Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οπισθοδρόμηση προς τις 780 μονάδες

Με πλεονέκτημα κινούνται οι πωλητές στη συνεδρίαση, με τις πιέσεις να εντείνονται το μεσημέρι. Σε μέτρια επίπεδα κινείται η αξία των συναλλαγών. Σε ρόλο ρυθμιστή ΟΤΕ και τραπεζικές μετοχές. Προσδοκίες για θετικά μηνύματα από τον οίκο Fitch.

Χρηματιστήριο: Οπισθοδρόμηση προς τις 780 μονάδες

Συνεχίζεται η «χαμηλή πτήση» στα ευρωπαϊκά, διορθώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους long να εναποθέτουν τις ελπίδες τους για αναστροφή της τάσης σε μία θετική αξιολόγηση από τον οίκο Fitch.

Mε ελεγχόμενες απώλειες, 0,68%, ο DAX διορθώνει στις 13.810 μονάδες, με τα futures του S&P500 από 0,65% χαμηλότερα και τις 3.820 μονάδες. Στα καθ' ημάς, συντηρείται η πωλητική στάση (κυρίως) εγχώριων αλλά και (δευτερευόντως) ξένων (και «ξένων») χαρτοφυλακίων, με συνέπεια τη συνέχιση της ταλαιπωρίας, με κλίση χαμηλότερα και των 780 μονάδων.

Ωστόσο, όπως και στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, η ροή εντολών από πωλητές/αγοραστές είναι βραδύτερη σε σχέση με τις ανοδικές ημέρες της αγοράς. Προσώρας, σημαντικό μέρος θέσεων που αποκτήθηκαν, με τον ΓΔ υψηλότερα των 805 μονάδων, παραμένει εντός χαρτοφυλακίων (με τις ανάλογες υποαξίες), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υποαπόδοση που έχουν τα «ισχυρά χέρια».

Ενδεικτικά, νωρίτερα η αξία των συναλλαγών δεν είχε ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ (με τα 4,52 εκατ. μέσω πακέτων σε Jumbo, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Παπουτσάνης), συνεπώς η αγορά διορθώνει με χαμηλότερο καθαρό τζίρο απ' ό,τι χθες.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με απώλειες 2,76% στις 482,95 και χαμηλό ημέρας τις 479,46 μονάδες.
Τεχνικά, για τον ΔΤΡ η στήριξη είναι στις 466 μονάδες (stop για long θέσεις), δείχνει (σε μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη) πως θα έχει την επιθετικότερη αντίδραση στην επόμενη άνοδο της αγοράς. Ο ταλαντωτής (σε ημερήσιο) είναι σε θέση αναστροφής και το μόνο που χρειάζεται, είναι μία καλή συνεδρίαση για τους long.

Σε Εθνική και Alpha Bank η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, με πωλητές στα 2,103 και 0,85 ευρώ αντίστοιχα. Στο 1,03 (-1,86%) η Πειραιώς, στο 0,5818 (-2,48%) η Eurobank. Σχεδόν καθολική η επικράτηση των πωλητών, στα blue chips, με τον δείκτη στις 1.866 και χαμηλό ημέρας 4 μονάδες χαμηλότερα.

Σε ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil ο μεγαλύτερος τζίρος και ζητούμενη τη διαφοροποίηση ενός εκ των «βαριών» χαρτιών του δείκτη.

Συνήθως, σε ανάλογες περιστάσεις, ο ΟΤΕ είναι αυτός που παίρνει στις «πλάτες» του τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Στα 12,70 με χαμηλό ημέρας στα 12,64 ευρώ και σύμφωνα με την τεχνική προσέγγιση να δείχνει τη σημαντική περιοχή στήριξης των 12,66-12,46, που θα «πέσει» πολύ δύσκολα. Συνεπώς, εστίαση στη μετοχή του Οργανισμού, καθώς θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή. Για να δούμε...


Παράλληλα βοήθειες περιμένουν οι long από Mytilineos (12,33), Motor Oil (12,50), ΟΠΑΠ (10,74), ΔΕΗ (7,06), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (7,12). Στις 16/90 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με συντριπτικό προβάδισμα των πωλητών.
Στα τρέχοντα επίπεδα, οι απώλειες για τον ΓΔ -από την αρχή του έτους- είναι 3,26%, με τον ΔΤΡ να χάνει 7,01% έναντι 3,45% του FTSE25.

Πρακτικά η αναστροφή θα έρθει από τον τραπεζικό κλάδο και τα blue chips θα ακολουθήσουν.

Να δούμε με ποια αφορμή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v