Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι αγοραστές «γύρισαν το ματς» στις καθυστερήσεις

Η εμφάνιση των επενδυτών στο τελευταίο μέρος της συνεδρίασης οδήγησε σε αντιστροφή μετά τις σημαντικές πρωινές απώλειες. ΔΕΗ, ΟΤΕ, Πειραιώς στήριξαν την «προσπάθεια». Απώλειες για Εθνική, Eurobank, Alpha Bank.

Χρηματιστήριο: Οι αγοραστές «γύρισαν το ματς» στις καθυστερήσεις

“Follow the Market and don’t ask why”, αναφέρει ένα παλαιό χρηματιστηριακό ρητό και αυτό επιβεβαιώνεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο, από την εικόνα των Διεθνών Αγορών.

Έτσι, μπορεί το σύνολο των Αναλυτών να προέβλεπε από σημαντική διόρθωση, έως και ένα “mini sell off”, αν δεν ήταν ευδιάκριτο το αποτέλεσμα στις πρόσφατες Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές, όμως τα Διεθνή Χρηματιστήρια κινούνται “contrarian” των εκτιμήσεων και μάλιστα με ιδιαίτερα σημαντικά κέρδη, καθώς οι Αγορές “ανακάλυψαν” πως ανεξάρτητα εκλογικού αποτελέσματος τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης με συνεχές “τύπωμα χρήματος” και η προσπάθεια ενίσχυσης της Παγκόσμιας Οικονομίας με Κρατικό χρήμα, θα συνεχιστούν. Άρα το πιθανότερο σενάριο είναι τα Διεθνή Χρηματιστήρια να συνεχίσουν να κινούνται από την υπερβάλλουσα ρευστότητα, έστω και με βραχύβιες διορθώσεις και παρά τις εκτιμήσεις Διεθνών Οίκων για “φουσκωμένες” αποτιμήσεις.

Σαφώς ηπιότερη του αναμενομένου η σημερινή διόρθωση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο ανέκαμψε από τα πρωινά χαμηλά και με τα “μαγικά” των τελικών δημοπρασιών, γύρισε σε θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας (!)

Δεν είναι λίγοι οι Παράγοντες της Αγοράς που εφιστούν προσοχή, επισημαίνοντας το “red alert” που έχει σημάνει στα Επιτελεία των Εγχώριων Τραπεζών, υπό τον φόβο πως το νέο lockdown μπορεί να επιδεινώσει την συμπεριφορά των Δανειοληπτών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, για το ύψος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων - ανοιγμάτων, αλλά και τα αυξανόμενα προβλήματα για τις υπερδανεισμένες Εισηγμένες Επιχειρήσεις.

Θεσμικά χαρτοφυλάκια και Εγχώριοι Διαχειριστές, αναπροσαρμόζουν τα επενδυτικά τους πλάνα, προσπαθώντας να τιμολογήσουν το πόσο μπορεί να κρατήσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα και τι αντίκτυπο θα έχουν στην πραγματική οικονομία, έστω και αν υπάρχουν Επαγγελματίες του χώρου, που υποστηρίζουν ότι “το τελευταίο πτωτικό κύμα, ενσωμάτωσε στις τρέχουσες αποτιμήσεις και το νέο lockdown, αρκεί αυτό να μην επεκταθεί και πέραν της 30ης Νοεμβρίου”.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης, η οποία υποστηρίζει πως “το νέο καθολικό lockdown αναμένεται να επηρεάσει την επενδυτική ψυχολογία, καθώς θα επιφέρει νέο πλήγμα στα μεγέθη των Εισηγμένων αλλά και στην πορεία του ΑΕΠ”.

Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί ότι η αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά, είχε σαν μοναδικούς πρωταγωνιστές τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ελάχιστες ήταν οι μετοχές που ακολούθησαν στην προσπάθεια “ανάδυσης” και αυτό φαίνεται και στην αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

Εν τω μεταξύ, βαριά ύφεση και χρέος 207% του ΑΕΠ, βλέπει για την Ελλάδα η Κομισιόν. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί κατά 9% το 2020 και να ακολουθήσει μερική ανάκαμψη με 5% ανάπτυξη το 2021 και 3,5% το 2022.

