Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα δεδομένα μετά την κατάρρευση

Με τον τζίρο να εκτοξεύεται στα 82,1 εκατ. ευρώ ο Γενικός Δείκτης βυθίστηκε στις 564 μονάδες. Ταυτόχρονη πτώση για τραπεζικές μετοχές και blue chips. Viohalco και Aegean τα μόνα blue chips με θετικό πρόσημο.

Χρηματιστήριο: Νέα δεδομένα μετά την κατάρρευση

Στη σκιά της χθεσινής βουτιάς των διεθνών αγορών και των σκληρών μέτρων που ανακοινώθηκαν σε Γαλλία και Γερμανία και άλλες χώρες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού το ελληνικό χρηματιστήριο πραγματοποίησε ελεύθερη πτώση. 

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η σημερινή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων επτά μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 23/3 (-7,85%), ο ΓΔ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 6,5 μηνών (το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 3 Απριλίου, 540,74 μονάδες), ο ΔΤΡ τερμάτισε τη συνεδρίαση σε νέα ιστορικά χαμηλά, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 2,1 δισ. ευρώ, ενώ στο τελευταίο πτωτικό τριήμερο η κεφαλαιοποίηση σημείωσε απώλειες 3 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι για τη σημερινή συνεδρίαση – άτακτη υποχώρηση, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η χθεσινή αργία, με τα Χ.Α. να καλείται να καταγράψει, εντόκως, τις χθεσινές σημαντικές απώλειες των Διεθνών Αγορών.

Αξίζει υποσημείωσης η νέα αξιοπρόσεκτη ενίσχυση του τζίρου (ο υψηλότερος του τελευταίο τριμήνου, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 24/7 με 91,9 εκατ.), οι σημερινές κινήσεις των “sellers” επεκτάθηκαν και εκτός Τραπεζικών μετοχών και Διυλιστηρίων και συμπεριέλαβαν σχεδόν όλες τις μετοχές του FTSE25, δίνοντας την εντύπωση πως σε περίπτωση υποτροπής του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος, θα βρεθούν υπό πίεση και Δεικτοβαρείς μετοχές, που επιδείκνυαν σαφώς αμυντικότερες διαθέσεις, στο αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Έτσι και πλην εξαιρετικού απροόπτου, όλα δείχνουν ότι τα “πράγματα θα χειροτερέψουν, πριν αρχίσουν να γίνονται καλύτερα” (!)

Να σημειωθεί ότι το “κουδούνι” της λήξης των συναλλαγών, βρήκε το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης με αρνητικό πρόσημο, πλην των ΑΡΑΙΓ (+0,56%) και ΒΙΟ (+1,86%) έστω και αν έδωσαν σχετική αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας, ενώ οι πτωτικές μετοχές, ενδοσυνεδριακά, ήταν υπερδεκαπλάσιες των ανοδικών, με την αναλογία να βελτιώνεται οριακά, προς το τέλος.

