Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αναμέτρηση του Γενικού Δείκτη με τις 720 μονάδες

Υπεραποδίδει σήμερα η εγχώρια αγορά έναντι των περισσότερων ευρωπαϊκών, παρά τις ανακοινώσεις για παράταση του lockdown. Κέρδη της τάξης του 4% καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος. Κλειστή λόγω αργίας είναι η Wall Street.

Χρηματιστήριο: Αναμέτρηση του Γενικού Δείκτη με τις 720 μονάδες

Δύο κόσμοι εκ διαμέτρου αντίθετοι. Αυτός της κοινωνίας, που δίνει «μάχες» στο υγειονομικό μέτωπο και αυτός των αγορών, όπου -κυρίως- οι traders επιχειρούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών το όσο το δυνατόν καλύτερο «κλείσιμο» μηνός Νοεμβρίου.

Οι εξελίξεις στο πρώτο καλύπτονται από τη συνεχή ειδησεογραφία του Euro2day.gr, στο δεύτερο παρακολουθούνται από τη στήλη (*), σε μία ημέρα που με κλειστή τη Νέα Υόρκη, η Αθήνα υπεραποδίδει των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών.

Αλλωστε είναι το χρηματιστήριό μας, που είχε βρεθεί στη χειρότερη θέση -μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου-, με την όποια προσπάθεια καταβάλλεται, από την αρχή Νοεμβρίου, να αποφέρει διψήφιο αποτέλεσμα.

Στο 20,80% για τον ΓΔ (στις 720,08 μονάδες), στο 21,75% για τον FTSE25 (στις 1.707 ), στο 52,52% για τον ΔΤΡ (στις 384,02) και στο 17,79% για τον FTMidCap (στις 1.027,46).

Αυτά λίγο νωρίτερα, με την αξία συναλλαγών να ξεπερνά τα 45 εκατ. (*), τζίρος σχεδόν εξ ολοκλήρου καθαρός, καθώς έχει περάσει μόνο ένα πακέτο για 1 εκατ. μετοχές της Eurobank στο 0,4568 ευρώ.

Η σημερινή και άλλες 2 συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του Νοεμβρίου, μήνας που θα φανεί -την προσεχή εβδομάδα- εάν και πώς θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη συνέχεια. Βραχυπρόθεσμα, για συνέχιση της κίνησης προς την ευρύτερη περιοχή των 750 μονάδων και μεσοπρόθεσμα, για σημείο τοποθέτησης για την αρχή του 2021.

Θα τα δούμε, ένα προς ένα.

Προσώρας, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία πλήρους απεγκλωβισμού (για τον ΓΔ), επαναφοράς προς τιμές αρχών Μαρτίου (οπότε και τα διαδοχικά ισχυρά πτωτικά χάσματα). Ο σχετικά αυξημένος τζίρος ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως συνεχίζεται τόσο η μερική κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων όσο η λήψη (ή επανατοποθέτηση) νέων σε επίπεδα από τις 690 μονάδες και υψηλότερα.

Σε blue chips και τραπεζικές ο μεγαλύτερος τζίρος, καθώς οι επενδυτές κατανέμουν τις εντολές τους σε μετοχές εταιρειών και των δύο κατηγοριών. Σε ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Motor Oil, ΔΕΗ, Πειραιώς, Εθνική, ΟΤΕ, Mytilineos, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Lamda Developemnt, Jumbo, υπερισχύουν οι αγοραστές.

Ελαφρύ προβάδισμα των πωλητών στην Jumbo, τη μία από τις μόλις 3 του δείκτη σε αρνητικό πρόσημο. Viohalco, Sarantis οι άλλες δύο.

Στις τραπεζικές, στην Αlpha Bank πωλητές vs αγοραστές αντιμέτωποι -για ακόμη μία φορά- με το 0,70 ευρώ. Στα 8,85 με υψηλό στα 9,075 η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 11,19 με υψηλό στα 11,45 της Motor Oil, στα 6,53 με 6,58 ευρώ της ΔΕΗ.

Ανάλογη εικόνα για τις μετοχές του δείκτη, με την υψηλή τιμή να καταγράφεται στην πρώτη 1-1,1/2 ώρα της συνεδρίασης, για να ακολουθήσει προσεκτικό/ελεγχόμενο μερικό «κλείδωμα» κερδών. Τεχνικά ζητούμενη η απορρόφηση της προσφοράς που βγαίνει εδώ και μία ώρα σε τιμές όχι χαμηλότερα των 720-715 για τον ΓΔ και των 382-378 για τον ΔΤΡ.

Με θετική απόδοση 65 μετοχές έναντι 31 με αρνητικό.

(*) στις 14:40

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v