Τοποθετήσεων συνέχεια στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων σε νέα ιστορικά χαμηλά (στο 0,826% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, όπου όλες ανεξαιρέτως ανέκαμψαν από τα πρωινά χαμηλά, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν Alpha Bank (1,31%), Εθνική (-2,64%) και Eurobank (-1,29%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της Πειραιώς (+2,91%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 237,89 μονάδες (-5,01%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αντιδράσει στις 245,59 (-1,94%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 247,24 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,28%.

Για τον εν λόγω δείκτη παραμένει πρώτος στόχος η υπέρβαση των 263 και 287 μονάδων (ημερήσιο “stop short”). Αν συνεχιστούν οι πιέσεις, σημαντική η ζώνη στήριξης στις 220 – 200 μονάδες.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή και σαφώς καλύτερη τόσο της αρχικής, όσο και της ενδοσυνεδριακής.

Έτσι, με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (+0,70%), ΒΙΟ (+0,18%), ΔΕΗ (+2,01%), ΕΕΕ (+1,04%), ΕΥΔΑΠ (+1,96%), ΕΧΑΕ (+0,59%), ΜΟΗ (+0,44%), ΟΛΠ (+0,93%), ΟΤΕ (+2,42%) και ΣΑΡ (+4,41%).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την μετοχή της ΕΕΕ (+1,04%), που είναι και ο μοναδικός τίτλος του FTSE25, που δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, δίνοντας σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Η ζώνη στήριξης στα 20,00 – 19,00 επιβεβαίωσε την σκληρότητά της, με την μετοχή να έχει πρώτο ζητούμενο την επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 20,80 ευρώ. Στα 22,00 ευρώ, το ημερήσιο “stop short”.

Σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τα 4,95 ευρώ (-2,17%), για να ανακάμψει αισθητά στην συνέχεια η μετοχή της Lamda Development (-0,20%). Αν επιμείνουν οι πωλητές, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 4,80 ευρώ (gap), ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση μέχρι τα 4,50 ευρώ. Πλησιέστερες αντιστάσεις στα 5,31, 5,43 (διέρχονται οι 2 ΚΜΟ 200 μηνών) και 5,76 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Μετά την διήμερη ανοδική αντίδραση, επέστρεψαν οι πωλητές στην μετοχή της Jumbo, ενώ σήμερα οι πωλήσεις πήραν επιθετικότερο χαρακτήρα, μετά τις Πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τρισεβδομαδιαίο lockdown. Ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τα 12,70 ευρώ (-5,22%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 13,18 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 1,64%. Αν επιμείνουν οι πωλητές, θα πρέπει να αντέξει η ζώνη στήριξης στα 11,80 – 11,50 ευρώ, για να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 11,30 – 11,00 ευρώ. Κλείσιμο υψηλότερα των 13,49 ευρώ, δίνει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, χωρίς “bid” και με “ανοιχτές” εντολές αγορών, συνεχίζει ανοδικά η Doppler (+6,69%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 30/10 για την Profile (+0,68%), τελευταίο θετικό στις 23/10 για Forthnet (-7,89%) και Mediterra (-2,10%), profit taking μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις στην Τρ. Αττικής (-4,63%), “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων στην Cairo Mezz (-1,14%) και τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Reds (-2,35%), Πλαίσιο (-0,32%) και Κέκροπα (-2,44%).

Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητών σε Τζιρακιάν (-11,16%), Μαθιό (-6,83%), Μουζάκη (-5,38%), Ιντρακάτ (-2,94%), Έλτον (-2%) και Unibios (-2,91%), όλο και χαμηλότερα ο Ικτίνος (-0,73%), επιστροφή αγοραστών στην Cenergy (+2,11%), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 29/10 για τον Πετρόπουλο (+2,16%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε ΕΚΤΕΡ (+2,70%) και Έλαστρον (+2,31%), δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Sato (+18,37%), Quest (+3,07%), Μπήτρος (+8,70%) και ΣΙΔΜΑ (+2,48%), ενώ τα Πλ. Κρήτης (+3,10%) θέλουν κλείσιμο υψηλότερα των 15,00 ευρώ, για να κινηθούν προς υψηλότερες αποτιμήσεις και νέα υψηλά 243 μηνών (!)

