Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσουνάμι πωλήσεων στο Χρηματιστήριο

Κάτω και από τις 560 μονάδες, με πτώση άνω του 6% ο Γενικός Δείκτης. Μεγαλύτερες οι πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές. Ισχυρές απώλειες για ΔΕΗ, Lamda, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ. Τα σινιάλα για τη συνέχεια.

Τσουνάμι πωλήσεων στο Χρηματιστήριο

Στα ευρωπαϊκά, επιχειρείται ανασύνταξη δυνάμεων, από αρκετά χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις, με ρυθμό που παραπέμπουν σε τελική αξία συναλλαγών αρκετά μεγαλύτερη του μέσου όρου των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Με διόρθωση σταθερά μεγαλύτερη του 4% για τον Γενικό Δείκτη, οι πωλητές έχουν ισχυρό προβάδισμα σε 87 μετοχές, στο σύνολο των 25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και των 20 της μεσαίας, με την όποια ζήτηση να έχει χαμηλώσει έως 8,16%.

Εκτενέστερες οι ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές μετοχές, με αυξημένο ρυθμό όμως και σε blue chips, τίτλους-σηματωρούς από τους οποίους traders και επενδυτές έγραφαν υπεραξίες, μέχρι και τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πριν λίγο πως στο ΧΑ, όπως και στο σύνολο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, διαμορφώνεται συνδυαστικά η προεξόφληση της κατάστασης, με την υποτιμητική κερδοσκοπία. Μόνο που σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορεί να αποτιμηθούν επακριβώς οι επιπτώσεις από την επιδείνωση στο υγειονομικό μέτωπο, την έκταση της ύφεσης, των επιπλέον προβλημάτων που δημιουργούνται, από το τραπεζικό σύστημα μέχρι την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση κ.λπ.

Ειδικότερα, στο ΧΑ, μετά το αρχικό ευρύ πτωτικό χάσμα, οι πωλητές δεν έχουν μετριάσει τις εντολές τους, οι δε αγοραστές δεν δείχνουν ιδιαίτερα πρόθυμοι να ενεργοποιηθούν περισσότερο. Τουλάχιστον για την ώρα.

Στις 233 με απώλειες 6,33% ο ΔΤΡ, στις 1.334 διορθώνοντας 4,49% ο FTSE25, καθώς πιεστικές πωλήσεις συνεχίζονται σε τραπεζικές και μετοχές-σηματωρούς. Κατάσταση που επιτείνεται και λόγω των υποχρεωτικών ρευστοποιήσεων που γίνονται, προκειμένου να καλυφθούν κωδικοί μόχλευσης και margin.

Σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ η μεγαλύτερη συναλλακτικότητα, με τις πωλήσεις να έχουν φτάσει νωρίτερα έως τα 11,56 ευρώ, τα 4,51 και τα 7,065 ευρώ αντίστοιχα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε μετοχές με short τάση και πριν το 2ήμερο sell off στην Ευρώπη, οι πωλήσεις παραμένουν σταθερές παρά το ότι, για ορισμένους, αρχίζουν να διαμορφώνονται ελκυστικότερες αποτιμήσεις. Τουλάχιστον, όπως αυτοί εκτιμούν, με τον ΟΠΑΠ στα όρια των 7 ή με τη ΔEH στα 4,50 ευρώ.

Ωστόσο είναι περισσότεροι αυτοί που ακολουθούν τον κανόνα «μαχαίρι που πέφτει, δεν δοκιμάζεις να το πιάσεις...», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις τελικές τιμές μηνός Οκτωβρίου, όπως θα διαμορφωθούν αύριο Παρασκευή.

Ενδεικτικές τιμές για μετοχές του δείκτη: Mytilineos στα 9,36 (-4,54%), Jumbo 12,52 (-1,42%), Motor Oil 7,845 (-3,15%), EΛΛΑΚΤΩΡ 1,288 (-8,05%), Lamda Development 4,97 (-4,45%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 5,79 (-6,16%).

Από τον FTMidCap: Quest στα 7,96 (-1,73%), ΚΡΙ ΚΡΙ 6,28 (-0,95%), Πλαστικά Θράκης 2,635 (-3,66%), Intrakat 1,165 (-3,72%).

Στα σχεδόν 30 εκατ. ο τζίρος, στις 13:00.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v