Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακριβά πλήρωσε το «λουκέτο» το Χρηματιστήριο

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας κόστισαν πολύ στην εγχώρια αγορά μετοχών με τον ΓΔ να προσγειώνεται στις 756 μονάδες. Πρωταγωνιστές στην πτώση οι τίτλοι των τραπεζών. Μόνο η Lamda γλίτωσε το κόκκινο. Η τεχνική εικόνα.

Ακριβά πλήρωσε το «λουκέτο» το Χρηματιστήριο

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, αδυνατώντας να ακολουθήσουν το ξέφρενο ράλι στην Wall Street (χθες οι δείκτες συμπλήρωσαν “εξαρέ” ανοδικών συνεδριάσεων, σκαρφαλώνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά, με τους Αναλυτές να επισημαίνουν ότι από τις 295 Εταιρείες του S&P 500 που είχαν ανακοινώσει, μέχρι χθες, αποτελέσματα, το 81% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της Αγοράς, σύμφωνα στοιχεία που συγκέντρωσε η FactSet).

Καθαρά πτωτική η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς του δείκτες να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, καθώς επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, αλλά και οι ανησυχίες για επιβολή νέων, αυστηρότερων, περιοριστικών μέτρων, με τον Υπουργό Υγείας να αναφέρει ότι “θα εισηγηθεί ολικό lockdown”. Να σημειωθεί πως έγινε γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα απευθύνει διάγγελμα στις 19.30.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμένονται και οι ανακοινώσεις αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, με Στελέχη της Αγοράς να μην αναμένουν αλλαγές Ελληνικού ενδιαφέροντος. Υπενθυμίζεται πως στον MSCI Greece Standard συμμετέχουν μόλις τρεις μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo).

Μένοντας στις αναμενόμενες ανακοινώσεις MSCI και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Σαββάκη, “οι πιθανότητες να υπάρξουν αλλαγές στις στους δείκτες MSCI, για την Ελλάδα, είναι περιορισμένες. Υπάρχει, ωστόσο, μια μικρή πιθανότητα να εισέλθει στο δείκτη MSCI Greece Standard ο τίτλος της Eurobank, αφού πληροί τις βασικές προϋποθέσεις ένταξης. H γαλλική Societe Generale, παρότι δεν δίνει πιθανότητες για την είσοδο της Eurobank στο δείκτη MSCI Greece, υπολογίζει ότι αν αυτό συμβεί, η αύξηση στη στάθμιση της Χώρας θα είναι 0,021% και οι συνολικές εισροές θα διαμορφωθούν στα $86 εκατ., ή 129 εκατ. μετοχές”.

Όπως και σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, η παραμικρή υποτροπή του κλίματος, είχε άμεσο αντίκτυπο στον Τραπεζικό κλάδο και αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από την τελική εικόνα, με την απόλυτη επικράτηση των πωλητών, όσο και από το τελικό -5,27% του Τραπεζικού δείκτη.

Οριακά καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσε η μετοχή της Lamda Development (+0,48%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου.

Ελάχιστες οι πρωτοβουλίες των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και αυτό φαίνεται και στην τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, η οποία ενδοσυνεδριακά ξεπερνούσε το πέντε προς ένα, για να βελτιωθεί οριακά προς το τέλος.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την ελεγχόμενη άνοδο των αποδόσεων (στο 0,771% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Μένοντας στην Αγορά Κρατικών τίτλων, “τα spreads των Ελληνικών ομολόγων, έναντι των Γερμανικών bunds, θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, ή και ακόμα χαμηλότερα”, θεωρεί η Bank of America Securities, καθώς εκτιμά ότι “η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους ύψους 14 - 17 δισ. ευρώ φέτος, γεγονός που μπορεί να καλύψει την όποια νέα προσφορά προκύψει”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας, ως είθισται, από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι τίτλοι των Alpha Bank (-5,72% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και Πειραιώς (-5,20% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ενώ μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκαν Εθνική (-5,11%) και Eurobank (-4,91%), με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για την απόλυτη επικράτηση των “sellers”.

