Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ζητείται καταλύτης-όπλο για τους long

Η προσπάθεια ανάκαμψης για την εγχώρια αγορά και το στοίχημα των 800 μονάδων. Τι μηνύματα στέλνουν οι συναλλαγές και ποιες μετοχές θα κρίνουν την βραχυπρόθεσμη πορεία. Ποια είναι τα κρίσιμα ορόσημα της εβδομάδας.

Χρηματιστήριο: Ζητείται καταλύτης-όπλο για τους long

Τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, με τις αγορές να συνεχίζουν με θετικό πρόσημο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών να επανακάμπτουν, συγκρατημένα, οι long.

Συνοπτική καταγραφή, της μέχρι τώρα πορείας, φέρνει τον S&P 500 στις 3.906,71 μονάδες- με θετική απόδοση 1,70% σε διάστημα μηνός-, τον DAX στις 13.993,23 -με 0,86%- οριακά όπως και για τον Γενικό Δείκτη στις 781,42 μονάδες. Στις 1.852,78 με οριακές απώλειες (0,15%) ο FTSE25, στις 447,62 μονάδες με μεγαλύτερες ο Δείκτης Τραπεζών.

Στα 60,4 εκατ. η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, αυξημένη 7,9% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα αλλά χωρίς, ακόμη, να παραπέμπει σε ουσιαστική ενεργοποίηση περισσότερων "ισχυρών χεριών", ει μη μόνον σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Τα συναλλακτικά δεδομένα του Φεβρουαρίου, πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην διαμόρφωση μίας πειστικής επαναφοράς πέραν των 810 μονάδων, κάτι που φάνηκε στην συνεδρίαση της Τρίτης, με την προσέγγιση των 805 (803,94) να λειτουργεί σαν έναυσμα για περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση θέσεων.

Το γεγονός, πως στην αγορά τη μεγαλύτερη συμμετοχή/έκθεση έχουν περισσότερο "ελληνικά" παρά "ξένα χέρια" δυσκολεύει την έναρξη ενός ανοδικού κύκλου, περιορίζοντας έτσι traders και επενδυτές (κυρίως) σε επιλεκτικές κινήσεις. Αναπόφευκτο το stock picking, σύμφωνα με τους αναλυτές, ωστόσο ευκαιρίες για κατοχύρωση/λήψη θέσεων δημιουργούνται, τάση που πιθανότατα θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα.

Εβδομάδα μεστή εξελίξεων, με τον Μάνο Χατζηδάκη (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) να σημειώνει την είσοδο/διαπραγμάτευση 2,281 εκατ. νέων μετοχών της Alpha Bank (προέκυψαν από την εξάσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης), με τη μετοχή στα 0,7692 ευρώ (απώλειες 7,33% σε εβδομαδιαίο). Επίσης για αύριο είναι η διαπραγμάτευση 5,403 εκατ. μετοχών της Ave (στα 0,273 με -1,44%).

Ωστόσο, αποτελεί κοινή εκτίμηση των επαγγελματιών της αγοράς, πως ένα από τα κύρια θέματα της συνεδρίασης θα είναι τα νεότερα, που αφορούν στην Τέρνα Ενεργειακή. Μίας εκ των leaders του BigEnergyPlay στοιχήματος (και) για το 2021, υπό το βάρος των εξελίξεων (στο Τέξας/ΗΠΑ). Πώς επηρεάζει η κακοκαιρία, είναι ενδεικτικό το θέμα του E2D, και των σχεδιασμών της διοίκησης για την διαχείριση της κρίσης.

Στην συνεδρίαση της Παρασκευής, άλλαξαν χέρια 1,37 εκατ. μετοχές σε τιμές 12,16-13,80 με τελική στα 12,30 (-10,74%) ενώ άλλες 519 χιλ. έγιναν στην ΓΕΚ Τέρνα στο εύρος των 7,60-8,31 με τελική στα 7,70 (-6,44%).
Συνεπώς εύλογο το ενδιαφέρον για την στάση των "ισχυρών χεριών" και την εξέλιξη της όλης κατάστασης.

Ενδεχομένως ένα στοιχείο, που θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον (μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι, ωστόσο...) αφορά στην-περίπου-προ έτους "βύθιση" της τάσης για τη μετοχή. Στο διάστημα αρχών Μαρτίου όταν (τότε κατάρρευσης των αγορών, λόγω Covid-19) είχε φθάσει μέχρι τα 5,44 ευρώ (συνεδρίαση 16/3) για να ακολουθήσει η θεαματική ανάκαμψη με κορύφωση τα ιστορικά υψηλά των 14,80 ευρώ. Η εισηγμένη, ο όμιλος έχουν αποδείξει πως και την γνώση και την (υπό) στήριξη "ισχυρών χεριών" διαθέτουν διαχρονικά, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και αυτή την φορά.

