Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΔΕΗ ανεβάζει το Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 760 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τα κέρδη άνω του 5% στη ΔΕΗ να υπερκαλύπτουν τις απώλειες στις τράπεζες. Σημαντικά κέρδη καταγράφουν ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Mytilineos. Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν από τα «μεσαία».

Η ΔΕΗ ανεβάζει το Χρηματιστήριο

Με οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά, με θετικό πρόσημο τα futures στη Νέα Υόρκη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών η κατάσταση δείχνει να έχει ομαλοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό.

Σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση και ειδικότερα με το «κλείσιμο» που στοχευμένα από το μείον 2% έφτασε στο χαμηλό ημέρας, με μείον 2,72% στις 756,88 μονάδες.

Στις 760,07 (0,42%) νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, διαγράφοντας διακύμανση από τις 756,51 έως τις 766,51, για να διορθώσει έως τις 753,97 χαμηλό ημέρας, απ' όπου σταδιακά μετά τις 12:40-12:45 άρχισε να ανακάμπτει.

Περνώντας σε θετικό έδαφος, λίγο πριν τις 13:00, ενεργοποιήθηκαν περισσότερες εντολές από την πλευρά των αγοραστών, με αποτέλεσμα να εξισορροπηθεί η τάση σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της συνεδρίασης, φαίνεται να επιβεβαιώνεται εκείνη η πλευρά των επαγγελματιών της αγοράς που θεωρούσε προεξοφλημένη την αυστηροποίηση των μέτρων (στην Αττική), τον ηπιότερο χαρακτήρα τους συγκριτικά με το πρώτο απαγορευτικό, πέρυσι τον Μάρτιο.

Παίκτες και επενδυτές έδειξαν πως περίμεναν αυτή τη σκλήρυνση των μέτρων, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, ενσωματώνοντάς την στην πλαγιοκαθοδική κίνηση της αγοράς, από την «τοπική κορυφή» των 820 μονάδων.

Μάλιστα, από τη στιγμή που η ευρύτερη περιοχή των 756 μονάδων λειτούργησε σαν φρένο στις πωλήσεις/πιέσεις των short, η εξισορρόπηση λίγο υψηλότερα επήλθε φυσιολογικά.

Στις 441,54 με χαμηλό ημέρας τις 436,33 μονάδες ο ΔΤΡ, στις 1.811,57 ο FTSE25 με χαμηλό ημέρας τις 1.794,41 μονάδες.

Με την αξία των συναλλαγών στα χθεσινά-προχθεσινά επίπεδα των 50-55 εκατ., μέγεθος που παραπέμπει σε συνέχιση της αναμονής από την πλευρά των «ισχυρών χεριών» και των funds στην πλειονότητά τους.

Εμφανές το πλεονέκτημα/premium συγκεκριμένων blue chips έναντι των τραπεζικών μετοχών, με σηματωρούς όπως η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, η Mytilineos, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να κάνουν τη διαφορά, δίνοντας ταυτόχρονα το στίγμα προθέσεων ισχυρών επενδυτών που λαβαίνουν θέσεις σε αυτά τα χαρτιά.

Τάση στην αγορά δίνει, από τις πρώτες κιόλας εντολές, η ΔEΗ με διακύμανση από τα 7,40 έως τα 7,865 ευρώ.

Με αυξημένες συναλλαγές, απόρροια της συμφωνίας με τη RWE, που κατά γενική εκτίμηση φέρνει «ζεστά κεφάλαια» στη μετοχή.

Ευρύτερη η θετική εικόνα για μετοχές εταιρειών, με παρουσία στον ευρύτερο κλάδο, καθώς η Mytilineos ενισχύεται στα 12,09 (1,09%), η Τέρνα Ενεργειακή στα 14,20 (2,58%).

Στις 53/51 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με αρκετές μετοχές από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία να υπεραποδίδουν.

Πλαστικά Θράκης, Revoil, Δρομέας, ΚΛΜ, BriQ ενδεικτικές περιπτώσεις από αυτή την κατηγορία.

Στα 34,2 εκατ. η αξία συναλλαγών, με 1,86 εκατ. να έχει πραγματοποιηθεί μέσω πακέτου, για 250.000 μτχ. της ΔEΗ στα 7,45 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v