Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επικίνδυνο «τραμπολίνο» πέριξ των 800 μονάδων

Διόρθωση για τον τραπεζικό κλάδο, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα και Πίεση στα περισσότερα blue chips με τις συναλλαγές να παραμένουν υποτονικές, στα 54,5 εκατ. ευρώ. Ανοδική κίνηση για Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ.

Χρηματιστήριο: Επικίνδυνο «τραμπολίνο» πέριξ των 800 μονάδων

Σε αρνητικά πρόσημα και οριακές απώλειες, έχουν γυρίσει τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, αδυνατώντας να ακολουθήσουν τα νέα ρεκόρ σε NYSE και Ασία (σε νέα ιστορικά υψηλά, χθες το βράδυ, οι τρεις δείκτες στην Wall Street, σε υψηλά 31 ετών σήμερα το πρωί ο Nikkei).

Από την άλλη, οι Επενδυτές δεν άκουσαν κάτι νεότερο από την ΕΚΤ και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Πιο συγκεκριμένα, “αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως, παραμένει το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων”, όπως αποφάσισε το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη σημερινή του συνεδρίαση, ενώ νέα ρίσκα, από την αναζωπύρωση της πανδημίας, για την Οικονομία της Ευρωζώνης, βλέπει η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, συνεχίστηκε το επικίνδυνο “τραμπολίνο”, με κλεισίματα του Γενικού Δείκτη πάνω – κάτω από τις 800 μονάδες, ενώ σταθερά σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η καθαρή αξία συναλλαγών, με αποτέλεσμα η Εγχώρια Αγορά να αναλώνεται σε “ασκήσεις ισορροπίας”.

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των Επαγγελματιών του χώρου, όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες διαθέσεις της Εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, όμως ανεξάρτητα εκτιμήσεων, παραμένει κοινή συνισταμένη ότι πολλά θα κριθούν από την περαιτέρω συμπεριφορά του Βαρύδεικτου Τραπεζικού κλάδου, καθώς τα καλά νέα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των Τραπεζών μέσω ανταλλαγής ομολόγων, αναιρούνται από τις αυξανόμενες εκτιμήσεις ότι οι Τραπεζικές Α.Μ.Κ. είναι μπροστά και αυτό το τελευταίο φαίνεται να αποτελεί τροχοπέδη, σε οποιαδήποτε προσπάθεια περαιτέρω ανοδικής κίνησης.

Σύμφωνα με την επιφυλακτική σχολή σκέψης, “όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συμμετοχή Εγχώριων Επενδυτών και επιστροφή των Ξένων χαρτοφυλακίων, προκειμένου να αυξηθεί δραστικά ο τζίρος και ο ΓΔ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, να κινηθεί προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα”.

Στους επιφυλακτικά σκεπτόμενους και η Goldman Sachs, η οποία δίνει για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. τιμή – στόχο τις 830 μονάδες, μέσα στο 2021, στο report της για τις Αναδυόμενες Αγορές μετοχών.

Ασφαλώς και υπάρχουν και οι συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Σύμφωνα με την Optima Bank, “συγκριτικά με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, το Χ.Α. έχει σημαντικά χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιοποίηση/ΑΕΠ (29%, έναντι 84% των άλλων Χρηματιστηρίων το 2020) και δείκτη κυκλοφοριακής ταχύτητας (34%, έναντι 60% το 2020), που σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο ανόδου για τα επόμενα χρόνια”.

Επίσης, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), “ένας Επενδυτής, πρωτίστως, πρέπει να επιλέγει τις Εταιρείες που αγοράζει, φυσικά με βάση το επενδυτικό του προφίλ και ανεξάρτητα από την στρατηγική του στην μετέπειτα διαχείριση. Η αναζήτηση του γρήγορου κέρδους με trading είναι μία άλλη ιστορία, με τα ποσοστά επιτυχίας πολύ χαμηλά, ειδικά για Επενδυτές που πίστεψαν ότι έμαθαν την Αγορά και μπορούν εύκολα να την κερδίσουν”.

