του S&P500 στη Wall Street.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v