Για να δούμε.

Ωστόσο η συνέχεια της εβδομάδος περιλαμβάνει από αποτελέσματα, τακτική δημοπρασία εντόκων μέχρι αναδιάρθρωση δεικτών MSCI.

Το πιθανότερο, οι traders να επικεντρωθούν στα επί μέρους και οι επενδυτές στην προοπτική της σταδιακής επαναφοράς, ασχέτως εάν το "απαγορευτικό" παραταθεί πέραν και της Δευτέρας 1ης Μαρτίου. Προοπτική, στην οποία αναφέρεται ο Δημήτρης Τζάνας (Δ/ντης επενδύσεων Κύκλος χρηματιστηριακή) εκτιμώντας πως για την υπέρβαση των 805/810 μονάδων θα απαιτηθούν νέοι καταλύτες.

Θα μπορούσε ένας από αυτούς να αποδειχθεί ο ΟΤΕ, με γνώμονα την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών 2020, ή (δευτερευόντως) τα Ελληνικά Πετρέλαια; Τα ΕΛΠΕ προηγούνται (απόγευμα της Πέμπτης), ακολουθεί ο Οργανισμός. Στα 5,45 ευρώ, με θετική απόδοση 0,93% (από την αρχή του έτους) η μετοχή των ΕΛΠΕ δείχνει να ευνοείται από την επάνοδο της τιμής του πετρελαίου και της σταδιακής αύξησης της ζήτησης, διεθνώς.

Η προσοχή, όμως, είναι στραμμένη (κυρίως) στον ΟΤΕ, που και λόγω της "βαρύτητας" στην στάθμιση (των δεικτών) μπορεί να κάνει την διαφορά. Δύο τινά, έχουν ενδιαφέρον κατά την εκτίμηση μου. Το γεγονός, πως στα 12,31 ευρώ για τη μετοχή "μετρούν" απώλειες 6,60% (αρχή έτους) και ότι το τελευταίο διάστημα "ισχυρά χέρια" κυρίως μέσω σειράς προσυμφωνημένων πράξεων λαβαίνουν θέσεις από τα 12,08 (της 10/2). Το πιθανότερο προσβλέποντας σε ενδεχόμενη επαναφορά πάνω από τα 13 ευρώ, κίνηση που δικαιολογείται τεχνικά.

Επίσης, κάπως ανάλογα, λειτούργησε πρόσφατα και η Coca Cola HBC.

Παράλληλα με την αναδιάρθρωση των σταθμίσεων (MSCI) το πιθανότερο να έχουμε περαιτέρω αύξηση της αξίας συναλλαγών, ενδεχομένως εκροών/εισροών που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά για δεικτοβαρείς μετοχές.

Για τον Λουκά Παπαϊωάννου (Fast Finance) θα απαιτηθεί η συμμετοχή περισσότερων τίτλων, πέραν των συνήθων 6-8 που ανακυκλούμενων συντηρούν την τάση πάνω από τις 750 μονάδες. Ειδικότερα για τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό η διακύμανση στο κανάλι 435-480 μονάδων, ίσως να "δώσει" διαφυγή προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση με την αμκ της Πειραιώς να λειτουργεί- μέχρι τώρα- ανασταλτικά για τους long.

Στα 0,766 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, στα 0,5594 της Eurobank και στα 2,019 της Εθνικής.

Οι 465-475 μονάδες, είναι αντίσταση για τον ΔΤΡ σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, παραπέμποντας στην αντίδραση (με 0,99% στις 447,62 μονάδες) παρά το ότι ήταν από τις εξαιρέσεις -με αρνητικό πρόσημο- την εβδομάδα.

Για τον FTSE25, η διαμόρφωση -έστω και οριακού- σήματος long θα μπορούσε να οδηγήσει προς την αντίσταση των 1.887 μονάδων (στο διήμερο Δευτέρας-Τρίτης). Προς τούτο οι long έχουν την συνδρομή μετοχών, πέραν της ΔΕΗ (9,33 ευρώ) των Viohalco (3,695), Mytilineos (12,80), Sarantis (8,96) κ.α.

Οπως συμπληρωματικά τίτλων-σηματωρών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης: Cenergy, Avax, Intracom, Autohellas, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ικτίνος.

Εβδομάδα κρίσιμη και για τις διεθνείς αγορές, με αρκετές ενδείξεις "κόπωσης" σε Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη.
Για αυτό και θα απαιτηθεί προσοχή στους σχηματισμούς που διαμορφώνονται για τον S&P500 στις περιοχές των 3.885 και 3.950 μονάδων. Και για τον DAX μεταξύ 13.940 και 14.120 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v