Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πώς βγήκε ισοπαλία αγοραστών - πωλητών

Αντίρροπες δυνάμεις εκδηλώθηκαν στην εγχώρια αγορά με τον ΓΔ να κλείνει οριακά κάτω. Πλήγμα μέσω… Τέξας για Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα. Ρευστοποιήσεις και σε Ελλάκτωρ. Ελαφρά ανοδικά οι τράπεζες, νέα κέρδη για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Χρηματιστήριο: Πώς βγήκε ισοπαλία αγοραστών - πωλητών

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με την προσοχή των Επενδυτών να είναι επικεντρωμένη στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, στην πορεία των αποδόσεων των ομολόγων και στις εξελίξεις που αφορούν το μέτωπο της πανδημίας.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους ομολόγου, έχει αναρριχηθεί στο 1,33%.

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων, αυτή που ολοκληρώθηκε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και η οποία ακολούθησε την “πεπατημένη” των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, με κύρια χαρακτηριστικά την αδύναμη εικόνα στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, τις επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στον μη Τραπεζικό 25αρη και τις ακόμα λιγότερες πρωτοβουλίες, όσον αφορά τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Από την άλλη, θα ήταν παράλειψη να μην επισημανθεί ο ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων).

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, έλαβε χώρα και η λήξη των συμβολαίων Φεβρουαρίου, στην Αγορά Παραγώγων.

Διατήρηση της μεταβλητότητας, με το βλέμμα στραμμένο και στις Αγορές του εξωτερικού περιμένουν οι περισσότεροι Αναλυτές, επισημαίνοντας πως “μπορεί το Χ.Α. να μην ακολούθησε την τελευταία ανοδική κίνηση των Διεθνών Αγορών, όμως δείχνει εξαιρετικά πρόθυμο να ηγηθεί της ‘νότιας’ κίνησης, σε περίπτωση επιδείνωσης του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος”.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι σήμερα και για διαφορετικούς λόγους, που θα αναλυθούν στην συνέχεια του σχολίου, οι τίτλοι των Αεροπορίας Αιγαίου και ΤΕΝΕΡΓ, ήταν αυτοί που απέσπασαν σημαντικό κομμάτι της προσοχής των ενεργών Traders.

Συνέχεια προσοχής και στην μετοχή της ΔΕΗ, καθώς σήμερα, τυπικά, λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αν και δεν αποκλείεται μία μικρή παράταση.

Και σήμερα δείχνουν να ακολουθούν την διεθνή τάση τα Ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετους να αναρριχάται στο 0,898%.

Μένοντας στα “Κρατικά χαρτιά”, την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 27 Αυγούστου 2021.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας. Μιας εβδομάδας που αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 0,69%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε απώλειες 1,41%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ υποχωρεί κατά 3,41% και ο ΔΤΡ κατά 13,71%.

Ξεκινώντας, ως συνήθως, από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Eurobank (+1,71%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (+0,03%), Εθνική (+0,98%) και Πειραιώς (+1,30%), με την τελική εικόνα να διαμορφώνεται σε “πράσινο φόντο”. Όμως αν συνυπολογιστούν οι πιέσεις που έχουν προηγηθεί, ασφαλώς και η σημερινή θετική μεταβολή, δεν αυξάνει τις προσδοκίες για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο στην συνέχεια.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 450,04 μονάδες (+1,53%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 447,35 (+0,93%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 447,62 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,99%.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Πειραιώς Financial Holdings A.E. γνωστοποιεί στην Επενδυτική Κοινότητα ότι “ο Όμιλος εξετάζει, σχεδιάζει και αναλύει διαρκώς, όλες τις διαθέσιμες στρατηγικές επιλογές κεφαλαιακής ενίσχυσής του και έχει κάνει τις αναγκαίες προετοιμασίες. Μέσα Μαρτίου τα αποτελέσματα έτους”.

