Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά 8μηνου με τζίρο έκπληξη

Συνέχισε ανοδικά η εγχώρια αγορά με τις τράπεζες σε ρόλο οδηγού αλλά και τα δεικτοβαρή blue chips να βάζουν... πλάτη. Από τα μέλη του FTSE 25 μόνο η Coca Cola έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Υψηλός τζίρος παρά την αργία στη Wall Street.

Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά 8μηνου με τζίρο έκπληξη

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές κινούνται σήμερα τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς οι ενεργοί Επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τα πρακτικά της Fed, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Πιο συγκεκριμένα, Αξιωματούχοι της Fed συζήτησαν διεξοδικά το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού στη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με κάποιους να τάσσονται υπέρ της αύξησης των μηνιαίων αγορών. Εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για τον ρυθμό ανάκαμψης της Αμερικανικής Οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη απέχει ακόμα πολύ από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι Αγορές στην Αμερική είναι κλειστές λόγω αργίας (Thanksgiving Day).

Συνεδρίαση – θετική έκπληξη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όχι τόσο από την ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη σε νέα υψηλά οκτώ μηνών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 5/3, 728,17 μονάδες), όσο από την συναλλακτική δραστηριότητα (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων), την οποία το σύνολο των Εγχώριων Αναλυτών την περίμενε ιδιαίτερα χαμηλή, λόγω της αργίας στην Wall Street.

Με τα δεδομένα που διαμόρφωσε η σημερινή συνεδρίαση, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα κληθεί από τις συνεδριάσεις, μετά την Δευτέρα και αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, λόγω MSCI, να δείξει αν η εν εξελίξει ανοδική κίνηση ήταν “window dressing”, που βοήθησε στο κλείσιμο βιβλίων των Ξένων και “ψευδοδιάσπαση” για να πειστούν ότι πρέπει να κινητοποιηθούν τα δύσπιστα χαρτοφυλάκια που παρέμεναν εκτός Αγοράς, ή πραγματικά η Εγχώρια Αγορά “άλλαξε σελίδα”.

Ασφαλώς και στις Αγορές δεν μπορούν να αποκλειστούν οι εκπλήξεις θετικές, ή αρνητικές, όμως αυτό που προβλημάτισε ιδιαίτερα από την “μεγάλη εικόνα” της σημερινής συνεδρίασης, αν συνυπολογιστούν και τα ιδιαίτερα σημαντικά κέρδη του Γενικού Δείκτη, αλλά και η κίνησή του με θετικό πρόσημο στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, ήταν η επιδεικτική αποστασιοποίηση μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που κατόρθωσαν να συνδυάσουν ικανοποιητικά κέρδη με σχετικά πειστικές συναλλαγές, αναγκάζοντας πολλούς Παράγοντες της Αγοράς, να αναφέρονται σε κίνηση που αποσκοπεί τον “καλλωπισμό” των αποτιμήσεων, στον “στενό κύκλο” του FTSE25.

Χωρίς αμφιβολία τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες θα παραμείνουν στο επίκεντρο, ενώ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης δημοσιεύει αποτελέσματα η Lamda, από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές.

Ασφαλώς και υπάρχουν και πιο αισιόδοξοι, οι οποίοι σπεύδουν να επισημάνουν ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εταιρείες, στην πλειονότητά τους, είναι καλύτερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των Αναλυτών και αυτό δικαιολογεί μία ανοδική διόρθωση των αποτιμήσεων.

Από την άλλη, “παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό μέχρι και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6.00”. Αυτό ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των Πολιτικών Συντακτών.

Ακούραστοι συνεχίζουν να δείχνουν οι αγοραστές στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων σε νέα ιστορικά χαμηλά (στο 0,661% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Μετά τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις που χαρακτηρίστηκαν από ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών και το σημερινό επιφυλακτικό ξεκίνημα, οι αγοραστές αποφάσισαν να δηλώσουν και πάλι παρόντες στον Δεικτοβαρή Τραπεζικό κλάδο.

Οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών μπορεί να άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όμως η τελική εικόνα επιβεβαιώνει την απόλυτη επικράτηση των “buyers”, καθώς η ανοδική κίνηση επιχορηγήθηκε και από σχετικό “short squeeze”, μόλις ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε αποφασιστικά ψηλότερα των 709 μονάδων (Alpha Bank +7,14%, Εθνική +5,11%, Eurobank +3,83%, Πειραιώς +7,65%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 364,55 (-1,46%) και 391,68 μονάδων (+5,87%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 389,20 (+5,20%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 390,19 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 5,47%.