Υπενθυμίζεται ότι για την ΑΛΦΑ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 0,7212 και το ημερήσιο “stop short” στα 0,7928 ευρώ. Για την ΕΤΕ η πρώτη στήριξη στα 2,00 – 1,98 ευρώ και το ημερήσιο “stop short” στα 2,195 ευρώ. Για την ΕΥΡΩΒ η πρώτη στήριξη στα 0,569 – 0,55 και το ημερήσιο “stop short” στα 0,611 ευρώ και για την ΠΕΙΡ η πρώτη στήριξη στα 0,80 και το ημερήσιο “stop short” στα 1,20 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 449,13 μονάδες (-4,98%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 449,61 (-4,88%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας και στις 447,78 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 5,27% και επιστρέφοντας εντόκως το χθεσινό +3,10%.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης από χθες έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανεπιβίβασης, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 405 μονάδων. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, πράγμα καθόλου βέβαιο, μετά το σημερινό κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, η επόμενη αντίσταση στη ζώνη των 489 – 494 μονάδων.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “το φιλόδοξο εγχείρημα υλοποίησης Α.Μ.Κ. της Τράπεζας Πειραιώς, πριν την είσοδο της Πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) στην τελική της φάση, επιδιώκουν να θέσουν σε εφαρμογή Κυβέρνηση, ΤΧΣ, Διοίκηση της Τράπεζας και Σύμβουλοι. Οι Σύμβουλοι Ιδιωτικοποίησης της Πειραιώς, UBS και Goldman Sachs, έχουν εισηγηθεί τη διενέργεια της Α.Μ.Κ. τον προσεχή Απρίλιο, ενώ το ύψος της επιδιώκεται να κινηθεί μεταξύ 1 με 1,1 δισ. ευρώ”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, “ντούκου” πέρασε η Αγορά τη σημερινή έκθεση της Eurox Sec. για την ΔΕΗ (-1,33%), με νέα τιμή – στόχο τα 13,00 ευρώ (αναλυτική παρουσίαση στην συνέχεια του σχολίου) και ο τίτλος κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω τίτλος από τη χθεσινή συνεδρίαση έδωσε σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 6,36 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 7,00 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, οι επόμενες αντιστάσεις στα 7,67 και 8,25 ευρώ.

Χωρίς μεταβολή των τεχνικών δεδομένων η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (-2,03%), όσο ο τίτλος συνεχίζει να κινείται μεταξύ 2,37 και 2,49 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Κλείσιμο υψηλότερα των 2,49 – 2,51 ευρώ, μπορεί να δώσει δυναμική προς τα 2,64 και 2,73 – 2,77 ευρώ. Αντίθετα, υποχώρηση με κλείσιμο χαμηλότερα των 2,37, θα βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στα 2,315, 2,17 και 2,03 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα και μετά την Α.Μ.Κ., οι μετοχές της AS Company (-2,28%) ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία €0,66 (από €0,43) ανά μετοχή.

Από εκεί και πέρα, η απόλυτα απαξιωτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, περιορίζει σε σημαντικό βαθμό κάθε διάθεση “περιήγησης στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”.

Έτσι, συμπλήρωσε τρεις συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από την τιμή της εισαγωγής (3,48 ευρώ) η μετοχή της Interlife (-1,8%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στην Ιντερτέκ (+0,32%), τρεις ανοδικές συνεδριάσεις με σταδιακή αύξηση των συναλλαγών για την Intralot (+5,26%), αύξησε συναλλαγές η Q&R (-4,03%), ενώ “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Μινέρβα (+3,26%) χωρίς ιδιαίτερα πειστικούς τους αγοραστές και με κατεβασμένους όγκους.

Πλαγιολισθητικά από τα 0,64 ευρώ (κλείσιμο 3/2) η Doppler (-7,34%), από τα 2,90 ευρώ (κλείσιμο 5/1) η Entersoft (-4,62%) και από τα 0,78 ευρώ (κλείσιμο 18/1) ή Ίλυδα (-5,97%), δεύτερη μέρα σημαντικών πιέσεων σε Ακρίτα (-5,56%) και Μπήτρο (-19,33%), παρουσία πωλητή σε Αλουμύλ (-4,78%), Βογιατζόγλου (-3,98%) και Fieratex (-3,98%), ενώ κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σημειώθηκαν σε Χαϊδεμένο (-7,91%), Performance (-3,68%) και Έλτον (-1,53%).

