Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχες αγοραστών - πωλητών στο Χρηματιστήριο

Μικρή πτώση για τον Γενικό Δείκτη, με τις 740 μονάδες να λειτουργούν ως αντίσταση. Μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες, με την Εθνική να ξεχωρίζει. Ρευστοποιήσεις για Viohalco, πιέζεται η Jumbo, «βαρίδι» η μετοχή της Coca Cola.

Μάχες αγοραστών - πωλητών στο Χρηματιστήριο

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, με τα futures στη Wall Street να παραπέμπουν σε άνοιγμα από λίγο χαμηλότερες τιμές.

Ανησυχίες και προσδοκίες συνθέτουν το μείγμα που καθιστά επιφυλακτικούς τους επενδυτές, με αποτέλεσμα, πριν λίγο στη Φρανκφούρτη ο DAX να διαμορφώνεται λίγο υψηλότερα, στις 13.359 μονάδες. Στη Νέα Υόρκη, τα futures του S&P500 «έδειχναν» από τις 3.620 μονάδες.

Στην Αθήνα, πωλητές και αγοραστές κινούνται στην περιοχή των 730-740 μονάδων, εύρος τιμών που εκ προοιμίου οι traders περίμεναν τη δοκιμασία της αγοράς. Κάτι σαν στάση, μετά τη θεαματική ανοδική διόρθωση του Νοεμβρίου, κίνηση που χαρακτηρίζεται και από τη σημαντική ενίσχυση συναλλαγών/τζίρου.

Ισχυρή ένδειξη πως όλη αυτή η διαδρομή, με απόδοση 70% για τον τραπεζικό κλάδο και 30% για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, (υπο)στηρίχθηκε από ενεργοποίηση «ισχυρών χεριών», funds, εγχώριων επενδυτικών σχημάτων, διαχειριστών.

Στις 700-740 μονάδες η πρώτη ουσιαστική (σε εύρος/έκταση) αναδιάταξη θέσεων, με τις 740 να λειτουργούν ως αντίσταση. Φυσιολογικό, από τη στιγμή που μεταξύ 740-760/770 μονάδων προεξοφλούνταν η μερική κατοχύρωση θέσεων, με παράλληλη επανατοποθέτηση για τη συνέχεια.

Πάνω από 70 εκατ. ευρώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περισσότερα από 45 εκατ. νωρίτερα (*), με ΟΤΕ, Motor Oil, ΔΕΗ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Eurobank, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Jumbo, Mytilineos, Πειραιώς, Cenergy, Viohalco κ.α.

Στις δύο τελευταίες συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας πως δεν προχωρά το deal Cenergy-Nexans. Κλασικό ξεφόρτωμα από εσπευσμένους πωλητές, ενώ είχαν προηγηθεί σημαντικές ρευστοποιήσεις από τα τελευταία τοπικά υψηλά. Ισχυρή άνοδος των μετοχών, ρευστοποιήσεις στα υψηλά και διάψευση των προσδοκιών για συμφωνία με τον γαλλικό όμιλο. Θυμίζω πως αρχές του έτους, ανάλογη εικόνα είχε διαμορφωθεί με το placement της ElvalHalcor, που τελικά δεν τελεσφόρησε.

Στα 13,74 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με αγοραστές όπως και σε ΔΕΗ στα 7,045, ΑΔΜΗΕ στα 2,555, Εθνική στο 1,5375, Aegean στα 4,335, Ελληνικά Πετρέλαια στα 5,61 ευρώ.

Στην πλειονότητά τους, με πωλητές στα χαρτιά του δείκτη, με αυξημένη συναλλακτικότητα στον τίτλο της Motor Oil, στα 10,56 ευρώ.

Στο 1/2 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 32 μετοχές σε θετικό πρόσημο.

Forthnet, Space Hellas, Epsilon Net, Intralot, Ευρωσύμβουλοι από τις μετοχές μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης με ποσοστό μεγαλύτερο του 2%.

(*) στις 14:15, με τα 6,2 εκατ. να έχουν πραγματοποιηθεί μέσω προσυμφωνημένων πράξεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v