Εν τω μεταξύ, την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε επέκταση του προγράμματος Κρατικής εγγυοδοσίας, επί των τίτλων πρώτης διαβάθμισης τιτλοποιήσεων “Ηρακλής”, επί του οποίου διάκεινται θετικά οι Τράπεζες, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, διατηρώντας σε καθεστώς “υπό αξιολόγηση”, την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος. Η επέκταση θα καλύπτει το διάστημα από τον Απρίλιο του 2021, μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 και αποσκοπεί στην περαιτέρω σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα δίνει σαφές πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-6,44%), ΕΕΕ (-0,41%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,57%), ΛΑΜΔΑ (-0,76%), ΜΟΗ (-0,09%), ΟΠΑΠ (-0,19%), ΟΤΕ (-0,65%), ΤΕΝΕΡΓ (-10,7%), ενώ αμετάβλητη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και δεν αποτελεί έκπληξη η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και τα νέα υψηλά 77 μηνών, για τον τίτλο της ΔΕΗ (+3,09%). Για όσους έχουν διάθεση να ακολουθήσουν την αναρρίχηση, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 9,54 ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις στην μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (-10,7%) που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές κοντά στα χαμηλά ημέρας, συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, στον απόηχο των ανησυχιών για την κακοκαιρία στο Τέξας των ΗΠΑ, όπου η Εισηγμένη διατηρεί 3 Αιολικά Πάρκα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 520MW.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισηγμένης “και τα τρία Πάρκα υπέστησαν περιορισμό λειτουργίας και δεν ήταν σε θέση να εισφέρουν Ηλεκτρική Ενέργεια στο Δίκτυο κατά τη διάρκεια αυτής της, χωρίς προηγούμενο, κατάστασης, με πιθανό ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις”.

Υπ΄ όψιν ότι ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 14,78 ευρώ και με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 12,24 και 11,60 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πιέσεις της ΤΕΝΕΡΓ, μεταφέρθηκαν και στην Μητρική ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-6,44%).

Συνεδρίαση σημαντικού volatility για την μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+1,14%), που κινήθηκε μεταξύ 4,44 (+1,14%) και 4,17 ευρώ (-5,01%) και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, έκλεισε στο υψηλό ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12/3 οι Μέτοχοι της Εταιρείας καλούνται να αποφασίσουν για την διενέργεια Α.Μ.Κ. ύψους, τουλάχιστον, 60 εκατ. ευρώ με κατάργηση, ή περιορισμό του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών Μετόχων, πρόταση που αιφνιδίασε την Αγορά, καθώς προμηνύει αλλαγή των μετοχικών ισορροπιών στην Εταιρεία.

Ακόμη, καλούνται να αποφασίσουν και την έκδοση τίτλων κτήσης μετοχών (warrants) της Εταιρείας, που θα αντιστοιχούν στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την Α.Μ.Κ., που θα διατεθούν στο Ελληνικό Δημόσιο, θα εξασκούνται, δε, σε τιμή ίση με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της Α.Μ.Κ.

Έτσι θα "ξεκλειδώσει” η καταβολή της Κρατικής ενίσχυσης των 120 εκατ. ευρώ που αποφασίστηκε να καταβληθεί στην Aegean, λόγω των ζημιών που υπέστη κατά το απαγορευτικό των πτήσεων που επιβλήθηκε την περασμένη Άνοιξη, λόγω της πανδημίας.

Για να πάρει πίσω τα λεφτά του το Δημόσιο, θα πρέπει η κεφαλαιοποίηση της Aegean, κατά την επόμενη πενταετία, να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Τεχνικά, αν σημειωθεί κλείσιμο χαμηλότερα των 4,21 ευρώ, δεν αποκλείεται να “ανοίξει διάδρομος προσγείωσης” προς τα 3,76 και 3,455 ευρώ (gap). Οι πρώτες αντιστάσεις στα 4,45 (ημερήσιο “stop short”) και 4,54 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αύξησε συναλλαγές ο Ικτίνος (+0,14%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 12/2 για την Cenergy (+6,19%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Ελγέκα (-1,49%), ΣΙΔΜΑ (+3,38%), Moda Bagno (+2,72%), Doppler (-3,60%) και ΕΥΑΘ (+1,67%), προσπάθεια αντίδρασης μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Intralot (+2,30%), μόνιμο φαινόμενο οι αυξομειώσεις του όγκου συναλλαγών στον Καρέλια (0%), ενώ άτσαλη διόρθωση σημειώθηκε στους Ευρωσυμβούλους (-5,09%).

Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με ελάχιστες συναλλαγές και διόλου πειστικό “bid” για την Medicon (+3,17%), “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την Δομική Κρήτης (-0,46%), δίπλσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις, με αυξημένες συναλλαγές, οι ΕΛΧΑ (+1,62%) και Έλαστρον (+1,89%), τρίτη μέρα ήπιας διόρθωσης για τα Πλ. Θράκης (-0,61%), παρουσία πωλητή σε Sato (-11,43%), Ναύπακτο (-10,34%), Μαθιό (-5,71%), Τζιρακιάν (-0,41%), Αλουμύλ (-2,36%) και Εβροφάρμα (-0,97%), ενώ “πονηρή” αύξηση της κινητικότητας σημειώθηκε στην ΑΑΑΠ (+18,56%).

