Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 9,4 δισ. ευρώ για το Χρηματιστήριο το Νοέμβριο

Μηνιαία κέρδη 69,78% για τον τραπεζικό δείκτη και μια από τις υψηλότερες αυξήσεις σε όρους κεφαλαιοποίησης εντός 30ημέρου. Στο τέλος πέρασε σήμερα οριακά σε θετικό έδαφος ο ΓΔ. Στα 209 εκατ. ευρώ εκτόξευσε το rebalancing τις συναλλαγές.

Κέρδη 9,4 δισ. ευρώ για το Χρηματιστήριο το Νοέμβριο

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων και για “όλα τα γούστα”, η τελευταία του Νοεμβρίου και του χρηματιστηριακού 11μηνου, καθώς συνεχίστηκαν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις, αλλά, χωρίς αμφιβολία, επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, αν ληφθεί υπ΄ όψιν και η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη, με τους περισσότερους traders να τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τις τελικές δημοπρασίες και τις κινήσεις – αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, λόγω MSCI, αλλά και στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων, όσον αφορά τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, ενώ σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των ενεργών Παικτών, έπαιξε και η είδηση σύμφωνα με την οποία, “μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα, το ερευνητικό σκάφος ‘Oruc Reis’ επέστρεψε τα ξημερώματα στο Λιμάνι της Αττάλειας, στις Νότιες Ακτές της Τουρκίας”.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά και ξεκινώντας από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Motor Oil (-0,83%) αφαιρέθηκε από τον MSCI Greece Standard, με τους Αναλυτές να αναμένουν εκροές 3 εκατ. τεμαχίων (να σημειωθεί ότι στον τίτλο της ΜΟΗ άλλαξαν χέρια 6805884 τεμ.). Πλέον στον MSCI Greece Standard απομένουν μόλις τρεις μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17.00 και πριν τις τελικές δημοπρασίες, ο τζίρος ήταν στα 86,4 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 8,3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” (ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ) και η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον τζίρο στα 209,1 εκατ. και τα “πακέτα” στα 12,7 εκατ. (ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ), πράγμα που σημαίνει ότι, περίπου, το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, έγινε στο rebalancing.

Από εκεί και πέρα, σημαντικό ρόλο στην δημιουργία κλίματος και διαθέσεων, έπαιξαν οι ανακοινώσεις που αφορούσαν επιχειρηματικά deals.

Έτσι, υπεγράφη η συμφωνία πώλησης (SPA) του 99,61% των μετοχών της SingularLogic από τις MIG και Tower Technology Holdings Ltd, ισομερώς στις Epsilon Net και Space Hellas. Το συνολικό αντάλλαγμα ανήλθε στα 18,05 εκατ. ευρώ και θα εξοφληθεί με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, με αναλογία 50% για την καθεμία εκ των Epsilon Net και Space Hallas. Οι δύο Εταιρείες κατέβαλαν ήδη, με την ίδια αναλογία, προκαταβολή 1,805 εκατ. ευρώ. Η SingularLogic μεταβιβάζεται απαλλαγμένη από το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεών της, καθώς και οποιωνδήποτε άλλων κονδυλίων παθητικού, που σχετίζονται με δανειακές υποχρεώσεις της Τράπεζας Πειραιώς και της MIG.

Η στήλη από τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις είχε επισημάνει την κινητικότητα στις δύο μετοχές, που προϊδέαζαν για τις ανακοινωθείσες εξελίξεις.

Η μετοχή της Epsilon Net (+8,28%), ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά και ο τίτλος της Space (+8,29%), σε υψηλά τριμήνου.

Από την άλλη, επιβεβαιώνοντας τις πιέσεις που σημειώθηκαν στο ταμπλώ κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, άκαρπες αποδείχθηκαν οι διαπραγματεύσεις της Θυγατρικής της Viohalco “Cenergy Holdings” με τον Όμιλο Nexans, όπως γνωστοποίησε η πρώτη με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο. Εννοείται ότι η εν λόγω ανακοίνωση, έφερε σημαντικές πιέσεις στους τίτλους των Viohalco (-5,82%), Cenergy (-9,90%) και ΕΛΧΑ (-1,80%, ελέγχει το 25,16% της Cenergy).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, μετά την λήξη της συνεδρίασης, δημοσιεύει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου η Εθνική Τράπεζα και η ΕΧΑΕ και αύριο η ΔΕΗ.