Ο ΔΤΡ ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση μέσα στην ζώνη αντίστασης 387 – 393. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, η αμέσως επόμενη αντίσταση στις 447 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων). Οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, διέρχονται από τις 373 και 397 μονάδες. Αν χαθεί η στήριξη στις 352 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 324 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο, “αβγάτισαν’ κατά 2,5 δισ. ευρώ οι καταθέσεις τον Οκτώβριο. Νοικοκυριά και Επιχειρήσεις αύξησαν τα ποσά που έχουν κατατεθειμένα στις Τράπεζες. Ταυτόχρονα, τον Οκτώβριο, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του Ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 2,5%, από 2,4% τον προηγούμενο μήνα”, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου η τελική εικόνα δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για την επικράτηση των “πράσινων” τίτλων, η μοναδική μετοχή που υποαπέδωσε ήταν αυτή της ΕΕΕ.

Από την άλλη και σήμερα, σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές, η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (+4,14%), με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά τα 1,5 δισ. ευρώ (!)

Για την περίπτωση της ΕΕΕ (-0,61%), σε εξέλιξη δείχνει να βρίσκεται η πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 25,55 ευρώ (κλείσιμο 17/11), όμως δεν αποκλείεται η επιστροφή των αγοραστών στην “χρυσή εφεδρεία” του Χ.Α., μόλις οι βασικοί δείκτες χρειαστούν σχετικές βοήθειες (!) Σε κάθε περίπτωση, αποδείχθηκε ισχυρή η πρώτη αντίσταση στα 25,75 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), ενώ ακόμα ισχυρότερη θεωρείται η αντίσταση στην περιοχή των 26,92 ευρώ. Αν χαθεί η πρώτη στήριξη στα 24,36 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 22,94 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+5,30%), με τους Αναλυτές να επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ήταν καλύτερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς. Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 8,80 ευρώ, οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 9,08 και 9,33 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 8,52 – 8,40 ευρώ, ενώ η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 8,28 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Παρά τα τουλάχιστον σημαντικά κέρδη του Γενικού Δείκτη, σαφώς μειωμένο ήταν το ενδιαφέρον στα “χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”.

Το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 18/11 για Ευρωσυμβούλους (-0,93%) και ΣΙΔΜΑ (-4,17%), επέστρεψαν οι αγοραστές σε Τρ. Αττικής (+6,17%) και MIG (+2,94%), επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Έλαστρον (+3,96%) και ΕΚΤΕΡ (+3,89%), υψηλή μερισματική απόδοση και ελάχιστες συναλλαγές ωθούν ψηλότερα τον Νάκα (+10%), θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 24,9 ευρώ για να διεκδικήσει υψηλότερες αποτιμήσεις ο ΟΛΘ (+2,12%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν Λύκος (+8,62%) και Frigoglass (+2,83%, συνεχίζει να έχει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 0,109 ευρώ).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις Ιντρακόμ (+5,20%), Έλτον (+0,38%), Άβαξ (+3,04%), Κέκροψ (+1,48%), Quest (+2,22%) και Ιντρακάτ (+2,70%), εξαφανίστηκαν οι αγοραστές στον Μαθιό (0%), παρουσία πωλητή σε AVE (-3,61%), AS Company (-3,77%), Centric (-1,26%) και ΚΛΜ (-0,36%), συνεχίζει να ρευστοποιεί θέση στα Πλ. Θράκης Εγχώριο Θεσμικό χαρτοφυλάκιο (-0,44%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Foodlink (+1,71%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Entersoft (+1,05%), Epsilon Net (+0,65%) και Performance (+1,61%).

Ο Γενικός Δείκτης άφησε πίσω του τις 709, 719 και 726 μονάδες, βάζοντας σαν επόμενο στόχο τις 740 και 765 μονάδες. Η πρώτη στήριξη στις 683 μονάδες. Στις 668 ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών και στις 651 μονάδες ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών. Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 662 – 650 μονάδων.

