Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Silver alert για επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Μετά βίας άγγιξαν τα 34 εκατ. ευρώ οι σημερινές συναλλαγές. Καθοδική πορεία για τους βασικούς δείκτες. Σε Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Βιοχάλκο και Μυτιληναίο οι περισσότερες πιέσεις. Αντίβαρο στήθηκε από την μετοχή της Coca Cola.

Silver alert για επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς οι Επενδυτές έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, προσπαθώντας να τιμολογήσουν τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, αλλά και τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, απλά ήλθαν να επιβεβαιώσουν πως αν η μεταβλητότητα δεν “χτυπήσει κόκκινο”, η συναλλακτική δραστηριότητα στο Χ.Α. παραμένει καθηλωμένη σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και μάλιστα με διαθέσεις περαιτέρω υποχώρησης (σήμερα ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 13 συνεδριάσεων).

Μένοντας στον τζίρο, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός έδωσε τα “διαπιστευτήριά του” από το ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς το πρώτο ημίωρο συμπληρώθηκε με τζίρο 2,5 εκατ. και η πρώτη ώρα συναλλαγών με 4,6 εκατ.

Περαιτέρω “απονεύρωση” της συναλλακτικής δραστηριότητας στη συνέχεια, με το “ticker” των πράξεων να δίνει την εντύπωση ότι κολλάει, με αποτέλεσμα στις 15.30 και μετά από πέντε ολόκληρες ώρες συνεδρίασης, ο τζίρος να φθάνει στα 19,9 εκατ., από τα οποία τα 1,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” (ΜΟΗ).

Εννοείται ότι με αυτό τον τζίρο και με την “μεγάλη εικόνα” απόλυτα αποκαρδιωτική (στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτριπλάσιες των ανοδικών), δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το Χ.Α. “έχει αφεθεί στην τύχη του” και απλά το συνεχιζόμενο “rotation” στα Δεικτοβαρή “χαρτιά”, αποτρέπει την υποχώρηση των βασικών δεικτών, σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Από την άλλη, η εικόνα αδράνειας, σε ότι αφορά τις επιχειρηματικές εξελίξεις που βρίσκονται σε ζύμωση, η απόλυτη “λειψυδρία” σημαντικών επιχειρηματικών ειδήσεων, η παρατεταμένα αδύναμη εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ, αλλά και η απόσυρση των αγοραστών από τις περισσότερες μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, δεν προσφέρουν κάποια βοήθεια ώστε να αναχαιτιστεί η αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα η Εγχώρια Αγορά να φυλλοροεί, ανεξάρτητα από την τάση των Αγορών του Εξωτερικού, όπως πολύ σωστά επεσήμανε πρόσφατα ο συνεργάτης της στήλης και φίλος Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.).

Να σημειωθεί ότι η Αγορά πέρασε, μάλλον, “ντούκου” και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η Μυτιληναίος (στη συνέχεια του σχολίου, μία πρώτη ματιά, αλλά και η τεχνική εικόνα της μετοχής).

Τίποτα το άξιο αναφοράς από την Αγορά ομολόγων, όπου οι Εμπλεκόμενοι διατήρησαν τις θέσεις τους, με αποτέλεσμα την πλάγια κίνηση των αποδόσεων (στο 0,63% η απόδοση του 10ετους τίτλου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μπορεί να άλλαξαν και τα δύο πρόσημα οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, όμως η τελική εικόνα δεν άλλαξε την άποψη όσων επισημαίνουν την παρατεταμένη, χρηματιστηριακή, αδυναμία του κλάδου (Alpha Bank -2,54%, Εθνική +0,39%, Eurobank -0,34%, Πειραιώς -1,26%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, όμως στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης κινήθηκε σε “κόκκινο φόντο”.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 456,42 (+0,15%) και 447,25 μονάδων (-1,87%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αντιδράσει στις 452,69 (-0,67%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 452,21 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,78%.