Η σημερινή συνεδρίαση επανέφερε τα σενάρια για πιθανή επαναδοκιμασία των 749 μονάδων, όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων. Μέχρι εκεί οι “buyers” έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 772 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), με τις αμέσως επόμενες να εντοπίζονται 752 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 749, 740, 683 και 660 – 650 μονάδες.

Για επιστροφή της συγκρατημένης αισιοδοξίας, θα ήταν επιβεβλημένο το κλείσιμο υψηλότερα των 780 – 784 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 795, 809 (ημερήσιο “stop short”) και 900 μονάδες.

Για την ίδια περίπτωση και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, χρειάζονται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1852, 1870, 1903 (gap) και 1935 μονάδων (ημερήσιο “stop short”). Όμως σήμερα χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 1840 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και η επόμενη στις 1811 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της “νότιας” κίνησης, η αμέσως επόμενη και θεωρητικά ισχυροποιημένη στήριξη, στις 1718 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Ο MSCI θα ανακοινώσει σήμερα, μετά το κλείσιμο της Αγοράς, την τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών. Χαμηλές οι προσδοκίες για αλλαγές στις Ελληνικές μετοχές”, εκτιμά η Optima Bank.

“Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, μείωσαν το momentum στη σημερινή συνεδρίαση. Οι Επενδυτές θα εστιάσουν στις επίσημες ανακοινώσεις, αναφορικά με καθολικό lockdown τις επόμενες ημέρες - εβδομάδες”, αναφέρει η Beta Sec.

“Καλώς, ή κακώς η Αγορά στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον Τραπεζικό κλάδο. Αυτός είναι και η βασική αιτία που ο ΓΔ είναι σε τόσο χαμηλά επίπεδα. Αυτός είναι που ‘κουβαλάει το πρόβλημα επί χρόνια στην πλάτη του’ προβληματίζοντας την Οικονομία. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι είναι ‘το γεφύρι της Άρτας’ τα τελευταία 10 χρόνια. Είναι ο κλάδος που η Αγορά περιμένει εναγωνίως την λύση του προβλήματός του, για να ανοίξει φτερά η Οικονομία και το Χρηματιστήριο. Ότι και να λέμε, αν δεν δούμε την λύση που θα δοθεί δεν μπορούμε να εικάσουμε. Οι Τράπεζες είτε στις 250, είτε στις 1000 μονάδες, δεν αποτιμούνται μέχρις ότου δούμε την τελική λύση. Μέχρι τότε ο κλάδος και παράλληλα και η Αγορά θα φέρεται και θα άγεται, στον ρυθμό του κάθε Παίκτη που θα εικάζει και θα στοιχηματίζει στο τι θα συμβεί στον κλάδο. Ο ΔΤΡ έδωσε χθες ημερήσιο αγοραστικό σήμα, με το ‘stop’ στο 405. Το 483 είναι βασική αντίσταση στην παρούσα, επίπεδο που αν κατοχυρωθεί θα δώσει περαιτέρω τάση. Καλό θα ήταν το σημερινό κλείσιμο να είναι υψηλότερα των 461 μονάδων, μιας και συντηρούν την τάση των τελευταίων ημερών”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση τόσο του Γενικού Δείκτη, όσο και του Τραπεζικού γύρισε σε ανοδική, ωστόσο μας προβληματίζει ο μικρός όγκος συναλλαγών. Σημεία στήριξης οι 772 (KMO 20) και 750 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 790 και 800 μονάδες. Ο MSCI θα ανακοινώσει σήμερα τις αλλαγές στους δείκτες της. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ δήλωσε πως η Κυβέρνηση, εάν χρειαστεί, θα πάρει επιπρόσθετα μέτρα μέσα στην εβδομάδα για την Αττική. Ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως το κόστος για την πραγματική Οικονομία, από την επιβολή των διαδοχικών περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, ανέρχεται στα €2,4 δισ. τον μήνα. Το ΔΣ της Ευρ. Πίστης αποφάσισε τη ματαίωση της έκτακτης γ.σ., που είχε ορισθεί να πραγματοποιηθεί στις 16/2/2021 και όρισε νέα ημερομηνία την Τρίτη 2 Μαρτίου. Οι Μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν την ακύρωση των 910316 ιδίων μετοχών, που έχει αποκτήσει η Εταιρεία”, επισημαίνει η Merit Sec.