Για τον Γενικό Δείκτη, παραμένει πρώτο ζητούμενο η ανοδική διαφυγή από την ζώνη 582 – 593. Το πλέον αισιόδοξο σενάριο, με τα τρέχοντα δεδομένα, δείχνει να εξαντλείται στις 618 και σε ακρότητα στις 653 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Οι πρώτες στηρίξεις στις 552 και 539 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μέχρι πρότινος στήριξη των 1414 – 1402 μονάδων, έχει μετατραπεί σε βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Το ημερήσιο “stop short” στις 1552 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1358 – 1340 και 1324 – 1312 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η βελτίωση της τεχνικής εικόνας, διαμόρφωσε προϋποθέσεις του ΓΔ με στόχο τις 600 μονάδες, σενάριο που ευνοείται από το θετικό momentum των Διεθνών Αγορών. Ωστόσο, το γενικευμένου χαρακτήρα lockdown, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα επισφραγίσει την επιδείνωση της οικονομικής δυσπραγίας στην Οικονομία και δύσκολα θα αφήσει αλώβητο το Χρηματιστήριο”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Το νέο lockdown θα δημιουργήσει ισχυρές πιέσεις στις Τράπεζες, αλλά και σε κυκλικές Εταιρείες. Είμαστε αγοραστές σε Εισηγμένες που δεν επηρεάζονται τόσο από την πανδημία και προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις (ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΤΕ). Πρώτο σημείο στήριξης οι 550 μονάδες και δεύτερο οι 500. Τα βλέμματα των Επενδυτών είναι επικεντρωμένα σήμερα στις συνεδριάσεις της FED και της Τράπεζας της Αγγλίας. Τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν σήμερα αποτελέσματα 3ου τρίμηνου. Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου για την Μυτιληναίος, με διψήφια αύξηση (+23%) της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) αλλά και αύξηση του καθαρού δανεισμού κατά €141εκ. από την αρχή του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου υποχώρησε κατά 26% σε ετήσια βάση και ανήλθε στα €414 εκατ., τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ενισχύθηκαν κατά 23% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα €89 εκατ. και τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 17% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα €32 εκατ. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €141 εκατ. από την αρχή του χρόνου και κατά €85 εκατ. σε τριμηνιαία βάση”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Για σήμερα, στο ‘ζύγι’ μπήκε το lockdown της Χώρας, με την πιθανή επικράτηση του Μπάιντεν στις ΗΠΑ, γεγονός που μας ευνοεί περισσότερο στο γεωπολιτικό μέτωπο”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Η μείωση των ανησυχιών από το διαφαινόμενο αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στις ΗΠΑ, οδήγησε τις Αγορές σε εντυπωσιακή αντίδραση, παρά το πολωμένο κλίμα και το γεγονός ότι 2 ημέρες μετά δεν υπάρχει τελικό αποτέλεσμα, το οποίο μάλλον θα αργήσει, αν αρχίσουν οι δικαστικές αμφισβητήσεις του σε κρίσιμες Πολιτείες, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Έτσι η εξελισσόμενη ανεξέλεγκτη έξαρση της πανδημίας & η επανεμφάνιση των lockdown σε Παγκόσμιο επίπεδο, τα ανοικτά γεωπολιτικά ζητήματα, αλλά και τα μακροοικονομικά προβλήματα που δημιουργούνται ανά την Υφήλιο, προς το παρόν, υποεκτιμούνται.

Οι νέες ενισχυτικές παρεμβάσεις, που ετοιμάζει η ΕΚΤ, αντιλαμβανόμενη την αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, λειτουργούν υποβοηθητικά για τις Ομολογιακές και Χρηματιστηριακές Αγορές, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' άπειρον.

