Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυροί αντίθετοι άνεμοι ρίχνουν το Χρηματιστήριο

Χαμηλή πτήση στην ελληνική αγορά, στη σκιά πολλαπλών αβεβαιοτήτων στα μέτωπα των επιδημιολογικών συνθηκών και της γενικότερης οικονομικής αστάθειας, εντός και εκτός συνόρων. Πτώση στα blue chips, μεγαλύτερη διόρθωση για τον τραπεζικό κλάδο.

Ισχυροί αντίθετοι άνεμοι ρίχνουν το Χρηματιστήριο

Κατηφορίζουν τα ευρωπαϊκά, με πτωτικό χάσμα και απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε κλίση από το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης οι αγορές σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, συνεχίζουν, από νωρίς σήμερα, προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Νωρίτερα, ο DAX μετρούσε απώλειες 0,82% στις 13.800 μονάδες, ο CAC40 0,94% στις 5.539, την ώρα που τα futures στη Wall Street παρέπεμπαν σε διορθωτικό ξεκίνημα. Ενδεικτικά, από 0,59% χαμηλότερα τα συμβόλαια του S&P500 από τις 3.821 μονάδες.

Ειδικότερα, για τις ευρωπαϊκές αγορές, η χθεσινή δήλωση -προειδοποίηση περισσότερο- της Κριστίν Λαγκάρντ ήρθε να ταράξει την κατάσταση... νιρβάνας στην οποία έχουν βυθιστεί Βερολίνο και Βρυξέλλες.

Η ΕΚΤ επαναβεβαιώνει τις αγορές πως είναι παρούσα και θα συνεχίσει να πράττει τα δέοντα, στηρίζοντας, παντί τρόπω, το σύστημα. Την ώρα που το «πολιτικό σύστημα» (δηλαδή η Γερμανία) τα έχει κάνει... σε θέματα, από το μέτωπο του εμβολιασμού μέχρι της χρηματοδότησης των ευρωοικονομιών.
Τέλος Ιανουαρίου και ακόμη ούτε... σεντ από το περίφημο NextGeneration EU.

Σε αυτό το περιβάλλον, και το ΧΑ κλίνει χαμηλότερα, με τη συνεδρίαση να ανοίγει για τον ΓΔ από τις 792,72 και να διορθώνει προς τις 786,94 μονάδες.

Στο μείον 1,23% ο ΓΔ, μεγαλύτερη διόρθωση για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να χάνει 3,27% στις 479,46 αλλά και την πλειονότητα των blue chips χαμηλότερα. Στις 1.876,72 (-1,42%) ο FTSE25.

Σε Εθνική, Alpha Bank, OTE, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, οι πιεστικότερες πωλήσεις.

Στις 10:34 «πέρασε» ένα πακέτο για 150.000 μτχ. στον Παπουτσάνη, στα 2,30 ευρώ.

Στα 2,2 εκατ. η αξία συναλλαγών, με τη συμπλήρωση των πρώτων 10'-15' της συνεδρίασης.

Και στο 22/39 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 113 μετοχές χωρίς μεταβολή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v