Η υγειονομική κρίση συνεχίζει να αποτελεί το κεντρικό θέμα της επικαιρότητας, ενόψει του 3ου κύματος της πανδημίας, με τα περιοριστικά μέτρα να επεκτείνονται και ένα γενικευμένο lockdown για την Αττική να συνιστά μια ορατή απειλή, καθώς τις διαθέσιμες κλίνες των ΜΕΘ λιγοστεύουν καθημερινά, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας. Με την Κυβέρνηση να ανακοινώνει νέους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής, για να αμβλύνει τις δυσμενείς επιπτώσεις για τις πληττόμενες ΜΜΕ, ενώ την ίδια ώρα Έμποροι και Καταναλωτές προσπαθούν να συμμορφωθούν με το προδήλως δυσλειτουργικό πλαίσιο λειτουργίας, που κάθε τόσο μεταβάλλεται.

Με αυτά τα δεδομένα για την Οικονομία, η εδραίωση της συναλλακτικής απαξίωσης είναι το λιγότερο βλαπτικό που θα μπορούσε να συμβεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς η ορατότητα παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή, σε σχέση με το χρόνο που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί η παρατεινόμενη οικονομική ύφεση και να ξεκινήσει η ανάκαμψη.

Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 1ο εξάμηνο, το σενάριο της οικονομικής ανόρθωσης προσδιορίζεται πλέον μετά το 2ο τρίμηνο του έτους.

Έτσι, οι διακυμάνσεις του ΓΔ λίγο πάνω από τις 750 μονάδες, συνιστούν την τρέχουσα συμπεριφορά του, με εμφανή την αδυναμία να υπάρξει αποφασιστική υπέρβαση του κρίσιμου ορίου των 765 μονάδων. Είναι δε πιθανό να συνεχιστούν, με το πλαγιοκαθοδικό σενάριο να παραμένει ενδεχόμενο και τις 742 μονάδες να συνιστούν το πλησιέστερο όριο στήριξης.

Από την άλλη πλευρά, με την επικείμενη θέσπιση ειδικών διατάξεων το ΤΧΣ προετοιμάζεται να συμμετάσχει στις διαδικασίες των ανακεφαλαιοποιήσεων των συστημικών Τραπεζών, σε συνέχεια των κεφαλαιακών αναγκών που ενδεχομένως θα προκύψουν, με την περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς (ΑΜΚ €1,1 δισ.) να σχεδιάζεται για το επόμενο διάστημα.

Με τις Τράπεζες να συνεχίζουν την, μέσω των τιτλοποιήσεων, εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους, παραμένοντας ωστόσο σε “γκρίζα ζώνη”, καθώς σε επόμενο χρόνο θα προστεθεί μια νέα γενιά “κόκκινων” δανείων, εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας.

Η “λειψυδρία” των ειδήσεων δεν βοηθά, στην παρούσα φάση, το Ελληνικό Χρηματιστήριο να αντλήσει θετικούς καταλύτες, καθώς ακόμη και η αναγγελία του επενδυτικού προγράμματος του Ελληνικού Χρυσού στη Χαλκιδική, στα $3,1 δισ., ελάχιστα βοήθησε.

Η ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των Ελληνικών μετοχών για το δείκτη MSCI Standard Greece, που έχει συρρικνωθεί σε μόλις τρεις, είναι πιθανό να λειτουργήσει ευεργετικά για τις συναλλαγές, ιδιαίτερα στο τέλος του μήνα, οπότε και θα υλοποιηθεί ένα πιθανό rebalancing.

