Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κρίσιμη εβδομάδα με ορίζοντα την Fitch

Πτωτική τάση διαμορφώθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις και οι επενδυτές αναζητούν τα περιθώρια αντίδρασης. Ποια blue chips εξακολουθούν τα δίνουν σήμα long και ποιες είναι οι κρίσιμες στηρίξεις για τους βασικούς δείκτες.

Χρηματιστήριο: Κρίσιμη εβδομάδα με ορίζοντα την Fitch

Με αργία στην Wall Street αύριο, με την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, την Τετάρτη και με την αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας την Παρασκευή, η εβδομάδα, σίγουρα δεν θα μας αφήσει να πλήξουμε. Τόσο εκτός, όσο εντός.

Διορθωτική η τελευταία εβδομάδα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα 3,56% στις 790,14 μονάδες. Στις 1.884,34 (-3,40%) ο FTSE25, στις 477,46 (-4,71%) ο Δείκτης Τραπεζών και στις 1.093,37 (-2,69%) ο FTMidCap, με την αξία συναλλαγών στα 60,12 εκατ. κατά τι χαμηλότερη (3,56%) σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Διόρθωση στον ρυθμό των ξένων αγορών, με τον S&P500 κατά 0,82% χαμηλότερα, στις 3.768,40 μονάδες και τον DAX με απώλειες 1,07% στις 13.787,61 μονάδες.

Στις ΗΠΑ οι "πολιτικές" εξελίξεις, στην Ευρώπη οι "υγειονομικές" έδωσαν αφορμές στους short για ενίσχυση των θέσεων τους, οδηγώντας σε διόρθωση τα χρηματιστήρια μετά από έναν ανοδικό κύκλο.

Προς ώρας, και στα καθ' ημάς η καθοδική κίνηση δεν ξεπερνά τα αποδεκτά όρια μίας τεχνικά δικαιολογημένης κλίσης δεικτών, μετοχών πλην όμως θα πρέπει να λειτουργήσουν, άμεσα σε αυτή την εβδομάδα, ευρύτερες περιοχές σημαντικών στηρίξεων. Θα τις δούμε στη συνέχεια.

Κατά πάσα βεβαιότητα η γραμμή θα δοθεί από τις διεθνείς αγορές, με την Wall Street να αργεί αύριο (Martin Luther King Day) και στην Φρανκφούρτη, για τον DAX ζητούμενη την επιβεβαίωση των 13.850 μονάδων. Στο πρώτο 15νθήμερο Ιανουαρίου η περιοχή των 14.000 μονάδων αποδείχτηκε αρκετά δύσκολη ως προς την υπέρβαση και διατήρηση της, εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Κατά γενική εκτίμηση, η Τετάρτη, ημέρα ορκωμοσίας του νέου προέδρου, θα είναι μία ημέρα νευρικότητας για την "αγορά των αγορών", που εκτός των "πολιτικών" επηρεάζεται και από τα "οικονομικά" με την ανακοίνωση των μεγεθών (τέταρτου τριμήνου) επίσης στο επίκεντρο. Την Τρίτη, μας θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης, είναι ημέρα των Goldman Sachs, Netflix, την Τετάρτη των Morgan Stanley, Procter & Gamble. Σημειωτέον, πως η τελετή της ορκωμοσία του Joe Biden, ξεκινά στις 18.30' (ώρα Ελλάδος).

Στα της Ευρώπης, Τετάρτη-Πέμπτη η πρώτη, για το 2021, συνεδρίαση της ΕΚΤ με το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ατζέντα, όπως και για τους ελέγχους κεφαλαιακής αντοχής (τυπικά, τα stress tests ξεκινούν τέλος του μηνός). Σε επιφυλακή μεν η Φρανκφούρτη, ωστόσο από την πλευρά της Christine Lagarde δεν αναμένονται δηλώσεις λ.χ. για επιπλέον μέτρα, καθώς το διευρυμένο (χρονικά/ποσοτικά) έκτακτο πρόγραμμα λόγω Covid-19 θεωρείται επαρκές.

Στα της αγοράς μας, προφανώς και η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch παρουσιάζει ενδιαφέρον, γεννά προσδοκίες σε αρκετούς ενθυμούμενοι την περυσινή θετική βαθμολόγηση του. Περίπου τέτοια εποχή.