Άλλη μία μέρα τοποθετήσεων στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων σε νέα ιστορικά χαμηλά (στο 0,633% η απόδοση του 10ετους τίτλου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, το Χ.Α. έχει καταγράψει σημαντική ανοδική κίνηση μέσα στο μήνα και μπορεί αυτό να έχει σαν συνέπεια αυξημένες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, όμως όλα δείχνουν ότι το momentum παραμένει με “βόρεια” κατεύθυνση, εκτός και αν η τελευταία ανοδική κίνηση ήταν “fake”, προκειμένου τα Ξένα χαρτοφυλάκια να κλείσουν τα βιβλία τους, με καλύτερες αποτιμήσεις, κάτι που θα διαφανεί από την αυριανή συνεδρίαση.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “έχει δημιουργηθεί ένας Πλανήτης χρέους, όπου καμία Χώρα δεν εξοφλεί τα χρέη της. Όταν λήγει ένα ομόλογο, για να το πληρώσει δανείζεται το ισόποσο συν τους τόκους του και αυτό κάποια στιγμή θα κληθούν να το τιμολογήσουν οι Αγορές”.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του μήνα και του χρηματιστηριακού 11μηνου.

Ο Νοέμβριος διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο μηνών, με μηνιαία κέρδη 29,4% για τον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 69,78%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. αυξήθηκε κατά 9,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Beta Sec., το +29,4% του ΓΔ είναι μηνιαία κέρδη – ρεκόρ, τουλάχιστον από το 1999, που κρατάει στοιχεία η Χρηματιστηριακή (!).

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 19,61% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 54,71%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού 11μηνου η ΑΑΑΠ, με απόδοση 301,74%.

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να είναι μικτή και να παραπέμπει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, για την εξαγωγή “ασφαλέστερων”, τεχνικών, συμπερασμάτων (Alpha Bank +1,55%, Εθνική -0,20%, Eurobank -1,65%, Πειραιώς +0,90%).

Η ίδια συμπεριφορά από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, που κινήθηκε μεταξύ 394,04 (-1,70%) και 408,59 μονάδων (+1,93%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 395,93 (-1,23%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 400,86 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,09%.

Για τον εν λόγω δείκτη, είναι θετική ένδειξη όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 395 – 387, καθώς από εκεί διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Αν η εν λόγω ζώνη κατοχυρωθεί σαν στήριξη, δεν μπορεί να αποκλειστεί υπερβατική κίνηση προς τις 445 (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων), 456 – 461 και 490 – 494 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, θα “σημάνει υποχώρηση” προς τις 363 (ημερήσιο “stop long”), 334 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 324 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο, “δεν επηρεάζεται η πιστοληπτική βαθμολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς από την μετατροπή των ομολόγων (CoCos) σε κοινές μετοχές. Τέτοιες μετατροπές δεν μεταβάλλουν τις αξιολογήσεις των Τραπεζών”, σύμφωνα με τη μεθοδολογία αξιολόγησης του Αμερικανικού Οίκου πιστοληπτικής βαθμολόγησης Fitch.

“Ο βαθμός ‘CCC’ για την Πειραιώς, αντικατοπτρίζει την πολύ υψηλή έκθεση κεφαλαίου σε πιθανή επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, που χαρακτηρίζεται ήδη από αδυναμία”, αναφέρει σε σημείωμα.

Την ανάγκη να επιταχύνουν οι Ελληνικές Τράπεζες τη διαδικασία εξυγίανσης των ισολογισμών τους, προκειμένου να μειωθούν σε αποδεκτό επίπεδο τα “κόκκινα” δάνεια, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM) Αndrea Enria, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα, επίσης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, με σχετικό προβάδισμα των “πράσινων” τίτλων, με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΒΙΟ (-5,82%), ΕΕΕ (-2,30%), ΕΛΠΕ (-3,76%), ΕΧΑΕ (-2,91%), ΛΑΜΔΑ (-0,81%), ΜΟΗ (-0,83%), ΟΛΠ (-0,85%), ΟΠΑΠ (-2,07%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΤΕΝΕΡΓ και TITC.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Viohalco (-5,82%), για τους λόγους που αναφέρθηκαν στην αρχή του σχολίου, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και πέντε πτωτικές στις τελευταίες έξι, αλλά ανάκαμψε σχετικά από το χαμηλό ημέρας των 3,48 ευρώ (-7,94%). Το κλείσιμο χαμηλότερα των 3,695 ευρώ δίνει ημερήσιο σήμα εξόδου, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 3,48 – 3,44 και 3,33 – 3,30 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, πρώτη αντίσταση στα 3,84 και αμέσως επόμενη στα 4,10 ευρώ.

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 19/11 για την μετοχή της ΔΕΗ (+0,95%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, υποχωρώντας από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 7,18 ευρώ (+4,89%), αλλά ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 69 μηνών (!)