Επιστροφή των αγοραστών στην Αγορά ομολόγων, μετά το χθεσινό “ξεπούλημα”, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων και με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 0,939%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, ασφαλώς και δεν αποτελεί είδηση πως όλες ανεξαιρέτως κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όμως αξίζει να σημειωθεί η σχετική αντίδραση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Η μετοχή της Alpha Bank (-7,31%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,42 ευρώ (-9,68%), της Εθνικής (-4,82%) μέχρι τα 0,86 ευρώ (-7,59%), της Eurobank (-3,78%) μέχρι τα 0,277 ευρώ (-8,10%) και της Πειραιώς (-9,60%) μέχρι τα 0,64 ευρώ (-10,99%). Να σημειωθεί ότι σε νέα ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ, σε νέα χαμηλά 5μηνου η ΕΥΡΩΒ και σε νέα χαμηλά επτά μηνών η ΕΤΕ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 229,99 μονάδες (-8,21%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αντιδράσει στις 235,67 (-5,95%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 236,38 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 5,66%. Για τον εν λόγω δείκτη δεν υφίστανται περαιτέρω, τεχνικές, στηρίξεις, με το ψυχολογικό όριο των 200 μονάδων, να αποτελεί απόλυτα θεωρητική στήριξη.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “μετά την απόρριψη των προτάσεων Paulson (αμφίβολο αν τις είχε συνυπογράψει ο Αρ. Μυστακίδης) για Α.Μ.Κ. στην Τράπεζα Πειραιώς και εν συνεχεία μετατροπή των CoCos, το ΤΧΣ, όπως όλα δείχνουν, θα ‘πιει το πικρό ποτήρι’ της εγγραφής μεγάλης ζημιάς. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, φαντάζει δύσκολο το supervisory board του SSM να επιτρέψει στην Πειραιώς την καταβολή τοκομεριδίου 165 εκατ. ευρώ, τοις μετρητοίς. Σε αυτή την περίπτωση, τα CoCos μετατρέπονται, εντός Δεκεμβρίου, σε 394,4 εκατ. νέες μετοχές Πειραιώς, προς 6 ευρώ ανά μετοχή και το ποσοστό του ΤΧΣ εκτινάσσεται στο 61,3%, από 26,4%”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “σε κατάσταση συναγερμού θέτει το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης η εξέλιξη της πανδημίας, με απανωτές συσκέψεις από το πρωί, σε μια προσπάθεια να εκτιμηθούν με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ακρίβεια οι επιπτώσεις και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα στήριξης. Οι υπολογισμοί του προσχεδίου για ύφεση 8% φέτος, με δυναμική ανάκαμψη έως και 7,5% το 2021, μπαίνουν στο συρτάρι, δίνοντας τη σειρά τους σε σενάρια ύφεσης ακόμα και πάνω από 10% το 2020, σε ευθεία συνάρτηση με τις υγειονομικές εξελίξεις”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, ο τίτλος της Viohalco (+1,86%), όχι μόνο αντέδρασε από το χαμηλό ημέρας των 2,555 ευρώ (-5,02%), αλλά γύρισε και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση και με θετικό πρόσημο. Θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα από την πρώτη στήριξη των 2,62 ευρώ, ενώ η μετοχή έχει σαν επόμενο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 2,85 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Σε μία τέτοια περίπτωση, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 2,96 – 2,98 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χ.Α. οι 200000 κοινές ανώνυμες ομολογίες του ΟΠΑΠ, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1000, που προέκυψαν από την έκδοση κοινού εταιρικού ομολόγου, διάρκειας 7 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του Εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 27/10/2020, σταθερού επιτοκίου 2,10% ετησίως.

Η Eurobank Equities ανέλαβε ειδικός διαπραγματευτής των ομολόγων του ΟΠΑΠ.

Ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών (-6,42%) συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας και σε χαμηλά 6μηνου. Οι αμέσως επόμενες στηρίξεις στα 6,62 και 6,30 ευρώ, ενώ το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στα 8,20 ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, “από τον χρόνο ολοκλήρωσης της παράλληλης διαπραγμάτευσης που έχουν οι Εκπρόσωποι του Ολλανδικού Ομίλου Reggeborgh Invest, με την Αμερικανική Επενδυτική Εταιρεία Farallon, ώστε το Αμερικανικό fund να αποχωρήσει με κάποιο κέρδος και τους Αδερφούς Αναστάσιο και Δημήτρη Καλλιτσάντση, θα κριθούν οι επόμενες εξελίξεις στον Όμιλο Eλλάκτωρ”. Και ο τίτλος του Ελλάκτωρα (-5,64%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ αντέδρασε από το χαμηλό ημέρας των 1,254 ευρώ (-10,4%). Η αντίσταση στα 1,60 ευρώ όχι μόνο αποδείχθηκε δυσκολοκατάβλητη, αλλά η πρόσκρουση έφερε και αξιοπρόσεκτη διόρθωση. Έτσι χάθηκε η πρώτη στήριξη στα 1,44 ευρώ, αλλά και οι αμέσως επόμενες στα 1,40 – 1,388 και 1,351 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Αν συνεχιστεί η “νότια” κίνηση, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 1,25 και 1,193 – 1,10 ευρώ.

Σε χαμηλό 98 μηνών η μετοχή της ΕΧΑΕ (-4,05%). Η απώλεια της στήριξης στα 2,61 – 2,54 ευρώ έφερε επιθετικές κινήσεις “stop loss”, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 2,24 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, οι πρώτες αντιστάσεις στα 2,75 και 2,90 – 2,935 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, τα ΕΛ.ΠΙΣ. παριστώμενων μετοχών της Mermeren (+2,08%) ήταν διαπραγματεύσιμα χωρίς το μέρισμα €1,71 ανά ΕΛ.ΠΙΣ., προερχόμενο από κέρδη πραγματοποιηθέντα έως 31/12/2019, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €1,2825 ανά ΕΛ.ΠΙΣ.).

Επίσης από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της ΒΙΣ (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία €0,80 (από €2,88) ανά μετοχή.

Από εκεί και πέρα, ελάχιστα ήταν τα άξια θετικής αναφοράς.

Ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στον Λιβάνη (+19,80%), με “ανοιχτές” εντολές αγορών οι ΣΙΔΜΑ (+9,33%), Έλτον (+1,65%) και AVE (+0,52%), πάνω από την τιμή της δημόσιας πρότασης (0,71 ευρώ) έκλεισε η Pasal (+3,60%), αύξησε συναλλαγές ο Δρομέας (+2,25%), ενώ δίπλωσε τις θετικές συνεδριάσεις η Cenergy (+1,50%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αυτός έχασε τόσο την στήριξη στις 593 μονάδες, όσο και την αμέσως επόμενη στις 582 – 579. Με τα παραπάνω δεδομένα, δύσκολα δεν θα μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 539 μονάδες. Η μέχρι πρότινος στήριξη στις 618 μονάδες, έχει μετατραπεί σε πλησιέστερη αντίσταση, με τις αμέσως επόμενες να εντοπίζονται στις 623 – 625, 632 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 637 και 652 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, μετά τις 1402, έχασε και την στήριξη στις 1358 – 1340 και ελπίζει να φρενάρει στις 1315 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις στις 1456 – 1470, 1491 και 1552 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Ο φόβος για ένα νέο Lockdown ίπταται πάνω από τις Αγορές, μιας και βλέπουμε τις Χώρες να παίρνουν, η μία μετά την άλλη, έκτακτα μέτρα που επηρεάζουν σημαντικά τις Οικονομίες. Αυτός είναι και ο λόγος που και οι Ξένες Αγορές χάνουν σημαντικά ποσοστά τις τελευταίες συνεδριάσεις, ψάχνοντας ισορροπία σε χαμηλότερα επίπεδα. Αν κάποιος σκεφτεί ότι το προηγούμενο Lockdown, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να φέρει στην χρονιά 8% - 10% ύφεση, είναι λογικό να βλέπουμε τις Αγορές να υπερβάλλουν με τον κίνδυνο, καθώς εντείνονται τα νέα περιοριστικά μέτρα. Το εμβόλιο δείχνει ότι ακόμα θέλει τον χρόνο του για να μπορέσει να επέλθει ανοσία, κάτι που δίνει δεύτερες σκέψεις στις Αγορές, σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος και τον χρόνο που χρειάζεται για να αρχίσει να αναστρέφεται η ύφεση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε στην μεγάλη μεταβλητότητα, έχοντας στρατηγική και επιλογές ανάλογα το προφίλ του κάθε Επενδυτή. Με την παγκόσμια οικονομία να δείχνει ακόμα αδύναμη να μετρήσει τη διάσταση του προβλήματος, ο υπολειπόμενος χώρος για ευοίωνες προβλέψεις στενεύει εκ νέου, με τους περισσότερο συντηρητικούς να υποστηρίζουν ότι τα χειρότερα δεν πέρασαν, όσο τα μέτρα που ανακοινώνονται αποτυγχάνουν να περιορίσουν τον αριθμό των κρουσμάτων, δημιουργώντας έναν δυσεπίλυτο γρίφο για τη συνέχεια”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Ο ΓΔΧΑ κλήθηκε σήμερα να ενσωματώσει τις χθεσινές πιέσεις στα Διεθνή Χρηματιστήρια. Με τα κρούσματα και στο εσωτερικό να δείχνουν ραγδαία αύξηση, η αβεβαιότητα αυξάνεται σημαντικά βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο σημερινή ατζέντα ήταν πλούσια. Συγκεκριμένα, πέραν από την συνεδρίαση της ΕΚΤ, είχαμε την πρώτη μέτρηση για το ΑΕΠ Γ΄ τριμήνου των ΗΠΑ, ενώ περίπου 1000 Εταιρείες στην Κίνα ανακοινώνουν αποτελέσματα γ΄ τριμήνου, όπου θα εκτιμηθεί κατά πόσο επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη στην 2η μεγαλύτερη Οικονομία”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

Η τεχνική αδυναμία και απαξίωση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου των προηγούμενων ημερών, εξελίσσεται σε γενική εξαΰλωση αποτιμήσεων, επί δικαίων & αδίκων. Η χθεσινή έντονη πτωτική κίνηση των Διεθνών αγορών αποτέλεσε τον καταλύτη για την σημερινή απαξιωτική εικόνα, σύμφωνα με την άποψη του Λουκά Παπαϊωάννου.

