Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές δίνουν τώρα σήμα «αγοράς»

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Τα προσεκτικά βήματα των επενδυτών στην προσπάθεια απεγκλωβισμού και η διανομή θέσεων στα υψηλά. Το θετικό momentum και οι επιχειρηματικές εξελίξεις. Γιατί αναμένονται νέα πονταρίσματα στις τραπεζικές μετοχές.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές δίνουν τώρα σήμα «αγοράς»

Επιμένει ανοδικά η Wall Street, καθώς οι προσδοκίες για το εμβόλιο ενισχύουν τους αγοραστές. Στις 3.577,59 μονάδες ο S&P500, την ώρα που ο Τραμπ αποδέχεται να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον Μπάιντεν.

Στην Ευρώπη, μεικτές οι κινήσεις πωλητών vs αγοραστών μεταξύ προσδοκιών και ανησυχιών, με ενδεικτική την εικόνα του DAX στις 13.127 μονάδες.

Στα καθ' ημάς, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι αγοραστές έκαναν ακόμη ένα προσεκτικό βήμα, στην προσπάθειά τους για απεγκλωβισμό από το πολύμηνο τέλμα.

Με τον Γενικό Δείκτη, σήμερα, από τις 700,43 μονάδες, τον FTSE25 στις 1.657,42, τον Δείκτη Τραπεζών στις 383,11 και τον FTMidCap στις 1.021,73 μονάδες.

Αξία συναλλαγών στα 76,727 εκατ., με τα 22,36 εκατ. να πραγματοποιούνται μέσω πακέτων και προσυμφωνημένων πράξεων. Γεγονός που σύμφωνα με μερίδα αναλυτών δεν αποκλείεται να αποτελεί «διανομή θέσεων» σε τοπικά υψηλές τιμές -για διάστημα μηνός- ενόψει και της λήξης Νοεμβρίου την προσεχή Δευτέρα. Συνεκτιμώντας την αργία της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη.

Τα μεγαλύτερα πακέτα έγιναν σε μετοχές των ΟΤΕ, Eurobank, Jumbo, συνεπώς θα πρέπει να τα δούμε σε σύγκριση με τις τιμές «κλεισίματος» σήμερα-αύριο, προκειμένου να έχουμε πιο σαφή εικόνα για τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του μηνός, Παρασκευή και Δευτέρα.

Χρονικός ορίζοντάς μας, πέραν της καταληκτικής συνεδρίασης (για τον Νοέμβριο) της Δευτέρας, είναι το διήμερο Πέμπτης 10-Παρασκευής 11 Δεκεμβρίου, οπότε έχουμε και ΕΚΤ και Σύνοδο Κορυφής. Για τη δεύτερη, η Αγγελική Παπαμιλτιάδου φροντίζει να προσγειώσει όσους... αισιόδοξους προσβλέπουν στην Σ.Κ. για την επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Για την πρώτη, δεν είναι λίγοι οι οποίοι περιμένουν κάποια ουσιαστική κίνηση από την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας.

Από τις όποιες αποφάσεις της Κριστίν Λαγκάρντ εξαρτάται -σε σημαντικό βαθμό- και η στάση που θα κρατήσουν οι επενδυτικοί οίκοι και τα funds απέναντι στις τράπεζες. Το πιθανότερο, οι insiders να μας δείξουν τον δρόμο σε μία συγκυρία που ο ένας μετά τον άλλο οι οίκοι αρχίζουν να βλέπουν μισογεμάτο το... ποτήρι για τον κλάδο.

Τεχνικά, η πειστική υπέρβαση των 400-420 μονάδων ενισχύει τους long και υπό προϋποθέσεις μπορεί να φέρει εισροές σε μετοχές του κλάδου, ακόμη και πριν τις εορτές.

Οι εξελίξεις στα τραπεζικά μέτωπα, τα οικονομικά αποτελέσματα θα κρίνουν προς τα πού θα κλίνει η τάση, με το momentum να παραμένει long σε μηνιαία μέτρηση.

Στο 0,4759 ευρώ η Eurobank, στο 1,08 η Πειραιώς, στο 0,6786 η Alpha Bank και στο 1,445 η Εθνική.

Ειδικότερα για την Πειραιώς, ο Χρήστος Κίτσιος αναφέρεται στο σχέδιο της διοίκησης για επιπλέον 1 δισ. σε κεφάλαια. Η μετοχή της Πειραιώς καταγράφει την ισχυρότερη ανοδική διόρθωση τον Νοέμβριο.

Παράλληλα τρέχουν εξελίξεις σε επιχειρηματικά μέτωπα, από Aegean, Ελλάκτωρ, μέχρι Vivartia, Forthnet αλλά και Εθνική Ασφαλιστική, με την ταυτόχρονη ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου να λειτουργεί ως γνώμονας για τους επενδυτές.

Σήμερα Τρίτη στο επίκεντρο είναι η Aegean, η Motor Oil, αύριο η Αlpha Βank, η Quest.

Από τις μετοχές του δείκτη, με τάση long (με βάση και το χθεσινό «κλείσιμο») είναι, πέραν των τραπεζικών, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Sarantis, Lamda Development, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Mytilineos.

Μένει να δούμε πιο ευκρινή την εικόνα για TITAN, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, χωρίς να παραβλέπουμε τη σημαντική διόρθωση, χθες, των Viohalco, ΟΠΑΠ, με τη διαγραμματική απεικόνιση της δεύτερης να επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο.

Στα 3,91 ευρώ με διόρθωση 7,35% η μετοχή της Aegean, με την αποτίμηση στα 279,2 εκατ.

Παρασύροντας χαμηλότερα και την Autohellas, στα 4,95 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v