Το σημερινό νέο lockdown της αδύναμης Ελληνικής Οικονομίας, παρά την αναγκαιότητα του, θα εντείνει τα ήδη σημαντικά προβλήματά της τόσο σε μακροοικονομικό, όσο και σε μικροοικονομικό επίπεδο.

Τα πυροσβεστικά μέτρα 3,3 δισ. ευρώ ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν, εκτιμούμε ότι θα έχουν αποτέλεσμα χαμηλότερο των προσδοκιών που καλλιεργούνται, ανεβάζοντας και άλλο τον “λογαριασμό”, με ότι αυτό συνεπάγεται για το Δημόσιο χρέος και τον Κρατικό προϋπολογισμό…

Παρά ταύτα η Ελληνική Ομολογιακή Αγορά, με την βοήθεια της ΕΚΤ και του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (PEPP), συνεχίζει να κινείται σε ελεγχόμενο προστατευμένο περιβάλλον, παραμένοντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Το Déjà vu ενός γενικού lockDown, προς το παρόν, δεν δημιούργησε σημαντικές πιέσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά τα εκτιμώμενα νέα προβλήματα που θα δημιουργήσει στον Τραπεζικό κλάδο και σε αρκετές Εισηγμένες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που πλήττονται άμεσα. Ο ένας μήνας (μόνο) καθολικού παγώματος της Οικονομίας, φαντάζει αισιόδοξος στόχος με τα σημερινά δεδομένα…

Έτσι η τεχνική προσέγγιση των 585 - 590 μονάδων στον ΓΔ, συνεχίζει να λειτουργεί ως έγκυρη αντίσταση και μόνο επιβεβαιωμένη διάσπασή της μπορεί να οδηγήσει στον επόμενο στόχο των 615 - 620 μονάδων. Όσο παραμένουμε χαμηλότερα των ανωτέρων επιπέδων, υφίσταται η προοπτική επαναπροσέγγισης των 550 μονάδων, με 2η γραμμή αμύνης την ζώνη των 520 - 510 μονάδων.

Συμπερασματικά, παρά την 2ημερη υποχώρηση της μεταβλητότητας, τόσο εντός όσο και εκτός τειχών, πιστεύουμε ότι σύντομα θα επανέλθει, όσο ο Covid-19 επανακάμπτει ταχέως και η πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν και συνεχίζουμε να παραμένουμε αρνητικοί για την τεχνική εικόνα της Αγοράς, σε περίπτωση μεγάλων πιέσεων, επικεντρωνόμαστε αυστηρά σε μετοχές με καλά θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή ρευστότητα & μερισματικές αποδόσεις αλλά και εξωστρέφεια.

“Η υπομονή και η διακράτηση ρευστότητας, θεωρούνται βασικά στοιχεία της επενδυτικής μας στρατηγικής, όσο οι όγκοι συναλλαγών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αναμένοντας μια νέα εκδήλωση πανικού”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Αξιοσημείωτα κέρδη στην Ευρώπη, ακόμα μεγαλύτερα στο NYSE.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, αξιοσημείωτη άνοδος για το Ευρώ.

Διεκδικεί τιμές υψηλότερα των $1950 ο Χρυσός, πάνω από τα $25 το Ασήμι, πέρασε και τα $15200 το Bitcoin.

Στο 0,1% διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας, παρά τις προβλέψεις για αρνητικά επιτόκια, με στόχο να στηρίξει την ανάκαμψη της Οικονομίας από την κρίση του κορωνοϊού. Επιπλέον, η BoE επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) κατά ακόμη £150 δισ., φτάνοντας έτσι στα £875 δισ.

Κατά 0,5% αυξήθηκαν οι νέες παραγγελίες των Γερμανικών Εργοστασίων τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η άνοδος θα φτάσει το 2%.