Πρώτο στόχος των αγοραστών οι 1750 – 1770 μονάδες, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η όποια διόρθωση, δεν πρέπει να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 1607 μονάδων (διέρχεται και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όσο o ΓΔ βρίσκεται πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών στις 669 μονάδες. Πρώτο σημείο στήριξης οι 690 μονάδες και δεύτερο οι 680 μονάδες. Ισχυρή η εικόνα των αποτελεσμάτων Γ΄ τριμήνου για τον ΟΠΑΠ, που δείχνει την δυναμική της Εταιρείας σε κανονικό περιβάλλον. Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) διαμορφώθηκαν στα €391 εκατ. (+118% σε τριμηνιαία βάση), τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στα €105 εκατ. (+548%) και τα καθαρά κέρδη στα €53 εκατ., από ζημίες €15 εκατ. στο Β’ τρίμηνο. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε €85 εκατ. (+163%) και ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €38 εκατ. σε τριμηνιαία βάση. Εξαιρετικές οι επιδόσεις του Αθλητικού στοιχηματισμού και των VLTs στο Γ’ τρίμηνο, καθώς το GGR αυξήθηκε κατά 14% και 10% σε ετήσια βάση. Σε αντίθετη κατεύθυνση, το GGR των Αριθμολαχείων υποχώρησε κατά 9% και του Σκρατς & Λαχείων κατά 14%. Σύμφωνα με την Διοίκηση, ο οικονομικός αντίκτυπος του 2ου Lockdown εκτιμάται σε €113 – 120 εκατ. σε επίπεδο καθαρών εσόδων προ εισφορών (GGR) και σε €45 – 50 εκατ. σε επίπεδο EBITDA, λίγο υψηλότερα από τις εκτιμήσεις μας (€40 εκατ.). Ο ΟΠΑΠ παραμένει μία από τις καλύτερες ιδέες μας για Αγορά. Αδύναμη η εικόνα των αποτελεσμάτων Γ΄ τριμήνου της Alpha Bank, με υποχώρηση της καθαρής κερδοφορίας κατά 55% σε τριμηνιαία βάση, λόγω της πτώσης των χρηματοοικονομικών εσόδων στα €42 εκατ., από €129 εκατ. στο Β’ τρίμηνο και της αύξησης του λειτουργικού κόστους κατά 3%, παρά την μείωση των προβλέψεων κατά 35% σε τριμηνιαία βάση. Η εικόνα του ενεργητικού παρέμεινε στην ίδια κατάσταση με το Β’ τρίμηνο, λόγω του moratorium στα δάνεια. Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα από Τραπεζικές εργασίες μειώθηκαν οριακά κατά 0,3%, εξαιτίας της υποχώρησης των εσόδων από τόκους κατά 2% σε τριμηνιαία βάση. Τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 14%, κυρίως λόγω της μείωσης των χρηματοοικονομικών εσόδων. Τα κέρδη προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν στα €247 εκατ. (-27% σε τριμηνιαία βάση), ενώ οι προβλέψεις ανήλθαν στα €169 εκατ. (-35% σε τριμηνιαία βάση). Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα €44 εκατ. (-55% σε τριμηνιαία βάση). Ο σχηματισμός νέων ΜΕΑ στην Ελλάδα ανήλθε σε -€44 εκατ., από -€90 εκατ. στο προηγούμενο τρίμηνο. Τα ΜΕΑ διαμορφώθηκαν στα €21 δισ. (-€149 εκατ.), ενώ τα ΜΕΔ στα €14,7 δισ. (+€17 εκατ.). Ο δείκτης ΜΕΑ υποχώρησε στο 42,8%, από 43,5% στο Β’ τρίμηνο. Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά €392 εκατ. στα €49,1 δισ. και οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά €789 εκατ. στα €41,7 δισ. Ο δείκτης χορηγήσεις/καταθέσεις υποχώρησε οριακά στο 118%, από 119% το προηγούμενο τρίμηνο. Η Διοίκηση ανακοίνωσε ότι τέλη Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η μεταφορά του Προσωπικού από την Τράπεζα στην Cepal, τον Δεκέμβριο θα υπογραφεί η συμφωνία με τον Προτιμητέα Επενδυτή (Davidson Kempner) και μέχρι το τέλος του Α’ τριμήνου του 2021, θα γίνει η απόσχιση και η ολοκλήρωση της συναλλαγής. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο δείκτης ΜΕΑ θα υποχωρήσει στο 24%, από 43% στο Γ΄ τρίμηνο. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα απομείνουν είναι καλυμμένα με προβλέψεις κατά 60%. Η Διοίκηση εκτιμά ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα προκύψουν μετά την άρση του moratorium θα ανέλθουν σε €1 δισ., από €4,2 δισ. που σήμερα βρίσκονται σε αναστολή. Τον Σεπτέμβριο έληξε η αναστολή για €1,2 δισ. δάνεια, από το σύνολο των €5,2 δισ. που μπήκαν εξαρχής σε αναστολή και το 87% αυτών εξυπηρετείται κανονικά. Αδύναμη η εικόνα των αποτελεσμάτων Γ΄ τριμήνου, για την Κρι Κρι, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε €36,8 εκατ. (-4% σε τριμηνιαία βάση), τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) σε €7,6 εκατ. (-19%) και τα καθαρά κέρδη στα €4,9 εκατ. (-23%). Η μείωση στα μεγέθη οφείλεται στην υποχώρηση των εσόδων από το Παγωτό (-4% στο 9μηνο), λόγω της κατακόρυφης μείωσης της τουριστικής κίνησης. Σε αντίθετη κατεύθυνση, οι πωλήσεις Γιαουρτιού στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 11% στο 9μηνο και οι πωλήσεις Γιαουρτιού στο εξωτερικό ενισχύθηκαν κατά 26% σε ετήσια βάση”, σημειώνει η Merit Sec.

“Τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες ήταν συνολικά ικανοποιητικά, ενώ αξίζει να αναφερθούμε στο εντυπωσιακό γ΄ τρίμηνο της ΜΟΗ, δεδομένης της κατάστασης, με το a-EBITDA του Ομίλου (προσαρμοσμένο για τα κέρδη/ζημιές από αποθέματα) να ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, από 144 εκατ. ευρώ πέρυσι. ΆΛΦΑ και ΟΠΑΠ κινήθηκαν, εν πολλοίς, εντός των εκτιμήσεων. Στο διεθνές σκηνικό η άνοδος των μετοχών δείχνει ανθεκτική”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

Μετά από έξι ημέρες συσσώρευσης εντός του εύρους των 695 - 715 μονάδων του Γενικού Δείκτη, η Αγορά σήμερα αποφάσισε την δυναμική προσέγγιση των 730 μονάδων.

Όλως τυχαίως η προσπάθεια γίνεται την ημέρα των Ευχαριστιών (αργία για τους Αμερικάνους Επενδυτές), σε μια αδιάφορη ημέρα για τις Ευρωπαϊκές Αγορές και ενώ απομένουν άλλες 2 ημέρες για το κλείσιμο των βιβλίων των περισσότερων Ξένων Θεσμικών Επενδυτών, τονίζει με έμφαση ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Τεχνικά, η Ελληνική Κεφαλαιαγορά επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη αλλαγή τάσης της, με την έγκυρη επιτευχθείσα διάσπαση του ΚΜΟ (expo) 200 ημερών (ΓΔ 669,96, FTSE25 1619,23), η οποία λειτουργεί πλέον και σαν σημαντική στήριξη.

Η δημοσίευση θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων 9μηνου από αρκετές Εισηγμένες, εν μέσω πανδημίας και 2ου Lockdown, δείχνει την ανθεκτικότητα & τα έντονα χαρακτηριστικά επιβίωσης που έχουν αναπτύξει την τελευταία 10ετια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των Εισηγμένων Εταιρειών να βρίσκονται πλέον πάνω από το ΚΜΟ 200 ημερών, καταγράφοντας υψηλά 52 εβδομάδων, αλλά και κάποιες νέα ιστορικά υψηλά.

Ο Τραπεζικός κλάδος οδηγεί την ανοδική αντίδραση της Αγοράς, κυρίως λόγω της μεγάλης πίεσης που είχε δεχθεί το τελευταίο έτος. Τυχόν υποχώρηση των τιμών τους στις πρώτες σημαντικές τεχνικές στηρίξεις, μπορεί να εκληφθεί από βραχυπρόθεσμους Επενδυτές με αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου, σαν ευκαιρία τοποθετήσεων, αρκεί να ενεργοποιήσουν τεχνικές “stop loss” για αυτοπροστασία τους, συμβουλευόμενοι πάντα τους Επενδυτικούς τους Συμβούλους.

Αν και η προσπάθεια αλλαγής τάσης, είναι εμφανής στην Ελληνική Αγορά, βασίζεται κυρίως στις προσδοκίες περιορισμού της πανδημίας, αλλά και τα τεράστια προγράμματα ανάκαμψης που αναμένονται (κάποια στιγμή).

Ακολουθούμε την τάση με προσοχή και αυξημένα αντανακλαστικά, αφού η μεταβλητότητα των Αγορών θα συνεχίσει να είναι αυξημένη, παρακολουθώντας τυχόν μεγάλες μεταβολές του όγκου και των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών, που θα μας βάλουν σε επιφυλακή.

“Συμπερασματικά και χωρίς να θέλουμε να χαλάσουμε το θετικό κλίμα, προσοχή μέχρι την ολοκλήρωση του μήνα, λαμβάνοντας υπόψη ότι το εύρος του βραχυχρόνιου ανοδικού καναλιού οριοθετείται, πλέον, μεταξύ των 750 & 668 μονάδων”, σημειώνει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, αργία στο NYSE.

Κατοχυρώνονται κέρδη στο Πετρέλαιο, ελεγχόμενες απώλειες στο Ευρώ.

