Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοιτά υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο

Μετά το αρχικό μούδιασμα, οι αγοραστές πήραν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ενεργή η συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου στην αντίδραση. Ανοδικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ η Wall Street θα παραμείνει κλειστή λόγω αργίας.

Στο «πράσινο» τα ευρωπαϊκά, σε «βαθύτερο πράσινο» το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο 1,15% και πάνω από τις 710 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στο 1,54% και τις 1.695 ο FTSE25 και με τον Δείκτη Τραπεζών στο 1,95% και τις 377 μονάδες, εξελίσσεται η προσπάθεια διαμόρφωσης ακόμη καλύτερων αποδόσεων για τον Νοέμβριο.

Προσεκτικό το ξεκίνημα, με μικρή διόρθωση -απαραίτητη για την επιβεβαίωση της κοντινότερης στήριξης- ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις αξίας, περίπου, 2 εκατ. ευρώ. Για να ακολουθήσει, από τις 702,48 μονάδες, η σταδιακή επάνοδος προς υψηλότερα.

Η υπέρβαση των 708-710 μονάδων, με τζίρο συνολικά 4,5 εκατ., είχε ως αποτέλεσμα να «λυθούν» οι αρχικά διστακτικότεροι traders και επενδυτές αλλά και να μπουν και άλλοι στο παιχνίδι. Ετσι, με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας, ο ΓΔ περνούσε πάνω και από τις 715 μονάδες, επιτυγχάνοντας την ολική επαναφορά, με τον Νοέμβριο να αποφέρει σχεδόν 20% στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Το γεγονός πως η άνοδος επιτυγχάνεται με καταμερισμό συναλλαγών σε τραπεζικές, blue chips, χωρίς να αφήνονται εκτός επιμέρους δυνάμεις της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας ενισχύει την εκτίμηση όσων θεωρούν πως ένα window dressing (σε μηνιαίο) και «κλείσιμο βιβλίων» είναι σε εξέλιξη. Το αν πρόκειται για μεθοδική ωραιοποίηση χαρτοφυλακίων ή αλλαγή σελίδας, θα το γνωρίζουμε καλύτερα με το «κλείσιμο» της Δευτέρας και τις πρώτες συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, ας παρακολουθήσουμε (και οι κατέχοντες ας απολαύσουν) τη συντονισμένη κίνηση προς την περιοχή των 720 μονάδων.

Με αγοραστές σχεδόν στο σύνολο των τραπεζικών και blue chips, με ενδεικτικές τις τιμές λ.χ. του ΟΠΑΠ στα 9,01 (4,95%), της Motor Oil στα 11,27 (6,65%), της ΔΕΗ στα 6,55 (4,80%) αλλά και των Alpha Bank στο 0,68 (3,34%), Πειραιώς στο 1,068 (4,75%), Mytilineos στα 10,50 (0,77%), Εθνική στο 1,43 (2,95%) Aegean στα 4,05 (4,92%) κ.α.

Με 58 μετοχές με άνοδο, έναντι 18 με πτώση.

Window dressing Νοεμβρίου και «κλείσιμο βιβλίων» ή Santa Claus rally, λίγη σημασία έχει για τους βραχυπρόθεσμους. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι το «ταμείο». Η συνέχεια επί του Εκηβόλου και στην «υπόγα», σε συνεχή ροή και παρακολούθηση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v