Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Παραμένουν στην... πρίζα οι αγοραστές

Στις 736 μονάδες αναρριχήθηκε ο Γενικός Δείκτης με τις συναλλαγές σε υψηλά επίπεδα. ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Aegean οι κερδισμένοι από τα blue chips, Εθνική-Eurobank οι κερδισμένοι του τραπεζικού κλάδου. Η τεχνική εικόνα μετά τη νέα άνοδο.

Χρηματιστήριο: Παραμένουν στην... πρίζα οι αγοραστές

Συνεδρίαση έντονων συγκινήσεων, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό του Δείκτη να ξεκινά με ευδιάκριτα ανοδικές διαθέσεις και τον τζίρο σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα (η πρώτη ώρα συναλλαγών με τζίρο 16,1 εκατ.), να ακολουθούν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που γύρισαν τον Δείκτη και σε οριακές απώλειες, ενώ τον “τελευταίο λόγο” τον είχαν οι αγοραστές, κλείνοντας τους βασικούς δείκτες σε νεότερα υψηλά και κοντά στο υψηλό ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά οκτώ μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 4/3 (770,54 μονάδες), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα το Χ.Α. κινήθηκε αγνοώντας την επιφυλακτική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Για όσους αρέσκονται στα στατιστικά στοιχεία, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαία κέρδη 5,31%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 7,44%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΓΔ είχε να καταγράψει τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου από το διάστημα 4/10- 1η/11/2019 (ρεκόρ 13 μηνών).

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει απώλειες 19,64% και ο ΔΤΡ απώλειες 54,71%.

“Non stop” οι τοποθετήσεις στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων σε νέα ιστορικά χαμηλά (στο 0,648% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν “γεμάτη ΟΠΑΠ”. Άλλωστε η μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών απασχόλησε το 21,34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, με τη Διοίκηση του ΟΠΑΠ να σημειώνει στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, πως πλέον υλοποιεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις με το Δημόσιο να έχει συμμετοχή 5% στα καθαρά έσοδα προ εισφορών, αντί 35%.

Όπως ειπώθηκε ο ΟΠΑΠ έχει προκαταβάλει 1,83 δισ. ευρώ, για τη συμμετοχή του Δημοσίου στα καθαρά έσοδα προ εισφορών των 13 παιχνιδιών έως το 2030.

H Eurobank Equities σημειώνει πως “η Διοίκηση επιβεβαίωσε πως για την επόμενη δεκαετία θα πληρώνει 5%, εξέλιξη που θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ώθηση στις ταμειακές ροές και να αναδείξει την κρυμμένη αξία που έχει αναφέρει σε εκθέσεις της από το 2018”.

Η Euroxx Sec. τονίζει πως “μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει συνομιλίες της Διοίκησης με το Ελληνικό Κράτος, για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης”.

Η Beta Sec. σημειώνει πως “η προπληρωμή που έχει γίνει θα μπορούσε να αναπροσαρμόσει τα EBITDA βελτιώνοντας τη λειτουργική κερδοφορία κατά 233 εκατ. ευρώ. Έτσι θα μπορούσαν να εκτοξευτούν πάνω από 750 εκατ. ευρώ, με εκτιμώμενες ελεύθερες ταμειακές ροές περίπου 500 εκατ. ευρώ για περίπου 10 χρόνια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από την Κυβέρνηση, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μία αντιπρόταση στον ΟΠΑΠ για επέκταση του μονοπωλίου σε αντάλλαγμα”.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+6,75%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 8μηνου, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 10,10 και 10,55 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, “τηρώντας το πρωτόκολλο” και ξεκινώντας την περιήγηση από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει πλεονέκτημα στους αγοραστές (Alpha Bank +0,85%, Εθνική +4,11%, Eurobank +3,79%, Πειραιώς +1,09%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 388,31 (-0,48%) και 398,85 μονάδων (+2,22%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 398,85 (+2,22%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά ημέρας και στις 400,86 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,73%.

Υπενθυμίζεται ότι το επιβεβαιωμένο κλείσιμο του ΔΤΡ υψηλότερα της ζώνης 387 – 393, δημιουργεί προϋποθέσεις αναρρίχησης προς τις 447 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “την εισαγωγή ενός νέου φόρου στις Τράπεζες που θα συμμετάσχουν οικειοθελώς στην bad bank (Asset Management Company - AMC), ο οποίος θα διασφαλίζει ότι η ζημιά των τιτλοποιήσεων θα καλυφθεί σε βάθος πενταετίας από τις Ίδιες, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως ‘μπαλαντέρ’ για τον συμψηφισμό του αναβαλλόμενου φόρου (DTC), προβλέπει το υπό εξέταση σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος”.