Υπενθυμίζεται ότι για τον εν λόγω δείκτη, το ημερήσιο “stop short” ενεργοποιείται με κλείσιμο υψηλότερα των 509 μονάδων. Οι πρώτες σημαντικές στηρίξεις στις 425 (εκθετικός ΚΜΟ 90 ημερών), 420 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 414 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “επτά στους δέκα Δανειολήπτες, Φυσικά Πρόσωπα και Επιχειρήσεις, που τα δάνειά τους ήταν σε αναστολή πληρωμών, απαντούν στα ερωτηματολόγια των Τραπεζών ότι είναι σε θέση να πληρώσουν την κανονική δόση, γεγονός που προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία στις Διοικήσεις Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Servicers, για το εύρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα αφήσει πίσω της η πανδημία”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “μια νέα ‘πατέντα’ για την αποφυγή της ενεργοποίησης του Νόμου Χαρδούβελη (ορίζει ότι, σε περίπτωση που μια Τράπεζα κλείσει οικονομική χρήση με ζημιά, οφείλει να προχωρήσει σε Α.Μ.Κ., υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου), προωθούν Κυβέρνηση και Τράπεζες. Η νέα ‘πατέντα’ προβλέπει τη δυνατότητα… οριζόντιου εταιρικού μετασχηματισμού. Να αποσχίσει, δηλαδή, η Τράπεζα το προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων και να το αποδώσει στην καθαρή λογιστική του αξία στην Μητρική Εταιρεία Συμμετοχών, που αποτελεί και τον αποκλειστικό της Μέτοχο. Η Συμμετοχών προχωρά στην τιτλοποίηση, με πώληση στον προτιμητέο Επενδυτή ‘φέτας’ των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης, εγγράφοντας τη ζημιά από τη διαφορά μεταξύ καθαρής λογιστικής αξίας και πραγματικής αποτίμησης. Διακρατεί, τους τίτλους πρώτης διαβάθμισης και προχωρά σε ισόποσο δανεισμό της 100% Θυγατρικής Τράπεζας”.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εντυπωσιακά καλύτερη του Τραπεζικού ταμπλώ, η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική ημερήσια μεταβολή, διασώθηκαν οι ΑΡΑΙΓ (+0,23%), ΕΕΕ (+1,53%), ΛΑΜΔΑ (+0,31%), ΟΤΕ (+0,08%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,28%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ.

Στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε πριν την έναρξη της συνεδρίασης, κινήθηκε η μετοχή της Μυτιληναίος (-2,25%).

Ο Όμιλος ανακοίνωσε το ίδιο μέρισμα με πέρυσι, δηλαδή 0,36 ευρώ ανά μετοχή, που περίμεναν και οι Αναλυτές. Οι πωλήσεις υποχώρησαν 16% και στα 1,9 δισ. ευρώ, με τα EBITDA να ανέρχονται στα 315 εκατ. ευρώ, από 313 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 129 εκατ. ευρώ, από 145 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 11%. Μένει να φανεί αν θα επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για προοπτική εξόδου στις Αγορές, με στόχο την άντληση κεφαλαίων, μέσω ομολόγου, έως 1 δισ. ευρώ.

Και σήμερα η μετοχή επιβεβαίωσε όσους υποστηρίζουν ότι η ζώνη 12,56 (ημερήσιο “stop short”) – 12,88 ευρώ, συνεχίζει να αντιστέκεται. Αν υπερκεραστεί, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τα 14,40 ευρώ. Αντίθετα παραβίαση της στήριξης στα 11,43 – 11,18 ευρώ, μπορεί να δώσει επέκταση της διόρθωσης προς τα 10,39 ευρώ.

Επιμένει πλαγιοανοδικά η μετοχή της ΕΕΕ (+1,53%), ενώ σήμερα ήταν ο μοναδικός τίτλος υψηλής κεφαλαιοποίησης που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Όσο η μετοχή συνεχίζει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 24,36 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 25,47, 25,68 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 26,30 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Όμως θα χρειαστούν επιπλέον “καύσιμα”, για να υπερκεράσουν την δυσκολοκατάβλητη αντίσταση στα 26,92 ευρώ.