Να συνεκτιμηθεί το ότι η Αθήνα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη, για μία "έξοδο" στις αγορές, την πρώτη για φέτος, με όλα τα ενδεχόμενα (ως προς την χρονική διάρκεια και το ύψος άντλησης κεφαλαίων) ανοιχτά.
Κίνηση, που θα μπορούσε να έχει γίνει... εχθές αλλά και σε ορίζοντα πρώτου 10ήμερου Φεβρουαρίου.
Στο 0,654% το 10ετές, με την απόδοση να έχει "τσιμπήσει" (για όλα τα ομόλογα αγορών του Νότου) στο πρώτο 15νθήμερο.

Τεχνικά, το ΧΑ βρίσκεται, και πάλι, σε σημείο καμπής καθώς μετά από 2 μήνες καθαρής ανόδου "φλέρταρε" με την στήριξη του Κινητού Μέσου Ορου 30 ημερών. Για τον ΓΔ η διόρθωση προς τις 784 μονάδες ήρθε να καλύψει ένα κενό, που δημιουργήθηκε στην άνοδο (της 23/12) στο εύρος των 789-793 μονάδων. Αυτό θα είναι και το χαμηλό σημείο αναφοράς μας, από αύριο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο δοκιμασίας του μέχρι και την συνεδρίαση της Τρίτης.

Με πωλητές οι τράπεζες, "γράφοντας" απώλειες 8% (από την αρχή του έτους), αλλά με τους long να ευελπιστούν πως τα νεότερα από το μέτωπο των NPLs θα μπορούσε να βάλουν φρένο στην διόρθωση.
Για τον ΔΤΡ οι 450 μονάδες είναι πολύ σημαντική ζώνη στήριξης, οι 496 σημείο stop για τις short θέσεις.
Ο κλάδος, και λόγω βαρύτητας (και εξελίξεων) θα παραμείνει στο προσκήνιο.

Αναλυτικότερα, η Alpha Bank έκανε την διαφορά, με απόδοση 2,62% στα 0,863 ευρώ με τους long να παίζουν το "χαρτί" της ανακοίνωσης της συμφωνίας για το Galaxy. Με απώλειες οι άλλες συστημικές, η Εθνική στα 1,936 (-2,07%), η Eurobank στα 0,58 (-1,66%) και στα 1,1295 ευρώ, με τις μεγαλύτερες απώλειες 3,79% η Πειραιώς. Μένει να φανεί, εάν θα μπορούσε να αναστραφεί η αρνητική τάση για τη μετοχή της Εθνικής, με επαναφορά πάνω από τα 2-2,05 ευρώ.

Σε κλίση και τα περισσότερα blue chips, με την απώλεια των 1.920 μονάδων -για τον FTSE25- να εντείνει τις ρευστοποιήσεις, από την πλευρά κυρίως Ελλήνων θεσμικών. Οι 1.848 κοντινή στήριξη, που καλό θα ήταν να μην χαθεί. Οι 1.920 είναι, πλέον, αντίσταση και stop για short θέσεις.

Από τα 21 blue chips, διαμορφωμένη long τάση έχουν μόλις ΤΙΤΑΝ (14,88), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,58), ΟΤΕ (13,01), που πρακτικά σημαίνει πως για "βαριά χαρτιά"-μετοχές σηματωροί όπως λ.χ Mytilineos, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή αλλά και ΟΠΑΠ, Coca Cola/HBC, Jumbo θα πρέπει να ενεργοποιηθούν αγοραστές από αυτές τις χαμηλότερες τιμές. Ενδεικτικά η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ στα 13,84 ευρώ έχει απώλειες 2,95% (σε εβδομαδιαίο),
του ΟΠΑΠ στα 10,90 μείον 1,18%, της Jumbo μείον 3,66% στα 13,43 ευρώ κ.ο.κ

Εκ των πραγμάτων, κυρίως οι traders στρέφονται, εκ νέου, στο stock picking- όπως σημείωνε ο Στέφανος Κοτζαμάνης, μέχρι... νεοτέρας. Με ένα σημαντικό μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας σε περιβάλλον "μόχλευσης", καθώς για αρκετές μετοχές αυτής της κατηγορίας να υπεραποδίδουν έναντι της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v