Ευδιάκριτο το πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων και στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (-0,81%, ΒΙΟ (-1,31%), ΕΕΕ (-0,20%), ΕΧΑΕ (-0,76%), ΣΑΡ (-1,62%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,76%), ΜΟΗ (-4%) και αμετάβλητος ο τίτλος της TITC.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “στην πλήρη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της τιτλοποίησης απαιτήσεων προχωρά η ΔΕΗ, επιδιώκοντας στην περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητάς της. Μετά τα πρώτα 150 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 200 εκατ., που άντλησε από το πακέτο της τιτλοποίησης απαιτήσεων Πελάτων της με διάρκεια 60 ημερών, έρχεται και το δεύτερο πακέτο. Αφορά σε ληξιπρόθεσμες άνω των 90 ημερών και το συνολικά κεφάλαια που μπορεί να αντλήσει ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιχείρηση, ίσως κι έως το τέλος του χρόνου, θα έχει υπογράψει τη σύμβαση με την PIMCO, ενώ ο Διοργανωτής της συναλλαγής είναι η Deutsche Bank. Τότε θα κλείσει και η συναλλαγή και πηγές αναφέρουν ότι η ΔΕΗ σκοπεύει να τραβήξει… 200 εκατ. ευρώ”.

Εν τω μεταξύ σε “Β”, από “Β-“ αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ ο Οίκος Standard and Poor's ενώ θέτει σταθερό outlook στην αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι “η αναβάθμιση αντανακλά την προσδοκία ότι η στρατηγική επανατοποθέτηση της ΔEΗ στην Αγορά και τα βελτιωμένα θεμελιώδη στην Ελληνική Αγορά Ενέργειας έχουν αναδιαμορφώσει την ανταγωνιστική θέση της Εταιρείας, μειώνοντας τις ανησυχίες για τη ρευστότητα και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της”.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (+5,31%), ο οποίος έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο από τις 19/11. Σε νέα υψηλά 68 μηνών, έχει σαν επόμενη αντίσταση την ζώνη 6,90 – 7,00 ευρώ.

Όσοι περιμένουν μετοχικές εξελίξεις, συνέχισαν τα βραχυπρόθεσμα “πονταρίσματα” στον τίτλο του Ελλάκτωρα (+4,52%), που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Αν η μετοχή δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 1,60 – 1,636, αλλάζει, τεχνικά, επίπεδο και θα διεκδικήσει υψηλότερες αποτιμήσεις.

“Το νέο lockdown θα επηρεάσει τα έσοδα από ενοίκια κατά 1,9 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο. Το NAV της μετοχής είναι 6,42 ευρώ. Τα καθαρά αποτελέσματα εμφάνισαν ζημία 19,2 εκατ. ευρώ, από κέρδη 30,2 εκατ. ευρώ στο περσινό εννεάμηνο και έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την αναπροσαρμογή της αξίας των Ακινήτων”, σημειώνει, μεταξύ άλλων, στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Lamda Development.

Η Εισηγμένη σήμερα ανακοίνωσε τη συνεργασία με τον Όμιλο ΤΕΜΕΣ, που ελέγχει το “Costa Navarino” και το “Athens Hilton”, για επένδυση 300 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό, μέσω κατασκευής δύο Ξενοδοχείων.

Η ανάπτυξη των Μονάδων, η οποία τελεί υπό την αίρεση, μεταξύ άλλων, της απόκτησης της Ελληνικό Α.Ε. από τη Lamda Develοpment, θα γίνει μέσω δύο Εταιρειών ειδικού σκοπού, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων θα συμμετέχουν οι Όμιλοι της ΤΕΜΕΣ και της Lamda Develοpment, σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα.