Σταθερά πλαγιοκαθοδικά η μετοχή του Ελλάκτωρα (-3,99%), σε κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,725 ευρώ (κλείσιμο 31/12). Αν η αυριανή λήξη της χρηματιστηριακής εβδομάδας βρει τον τίτλο χαμηλότερα των 1,40 – 1,388 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), η μετοχή θα “ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας” με τις επόμενες στηρίξεις στα 1,24 και 1,08 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, η πρώτη αντίσταση στα 1,538 (ημερήσιο “stop short”) και η αμέσως επόμενη στα 1,636 ευρώ (gap).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου η εικόνα τείνει να γίνει, εκ νέου, αποκαρδιωτική, οι Μύλοι Κεπενού “κατόρθωσαν” με 1 τεμ. να σημειώσουν ημερήσιες απώλειες 10%, αξιοπρόσεκτη αύξηση συναλλαγών σε Εβροφάρμα (-4,98%) και Άβακα (-2,92%), επιστροφή αγοραστών, μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, στον Κέκροπα (+5,63%), σε υψηλά 135 μηνών ο Παϊρης (+6,45%), τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 20/1 για την AVE (-3,7%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στην Space (+0,75%), ενώ ο Μπήτρος (+16,55%) συνιστάται μόνο σε όσους αρέσκονται σε μεσοπρόθεσμα “στοιχήματα”.

Παρουσία πωλητή στην Unibios (-0,74%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Έλαστρον (-1,68%), τρεις οι συνεχόμενες θετικές για την ΕΥΑΘ (+0,97%), δεύτερη συνεδρίαση απουσίας αγοραστών στην Doppler (-10,94%), ενώ συνεχίζεται το “διακριτικό μάζεμα” στον Καρέλια (-1,84%), αλλά με επικίνδυνες αυξομειώσεις του όγκου συναλλαγών.

Για τον Γενικό Δείκτη, τελευταία ελπίδα των αγοραστών, είναι να συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 749 μονάδων, όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 742, 721, 709 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 690 – 683 μονάδων, ενώ επιδείνωση του διεθνούς κλίματος μπορεί να βάλει σε δοκιμασία και την στήριξη στις 660 – 650 μονάδες.

Αν επικρατήσει το συγκρατημένα αισιόδοξο σενάριο και αντέξει η στήριξη στις 749 μονάδες, οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε αναρρίχηση προς τις 773, 784 και 789 – 795 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 795 μονάδων, θα επιφέρει μερική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, η οποία θα βελτιωθεί έτι περαιτέρω με επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 809 μονάδων (ημερήσιο “stop short”).

Όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1971 – 1997 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω διολίσθηση προς τις 1668 – 1652 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), ή και προς τις 1630 – 1607 μονάδες. Για την μερική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 1870 μονάδων. Σε αυτήν την περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις στις 1899 – 1911, 1935 (ημερήσιο “stop short”) και 1959 – 1967 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1811, 1771, 1753 και 1707 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Επιφυλακτική συνεδρίαση, καθώς οι Αγορές του Εξωτερικού εμφανίζουν σημάδια κούρασης, λόγω των καθυστερήσεων στο ‘πακέτο’ στήριξης των ΗΠΑ, τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς και τους παρατεταμένους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα”, αναφέρει η Eurobank Eq.

“Κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα, καθώς η επενδυτική ψυχολογία στο εξωτερικό επηρεάζεται από τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα και τον αριθμό των κρουσμάτων. Το ενδιαφέρον στη μετοχή της Μυτιληναίος, λόγω ανακοίνωσης αποτελεσμάτων πριν το άνοιγμα της Αγοράς”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