Συνεχίστηκαν οι σταδιακές τοποθετήσεις στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα, μικρή, αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 0,637% η απόδοση του 10ετους Κρατικού τίτλου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα της σημερινής συνεδρίασης και η σημερινή τελική εικόνα ήλθε να επιβεβαιώσει την παρατεταμένη αδυναμία των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να δίνει σχετικό προβάδισμα στους εν δυνάμει πωλητές (Alpha Bank -2,45%, Εθνική +1,93%, Eurobank -1,36%, Πειραιώς -2,82% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 509,29 (+1,64%) και 493,49 μονάδων (-1,52%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 495,97 (-1,02%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 496,61 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,89%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ από χθες έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 467 μονάδων, όμως για να διεκδικήσει σημαντικά υψηλότερες αποτιμήσεις, χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 573 μονάδων, με την ενδιάμεση αντίσταση να εντοπίζεται στις 554 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “κέρδη - ρεκόρ, που ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς της Αγοράς, ενέγραψε στο δωδεκάμηνο 20/1/2020 με 20/1/2021 η Εθνική Τράπεζα, από τις ανταλλαγές ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου και πλέον βρίσκεται στην πλεονεκτική θέση να προωθεί μεγάλης κλίμακας τιτλοποίηση, διαθέτοντας ισχυρότερο κεφαλαιακό ‘μαξιλάρι’ για να απορροφήσει τη ζημιά”.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εντυπωσιακά καλύτερη, η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική ημερήσια μεταβολή “επέπλευσαν” οι ΑΡΑΙΓ (+2,27%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,49%), ΕΥΔΑΠ (+2,37%), ΜΠΕΛΑ (+0,08%), ΜΥΤΙΛ (+0,16%), ΤΕΝΕΡΓ (+1,41%), ΦΡΛΚ (+0,25%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ και TITC.

Ξαφνικός, ενδοσυνεδριακός, επιθετικός πωλητής στην μετοχή του ΑΔΜΗΕ (-1,59%), με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί μέχρι και Α.Μ.Ε.Μ. (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας). Ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 2,42 ευρώ (-3,97%), για να ανακάμψει σχετικά στην συνέχεια.

Η μετοχή συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ενώ κλείνοντας χαμηλότερα των 2,51 ευρώ, έδωσε και ημερήσιο σήμα εξόδου. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 2,46 ευρώ, δημιουργεί προϋποθέσεις υποχώρησης προς τα 2,37 και 2,315 ευρώ.

Δύο ήταν, όλοι κι όλοι, οι τίτλοι, από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου (+2,27%) και ΕΥΔΑΠ (+2,37%).

Η μετοχή της ΑΡΑΙΓ, με σαφώς κατεβασμένες συναλλαγές, συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, όμως υποχώρησε εντυπωσιακά από το υψηλό ημέρας των 5,18 ευρώ (+6,80%). Όσο ο τίτλος αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 5,24 και 5,35 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), οι αγοραστές δεν μπορούν να ελπίζουν σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο. Οι πρώτες στηρίξεις στα 4,80 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 4,56 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 4,20 ευρώ.

Επιστροφή αγοραστών στον τίτλο της ΕΥΔΑΠ, που συνδυάστηκε από ευδιάκριτη αύξηση του όγκου συναλλαγών (ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 20 συνεδριάσεων). Θετική ένδειξη ότι η μετοχή μπόρεσε κλείσιμο, οριακά, υψηλότερα της ζώνης 6,84 – 6,89 ευρώ, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις στα 7,06 και 7,10 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά για την Doppler (+19,05%), επιμένει πλαγιοανοδικά η ΞΥΛΚ (+9,43%), θέλουν κλείσιμο πάνω από τα 0,358 ευρώ για να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο οι Ευρωσύμβουλοι (+1,26%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 12/1 ενώ σήμερα αύξησε και συναλλαγές η Foodlink (+19,21%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο για ΚΛΜ (+0,34%) και Ιατρικό (+0,34%), στις 11/1 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Μοτοδυναμική (+0,87%), ενώ βασανιστικά αργά προσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά ο Καρέλιας (+1,38%).

