Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση «ειδικών συνθηκών» στο Χρηματιστήριο

Η αργία στη Wall Street αναμένεται να περιορίσει τις συναλλαγές και στην Ευρώπη. Ποια είναι τα «ζητούμενα» των επενδυτών για την εβδομάδα που ολοκληρώνεται αύριο. Οι μετακυλίσεις θέσεων και τα οικονομικά αποτελέσματα.

Συνεδρίαση «ειδικών συνθηκών» στο Χρηματιστήριο

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης, νωρίτερα, οι αγορές στην Ασία. Αργεί, σήμερα, η Wall Street (ημιαργία, αύριο, Παρασκευή), σε κατεύθυνση ανάλογη με τα ασιατικά τα ευρωπαϊκά όπως και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με την αγορά πάνω από το όριο των 700, στις 705,21 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, traders και επενδυτές θα επιδιώξουν να κλείσουν τον μήνα με καλές αποδόσεις, χωρίς να ακυρωθεί η ανοδική τάση που έχει διαμορφωθεί τον Νοέμβριο.

Στην περιοχή των 1.670 μονάδων ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οριακά χαμηλότερα των 370 μονάδων ο τραπεζικός, με τον κλάδο να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες καθώς είναι αυτός με την υψηλότερη μηνιαία απόδοση. Δίνοντας, έτσι, το περιθώριο σε διαχειριστές, θεσμικούς να κλείσουν με καλά αποτελέσματα τον μήνα, για πρώτη φορά μετά από... ξηρασία διαρκείας.

Από την αρχή της εβδομάδας, η κύρια αιτίασή μας αφορούσε στη στάση που θα τηρούσαν εκείνοι οι παράγοντες της επενδυτικής κοινότητας που θα ακολουθούσαν αυτή την τακτική, της ωραιοποίησης των χαρτοφυλακίων τους και της μερικής κατοχύρωσης θέσεών τους.

Ζητούμενο ήταν η ενεργοποίηση αγοραστών -και δη «νέου χρήματος»-, επαρκούς να απορροφήσει την προσφορά που θα έβγαινε και το πιθανότερο θα συνεχιστεί για τη σημερινή και στις επόμενες δύο συνεδριάσεις που ακολουθούν, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Μέχρι τώρα η σχέση πωλητών vs αγοραστών εξελίσσεται ικανοποιητικά για αμφότερες τις πλευρές. Και οι μεν «κλειδώνουν» μέρος των υπεραξιών τους και οι δε λαμβάνουν θέσεις σε τιμές -από τις 690 και πάνω μονάδες-, σε μία ιδιότυπη μετακύλιση θέσεων από τραπεζικές μετοχές σε blue chips.

Συνεπώς, όπως και στη χθεσινή συνεδρίαση, προέχει η επιβεβαίωση/διασφάλιση των 695 μονάδων, σε κάθε περίπτωση, και ει δυνατόν -μέχρι και αύριο- η δοκιμή -για ακόμη μία φορά- υπέρβασης των 608-610 μονάδων.

Η προσοχή στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, στις επιμέρους εξελίξεις σε επιχειρήσεις και κλάδους. Με αυτόν της ενέργειας, κυρίως λόγω ΔΕΗ, να παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v