Η νέα ανεξέλεγκτη έξαρση της πανδημίας & η επανεμφάνιση των lockdown σε Παγκόσμιο επίπεδο, η ανησυχία για την έκβαση των Αμερικανικών εκλογών, τα ανοικτά γεωπολιτικά ζητήματα, αλλά και τα μακροοικονομικά προβλήματα που εμφανίζονται ανά την Υφήλιο, έπληξαν όλες τις Αγορές, συμπεριλαμβανομένων του Πετρελαίου και των Πολύτιμων Μετάλλων. Οι Ισοτιμίες των Αναπτυσσόμενων Χωρών, συνεπακόλουθα & οι Οικονομίες τους δέχονται σημαντικές πιέσεις.

Η ΕΚΤ ετοιμάζει νέες ενισχυτικές παρεμβάσεις, αντιλαμβανόμενη την αύξηση της μεταβλητότητας και την αποδυνάμωση της ορμής της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, που δημιουργεί σοβαρές αρνητικές παρενέργειες για το εγγύς μέλλον.

Τα σημαντικά προβλήματα και αδυναμία ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας, σε μακροοικονομικό και σε μικροοικονομικό επίπεδο συνεχίζονται και τα στοιχεία που δημοσιεύονται συνεχίζουν να είναι αποθαρρυντικά για την συνέχεια. Στα Ελληνοτουρκικά η κατάσταση δεν δείχνει, προς το παρόν, καμία τάση βελτίωσης, ή αποκλιμάκωσης.

Η Ελληνική Ομολογιακή Αγορά, με την βοήθεια της ΕΚΤ και του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (PEPP) κινείται σε ελεγχόμενο προστατευμένο περιβάλλον, αφού όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει δυνητικός αγοραστής (ΕΚΤ) με 14 δισ., που ουσιαστικά χειραγωγεί την Αγορά.

Όμως στο Ελληνικό χρηματιστήριο οι Τράπεζες συνεχίζουν να προβληματίζουν. Η αδυναμία των Ελεγκτικών Αρχών να παρέμβουν έγκαιρα στην διαρροή υποθετικών σχεδίων & φημών, η αδυναμία των Τραπεζών να ελέγξουν την δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και η αδυναμία των Εποπτικών Αρχών να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο ανάταξης του Τραπεζικού Συστήματος, μετά από τόσα χρόνια, είναι το λιγότερο απογοητευτική.

Το αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι ο κεφαλαιακός μηδενισμός, για πολλοστή φορά, όσων ασχολήθηκαν με Τραπεζικούς τίτλους παρά το γεγονός ότι από αρχής έτους έχουν απομυζήσει περίπου 32 δισ. € και συνολικά 39 δισ. € από την ΕΚΤ!

Επιπλέον, για ποιο λόγο η ΕΧΑΕ αύξησε πρόσφατα την βαρύτητα των Τραπεζικών μετοχών στους δείκτες του Χ.Α. αποτελεί απορίας άξιον…

Έτσι μετά την έγκυρη διάσπαση των 612 & των 585 μονάδων του ΓΔ, η προσέγγιση των 520 - 510 μονάδων συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες. Οποιαδήποτε αντίδραση μέχρι τα ανωτέρω επίπεδα, δεν αλλάζει την απογοητευτική εικόνα.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, τόσο εντός όσο και εκτός τειχών, όσο βαδίζουμε προς τις Αμερικάνικες εκλογές, με τον Covid-19 να επανακάμπτει ταχέως.

Παραμένουμε άκρως αρνητικοί για την τεχνική εικόνα της Αγοράς, μέχρι ότου οι γρήγοροι κινητοί μέσοι όροι αρχίζουν να προσεγγίζουν τις τιμές και να εξομαλύνουν την αρνητική κλίση τους. Επιπλέον αναμένουμε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Σε περίπτωση υπερβολικών πιέσεων, πρέπει να επικεντρωνόμαστε αυστηρά σε μετοχές με καλά θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή ρευστότητα & μερισματικές αποδόσεις, αλλά και εξωστρέφεια. Επανεκτιμούμε χρονικά τον επενδυτικό μας ορίζοντα, αγοράζοντας τμηματικά σε σημαντικά τεχνικά επίπεδα, εκμεταλλευόμενοι τον πανικό προς όφελός μας, διαφυλάσσοντας πάντα επίπεδα ρευστότητας και συμβουλευόμενοι τους Ειδικούς.

