Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βουτιά στις 760 μονάδες με τραπεζικό «βαρίδι»

Απώλειες άνω του 2% για τον Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να υφίστανται τις υψηλότερες απώλειες, σχεδόν 5%. Στο κόκκινο τα περισσότερα blue chips, πτώση άνω του 4% για ΔΕΗ. Επιμένει υψηλότερα η Σαράντης.

Χρηματιστήριο: Βουτιά στις 760 μονάδες με τραπεζικό «βαρίδι»

Οριακή η διόρθωση στα ευρωπαϊκά, διαστάσεις προσλαμβάνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τον τραπεζικό κλάδο σαν βαρίδι να παρασύρει χαμηλότερα τόσο την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης όσο και το ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

Την ώρα που στη Φρανκφούρτη οι απώλειες για τον DAX δεν ξεπερνούν το 0,18% και τις 13.860 μονάδες, στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει σχεδόν 2% χαμηλότερα προς τις 760 μονάδες.

Εγχώριο το πρόβλημα, συγκρίνοντας τη νέα «βουτιά» για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ με -4,67% στις 455 μονάδες, την ώρα που ο EuroStoxx Banks έχει μόλις 0,34% στις 73,83 μονάδες.

Σταθερές οι πωλήσεις, με επίκεντρο τον δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο, που -σχεδόν αντανακλαστικά- έχει ενεργοποιήσει ρευστοποιήσεις και για την πλειονότητα των blue chips.

Ετσι, μετά το αρχικά διερευνητικό πρώτο 10', οι πωλητές έγιναν όλο και πιο επίμονοι, με τους εν δυνάμει αγοραστές όλο και χαμηλότερα. Με συνέπεια την κλίση του ΔΤΡ από τις 474,77 σχεδόν 20 μονάδες χαμηλότερα. Για τον ΓΔ, από τις 779,20 προς τις 760 και για τον 25άρη, από τις 1.855 περί τις 40 μονάδες χαμηλότερα.

Συνέχεια της διόρθωσης, με συναλλαγές αξίας 32 εκατ. (*), με μεγαλύτερη δραστηριότητα σε Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, με τους πωλητές να «πυροβολούν» και τίτλους των ΔΕΗ, ΟΤΕ και λιγότερο ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil, παραπέμποντας σε συνολικότερη μείωση θέσεων από ξένα χαρτοφυλάκια.

Κοντινή στήριξη οι 762 μονάδες για τον ΓΔ, με την περιοχή των 750 να αποτελεί (εβδομαδιαία) στήριξη.
Στις 776 μονάδες η κοντινότερη αντίσταση.

Κλάδος-κλειδί, «βαρίδι» σε αυτή τη φάση της αγοράς, με τις 448 μονάδες ίσως τελευταίο stop για long θέσεις. Ενδεχόμενη απώλεια με επιθετικότερες πωλήσεις θα πρέπει να μας προβληματίζει για το αν και τι συντρέχει για τον κλάδο. Ωστόσο, προσώρας, παρακολουθούμε κυρίως τεχνικά την εξέλιξη της διόρθωσης.

Συνδυαστικά εκκρεμότητες (Αlpha Bank, ETE) και αμκ (Πειραιώς) διευκολύνουν τους πωλητές έτι περισσότερο.

Ενδεικτικά, στο 0,7878 με μείον 5,40% η Αlpha Bank, στο 0,9652 η Πειραιώς με τις νέες απώλειες (4,72%) να ανεβάζουν σε 25,46% από την αρχή του έτους.

Από τα μη τραπεζικά του δείκτη, η επιδείνωση της τεχνικής εικόνας συγκεκριμένων επιτείνει τις πωλήσεις.
Ενδεικτική η περίπτωση της ΔΕΗ, με την απώλεια των 7 ευρώ να ενεργοποιεί σειρά εντολών από την πλευρά των πωλητών.

Αντιθέτως, συγκριτικά πάντα, καλύτερη εικόνα διαμορφώνεται για τίτλους των ΤΙΤΑΝ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Mytilineos, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και για Sarantis, Jumbo, τις μόνες 2 από τις 21 με θετικό πρόσημο.

Ανάλογη κρησάρα και για χαρτιά του FTMidCap, καθώς διαφοροποιούνται -θετικότερα- ΕΥΑΘ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Τεχνική Ολυμπιακή, Profile, Πλαίσιο και Πλαστικά Θράκης με αγοραστές.

(*) λίγο πριν τις 13:50

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v