Το βλέμμα των traders είναι στραμμένο στα αυριανά (1/12) αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύονται μετά το κλείσιμο της Αγοράς, ενώ στις 2/12 θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση, μέσω του Investor Day.

Μένει να φανεί αν ισχύουν οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η ΔΕΗ εισέρχεται και στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, εκμεταλλευόμενη το τεράστιο Δίκτυο που διαθέτει.

Από την άλλη, λειτουργική κερδοφορία στα 900 εκατ. με 1 δισ. ευρώ, επενδύσεις 2 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ και Δίκτυο διανομής, αλλά και χρέος στα επίπεδα των 5,3 δισ., με 5,6 δισ. ευρώ, βλέπει η S&P την προσεχή διετία για τη ΔΕH.

Αν ο τίτλος δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 6,86 – 6,92, δεν μπορεί να αποκλειστεί η αναρρίχηση – θετική έκπληξη, προς τα 7,50 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, οι στηρίξεις στα 6,10 και 5,60 – 5,52 ευρώ. Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση έως τα 4,80 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Κατεβαίνοντας τα σκαλιά των κεφαλαιοποιήσεων, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της ΕΛΒΕ (+3,83%) ήταν διαπραγματεύσιμες με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,21 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,25 ανά μετοχή στους Μετόχους της Εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €4,96.

Επίσης, κατόπιν αιτήματος της Επ. Κεφαλαιαγοράς, άρθηκε η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών και των ομολογιών της Forthnet (+12,68%).

Από εκεί και πέρα, τελευταίο θετικό πρόσημο στις 20/11 για Παϊρη (-7,96%) και Centric (-2,54%), συνεχίστηκε η κινητικότητα στην ΕΛΒΕ (+3,83%), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Intralot (+2,56%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Τρ. Αττικής (+5,07%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Trastor (+1,19%), Newsphone (-7,72%) και Πλ. Κρήτης (+1,95%), σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Entersoft (+1,55%), ενώ συνεχίζει να ρευστοποιεί θέσεις Θεσμικό χαρτοφυλάκια στα Πλ. Θράκης (-2,44%, παίρνοντας τα κέρδη, αλλά και προφυλάξεις, εν όψει, πιθανού άτακτου “Brexit” και της Θυγατρικής της Εισηγμένης στην Μεγ. Βρετανία).

Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Unibios (-7,20%), Mevaco (-1,29%), Cairo Mezz (-2,58%), Doppler (-1,32%), Πετρόπουλο (-0,86%), Άβακα (-2,23%) και Ιντερτέκ (-9,86%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Κρι Κρι (-0,62%) και Mediterra (-6,51%), δίπλωσε τις πτωτικές συνεδριάσεις η Foodlink (-3,46%, είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Ιντρακόμ (-0,25%) και Autohellas (-2,02%), ενώ ανέβηκε και ψηλότερα ο αγοραστής των τελευταίων ημερών στους Ευρωσυμβούλους (+12,04%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, οι επόμενες αντιστάσεις στις 740 – 744 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων) 750, 765 – 770 και 790 μονάδες. Η πρώτη στήριξη στις 709 και η αμέσως επόμενη στις 685 – 683 μονάδες. Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση στις 660 – 646 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μέχρι πρότινος αντίσταση στις 1650 μονάδες, έχει μετατραπεί σε ισχυρή στήριξη, με μέγιστη αποδεκτή διόρθωση τις 1561 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και ενδιάμεση στήριξη στις 1621 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Πλησιέστερη αντίσταση στις 1771 και 1783 μονάδες. Το πλέον αισιόδοξο σενάριο, δείχνει να εκτονώνεται στις 1903 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Βραχυπρόθεσμα, η είσοδός μας στην περιοχή των 730 - 750 μονάδων, ενδέχεται να μην ‘παραδοθεί’ το ίδιο εύκολα. Η επίσπευση της έγκρισης των εμβολίων στηρίζει τις Αγορές. Σήμερα ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI, ενώ μετά την συνεδρίαση ανακοινώνουν αποτελέσματα οι ΕΤΕ και ΕΧΑΕ”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Leon Depolas Sec.

“Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όσο o ΓΔ βρίσκεται πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών στις 671 μονάδες. Πρώτο σημείο στήριξης οι 720 μονάδες και δεύτερο οι 710 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης είναι οι 740 και 750 μονάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ‘Ηρακλής 2’ θα ξεκινήσει να υποδέχεται τιτλοποιήσεις το Μάϊο του 2021 και θα παραμείνει σε ισχύ ως το Δεκέμβριο του 2022. Η Lamda Development ανακοίνωσε την σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με τον Όμιλο ΤΕΜΕΣ Α.Ε., για την από κοινού ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών Ξενοδοχείων και των αντίστοιχων Τουριστικών - Οικιστικών Συγκροτημάτων, στο Παράκτιο Μέτωπο του Ελληνικού, κατά την πρώτη πενταετή φάση της υλοποίησης του έργου. Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη ενός, μοναδικής αρχιτεκτονικής, Ξενοδοχείου πέντε αστέρων εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου παραθαλάσσιου πολυτελούς Ξενοδοχείου πέντε αστέρων, κατά μήκος του Παραλιακού Μετώπου. Και τα δύο Ξενοδοχεία θα πλαισιώνονται από Οικιστικά Συγκροτήματα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Lamda Development, στη Μαρίνα θα αναπτυχθεί Εμπορική Ζώνη με Πολυτελή Καταστήματα, Χώρους Εστίασης και Ψυχαγωγίας. Η συνολική επένδυση για τη δημιουργία των δύο Ξενοδοχείων με τα αντίστοιχα Τουριστικά - Οικιστικά Συγκροτήματα, ανέρχεται σε €300 εκατ. Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων Γ΄ τριμήνου για την ΤΕΝΕΡΓ. Η αύξηση της κερδοφορίας κατά 235% σε ετήσια βάση, προήλθε από έκτακτα κέρδη ύψους €27,7 εκατ., από την πώληση του Αιολικού Πάρκου ‘Mountain Air’ στις ΗΠΑ και από τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή (16%, από 27%). Επιπλέον, ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά €191,1 εκατ. σε τριμηνιαία βάση, λόγω της πώλησης του Αιολικού Πάρκου στις ΗΠΑ. Ωστόσο, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν μόλις κατά 1,9% σε ετήσια βάση. Βελτιωμένα τα αποτελέσματα Γ΄ τριμήνου του Ελλάκτωρα, με σταθερά λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στα €39 εκατ. και οριακές ζημίες €16 εκατ. Η Εταιρεία παρήγαγε ελεύθερες ταμειακές εισροές €41 εκατ., από εκροές €68 εκατ. πέρυσι, με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός να μειωθεί κατά €42 εκατ. σε τριμηνιαία βάση και να διαμορφωθεί στο €1,01 δισ.”, σημειώνει η Merit Sec.

Η Αγορά χαρίζει συγκινήσεις από άλλες εποχές, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, αν και απέχει αισθητά από τα προ κρίσης επίπεδα.

Παρόλα αυτά πολλοί τίτλοι είναι σε υψηλότερα επίπεδα από τότε, με τον Τραπεζικό να είναι ο μεγαλύτερος “υπαίτιος” για την υστέρηση της Αγοράς.

Το Χ.Α., από την στιγμή που έχει ρευστότητα, μπορεί να ψάξει να βρει διαφυγή σε τίτλους που έχουν μείνει πίσω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε που επενδύουμε και όχι που κάνουμε trading.

Τα αποτελέσματα συνεχίζονται, με τους Επενδυτές να τα ακούνε μετά από πολύ καιρό, κάτι που δείχνει ότι οι εισροές κεφαλαίων συνεχίζονται, σε μία Αγορά που έχει χαρακτηριστικά “bull market”.

Το ότι κλείνουν βιβλία οι Ξένοι Θεσμικοί σήμερα, θα πρέπει να αυξήσει τα αντανακλαστικά μας, μιας και μετά από αυτό μπορεί να έχουμε ανάπαυλα στην κίνηση, με μία διόρθωση να αρχίσει φαίνεται πιθανή.

Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει μία κορυφή, ή ένα χαμηλό, αλλά όταν πληρώνεται ένας μεγάλος στόχος, καλό θα ήταν να μην μπαίνουμε στην διαδικασία βιαστικών αγορών χωρίς σχέδιο.

Μπορεί τα γρήγορα κέρδη να αρέσουν, παρόλα αυτά μία στρατηγική θα πρέπει να ακολουθείται ανεξάρτητα από την ψυχολογία.

Έτσι λοιπόν η ζώνη του 750 - 770 θέλει την απαραίτητη προσοχή μας, από την στιγμή που πληρωθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει καμία αλλαγή στην τάση.

“Η εβδομάδα που ξεκίνησε, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μας αφήσει ‘ασυγκίνητους’, μιας και έχει τόσα νέα που το volatility μπορεί να έχει την τιμητική του. Αποτελέσματα, Eurogroup, ΜSCI, αλλά και το investor day της ΔΕΗ, είναι μερικά που θα δούμε σήμερα και τις επόμενες μέρες”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και τελευταία του μήνα, για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Wall Street.