“Δεν ξεχνάμε την πασίγνωστη φράση του Nathan Rothschild, 1st Baron Rothschild, (1840 - 1915), ‘το μυστικό της κερδοσκοπίας είναι να αγοράζεις όταν το αίμα κυλάει στους δρόμους’, αλλά προσοχή, γιατί το μαχαίρι όταν πέφτει κόβει, ειδικά τους απρόσεχτους”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο η Κίνα διασώθηκε με θετικό πρόσημο, από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, προσπάθεια αντίδρασης στην Wall Street.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, προσπαθούν να αντιδράσουν Χρυσός και Ασήμι, πάνω από τα $13500 το Bitcoin.

Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία μειώθηκε τον Οκτώβριο. Το Γραφείο Απασχόλησης ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 35000, σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους στα 2,863 εκατ. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μικρότερη μείωση κατά 5000 Ανθρώπους. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 6,2% τον Οκτώβριο, από το 6,3% ένα μήνα νωρίτερα.

Στις -15,5 μονάδες προσγειώθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, χάνοντας 1,6 μονάδες από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 Κρατών - Μελών, το αποτέλεσμα κινήθηκε αρνητικά κατά 1,6 μονάδες, στο -16,5.

Κατά 0,5% υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Οκτώβριο, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, σε ετήσια βάση. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσουν κατά 0,4%.

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, δίνοντας σήμα για δράση τον Δεκέμβριο. Θα συνεχίσει, έως τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου 2021, τη διενέργεια αγορών, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αντιμετώπισης της πανδημίας (PEPP), συνολικού ύψους €1,35 τρισ.

“Η έξαρση της πανδημίας δημιουργεί νέους κινδύνους για την ανάκαμψη, η οποία χάνει momentum πιο γρήγορα απ’ ότι αναμενόταν”, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων, συμπληρώνοντας ότι η ανάκαμψη ήταν ήδη άνιση μεταξύ των επιμέρους Χωρών.

Ρεκόρ ανάπτυξης σημείωσε η Αμερικανική Οικονομία το τρίτο τρίμηνο. Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 33,1%. Ήταν ο πιο γρήγορος ρυθμός από τότε που η Αμερικανική Κυβέρνηση ξεκίνησε να διατηρεί αρχεία το 1947, μετά την ιστορική πτώση κατά 31,4% του δεύτερου τριμήνου. Οι Αναλυτές ανέμεναν ότι το Αμερικανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 31%.

Την ίδια ώρα, 751000 νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποβλήθηκαν, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υπάρξουν 778000 νέοι άνεργοι.

Πτώση σημείωσαν οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. Με βάση τα στοιχεία της Αμερικάνικης Ένωσης Μεσιτών (NAR), ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων σημείωσε πτώση 2,2% στις 130 μονάδες, σε σχέση με τον Αύγουστο. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο κατά 3,4%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 557,72 μονάδες (-6,29%). Στις 17.00 είχε ανακάμψει στις 565,11 (-5,05%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 564,93 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 5,08%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 81,4 εκατ., από τα οποία τα 4,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (TITC, ΕΥΡΩΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ), ενώ ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 27% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25 και εκτός των ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΕΕΕ και ΣΑΡ, όλες οι άλλες κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Σαράντης.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά εξαιρετικά κακή η τελική εικόνα με 14 ανοδικές μετοχές, έναντι 106 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 8%.

----ΧΠΑ

Με ιδιαίτερα σημαντικές απώλειες, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (47.034 συμβόλαια).

Στα 3.135 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.065 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.189, 2.090 για τον Νοέμβριο και 99 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.323) κινήθηκε μεταξύ 1.301 και 1.365 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.785), Alpha Bank (14.084), Πειραιώς (8.082), ΔΕΗ (2.018), Εθνική (5.929), Ελλάκτωρα (2.756), ΟΤΕ (737), ΟΠΑΠ (736), ΑΔΜΗΕ (1.282), Cenergy (794), Μυτιληναίος (888), ΓΕΚ (145), Motor Oil (210), Viohalco (1.152), ΕΧΑΕ (132), Ελ. Πετρέλαια (217), Τέρνα Ενεργειακή (175), Jumbo (171), Lamda Development (433), MIG (806), TITC (231).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 41.288, MIG 44.666, Alpha Bank 74.203, Εθνική 37.416, Πειραιώς 12.967.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                                  Name of Issuer                 NSP                Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.870.810 τεμ., (από 46.870.810 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.336.205 τεμ. (15.336.205), ΔΕΗ 5.109.478 τεμ. (5.109.478), Eurobank 72.739.040 τεμ. (74.739.040), ΟΠΑΠ 1.320.319 τεμ. (1.320.319), Εθνική 11.324.340 (11.329.261), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v