Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς κλείνει ο μήνας στο Χρηματιστήριο

Νέα μάχη αγοραστών - πωλητών αναμένεται σήμερα. Η προσοχή στις τράπεζες, με τα πονταρίσματα από επιθετικά χαρτοφυλάκια να δίνουν τάση. Στο επίκεντρο και η Motor Oil. Στηρίξεις και αντιστάσεις για τον τραπεζικό δείκτη.

Πώς κλείνει ο μήνας στο Χρηματιστήριο

Με διψήφια κέρδη μάς αφήνει ο Νοέμβριος, με προσδοκίες αλλά και επιφυλάξεις μάς έρχεται ο Δεκέμβριος και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις αγορές σε προ Covid-19 επίπεδα.

Στις 736,60 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.753,75 ο FTSE25, στις 400,86 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 1.036,76 μονάδες ο FTMidCap.

Με την αξία συναλλαγών σταθερά μεγαλύτερη των 70 εκατ. ευρώ για ακόμη μία εβδομάδα και εκτιμήσεις πως λόγω MSCI και εξελίξεων στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, θα συντηρηθεί σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα.

Τελευταία συνεδρίαση Νοεμβρίου και από τη μία πλευρά είναι σήμερα όσοι θα «κλειδώσουν» μέρος των θέσεών τους και από την άλλη, αυτοί που θα επιδιώξουν να βελτιστοποιήσουν τη θέση των χαρτοφυλακίων τους.

Πολιτική απόφαση για εκταμίευση των 767 εκατ. στο σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, λίγο ως πολύ αναμενόμενη, ωστόσο ό,τι εισρέει στο «ταμείο» καλοδεχούμενο είναι.

Στο οικονομικό μέτωπο, η προσοχή είναι στραμμένη στην προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων (26 εβδομάδων) την Τετάρτη (ως προς το επιτόκιο), στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ και την αξιολόγηση της Scope την Παρασκευή.

Μέχρι την Παρασκευή και ο ορίζοντας των βραχυπρόθεσμων, με κατ' αρχάς ορόσημο το σημερινό «κλείσιμο» μηνός και στη συνέχεια, η αποσαφήνιση της στάσης των funds στις πρώτες 4 συνεδριάσεις Δεκεμβρίου.

Στον τραπεζικό κλάδο, η επικέντρωση επιθετικών χαρτοφυλακίων, με το ήμισυ του επιπλέον τζίρου των προηγούμενων δύο εβδομάδων να έχει «τρέξει» στις μετοχές των Eurobank, ETE, Alpha Bank και Πειραιώς.
Με τον Αντρέα Ενρία να στέλνει το μήνυμά του στην Αθήνα και με την Εθνική να ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματά της κλείνει αυτός ο μήνας. Με μέση απόδοση 70% σε διάστημα μηνός.

Συναλλακτικά η αναδιάρθρωση δεικτών MSCI προεξοφλείται πως θα ενεργοποιήσει εκροές-εισροές, με τη Motor Oil στο επίκεντρο.

Και με τη ΔΕΗ στο monitoring της αγοράς, των funds, προσδίδοντας δυναμική από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις Δεκεμβρίου.

Αλλά και με τις εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα να συνηγορούν υπέρ της συντήρησης προϋποθέσεων μόχλευσης σε επιμέρους τίτλους. Από τη μεγάλη μέχρι τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Την επόμενη ημέρα μετά το deal της Singular Logic, αναλύει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, με τις μετοχές των Space Hellas και Epsilon Net να έχουν «τρέξει» προεξοφλητικά, στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Κλάδος-κλειδί για τη διαμόρφωση των δεικτών ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να έχει στηρίξεις στις 382 και stop για long θέσεις στις 363 μονάδες.

Αντιστάσεις στις 430-440 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v