Επιστροφή αγοραστών στην Ιντρακάτ (+2,69%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Intralot (-5,39%) και Ίλυδα (-1,31%), όλο και χαμηλότερα ο Ικτίνος (-0,74%) και παρουσία πωλητή σε Τρ. Αττικής (-1,29%), Ελλάδος (-0,75%), Αλουμύλ (-2,90%), Έλάστρον (-0,76%) και Flexopack (-4,21%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την AS Company (+2,35%) χάθηκαν οι αγοραστές από τα Κλ. Ναυπάκτου (-9,64%), νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για την Κρι Κρι (+1,21%), μία ανάσα από τα ιστορικά υψηλά για την Quest (+3,86%), ενώ σε νέα υψηλά 62 μηνών έκλεισε ο Μπήτρος (+2,65%).

Ο Γενικός Δείκτης θα συνεχίσει να αποφεύγει τα χειρότερα όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 785 μονάδων (ημερήσιο “stop long”).

Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, οι επόμενες στηρίξεις στις 786 – 780, 765 και 749 μονάδες (από εκεί διέρχονται και οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Για να επιστρέψουν οι προσδοκίες στο “στρατόπεδο των buyers”, είναι ζητούμενο η άμεση επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 824 – 828, κίνηση που δίνει περιθώρια αναρρίχησης προς τις 836 – 846 μονάδες.

Συνεχίζεται το “τραμπολίνο” του FTSE25 με τις 1909 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει πόντους στο σενάριο υπέρβασης των 1962 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), με ενδιάμεση αντίσταση στις 1934 μονάδες. Οι αγοραστές δεν θα ήθελαν το κλείσιμο της εβδομάδας, να βρει τον εν λόγω δείκτη χαμηλότερα των 1869 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), καθώς σε μία τέτοια περίπτωση, θα μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 1863 και 1852 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η νέα αποτυχημένη προσπάθεια για κίνηση πάνω από τις 800 μονάδες, δεν ακυρώνει τη βραχυπρόθεσμη προοπτική μια ανοδικής κίνησης του ΓΔ. Όμως, ταυτόχρονα, αυξάνει την πιθανότητα πλαγιοκαθοδικής κίνησης, ενόσω συντηρείται η συσσώρευση, με τις 784 μονάδες να συνιστούν κρίσιμο τεχνικό όριο στήριξης. Εν αναμονή των πρώτων αποφάσεων του Τζο Μπάιντεν ως Προέδρου, πλέον, των ΗΠΑ, με τη νέα Υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν να είναι υπέρμαχος της αύξησης των Δημόσιων δαπανών”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση θα παραμείνει ανοδική, όσο ο ΓΔ κινείται πάνω από τις 795 μονάδες και ο Τραπεζικός δείκτης πάνω από τις 488 μονάδες. Σημεία στήριξης για τον ΓΔ οι 795 και 770 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 810 και 820 μονάδες”, εκτιμά η Merit Sec.

“Στο ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, δεν μπορεί να αποκλειστεί η επαναπροσέγγιση των τοπικών υψηλών των 830 μονάδων, για τον ΓΔΧΑ, αν και μεγαλύτερη άνοδο θα περιμέναμε μόνο στην περίπτωση που παρατηρηθεί ότι ο ιός είναι υπό έλεγχο”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Leon Depolas Sec.

Η Ελληνική Αγορά, συνεχίζει την παραμονή της πέριξ των 800 μονάδων, εμφανώς αδύναμη και με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, ειδικά αν αφαιρεθούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου. Αντιθέτως οι Διεθνείς Αγορές συνεχίζουν να καταγράφουν νέα ιστορικά (ΗΠΑ), ή πολυετή υψηλά (Ιαπωνία), σε ένα συνεχιζόμενο περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων και προγραμμάτων τόνωσης της Παγκόσμιας Οικονομίας, με παροχή ρευστότητας τρισεκατομμυρίων Δολαρίων & Ευρώ.