“Το πρωί η Μυτιληναίος ανακοίνωσε τα μεγέθη του για το 4ο τρίμηνο και για το σύνολο του 2020. Οι ‘αψιμαχίες’ μεταξύ αγοραστών και πωλητών, χωρίς ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση, δεν μπορούν να συμβάλουν σε υπεροπλία των αγοραστών, ικανή να οδηγήσει σε υπέρβαση του ορίου των 765 μονάδων για τον ΓΔ. Παραμένει επομένως ανοικτό το ενδεχόμενο ανοδικής, ή πτωτικής κίνησης του ΓΔ για το επόμενο διάστημα”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, όσο ο ΓΔ βρίσκεται κάτω από τις 773 μονάδες και ο Τραπεζικός δείκτης κάτω από τις 467 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 750 και 711 μονάδες (KMO 200) και σημεία αντίστασης οι 773 (KMO 20) και 780 μονάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurobank σχεδιάζει νέα τιτλοποίηση MEA ύψους €1,5 δισ. που θα εντάξει στον ‘Ηρακλή 2’, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τιτλοποίησης ΜΕΑ ύψους €7,5 δισ. (Project Cairo). Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank έχει τα χαμηλότερα ΜΕΑ (€6,1 δισ.) και τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης (62,5%) στον κλάδο. Η Jumbo ανακοίνωσε αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων Jumbο στις ‘κόκκινες’ Περιοχές (Αττική, Πάτρα και Χαλκίδα) από σήμερα και μέχρι την επέκταση της μεθόδου click inside σε όλο το εύρος των Προϊόντων”, σημειώνει η Merit Sec.

“Ο αγώνας δρόμου με τους περιορισμούς συνεχίζεται και δεν διαφαίνεται ακόμα η απελευθέρωση της Αγοράς, χωρίς τα πίσω - μπρος ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

Η Ελληνική Αγορά, συνεχίζει την παραμονή της πέριξ των 760 μονάδων, εμφανώς αδύναμη και με χαμηλούς όγκους, ειδικά αν αφαιρεθούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές. Αντιθέτως οι Διεθνείς Αγορές συνεχίζουν να φλερτάρουν με πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η διατήρηση των μηδενικών επιτοκίων και η εφαρμογή προγραμμάτων τόνωσης της Παγκόσμιας Οικονομίας, με παροχή ρευστότητας τρισεκατομμυρίων δολαρίων & ευρώ, στηρίζει την προσπάθεια αυτή, παρά τα προβλήματα που συνεχίζουν να εμφανίζονται στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συνεπώς η συνεχιζόμενη απόκλιση που παρουσιάζει η Ελληνική Αγορά, σε σχέση με τις Διεθνείς, προβληματίζει, αν και οι λόγοι είναι γνωστοί σε όλους τους Εμπλεκόμενους.

Η δριμύτερη επάνοδός της πανδημίας στα Αστικά Κέντρα, η καθυστέρηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, τα συνεχιζόμενα επιβαρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά κυρίως η ανησυχία για την επερχόμενη τουριστική περίοδο, δεν αφήνουν μεγάλη αισιοδοξία.

Αν και μεσομακροπρόθεσμα η τάση συνεχίζει να παραμένει ανοδική και δεν απειλείται προς το παρόν, βραχυπρόθεσμα η Αγορά μας εμφανίζει αδυναμία που διακρίνεται “δια γυμνού οφθαλμού”, από τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

Τόσο οι δείκτες, όσο & η πλειοψηφία των μετοχών παρουσιάζουν κόπωση, αυξάνοντας τις πιθανότητες συνέχισης της διορθωτικής κίνησης από τα πρόσφατα υψηλά. Οι 790 μονάδες του ΓΔ & οι 1900 του FTSE25, θα χρειαστούν ισχυρούς νέους καταλύτες & αύξηση του όγκου συναλλαγών, για να διασπαστούν έγκυρα στην παρούσα φάση και να αλλάξουν την εικόνα & την ψυχολογία. Η προσπάθεια δε να κρατηθεί η αγορά από μια πεντάδα τίτλων που εναλλάσσονται καθημερινά, με χαρακτηριστικό σημερινό παράδειγμα την ΕΕΕ, δεν αρκεί και δεν πείθει.

