Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα προσπάθεια υπέρβασης των 700 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Υψηλότερα από το ορόσημο των 700 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές στη θέση του οδηγού. Ξεχωρίζουν Πειραιώς με διψήφια κέρδη και Εθνική. Στο πράσινο η πλειοψηφία των blue chips. Οριακές απώλειες για Coca Cola.

Νέα προσπάθεια υπέρβασης των 700 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Αλλαγή τάσης για τα futures στη Wall Street, «καύσιμο» για τους long να ωθήσουν το Χρηματιστήριο Αθηνών σε επαναφορά υψηλότερα των 700 μονάδων.

Ενθαρρυντικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης για τους αγοραστές, εξελίχθηκε θετικότερο στη συνέχεια, με σταδιακές εντολές από την πλευρά των long, με αποτέλεσμα την προσέγγιση του ορίου των 700 μονάδων.

Κίνηση με τζίρο 28 εκατ. έως νωρίτερα, αλλά με ενεργότερες εντολές εδώ και λίγη ώρα, με τον ΓΔ -πλέον- προς τις 705 μονάδες, με συναλλαγές άλλων 6-7 εκατ.

Overweight η Morgan Stanley για τις μετοχές εισηγμένων στο ΧΑ, η Κομισιόν απελευθερώνει 767 εκατ. για τη χώρα μας και θα έλεγε κάποιος πως ο κύκλος που σηματοδοτήθηκε με την αναβάθμιση από τον οίκο Moody's οδηγεί την αγορά σε ένα πρώιμο... Santa Claus Rally.

Ετεροχρονισμένο, σε σχέση με τα ξένα χρηματιστήρια, αλλά εδώ και λίγες συνεδριάσεις, με υπεραπόδοση έναντί τους, καθώς από τα χαμηλά των 590 έχουν ανακτηθεί 115 μονάδες για τον ΓΔ. Με αποδόσεις πολλαπλάσιες τόσο στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί αυτής της ανοδικής διόρθωσης όσο σε συγκεκριμένα blue chips και επιλεγμένα της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας.

Η κίνηση της Morgan Stanley έρχεται να προστεθεί σε σειρά ανάλογων που προηγήθηκαν, φτάνοντας μέχρι δύο Παρασκευές πριν, όταν ένα άλλο αμερικανικό σπίτι προχώρησε σε μία αναβάθμιση, που -τότε- θεωρήθηκε έκπληξη.

Σαφείς οι ενδείξεις για όποιον έχει την ευκρίνεια να τις «διαβάζει» και αυτό αποτυπώνεται στην εδώ και μέρες θεαματική αύξηση συναλλαγών/τζίρου. Σε τραπεζικές και blue chips, με ικανοποιητική διασπορά και προς τα big&small caps.

Θεαματική αντίδραση για τις τραπεζικές, με τον ΔΤΡ έως 5,17% υψηλότερα στις 365 μονάδες, κατά 2,25% ενίσχυση του FTSE25 στις 1.678 μονάδες, με τους δείκτες υψηλότερα σημαντικών σημείων αναστροφής.

Ανάλογη της αντίδρασης η επιτάχυνση των εντολών από τους long, κυρίως σε τίτλους των Alpha Bank, OTE, Εθνική, Πειραιώς, Mytilineos, Eurobank, ΔΕΗ, Motor Oil, Lamda, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Πλαστικά Θράκης. Ολες τους με αγοραστές.

Ενδεικτικό το ότι από τα 21 blue chips, σε μόλις 3, Viohalco, Coca Cola και ΕΥΔΑΠ, είχαν μικρό προβάδισμα οι πωλητές.

Με την αξία των συναλλαγών να ενισχύεται όπως και ο αριθμός των μετοχών με θετικό πρόσημο.

Με 83 στο πράσινο έναντι 26 στο κόκκινο και 18 με απόδοση μεγαλύτερη του 4%.

Στο 15% Πλαστικά Θράκης και MIG, με αφορμή αποτελέσματα και εξελίξεις.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v