Στις Διεθνείς Αγορές, η ψήφιση του πακέτου ύψους $1,9 τρισ. από το Αμερικανικό Κογκρέσο, μεταφέρει μήνυμα αποφασιστικότητας του νέου Προέδρου, σε σχέση με τη συνέχιση της προσπάθειας να επιδιωχθεί η ισχυροποίηση της, πληττόμενης από την πανδημία, Αμερικανικής Οικονομίας, με κάθε τρόπο.

“Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η αντιπαράθεση των Μικροεπενδυτών με τους Φορείς των hedge funds, με τις Εποπτικές Αρχές να αναζητούν τρόπους αυστηροποίησης του πλαισίου συναλλαγών που διενεργούνται από τις Πλατφόρμες, προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα μιας μελλοντικής νέας συστημικής κρίσης στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στο NYSE.

Μικρές αυξομειώσεις στις τιμές του Πετρελαίου, ψηλότερα θέλει να κινηθεί το Ευρώ.

Κάτι προσπαθεί να κάνει ο Χρυσός, λίγα πράγματα από το Ασήμι, προς τις $47000 κινείται το Bitcoin, πάνω από τα $1750 το Ethereum.

Η HSBC υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη φέτος, αφού τα συνεχιζόμενα lockdowns στις Οικονομίες και οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, απομακρύνουν και πάλι την πιθανότητα ταχείας ανάκαμψης της κατανάλωσης. Πιο αναλυτικά, η HSBC τοποθετεί την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 3,6%, από 4,3% προγενέστερα για το 2021, ενώ για το 2022 αναμένει ρυθμό 3,5%, αντί για 3,1%, που προέβλεπε πριν.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 13, από 5,5 ευρώ δίνει η Euroxx Sec. σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση “overweight”.

Σημειώνει ότι οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης ήδη αποδίδουν, με τα ΕΒΙΤDA της Επιχείρησης να ανακάμπτουν στα 696 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, από μόλις 97 εκατ. στο εννεάμηνο του 2019. Αναμένει ότι τα αναπροσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη για το σύνολο της χρήσης 2020 θα καταγράψουν άνοδο 175%, στα 918 εκατ. ευρώ και προβλέπει μέση ετήσια αύξηση των EBITDA κατά 36,3% ως το 2023, με βελτιωμένη ορατότητα και παρά την απώλεια μεριδίων Αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 759,49 μονάδες (-2,38%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 759,92 (-2,33%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σε νέα χαμηλά και στις 756,88 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,72%.

Ο τζίρος στα 53,2 εκατ., από τα οποία τα 3,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ), ενώ ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 72% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΦΡΛΚ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Jumbo, TITC, Πειραιώς, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis.

Οριακά καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κάκιστη η τελική εικόνα με 21 ανοδικές μετοχές, έναντι 99 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με επιστροφή των πιέσεων και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συναλλαγές παρουσίασαν σταθεροποιητικές τάσεις στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.653 συμβόλαια).

Στα 4.562 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.147 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.197, 805 για τον Φεβρουάριο και 392 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.797,25) κινήθηκε μεταξύ 1.797,25 και 1.855 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.032), Alpha Bank (10.726), Πειραιώς (6.348), ΔΕΗ (3.560), Εθνική (7.604), ΟΤΕ (469), Ελλάκτωρα (713), Μυτιληναίο (375), ΟΠΑΠ (299), Jumbo (104), ΑΔΜΗΕ (121), ΓΕΚ (204), Lamda Development (166), MIG (533).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 41.586, MIG 53.961, Alpha Bank 80.226, Πειραιώς 54.896, Εθνική 26.304, ΔΕΗ 11.959.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                                 Name of Issuer                   NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.221.040 τεμ., (από 42.221.040 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 21.734.384 τεμ. (23.351.692), ΔΕΗ 4.849.068 τεμ. (4.849.068), Eurobank 51.788.206 τεμ. (51.788.206), ΟΠΑΠ 1.350.377 τεμ. (1.354.672), Εθνική 10.885.668 (10.885.668), Folli Follie Group 897.835 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v