Ο τίτλος της ΛΑΜΔΑ (+2,50%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Η μετοχή έχει αφήσει πίσω της τις αντιστάσεις στα 5,96 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 6,00 – 6,07 και 6,25 ευρώ και ελπίζει σε κίνηση προς τα 6,50 – 6,60 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, την προσφορά των 175 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Vivartia επιβεβαίωσε η CVC Capital Partners, όπως γνωστοποίησε η Διοίκηση της MIG με ανακοίνωση προς τις Χρηματιστηριακές Αρχές. Η MIG (+7,71%) θα προβεί σε νεώτερες ανακοινώσεις προς το Επενδυτικό Κοινό, αφού το ΔΣ εξετάσει την προσφορά και τους προταθέντες συμβατικούς όρους της συναλλαγής.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση τα 39865605 δικαιώματα της Νίκας (ΝΙΚΑΣΔ) συμμετοχής στην πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 27/11/2020 έως και 7/12/2020, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,2360. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 27/11/2020 έως και 10/12/2020.

Από εκεί και πέρα, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Entersoft (+1,04%), σημαντική κινητικότητα στο “δίδυμο” Space (+8,50%, με βοήθειες και από την ανακοίνωση για αγορές ιδίων) – Epsilon Net (+9,74% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά), προϊδεάζουν για πιθανές εξελίξεις στην υπόθεση πώλησης της SingularLogic, δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η ΕΥΑΘ (+3,17%), κινητικότητα πριν την αποκοπή των 0,25 ευρώ στην ΕΛΒΕ (+8,33%), συνεχίζει ήπια ανοδικά η Frigoglass (+0,92%, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 0,109 ευρώ), ενώ άρχισε να “γέρνει” το διάγραμμα στα Πλ. Θράκης (-3,53%, η στήλη ειδοποίησε για πωλήσεις από Θεσμικό χαρτοφυλάκια, παρά τα ελκυστικά θεμελιώδη).

Το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στην Ιντεάλ (+8,16%), επιστροφή αγοραστών σε AVE (+2,92%), Intralot (+7,59%), AS Company (+1,57%) και Ικτίνο (+3,86%), σχετική αύξηση των συναλλαγών στον Παϊρη (-3,42%), τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 19/11 για την Cenergy (-1,12%), ενώ συνεχίζονται οι, ύποπτα, υψηλές συναλλαγές στους Ευρωσυμβούλους (+0,93%).

Σε περίπτωση που αγοραστές συνεχίσουν στον ίδιο βηματισμό, η επόμενη αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζεται στις 740 και 765 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 1750 – 1770 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 710 και δεύτερο οι 700 μονάδες και αντίστασης στις 740 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα θα λάβουν χώρα οι αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece (διαγραφή Motor Oil), ο οποίος θα μείνει μόνο με 3 μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo. Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων Γ’ τριμήνου για την Lamda Development, καθώς τα νούμερα βελτιώθηκαν σε επίπεδο πωλήσεων και επαναλαμβανόμενης λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA), σε σχέση με το Β΄ τρίμηνο, αλλά επηρεάστηκαν αρνητικά από ζημίες ύψους €13,4 εκατ. από την αποτίμηση Ακινήτων, με αποτέλεσμα οι ζημίες μετά φόρων να ανέλθουν σε €13,5 εκατ. Επιπλέον, η Εταιρεία παρήγαγε ελεύθερες ταμειακές εκροές ύψους €2,7 εκατ., με αποτέλεσμα το καθαρό ταμείο να μειωθεί κατά 4 εκατ. σε τριμηνιαία βάση, στα €8 εκατ. Η καθαρή αξία ενεργητικού διαμορφώθηκε στα €1,1δισ., ή €6,42/μετοχή”, σημειώνει η Merit Sec.

Δύσκολα θα χάσει την διάκριση, ως ο καλύτερος, χρηματιστηριακά, μήνας όλων των εποχών, ο Νοέμβριος, καθώς απομένει μία μόλις συνεδρίαση για να κλείσει ο μήνας και η απόδοσή του έχει ξεπεράσει το 29%, επιστρέφοντας την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. πάνω από τα 50 δισ. ευρώ, 15 δισ. ευρώ υψηλότερα από τα χαμηλά του Μαρτίου, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης. Οι τέσσερις συνεχόμενες θετικές εβδομάδες έχουν γυρίσει για τα καλά το Γενικό Δείκτη σε ανοδική φορά, ένα σερί το οποίο παρατηρήθηκε για τελευταία φορά στο διάστημα του περυσινού Οκτωβρίου.