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Πετρέλαιο (οι Επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στη Σύνοδο του OPEC και των Συμμάχων του, στο πλαίσιο του ευρύτερου OPEC+, στους Δεύτερους ηγείται η Ρωσία, με το Καρτέλ να καλείται να αποφασίσει εάν θα παρατείνει τις περικοπές στην παραγωγή Αργού και εντός του 2021) οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Πιέζονται Χρυσός και Ασήμι, επιστροφή πάνω από τα $19400 για το Bitcoin.

Την παραίτησή του, λόγω της κατάρρευσης του Συστήματος που προκάλεσε την πρωτοφανή ολοήμερη αναστολή συναλλαγών τον περασμένο μήνα, αποφάσισε να υποβάλλει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Tokyo Stock Exchange, Koichiro Miyahara.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο PMI Μεταποίησης Νοεμβρίου, στην Κίνα, αυξήθηκε στις 52,1 μονάδες, από 51,4 τον Οκτώβριο και έναντι των 51,5 μονάδων που προέβλεπαν οι Αναλυτές. Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση από τον Σεπτέμβριο του 2017. Στον τομέα των Υπηρεσιών, ο PMI αυξήθηκε στις 56,4 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2012, έναντι των 56,2 μονάδων του Οκτωβρίου.

“Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη μελλοντική τους εμπορική σχέση, εισέρχονται σε μία πολύ σημαντική εβδομάδα", τόνισε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, καθώς την 1η Ιανουαρίου το Λονδίνο θα κόψει και τους τελευταίους δεσμούς που το ενώνουν με τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, την Κοινή Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση της Ε.Ε.

Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει να είναι επικεντρωμένη στην επίτευξη μιας συμφωνίας, για μια νέα εταιρική σχέση με τη Βρετανία πριν από τα τέλη του έτους, αποφεύγοντας να δεσμευθεί ότι θα επικαιροποιήσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης του Ευρωπαϊκού Μπλοκ.

Κατά 0,7% υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Νοέμβριο, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η πτώση θα είναι μικρότερη (-0,5%).

Σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της IHS Markit είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η S&P Global, έναντι τιμήματος $44 δισ., σε μία κίνηση που θα ενώσει δύο από τους μεγαλύτερους Παρόχους δεδομένων της Wall Street και σε ένα deal που θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία της χρονιάς.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα. Με εύσημα αλλά και σαφή μηνύματα συνοδεύεται το “πράσινο φως” του Eurogroup. Ζητά επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης, με τρόπο που θα μεγιστοποιεί το όφελος για την Οικονομία.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 730,59 (-0,82%) και 740,45 μονάδων (+0,52%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 732,82 (-0,51%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 736,92 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,04%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ΜΟΗ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ και με το θετικό οι ΒΙΟ, ΕΕΕ και ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Σαράντης και στο χαμηλό οι ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια και ΕΧΑΕ.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές, έναντι 63 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Με οριακή υποχώρηση, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές και λόγω της σχετικής μεταβλητότητας, να παρουσιάζουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (50.365 συμβόλαια).

Στα 4.209 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.187 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.661, 1.620 για τον Δεκέμβριο και 41 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.747,5) κινήθηκε μεταξύ 1.732 και 1.759,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Eurobank, 8.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.849), Alpha Bank (15.351), Πειραιώς (4.910), ΔΕΗ (1.992), Εθνική (8.098), Ελλάκτωρα (1.188), Μυτιληναίος (299), Cenergy (1.489), MIG (2.486), Motor Oil (1.590), Viohalco (633), ΑΔΜΗΕ (1.773), ΓΕΚ (250), Lamda Development (195), Τρ. Αττικής (100), Ελ. Πετρέλαια (116), ΟΠΑΠ (308), ΟΤΕ (311).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 35.563, MIG 52.409, Alpha Bank 78.235, Εθνική 33.426, Πειραιώς 36.171.

Ας σημειωθούν τα 150 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 7,20 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                 Name of Issuer                     NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 44.080.374 τεμ., (από 44.127.908 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.641.418 τεμ. (16.641.418), ΔΕΗ 5.260.972 τεμ. (5.260.972), Eurobank 67.835.519 τεμ. (67.835.519), ΟΠΑΠ 1.347.466 τεμ. (1.347.466), Εθνική 12.354.355 (12.104.355), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847), Motor Oil 1.456.730 τεμ. (1.456.730).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v