Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με όπλο τη Wall Street οι προσπάθειες των αγοραστών

Πώς παίζεται τώρα το επενδυτικό παιχνίδι, με τον Γενικό Δείκτη πέριξ των 700 μονάδων. Το φρέσκο χρήμα και οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών. Η προσοχή και στα οικονομικά αποτελέσματα. Ανοδικό ξεκίνημα.

Χρηματιστήριο: Με όπλο τη Wall Street οι προσπάθειες των αγοραστών

Νέα ιστορικά υψηλά στη Νέα Υόρκη που «ζαλίζουν», προσδοκίες -εν μέσω δεύτερου σαρωτικού απαγορευτικού- σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο. Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, traders και επενδυτές επιχειρούν τον απεγκλωβισμό της αγοράς από τα πολύμηνα χαμηλά, με τη συνολική αποτίμηση των εισηγμένων να αντιστοιχεί -πλέον- με τον Γενικό Δείκτη λίγο πάνω από τις 700 μονάδες, στο περίπου 1/3 του ΑΕΠ.

Σε 2 φάσεις η προσπάθεια, με καθοριστική την αντίδραση των επενδυτών στις συνεδριάσεις της Δευτέρας 9 και 16 Νοεμβρίου, με αφορμή την ευφορία που πυροδότησε η ανακοίνωση των Pfizer και Moderna αντίστοιχα. Δύο συνεδριάσεις «διαφυγές» με 11,46% και 5,44%, που (υπο)στηρίχθηκαν από θεαματική αύξηση, διπλασιασμό της αξίας συναλλαγών.

Για να φθάσουμε σε αυτή τη φάση, με την αγορά να διαμορφώνεται από τις 690 έως τις 710 μονάδες, με σταθερά αυξημένους τζίρους (στα 64,2 εκατ. χθες), με συναλλαγές μέσω πακέτων στα 23 εκατ. (τη Δευτέρα), στοιχεία ενδεικτικά πως και νέα ρευστότητα μπαίνει στην αγορά και μερική κατοχύρωση θέσεων γίνεται και επανατοποθετήσεις από θεωρούμενες καλές τιμές.

Σταθερά πάνω από τις σημαντικές 350 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών για σειρά συνεδριάσεων, με τοποθετήσεις επαρκείς για να δικαιολογήσουν την προσπάθεια υπέρβασης των 400 μονάδων, δηλαδή της πλήρους επαναφοράς στα επίπεδα των αρχών Μαρτίου. Επίπεδα που έχουν προσεγγίσει ή ξεπεράσει (λιγότερο ή περισσότερο) πολλά blue chips, αρκετές μετοχές εταιρειών μεσαίας και χαμηλότερης κατηγορίας.

Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες είναι ένα κριτήριο επιλογής για τους επενδυτές (σήμερα είναι η σειρά των Alpha Bank, Quest, ΚΡΙ-ΚΡΙ), όπως οι ενέργειες των διοικήσεων (η Jumbo προχωρά σε έκτακτη διανομή 0,3610 ευρώ/μτχ.), οι ανακοινώσεις για συνεργασίες, εξαγορές (η Profile αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγορών) κ.λπ. συντηρώντας το ενδιαφέρον. Τόσο βραχυπρόθεσμα, όπως φάνηκε λ.χ. χθες με το 3,58% στα 14,46 για τη μετοχή της Jumbo ή με το νέο ιστορικό υψηλό στα 12,50 για τον τίτλο της Τέρνα Ενεργειακής. Με την τελευταία να μας δίνει την αφορμή για να επιχειρήσουμε μία πιο μεσομακροπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς, των ενδεχόμενων προοπτικών της. Πάντα με την πολύτιμη συνδρομή έμπειρων επαγγελματιών της κοινότητάς μας.

Τεχνικά, για τον ΓΔ οι 708 μονάδες είναι το σημείο που βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να υπερκεράσει, σήμερα, συνεκτιμώντας την αυριανή αργία στη Wall Street.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v