Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φλερτάρει με κρίσιμες στηρίξεις το Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Εντός πλαισίου λογίζεται προσώρας η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, ζητούμενο η ενεργοποίηση των long. Το τραπεζικό βαρίδι και οι προσδοκίες για Εθνική. Ποια blue chips μπορούν να δώσουν αντίδραση.

Φλερτάρει με κρίσιμες στηρίξεις το Χρηματιστήριο

Σε νέα υψηλά η Νέα Υόρκη, σε ισχυρή διόρθωση Φρανκφούρτη και λοιπά ευρωπαϊκά, νέα «βουτιά»
στην Αθήνα.

Σε νέα διόρθωση το «ρηχό» χρηματιστήριό μας, με αυξημένες πωλήσεις για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με βαρίδι τις τραπεζικές αλλά και συγκριτικά καλύτερη εικόνα για αρκετά blue chips.

Με 150-160 εκατ. συναλλαγές, στο 2ήμερο Παρασκευής-Δευτέρας, η αγορά μας έφτασε, χθες, μέχρι του σημείου δοκιμασίας της ευρύτερης περιοχής των 750 μονάδων. Εως τις 755,61, για να διαμορφωθεί, τελικά, στις 762,13 μονάδες.

Διόρθωση από τα επίπεδα των 830-820 μονάδων, με τη μέχρι και χθες έκτασή της να λογίζεται ως φυσιολογική και εντός τεχνικών πλαισίων.

Με «βαρίδι» τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί της ισχυρής ανοδικής διόρθωσης από τα χαμηλά στο τέλος Οκτωβρίου- αρχή Νοεμβρίου, σε σημείο που ακόμη μετά τη χθεσινή νέα «βουτιά» απέδιδε 82,58% σε διάστημα 3μήνου και 38,51% σε 6μήνου. Αλλά με απώλειες 11,43% από την αρχή του έτους.

Κλάδος, που όπως σημειώναμε χθες στον Εκη, ή θα συνεχίσει σαν βαρίδι ή θα λειτουργήσει σαν μοχλός επαναφοράς και πυλώνας μίας πιθανής επόμενης ανοδικής διόρθωσης.

Στα 2,02 ευρώ η μετοχή της Εθνικής μετρά απώλειες 10,66% από την αρχή του έτους, αλλά απόδοση 114,44% στο 3μηνο και 64,23% στο 6μηνο. Κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, θα μπορούσε να αποτελέσει τον «αναστροφέα» του κλάδου, της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ευρύτερα. Αυτό στην περίπτωση που μεθαύριο Πέμπτη το δ.σ. αποδεχόταν τη βελτιωμένη πρόταση του CVC Capital για την ΕΕΓΑ.

Προσβλέπουν οι long, μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η προσέγγισή τους.

Στο 0,574 η Eurobank, σημειώνει τη -συγκριτικά- καλύτερη απόδοση από την αρχή του έτους.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς δικαιολογημένα λόγω της αμκ και εν πολλοίς ανεξήγητα η Alpha Bank έχουν τη χειρότερη συμπεριφορά. Για τη δεύτερη, ο Χρήστος Κίτσιος σημειώνει πως όλα είναι έτοιμα για την πώληση της Cepal. Αντε να δούμε...

Ενδιαφέρουσα αλλά και λίγο ως πολύ αναμενόμενη η εξέλιξη της αποχώρησης των Repsol-Energean από το block της Αιτωλοακαρνανίας για τους υδρογονάνθρακες, με τον Χρήστο Κολώνα να έχει το αναλυτικό ρεπορτάζ. Ειδικότερα, για το συγκεκριμένο ταιριάζει γάντι η θυμόσοφη ρήση «όλο μέλι και από τηγανίτα τίποτα» και το σταματώ εδώ.

Για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, καθοριστική είναι (μέχρι και το «κλείσιμο» της Παρασκευής) η πιθανότητα αντίδρασης μετοχών/εισηγμένων της βαρύτητας των Mytilineos, Motor Oil, TITAN ενώ μένει να φανούν οι λόγοι της αδυναμίας λ.χ. του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.

Σε διαδικασία αναστροφής, ήδη, η μετοχή της Jumbo.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v