Η ανησυχία εντείνεται λόγω της απόκλισης που παρουσιάζει η Ελληνική Αγορά, σε σχέση με τις Διεθνείς, αλλά και από τα πρόσφατα επιβαρυμένα μακροοικονομικά στοιχεία, λόγω της πανδημίας.

Μεσομακροπρόθεσμα η τάση συνεχίζει να παραμένει ανοδική και δεν απειλείται προς το παρόν, αλλά βραχυπρόθεσμα διάφορα τεχνικά εργαλεία εμφανίζουν αδυναμία, τόσο σε δείκτες όσο & στην πλειοψηφία των μετοχών, αυξάνοντας τις πιθανότητες συνέχισης της διορθωτικής κίνησης από τα πρόσφατα υψηλά. Οι 850 μονάδες του ΓΔ & οι 1975 του FTSE25, θα χρειαστούν ισχυρούς νέους καταλύτες & όγκους συναλλαγών, για να διασπαστούν έγκυρα στην παρούσα φάση και να αλλάξουν την εικόνα, ενώ ο ΔΤΡ δείχνει παγιδευμένος μεταξύ των 540 & 466 μονάδων.

Παρά τις ανταλλαγές ομολόγων μεταξύ Ελληνικών Τραπεζών και Δημοσίου και εγγραφής λογιστικών κερδών, οι Ξένοι δεν ξεχνούν την μεγάλη διάρκεια των νέων ομολόγων (30 έτη) σε ένα αβέβαιο επιτοκιακό μέλλον, ενώ οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη για νέα, μη εξυπηρετούμενα, δάνεια 10 δισ. €, δεν βοήθησαν ιδιαιτέρως την συνέχιση της ανοδικής κίνησής τους.

Επιπλέον η σημερινή έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τραπέζης Ελλάδος, αναδεικνύει για άλλη μια φορά τα χρόνια και άλυτα προβλήματα των Πιστωτικών Ιδρυμάτων. Το συνεχιζόμενο μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων και η χαμηλή οργανική κερδοφορία τους, συνεχίζουν να ταλανίζουν τις ίδιες, τους Μετόχους τους και την Ελληνική Οικονομία.

Παρά ταύτα, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι συνέχεια της διορθωτικής κίνησης, θα αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων για όσους πούλησαν, ή δεν επιβιβάστηκαν στο 1ο ανοδικό κύμα.

Συστήνουμε υπομονή, γιατί διάσπαση των 794 μονάδων του ΓΔ & 1890 μονάδων του FTSE25 πιθανά να επιταχύνει την διορθωτική κίνηση της Αγοράς, δημιουργώντας καταλληλότερες συνθήκες για τοποθετήσεις.

Σε συνεννόηση πάντα με τους Επενδυτικούς μας Συμβούλους, καταστρώνουμε τις αντίστοιχες στρατηγικές, επιλέγοντας τα επίπεδα τιμών, αλλά κυρίως τις μετοχές που πληρούν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, διοικούνται δε ιστορικά από αξιόπιστο management.

Επισημαίνουμε ότι μετά την ανάληψη εξουσίας από τον J. Biden, οι Αγορές θα αρχίσουν να ασχολούνται με το πρόγραμμα του νέου Προέδρου, αλλά και τα συνεχιζόμενα σοβαρά γεωπολιτικά & οικονομικά προβλήματα του Πλανήτη.

Τo σημαντικότερο πρόβλημα, η ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα μετά από μια πανδημία, φαίνεται ότι δεν εξελίσσεται όσο ομαλά επιθυμούν Πολίτες, Κυβερνήσεις & κεντρικοί τραπεζίτες.

Η σημερινή επισήμανση της C. Lagarde, υπενθύμισε σε όλους ότι η πανδημία εξακολουθεί να θέτει σοβαρούς κινδύνους στην Δημόσια Υγεία και στην Οικονομία, σε όλη την Υφήλιο…

“Συνεπώς παραμένουμε σε εγρήγορση, με σαφείς στρατηγικές, αναλογιζόμενοι ότι η βασικότερη είναι η διατήρηση των κεκτημένων”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σαφές προβάδισμα των αγοραστών, δίνει η τελική εικόνα των μεγάλων Ασιατικών Αγορών.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ.