Η εικόνα αυτή δεν έρχεται ως αποτέλεσμα μιας τεχνικής αντίδρασης, έχει χαρακτηριστικά νέων εισροών και συμμετοχή από όλο το εύρος της Αγοράς. Εκτός από τις εισροές, παρατηρείται η συμμετοχή στο ράλι νέων Παικτών ισχυρού μεγέθους και βεληνεκούς, που μετά από μια πολυετή αποχή από την Ελληνική Αγορά, επιστρέφουν επιλεκτικά χτίζοντας καθημερινά θέσεις και “βάζοντας πλάτη” σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Το γεγονός ότι ο Νοέμβριος δεν προσέφερε πρακτικά κάποιο καλύτερο σημείο εισόδου μετά από διόρθωση, έχει αρχίσει να εκνευρίζει όσους έχουν μείνει εκτός του “πάρτι”. Η ψαλίδα υστέρησης έναντι της απόδοσης της Αγοράς, έχει προβληματίσει όσους έμειναν εκτός, καθώς η δυναμική της ανόδου όχι μόνο δεν περιορίστηκε στην φάση που οι Ξένες Αγορές ήταν σε παύση, ή σε διόρθωση, αλλά εντάθηκε με αποκορύφωμα το κλείσιμο της τρέχουσας εβδομάδας.

Ο Δεκέμβριος θα δώσει σίγουρα περισσότερες απαντήσεις ως προς την ταυτότητα και την ποιότητα των αγοραστών του Νοεμβρίου, καθώς το 9μηνο ολοκληρώνεται την Δευτέρα, γεγονός που δίνει ένα άλλοθι σε όσα παρατηρήθηκαν.

Είναι ωστόσο γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από καιρό υπήρξαν κινήσεις που υπαγορεύτηκαν από αποτελέσματα, ή επιχειρηματικές ειδήσεις, γεγονότα δηλαδή τα οποία φέρουν αποτύπωμα Θεσμικού ενδιαφέροντος.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται μια ανάσα από το επόμενο σημείο αντίστασης, τις 750 μονάδες. Οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών και δεν αποκλείεται στο εν λόγω σημείο να εμφανίσουν εικόνα τοπικής υπερβολής, εφόσον δεν υπάρξει νωρίτερα κάποια κίνηση αποφόρτισης, ή ισορροπίας.

Υπεραγορασμένος είναι και ο MACD, μια όχι και τόσο συχνή κατάσταση για τον εν λόγω δείκτη, ο οποίος σε ανάλογες στιγμές και μονάδες στο κοντινό παρελθόν (Μάιος 2017) είχε ακολουθήσει πλάγια κίνηση, μετά από μια πολύ ήπιας μορφής διόρθωση.

Το ζητούμενο για την Αγορά, είναι στην φάση της διόρθωσης να διατηρήσει τα νέα κεκτημένα, ήτοι την περιοχή διαπραγμάτευσης ως τις 700 μονάδες. Η ανοδική εικόνα, σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, θα παραμείνει ανοδική, δίνοντας και την απαραίτητη ανάσα στους δείκτες τάσης για την επόμενη κίνηση. Συμπερασματικά η περιοχή των 750 – 770 μονάδων συγκεντρώνει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές, για να ολοκληρωθεί το μεσοπρόθεσμο ράλι που ξεκίνησε στο τέλος Οκτωβρίου.

Το βάθος της διόρθωσης και η συμμετοχή στην κατοχύρωση κερδών, όπως θα αποτυπωθεί στο τζίρο, θα αποτελέσει μια καλή ένδειξη για τις προθέσεις που έχουν οι δυνάμεις που πρόσφατα πήραν στα χέρια τους τα “ηνία” της Αγοράς.

Ένα πολύ γεμάτο ημερολόγιο έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα κρατώντας ζεστή την Αγορά. Η Δευτέρα είναι η τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου, με τις συναλλαγές να αναμένονται ζωηρότερες λόγω της προγραμματισμένης εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI.

Η κυριότερη αλλαγή είναι η διαγραφή της Motor Oil από τον βασικό δείκτη, η οποία σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς αναμένεται ότι θα έχει εκροές 3 εκατ. μετοχών.

Μετά την λήξη της συνεδρίασης τα ΕΧΑΕ και η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσουν αποτελέσματα γ’ τριμήνου.

Το απόγευμα της Δευτέρας είναι προγραμματισμένο Eurogroup με Ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να αποδεσμευτούν περί τα 767 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών.