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Αν ενταθεί το επιφυλακτικό κλίμα στο εξωτερικό, η πρώτη στήριξη, για τον Γενικό Δείκτη, στις 771 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) – 761 μονάδες και η αμέσως επόμενη στις 753 (ημερήσιο “stop long”) – 750 μονάδες (όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, οι επόμενες αντιστάσεις στις 805, 809, 824 – 828, 850 και 900 μονάδες, στην περιοχή των οποίων δείχνει να εξαντλείται και το πλέον αισιόδοξο σενάριο, με βάση τα τρέχοντα ειδησεογραφικά δεδομένα.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πρώτες στηρίξεις στις 1838 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 1811 και 1794 μονάδες (ημερήσιο “stop long”) και οι αντιστάσεις στις 1899, 1903 (gap), 1911 και 1950 μονάδες.

Στην περίπτωση του ΔΤΡ και όσο αυτός επιμένει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 461 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) – 455 μονάδων, οι επόμενες στηρίξεις στις 436 (ημερήσιο “stop long”) και 418 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η υποχώρηση των τιμών όλων των ομολόγων των υπερχρεωμένων Δυτικών Οικονομιών, ελέω των δημοσιονομικών πακέτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, φέρνουν και την άνοδο των αποδόσεων. Εξέλιξη που επιδρά αρνητικά στις μετοχικές αποτιμήσεις. Η πλαγιοκαθοδική κίνηση του ΓΔ είναι, επομένως, το πιθανότερο σενάριο βραχυχρόνιας κίνησής του, μετά τη διάσπαση του ορίου των 784 μονάδων, με τις 765 μονάδες να αποτελεί το επόμενο όριο στήριξης”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση του Χ.Α. είναι ανοδική, ωστόσο θα χρειαστεί μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών και καλό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές για να συνεχιστεί. Η βραχυπρόθεσμη τάση του Τραπεζικού δείκτη είναι πτωτική. Σημεία στήριξης για τον ΓΔ οι 777 (ΚΜΟ 20) και 750 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 800 και 810 μονάδες. Λήγει σήμερα η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πώληση 49% της συμμετοχής της στον ΔΕΔΔΗΕ. Στην περίπτωση της Cenergy Holdings, η Θυγατρική της Ηellenic Cables θα προμηθεύσει τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Γαλλίας, με υπόγεια καλώδια 90kV και 225kV. Η σύμβαση είναι διάρκειας τριών ετών, με δυνατότητα παράτασης δύο επιπλέον ετών”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Πλέον επικεντρωνόμαστε στην πορεία του εμβολιασμού και την πιθανότητα να υπάρξει μεγάλη χρονική παράταση στους περιορισμούς, γεγονός που θα υποχρεώσει την Αγορά και πάλι, σε ένα εύρος διακύμανσης, ενδεχομένως σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα”, αναφέρει η Leon Depolas Sec.

Ο ΓΔ προσπάθησε και αυτή την εβδομάδα να ξεπεράσει την ισχυρή αντίσταση των 800 μονάδων αλλά δεν τα κατάφερε, επισημαίνει ο Πέτρος Τσούρτης.

Σημεία στήριξης οι 750 και 718 μονάδες (ΚΜΟ 200) και ισχυρό σημείο αντίστασης οι 800 μονάδες.

Ο Τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να είναι ο “αδύναμος κρίκος” της Αγοράς, λόγω της χαμηλότερης του αναμενόμενου ανάπτυξης το 2021, της αύξησης των ΜΕΑ και των επικείμενων Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι εξετάζει, σχεδιάζει και αναλύει διαρκώς όλες τις διαθέσιμες στρατηγικές επιλογές κεφαλαιακής ενίσχυσής. Μία επιλογή που εξετάζεται είναι και η μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με δυνατότητα συμμετοχής του ΤΧΣ, παράλληλα με Ιδιώτες Επενδυτές, εάν και όταν το επιτρέψει η σχετική νομοθεσία και λάβει σχετική απόφαση το ΤΧΣ για τη συμμετοχή του και το ύψος αυτής.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί, πάντως, εταιρική απόφαση για υλοποίηση κάποιας από τις παραπάνω εξεταζόμενες πιθανές επιλογές.