Αδύναμη προσπάθεια αντίδρασης από Χρυσό και Ασήμι, επιθετικές κινήσεις “profit taking” στο Bitcoin, που δείχνει να χάνει και τα $17000.

Επιδεινώθηκε περαιτέρω η εμπιστοσύνη των Καταναλωτών στη Γερμανία τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το GfK, οδηγώντας τις προβλέψεις για τον Δεκέμβριο χαμηλότερα. Από -3,2 μονάδες, στις -6,7 μονάδες, με το αποτέλεσμα να είναι χειρότερο από το αναμενόμενο. Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών υποχώρησε 7,3 μονάδες, στις -0,2, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από τον Μάιο.

“Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία για το ‘Brexit’ και η μορφή ενός τέτοιου συμφώνου είναι ξεκάθαρη, αλλά το Λονδίνο δεν θα την προσυπογράψει με οποιοδήποτε κόστος”, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον.

Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωζώνης, όπως αναφέρεται στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ. Οι Αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η πανδημία μπορεί να έχει μεγαλύτερης διάρκειας επιπτώσεις. Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει τη ζήτηση και την προσφορά, μειώνοντας τη δυνητική ανάπτυξη.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, θετική σύσταση (“overweight”, ή “buy”) συστήνουν για τον τίτλο της Alpha Bank οι Goldman Sachs και JP Morgan, με τις τιμές - στόχους στα 0,95 ευρώ και στα 1,10 ευρώ, αντίστοιχα.

Παράλληλα, Citigroup, UBS και Keefe, Bruyette & Woods (KBW) είναι ουδέτερες στη σύσταση τους (“market perform”, ή “neutral”), ενώ η Deutsche Bank δεν προβαίνει σε κάποια επενδυτική σύσταση για τη μετοχή της Τράπεζας. Οι τιμές - στόχοι που συστήνουν οι Citigroup, UBS και KBW είναι στα 0,80 ευρώ, στα 0,73 ευρώ και στα 0,79 ευρώ, αντίστοιχα.

Την τιμή - στόχο των 3,75 ευρώ και τη σύσταση “buy” για τη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων διατηρεί η Optima Bank, ενώ καταθέτει τις προβλέψεις της για τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Όπως εκτιμά η Χρηματιστηριακή, η ΕΧΑΕ (δημοσιεύει αποτελέσματα στις 30 Νοεμβρίου, μετά το κλείσιμο του Χ.Α.) θα εμφανίσει έσοδα 6,9 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 39,5% σε ετήσια βάση, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 2 εκατ. ευρώ (-68%) και τα καθαρά κέρδη μόλις στα 0,6 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 83%.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 702,48 (-0,39%) και 726,8 μονάδων (+3,06%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 724,8 (+2,78%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σε νέα υψηλά και στις 726,92 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,08%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 81,7 εκατ., από τα οποία τα 4,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΦΡΙΓΟ, ΕΛΠΕ), ενώ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 32% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και TITC.

Ικανοποιητική σε αναλογία, όχι όμως και σε επιδόσεις η τελική εικόνα με 84 ανοδικές μετοχές, έναντι 29 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αισθητή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (51.007 συμβόλαια).

Στα 4.330 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.357 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.112, 1.895 για τον Δεκέμβριο και 217 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.725) κινήθηκε μεταξύ 1.665 και 1.725 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (50.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.992), Alpha Bank (14.318), Πειραιώς (9.846), ΔΕΗ (1.097), Εθνική (7.724), Ελλάκτωρα (1.918), Μυτιληναίος (891), Cenergy (257), MIG (1.179), Motor Oil (335), Viohalco (220), ΑΔΜΗΕ (843), ΓΕΚ (536), Lamda Development (321), TITC (122), Τρ. Αττικής (160), ΕΧΑΕ (396), Ελ. Πετρέλαια (189), ΟΠΑΠ (803), ΟΤΕ (195), Τέρνα Ενεργειακή (460).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 35.950, MIG 51.945, Alpha Bank 76.760, Εθνική 32.357, Πειραιώς 34.069.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                Name of Issuer               NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Millennium International Management

MOTOR OIL (HELLAS) CORINTH REFINERIES SA

0,51%

2020-11-12

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 44.127.908 τεμ., (από 44.127.908 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.641.418 τεμ. (16.641.418), ΔΕΗ 5.260.972 τεμ. (5.260.972), Eurobank 67.835.519 τεμ. (67.835.519), ΟΠΑΠ 1.347.466 τεμ. (1.347.466), Εθνική 12.104.355 (12.451.937), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847), Motor Oil 1.476.837 τεμ. (1.424.354).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v