Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέφτουν οι τόνοι στο Χρηματιστήριο, με καθίζηση τζίρου

Αν και σε θετικό έδαφος, χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών. Οι επενδυτές δείχνουν ότι περιμένουν περισσότερες ενδείξεις όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη τάση. Χωρίς έντονο τραπεζικό παρών, ξεχωρίζουν ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ.

Πέφτουν οι τόνοι στο Χρηματιστήριο, με καθίζηση τζίρου

Προσπαθώντας να αντλήσουν ψυχολογία από τον θετικό βηματισμό των κύριων ευρωπαϊκών αγορών, οι λίγοι αγοραστές στο ελληνικό Χρηματιστήριο προσπαθούν να προσθέσουν στον Γενικό του Δείκτη την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και να τον απομακρύνουν από τα πρόσφατα χαμηλά.

Και η σημερινή προσπάθεια δείχνει να συντελείται χωρίς τραπεζικές βοήθειες και είναι αποτέλεσμα των όποιων πρωτοβουλιών αναλαμβάνονται στο ταμπλό του μη τραπεζικού FTSE25, όμως αυτό που προβληματίζει εντονότατα τους επαγγελματίες του χώρου είναι η διαφαινόμενη καθίζηση του τζίρου.

Οδεύοντας προς τη συμπλήρωση της τρίτης ώρας συναλλαγών και με τον τζίρο μόλις και μετά βίας να φθάνει στα 20 εκατ., από τα οποία το 1,5 εκατ. αφορά «πακέτα» (ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ), ο πήχης των προσδοκιών για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, ή έστω για επιστροφή υψηλότερα των 800 μονάδων, αν δεν μεσολαβήσει η είδηση-καταλύτης, κονταίνει επικίνδυνα.

Ελάχιστες οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς οι «δυνάμεις» που δραστηριοποιούνται σε αυτό το κομμάτι του ταμπλό έχουν επιλέξει να τηρήσουν στάση αναμονής, περιμένοντας περισσότερες ενδείξεις, όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη τάση και αυτό επιβεβαιώνεται και από τη μικρή υπεροπλία των τίτλων με θετικό πρόσημο, στην αναλογία ανοδικών (53) - πτωτικών (46) μετοχών.

Σαφώς περισσότερες οι «πράσινες» μετοχές στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όμως σαφώς λιγότεροι είναι οι τίτλοι που παρουσιάζουν μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Έτσι θετικά ξεχωρίζουν οι ΔΕΗ (+1,41%), ΕΥΔΑΠ (+1,68%), ΕΧΑΕ (+1,25%), ΟΠΑΠ (+1,25%), ΟΤΕ (+1,77%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,42%) και αρνητικά οι Πειραιώς (-1,72%), Μυτιληναίος (-1,28%) και ΟΛΠ (-1,98%).

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 767,75 (+0,94%) και 759,05 μονάδων (-0,20%) και έχει σαν πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 765-773, χωρίς αυτό να αλλάζει κάτι στη βραχυπρόθεσμη τάση (το ημερήσιο “stop short”) στις 809 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v