Την Τρίτη είναι η σειρά της ΔΕΗ να ανακοινώσει αποτελέσματα, ενώ το πρωί θα υπάρξει η καθιερωμένη ετήσια ενημέρωση των Αναλυτών από την ΤITC.

Την Τετάρτη το απόγευμα είναι προγραμματισμένη επενδυτική ημερίδα, με θέμα την παρουσίαση του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού πλάνου της ΔΕΗ, στο οποίο θα συμμετέχει το σύνολο των βασικών Διοικητικών Στελεχών του Ομίλου. Την ίδια ημέρα ανακοινώνει αποτελέσματα ο ΑΔΜΗΕ.

“Χωρίς το έκτακτο μέρισμα των 38 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η μετοχή της Jumbo την ερχόμενη Παρασκευή. Στις 12.00 είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση του ΑΕΠ του γ’ τριμήνου από την Ελληνική Στατιστική Αρχή”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Πλεονέκτημα στους αγοραστές, δίνει η τελική εικόνα των μεγάλων Ασιατικών Αγορών.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street (λόγω ημιαργίας, η συνεδρίαση στο NYSE ολοκληρώνεται στις 20.00 ώρα Ελλάδος).

Μικτές οι διαθέσεις στο Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ.

Σε κλοιό πιέσεων Χρυσός και Ασήμι, με τον πρώτο να υποχωρεί χαμηλότερα από τα $1800, προς τα $16700 υποχωρεί το Bitcoin.

Περισσότερο από ό,τι αναμενόταν ανέκαμψε η Γαλλική Οικονομία το τρίτο τρίμηνο. Ενισχύθηκε κατά 18,7% σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε ετήσια βάση, κινήθηκε 3,9% χαμηλότερα. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,7% τον Οκτώβριο, μετά τη βουτιά 4,4% του Σεπτεμβρίου, ενώ οι τιμές καταναλωτή κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,2% τον Νοέμβριο, μετά τη στασιμότητα του Οκτωβρίου.

Απότομη πτώση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε κατά 3,6 μονάδες στην ΕΕ, φτάνοντας στις 86,6, ενώ κινήθηκε 3,5 μονάδες χαμηλότερα στην Ευρωζώνη, φτάνοντας στις 87,6.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι “συνεχίζουν να υπάρχουν ουσιαστικές και σημαντικές διαφορές με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για μια εμπορική συμφωνία του ‘Brexit”. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το “Brexit” Μισέλ Μπαρνιέ, μεταβαίνει σήμερα στο Λονδίνο, σε μια ύστατη προσπάθεια να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών και να αποτραπεί ένα ταραχώδες φινάλε στην πενταετή κρίση του “Brexit”.

Επιστορφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 4 Ιουνίου 2021.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 726,43 (-0,07%) και 737,45 μονάδων (+1,45%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 735,23 (+1,14%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 736,6 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,33%.

Ο τζίρος στα 91,3 εκατ., από τα οποία τα 4,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), ενώ ΟΠΑΠ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 30% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Eurobank, Fourlis και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ και Motor Oil.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές, έναντι 41 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Με αξιοσημείωτη άνοδο, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (42.713 συμβόλαια).

Στα 4.187 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.330 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.130, 985 για τον Δεκέμβριο και 145 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.749) κινήθηκε μεταξύ 1.726 και 1.756 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.978), Alpha Bank (11.289), Πειραιώς (5.581), ΔΕΗ (1.251), Εθνική (7.899), Ελλάκτωρα (2.568), Μυτιληναίος (623), Cenergy (362), MIG (949), Motor Oil (618), Viohalco (399), ΑΔΜΗΕ (518), ΓΕΚ (917), Lamda Development (454), ΕΧΑΕ (261), Ελ. Πετρέλαια (190), ΟΠΑΠ (1.265), ΟΤΕ (255).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 37.814, MIG 53.088, Alpha Bank 76.135, Εθνική 32.932, Πειραιώς 35.190.

Ας σημειωθούν τα 200 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 6,80 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                             Name of Issuer                    NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 44.127.908 τεμ., (από 44.127.908 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.641.418 τεμ. (16.641.418), ΔΕΗ 5.260.972 τεμ. (5.260.972), Eurobank 67.835.519 τεμ. (67.835.519), ΟΠΑΠ 1.347.466 τεμ. (1.347.466), Εθνική 12.104.355 (12.104.355), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847), Motor Oil 1.456.730 τεμ. (1.476.837).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v