Για τον Τραπεζικό κλάδο, καταλύτης θα είναι η λύση που θα επιλεγεί για την Τράπεζα Πειραιώς, όσον αναφορά την επαναϊδιωτικοποίησή της. Πάντως περαιτέρω επιδείνωση της πραγματικής Οικονομίας, δεν προμηνύει τίποτα καλό για τις Τράπεζες και το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ήδη Ξένοι Οίκοι - Οργανισμοί (Fitch, Capital Economics), αρχίζουν να επισημαίνουν τις δυσκολίες επιστροφής στην ομαλότητα, με πρόσφατες εκθέσεις τους. Παρά ταύτα η Ομολογιακή Αγορά, με την συνεχή βοήθεια της ΕΚΤ και το θετικό κλίμα από τον σχηματισμό Κυβέρνησης του Μ. Draghi, παραμένει στο “νιρβάνα” των τελευταίων μηνών.

Αν και οι ανησυχίες μας για τις εξελίξεις στην πραγματική Οικονομία παραμένουν, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι συνέχεια της διορθωτικής κίνησης θα αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων για όσους πούλησαν, ή δεν επιβιβάστηκαν στο 1ο ανοδικό κύμα. Πλέον αρκετοί τίτλοι έχουν προσεγγίσει τον ΚΜΟ 200 ημερών, σηματοδοτώντας σημαντικές τεχνικές στηρίξεις, σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να τοποθετηθεί στην Αγορά.

Σε συνεννόηση πάντα με τους Επενδυτικούς μας Συμβούλους, καταστρώνουμε τις αντίστοιχες στρατηγικές, επιλέγοντας τα επίπεδα τιμών, αλλά κυρίως τις μετοχές που πληρούν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, διοικούνται δε ιστορικά από αξιόπιστο management.

Υπενθυμίζουμε ότι το Χ.Α., αν και έχει χαμηλή συσχέτιση με την ανοδική κίνηση των Διεθνών Αγορών, στην πτώση πάντα υπεραποδίδει.

“Παραμένουμε σε εγρήγορση με σαφείς στρατηγικές, αναλογιζόμενοι ότι η βασικότερη είναι η διατήρηση των κεκτημένων και με τη βεβαιότητα ότι αν κάτι αλλάξει, θα γίνει αντιληπτό από την ‘εκκωφαντική’ αύξηση των συναλλαγών”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησαν οι συναλλαγές στο NYSE.

Οριακές απώλειες για το Πετρέλαιο και το Ευρώ.

Κάτω από τα $1800 ο Χρυσός, πιέσεις και στο Ασήμι, προς τα $36500 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1550 το Ethereum.

Μικρά ετήσια κέρδη κατέγραψε η Deutsche Bank το 2020, για πρώτη φορά από το 2014, λόγω των ισχυρών κερδών του τμήματος Επενδυτικής Τραπεζικής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα, τα καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους Μετόχους διαμορφώθηκαν στα 113 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιάς 5,7 δισ. ευρώ το 2019. Οι Αναλυτές περίμεναν πως η Deutsche Bank θα ανακοίνωνε ζημιές, περίπου, 300 εκατ. ευρώ, για το 2020.

“Κούρεμα’ εταιρικού χρέους εξετάζει η Ισπανική Κυβέρνηση, καθώς οι παρατεταμένοι περιορισμοί, λόγω της πανδημίας και ο αργός ρυθμός διάθεσης των εμβολίων στην Ευρώπη, οδηγούν την Οικονομία σε κάμψη”, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

“Οι Γερμανικές Επιχειρήσεις αναμένουν ότι οι περιορισμοί, λόγω του κορωνοϊού, θα διαρκέσουν έως τα μέσα Σεπτεμβρίου και ότι οι δραστηριότητές τους θα εξομαλυνθούν μόνο προς τα τέλη του 2021”, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Ινστιτούτου Ifo.

Κατά 2% ενισχύθηκε ο τζίρος στο Λιανεμπόριο της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο του 2020 και κατά 1,4% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,6% στην Ευρωζώνη και κατά 0,5% στην ΕΕ. Τα αποτελέσματα ήταν χαμηλότερα από τις προσδοκίες.

Συνολικά το 2020, σε σύγκριση με το 2019, ο τζίρος στο Λιανεμπόριο κινήθηκε αρνητικά κατά 1,2% στην Ευρωζώνη και κατά 0,8% στην ΕΕ.