“Το 2021 θα ανακάμψει η Οικονομία της Ευρωζώνης, από την άνευ προηγουμένου ύφεση της φετινής χρονιάς, αλλά η ανάκαμψη θα είναι μικρότερη από αυτή που αναμενόταν, λόγω του δεύτερου κύματος μολύνσεων κορωνοϊού”, σημειώνει στις προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν μειώνει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της επόμενης χρονιάς στο 4,2%, από 6,1% που προέβλεπε τον Ιούλιο, ενώ εκτιμά ότι θα υπάρξει 3,0% ανάπτυξη το 2022, μετά την ύφεση κατά 7,8% φέτος.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, κατέγραψαν οριακή πτώση την περασμένη εβδομάδα. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις υποχώρησαν στις 751000, από 758000 σε σχέση με την προπερασμένη εβδομάδα. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διολισθήσουν στις 735000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, η HSBC μειώνει τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία της Alpha Bank κατά 16% και 21% για την περίοδο 2021 - 2022 καθώς διαβλέπει μεγαλύτερες αντιξοότητες στα καθαρά έσοδα από τόκους από τις αρχικά αναμενόμενες. Ο Οίκος, μετά την επανεμφάνιση των περιπτώσεων Covid-19 και επιστροφή του lockdown, μειώνει την τιμή - στόχο από τα 0,70 ευρώ, σε 0,50 ευρώ, διατηρώντας την σύσταση “hold”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, “θέμα ωρών είναι, σύμφωνα με τον Ρουμανικό Τύπο, οι επίσημες ανακοινώσεις για την πώληση της Telekom Romania, Θυγατρικής του ΟΤΕ στην Ρουμανία, στην Γαλλική Orange η οποία εδώ και μήνες εμφανίζονταν ως η επικρατέστερη, για την απόκτηση της Εταιρείας Σταθερής Τηλεφωνίας. Το τίμημα, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, ενώ η Εταιρεία θα μετονομαστεί. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Γάλλοι θα αποκτήσουν μόνο την Telekom Romania και όχι την Telekom Romania Mobile (πρώην Cosmote Romania) που δραστηριοποιείται στην Κινητή Τηλεφωνία”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 576,11 μονάδες (-2,06%). Στις 17.00 είχε αναρριχηθεί στις 588,04 (-0,03%) και μέσω των βοηθειών από τις τελικές δημοπρασίες, γύρισε σε θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας των 590,16 μονάδων, με ημερήσια κέρδη 0,33%.

Ο τζίρος στα 41,7 εκατ., από τα οποία τα 1,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ), ενώ ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΕΕΕ και με το θετικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΦΡΛΚ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης.

Καλύτερη της αρχικής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 35 ανοδικές μετοχές, έναντι 64 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μένουν σταθερές στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν ευδιάκριτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.747 συμβόλαια).

Στα 3.754 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.559 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.085, 976 για τον Νοέμβριο και 109 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.385) κινήθηκε μεταξύ 1.347 και 1.385 μονάδων.

Αυξήθηκε ελαφρώς ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (100.000 MIG, 45.000 ΟΠΑΠ, 11.000 Μυτιληναίος, 5.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.306), Alpha Bank (8.434), Πειραιώς (4.212), ΔΕΗ (888), Εθνική (4.111), Ελλάκτωρα (1.524), ΟΤΕ (434), ΟΠΑΠ (1.283), MIG (1.319), Cenergy (385), Μυτιληναίος (383), Motor Oil (327), ΑΔΜΗΕ (352), ΓΕΚ (142), Jumbo (322).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 43.538, MIG 47.902, Alpha Bank 66.256, Εθνική 33.727, Πειραιώς 15.990.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                Name of Issuer                     NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

ENA Investment Capital LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,51%

2020-11-02

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.870.560 τεμ., (από 46.870.560 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.751.603 τεμ. (16.751.603), ΔΕΗ 5.065.247 τεμ. (5.065.247), Eurobank 67.837.323 τεμ. (72.656.433), ΟΠΑΠ 1.320.319 τεμ. (1.320.319), Εθνική 11.569.419 (11.441.274), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847), Motor Oil 1.142.335 τεμ. (1.036.428).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v