Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Λεπτές ισορροπίες μεταξύ αγοραστών-πωλητών

Προσεκτικές κινήσεις στη συνεδρίαση, με την αγορά να απορροφά την προσφορά που ενεργοποιείται από επενδυτές που ρευστοποιούν κέρδη του τελευταίου διαστήματος. Πίεση στις τράπεζες, ποια blue chips κινούνται.

Χρηματιστήριο: Λεπτές ισορροπίες μεταξύ αγοραστών-πωλητών

Μικρό «γύρισμα» στα futures στη Wall Street και το πλεονέκτημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περνά στους πωλητές. Αφορμής δοθείσης και στο Χρηματιστήριο Αθηνών εντείνεται η μερική κατοχύρωση θέσεων, διαδικασία που είναι σε εξέλιξη από τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Ωστόσο η εικόνα της αγοράς συμβολαίων στη Νέα Υόρκη, το οριακά αρνητικό πρόσημο για τους δείκτες στη Φρανκφούρτη υποχρεώνει τους αγοραστές να κατεβάσουν ταχύτητα.

Ετσι, την αρχική προσέγγιση των 710 μονάδων για τον ΓΔ διαδέχθηκε σταδιακή διολίσθηση προς λίγο χαμηλότερα, με την όποια προσφορά να απορροφάται πέριξ των 705 μονάδων. Ακολούθησε η μικρή αλλαγή σκηνικού εκτός, για να γίνουν λίγο πιο πιεστικοί οι πωλητές, με συνέπεια η αγορά να διορθώσει προς τις 700 μονάδες. Ενας από τους λόγους που οδηγούν κυρίως θεσμικούς διαχειριστές σε ευρύτερο «κλείδωμα θέσεων» είναι συνδυαστικά η αργία -αύριο- στη Νέα Υόρκη και το «κλείσιμο» Νοεμβρίου τη Δευτέρα.

Ωστόσο, τόσο η προσφορά όσο οι τιμές που δίνονται στις εντολές και ο ρυθμός εκτέλεσής τους δεν ακυρώνει στο ελάχιστο την ανοδική κίνηση που είναι σε εξέλιξη αυτό τον μήνα. Οπως αναμενόταν και αναφέρθηκε στο προηγούμενο σχόλιο, η μεγαλύτερη πίεση θα ασκούνταν στον τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι αυτός που έχει υπεραποδώσει από την αρχή του μηνός. Αλλωστε από την αρχή της συνεδρίασης, σήμερα, αγοραστές και πωλητές ήταν μοιρασμένοι στις 2+2 συστημικές μετοχές.

Εως τις 367, σχεδόν 20 μονάδες χαμηλότερα από την «κορυφή» της αρχής, με το ποσοστό να ξεπερνά νωρίτερα το 2%, με ενδεικτικές τις τιμές για Πειραιώς στο 1,0425 ευρώ, την Alpha Bank στο 0,662 ευρώ.

Στο διάστημα της διολίσθησης της αγοράς έχει αλλάξει και ο συσχετισμός των δύο πλευρών, καθώς έχουν αυξηθεί οι πωλητές σε 39 μετοχές, έναντι 41 που συνεχίζουν οι αγοραστές.

Από τον δείκτη, ξεχωρίζει η Motor Oil με αγορές έως 5,25% υψηλότερα, στα 10,58 ευρώ. Επίσης με αγορές αλλά με μικρότερα ποσοστά σε ΤΙΤΑΝ, ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Fourlis, Sarantis, Jumbo.

Ενδεχόμενη επιβεβαίωση των 700 μονάδων ως σημείο αναφοράς/πιθανή στήριξη για την αγορά δεν θα απέκλειε την προοπτική επανάκαμψης των long. Τουλάχιστον σε επιμέρους τίτλους, στη λογική ενός stock picking στα «τοπικά υψηλά» ενώ εξελίσσεται η εναλλαγή θέσεων.

Στα 18,2 εκατ. η αξία των συναλλαγών στις 12:30, αναλογικά μικρότερη σε σχέση με τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v