Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στη κόψη του ξυραφιού ο Γενικός Δείκτης

Η βίαιη διόρθωση που προκλήθηκε από τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο και το κρίσιμο ερώτημα που καλείται να βρει απάντηση σήμερα και στην αυριανή συνεδρίαση. Η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο και οι ελπίδες για επιχειρηματικά ντιλ.

Χρηματιστήριο: Στη κόψη του ξυραφιού ο Γενικός Δείκτης

Επιμένει στα υψηλά η Νέα Υόρκη, ελεγχόμενη κατοχύρωση κερδών σε Φρανκφούρτη, Μιλάνο, ακριβά
πλήρωσε το λουκέτο το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σημαντική διόρθωση, για δείκτες και μετοχές, με τον ΓΔ στις 756,88 (-2,72%), τον FTSE25 στις 1.803,96 (-3,12%), τον ΔΤΡ στις 447,78 (-5,27%) και με τον FTMidCap με απώλειες 1,58% στις 1.071,32 μονάδες. Συναλλαγές 26,698 εκατ. μετοχών, τζίρος 53,080 εκατ., 18 έναντι 92 οι μετοχές με άνοδο/πτώση, με την αγορά να χάνει χθες κάτι παραπάνω απ' όσα είχαν κερδηθεί μία συνεδρίαση πριν.

Πρακτικά τη Δευτέρα έγινε μία συνεδρίαση με αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις για τους long, δημιουργήθηκαν κάποιες προσδοκίες πως σταδιακά traders και επενδυτές θα (ξανα)έβρισκαν έναν ανοδικό βηματισμό, προσέγγιση που ενισχύθηκε και από τη σημαντική αύξηση της αξίας συναλλαγών, σε σχέση με την Παρασκευή.

Για να έρθει την Τρίτη να διαδραματισθούν όσα έγιναν στο υγειονομικό, με τον πρωθυπουργό να αναγγέλλει σκληρό απαγορευτικό για την Αττική. Αφορμή ή λόγος για το χθεσινό «γύρισμα» θα φανεί -κατ' αρχάς σήμερα-, σε μία δεύτερη ψυχραιμότερη αποτίμηση των μέτρων.

Υπεραντέδρασε, χθες, η αγορά, προεξόφλησαν και επίσπευσαν οι επενδυτές τις πωλήσεις τους ή οι συνέπειες θα είναι βαρύτερες, με συνέπεια οι πιέσεις να συνεχισθούν και στο χρηματιστηριακό ταμπλό; Δύο οι κύριες γραμμές των ανθρώπων της αγοράς, διαμετρικά αντίθετες (μέχρι και τα πρώτα πρωινά τηλεφωνήματά μας...), μένει να φανεί ποια από τις δύο θα επιβεβαιωθεί.
Τεχνικά η αγορά, ο ΓΔ, είναι -κυριολεκτικά- αυτό που λένε «επί ξυρού ακμής», με ό,τι αυτό σημαίνει είτε για την αντίδραση (ακόμη και από λίγο χαμηλότερα, με καταληκτικό κάτω όριο τις 726 μονάδες) είτε για περαιτέρω διόρθωση (χαμηλότερα και των 726, με καταληκτικό το 61,8% retrace προς τις 680 μονάδες).

Από νωρίς ο Στέφανος Κοτζαμάνης αναλύει 5 επιχειρήματα της πλευράς που επικαλείται την ευρύτερη εικόνα, για να θεωρήσει ότι πέριξ αυτών των τιμών δημιουργούνται ευκαιρίες τοποθετήσεων.

Θα σταθώ στην επισήμανση του Στέφανου που αφορά στη μη σημαντική ενεργοποίηση των «ισχυρών χεριών», των ξένων funds, σε μία συγκυρία που διεθνώς «...βρέχει χρήμα, πολύ χρήμα» και στην αγορά μας οι τζίροι δεν ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ (κατά μέσο όρο από την αρχή του έτους).

Δύο θεωρώ πως είναι τα «κλειδιά» που θα μπορούσαν να επαναφέρουν τους ξένους και νέους αγοραστές (από τα υφιστάμενα ή λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών). Οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και στα επιχειρηματικά.

Στο μεν πρώτο, η χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους τραπεζίτες σήμανε την επίσπευση των διεργασιών για την ταχύτερη επέκταση του πλαισίου Ηρακλής. Στο δε δεύτερο, σειρά επιχειρηματικών εξελίξεων, επιβεβαίωση της ισχύος του εγχώριου επιχειρείν, είναι ικανοί λόγοι για την προσέλκυση «φρέσκου επενδυτικού χρήματος».

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2020 ενισχύει την εικόνα των μεγάλων της αγοράς (αύριο, πριν τη συνεδρίαση, ανακοινώνει αποτελέσματα η Coca Cola), οι συμφωνίες που κλείνονται λειτουργούν βοηθητικά για την αγορά. Ενδεικτική η συμφωνία ΔΕΗ-RWE, όπως σημειώνει ο Χρήστος Κολώνας.

Και κυοφορούνται και άλλες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v