Αμετάβλητα στο 0,1% διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας στη σημερινή της συνεδρίαση, που ήταν η πρώτη του 2021. Διατηρείται επίσης το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα 895 δισ. Λίρες ($1,2 τρισ.).

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν στις 779000 την εβδομάδα που έληξε στις 30 Ιανουαρίου, από τις 812000 προηγουμένως. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθούν στις 830000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, για ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις από τη Μυτιληναίος κάνει λόγο η Euroxx Sec., σε έκθεσή της μετά τα αποτελέσματα 2020 που ανακοίνωσε η Εισηγμένη. Η Χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση “overweight” και την τιμή - στόχο των 14 ευρώ για τη μετοχή. Παράλληλα, η ΑΧΕ κάνει λόγο για θετικές προοπτικές το 2021 εν μέσω ανάκαμψης στις τιμές του Αλουμινίου, βελτιωμένης εγχώριας κατανάλωσης Ηλεκτρικού Ρεύματος και νέων σημαντικών project που αναλαμβάνει.

Την άποψη ότι οι σταθερές προοπτικές στην αξιολόγηση της Ελλάδας, σημαίνουν ότι για τα επόμενα ένα με δύο έτη δεν θα αλλάξει η επενδυτική βαθμίδα της Χώρας, εξέφρασε η Fitch Ratings, σε ειδικό webinar που διοργανώθηκε για το credit outlook της Ελλάδας και της Πορτογαλίας για τη φετινή χρονιά.

Αυξημένους κινδύνους γύρω από την τουριστική περίοδο στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες Χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου (Ισπανία, Πορτογαλία), εξαιτίας των μεταλλάξεων του στελέχους του κορωνοϊού και της αργής προόδου γύρω από τα εμβολιαστικά προγράμματα, βλέπει η Capital Economics, επισημαίνοντας ότι “η απώλεια άλλης μιας τουριστικής σεζόν, θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην προσπάθεια ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας και η χαμηλή ταχύτητα των εμβολιασμών συνεπάγεται ότι θα χρειαστούν, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα περιοριστικά μέτρα στις Χώρες της Ευρωζώνης”.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 16,1, από 15,4 ευρώ δίνει η Optima Bank σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση “buy”, λόγω του βελτιωμένου προφίλ ρίσκου, μετά και την πώληση της Telekom Romania.

Εκτιμά ισχυρή παραγωγή ταμειακών ροών (οι ελεύθερες ταμειακές ροές, ως το 2024, θα ξεπεράσουν τα 450 εκατ. ευρώ), επισημαίνοντας τον υγιή ισολογισμό, τις προοπτικές ισχυρής κερδοφορίας αλλά και τη γενναιόδωρη μερισματική πολιτική.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 766,23 (+0,25%) και 756,9 μονάδων (-0,97%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 761,08 (-0,43%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 760,78 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,46%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 33,6 εκατ., από τα οποία τα 3,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΕΕΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, TITC.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές, έναντι 67 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση επιτόπιου βηματισμού στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νεότερη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.030 συμβόλαια).

Στα 4.191 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.135 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 528, 412 για τον Φεβρουάριο και 116 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.815) κινήθηκε μεταξύ 1.802 και 1.826,75 μονάδων.

Δεν έπιασε ανησυχητικά νούμερα ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (16.000 Alpha Bank, 55.551 Εθνική, 45.546 ΔΕΗ, 32.600 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.205), Alpha Bank (7.150), Πειραιώς (2.801), ΔΕΗ (471), Εθνική (1.978), ΟΤΕ (272), Ελλάκτωρα (410), Μυτιληναίο (182).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 41.726, MIG 53.861, Alpha Bank 70.449, Πειραιώς 55.084, Εθνική 26.962, ΔΕΗ 12.090.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                                 Name of Issuer             NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.155.921 τεμ., (από 42.101.921 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.935.221 τεμ. (23.180.221), ΔΕΗ 4.927.375 τεμ. (4.927.375), Eurobank 51.798.206 τεμ. (51.798.206), ΟΠΑΠ 1.354.672 τεμ. (1.354.672), Εθνική 10.860.668 (10.846.441), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v