Πλάγια κίνηση από Χρυσό και Ευρώ, προς τα $32000 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1200 το Ethereum.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε σταθερή τη νομισματική της πολιτική και αναθεώρησε προς τα πάνω τις οικονομικές εκτιμήσεις για την επόμενη χρήση στο 3,9%, από το 3,6% πριν από τρεις μήνες.

Η BoJ προειδοποίησε για κλιμάκωση του ρίσκου στις οικονομικές προοπτικές, καθώς τα νέα μέτρα έκτακτης ανάγκης που τέθηκαν σε ισχύ αυτόν τον μήνα, έπληξαν την κατανάλωση και απείλησαν να εκτροχιάσουν μια εύθραυστη ανάκαμψη.

“Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν διαδικτυακά τις Εαρινές διασκέψεις τους, που έχουν προγραμματιστεί για την εβδομάδα 5 - 11 Απριλίου και όχι με φυσική παρουσία των Συνέδρων, εξαιτίας των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την πανδημία”, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι δύο Οργανισμοί.

Τις 900000 έφτασαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Ιανουαρίου. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν τις 925000, σύμφωνα με την έρευνα του Dow Jones.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, ανοδικά κινείται, σε απόλυτο μέγεθος, το ύψος του Δημόσιου χρέους. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε στο τέλος του τρίτου τριμήνου στα 337,54 δισ. ευρώ, έναντι 333,73 δισ. στο τέλος του δεύτερου τριμήνου και 329,5 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Ύφεση 8,9% το 2020 (χαμηλότερη κατά 1,2 ποσοστιαία μονάδα από την προηγούμενη εκτίμηση) και ανάπτυξη 3,9% φέτος (υψηλότερη κατά 1,7 ποσοστιαία μονάδα) αλλά και 6% (χαμηλότερη κατά 0,2 ποσοστιαία μονάδα από την προγενέστερη εκτίμηση) το 2022, βλέπει πλέον η Citigroup για την Ελληνική Οικονομία. Η Citi εκτιμά ότι η ανεργία το 2021 θα αυξηθεί στο 20,6%, από 18% το 2020 και θα υποχωρήσει στο 17,4% το 2022.

H Capital Economics υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας το 2021 και αναθεωρεί πτωτικά τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ, περιμένοντας ανάπτυξη 3% για φέτος, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 4,5%. Εκτιμά ότι η Ελληνική Οικονομία θα ανοίξει το τέμπο της το 2022, στα επίπεδα του 6,5%.

Ο Γενικός Δείκτης, άλλαξε και τα δύο πρόσημα κινούμενος μεταξύ 808,84 (+1,01%) και 795,99 μονάδων (-0,60%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 798,28 (-0,31%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 796,77 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,50%.

Ο τζίρος στα 54,1 εκατ., από τα οποία τα 5,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (CENER, ΜΟΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ και ΕΥΔΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Μυτιληναίος και στο χαμηλό οι Πειραιώς, Viohalco, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, και Σαράντης.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 50 ανοδικές μετοχές, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Επιστροφή των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν αισθητή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (36.719 συμβόλαια).

Στα 4.366 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.382 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 562, 553 για τον Φεβρουάριο και 9 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.900) κινήθηκε μεταξύ 1.900 και 1.930 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.709), Alpha Bank (11.814), Πειραιώς (3.673), ΔΕΗ (328), Εθνική (14.814), ΓΕΚ (810), ΑΔΜΗΕ (367), Lamda Development (199), Μυτιληναίο (167), Jumbo (110), ΟΤΕ (231).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 48.912, MIG 52.367, Alpha Bank 83.237, Πειραιώς 63.505, Εθνική 37.789, ΔΕΗ 11.523.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                    Name of Issuer                NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 40.647.711 τεμ., (από 40.493.332 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 21.050.157 τεμ. (20.732.941), ΔΕΗ 4.879.601 τεμ. (4.879.601), Eurobank 52.073.378 τεμ. (52.085.142), ΟΠΑΠ 1.362.672 τεμ. (1.372.673), Εθνική 9.982.100 (10.129.790), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v