Η Τράπεζα θα ανακοινώσει στα μέσα Μαρτίου τα ετήσια αποτελέσματα και θα ενημερώσει αναλυτικά για την εξέλιξη και το στάδιο υλοποίησης των δράσεων ενίσχυσης κεφαλαίων, που είχαν δημοσιοποιηθεί με την ανακοίνωση της 23/11/2020.

Τα ετήσια αποτελέσματα των ΕΛΠΕ την Πέμπτη και του ΟΤΕ την Παρασκευή, είναι τα σημαντικότερα γεγονότα της επόμενης εβδομάδας. Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας θα συνεδριάσει την Πέμπτη, για να αποφασίσει για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Παραμένουμε θετικοί για Εταιρείες με αμυντικά χαρακτηριστικά και παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών, που προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως ΕΥΔΑΠ, ΑΔMHΕ Συμμετοχών και ΟΤΕ. Είμαστε ακόμα θετικοί για Κυκλικές Εταιρείες που η απόδοσή τους είναι δυναμική σε κανονικό περιβάλλον και προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως οι Jumbo και ΟΠΑΠ, καθώς και για Εταιρείες υπό αναδιάρθρωση με θετικούς καταλύτες όπως η ΔΕΗ.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι Τραπεζικές μετοχές προσφέρονται μόνο για trading, αλλά μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα δώσουν αξία στους Μετόχους, αφού θα έχουν καθαρίσει τους ισολογισμούς τους από το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα έχουν πραγματικά και όχι λογιστικά κεφάλαια.

Η ανακοίνωση των παραγγελιών διαρκών αγαθών την Τετάρτη, των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας την Πέμπτη και του προσωπικού εισοδήματος την Παρασκευή είναι τα σημαντικότερα μακροοικονομικά νέα της επόμενης εβδομάδας, για το NYSE.

Σημεία στήριξης οι 3887 και 3730 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 3960 και οι 4020 μονάδες”, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Τσούρτη (τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec.).

Σταθεροποιητικά κινήθηκε η Εγχώρια Εγορά την εβδομάδα που πέρασε. Οι κινήσεις έχουν περισσότερο επιλεκτική διάσταση, καθώς το οικονομικό κλίμα παραμένει κάτω από την αρνητική επίδραση των μέτρων κατά της πανδημίας, όπως αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η Αγορά παραμένει καθαρά Ελληνική υπόθεση και αυτό δεν διευκολύνει την αποτελεσματικότητα της. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου επιβεβαίωσαν την τάση αυτή, καθώς έδειξαν εκ νέου μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της Λιανικής Επενδυτικής και εισροές από κωδικούς Ελληνικής προέλευσης 6 εκατ. ευρώ.

Τα συναλλακτικά δεδομένα δεν είναι ικανά να δημιουργήσουν ανοδική ένταση στο σύνολο των μετοχών του Χ.Α., ωστόσο αναδεικνύουν κλάδους που αποκτούν σταδιακά περισσότερους Οπαδούς.

Ο κλάδος της Ενέργειας έχει μπει για τα καλά στο επίκεντρο του χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος, κερδίζοντας καθημερινά εντυπώσεις και εισροές. Η μετάβαση σε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον μοντέλο παραγωγής Ενέργειας, με την υιοθέτηση προτύπων “υπεύθυνης επένδυσης” (ESG), έχει οδηγήσει σε σημαντικές υπεραξίες τους κύριους εκφραστές αυτής της τάσης.

Είναι ίσως από τις λίγες φορές που η Εγχώρια Αγορά βρίσκει βηματισμό με το εξωτερικό, σε έναν σημαντικό κλάδο δραστηριότητας και το ευχάριστο είναι ότι αυτή η σχέση φαίνεται πως ήρθε για να μείνει.

Οι σκοπούμενες επενδύσεις για τα επόμενα δέκα χρόνια σε ΑΠΕ και Συμβατικές Μονάδες Παραγωγής Ενέργειας, βάζουν στην εικόνα και το στοιχείο της ανάπτυξης, δίνοντας και μελλοντικό υπερτίμημα στις αποτιμήσεις. Παράλληλα στο παρασκήνιο προετοιμάζονται χρηματοδοτικές δράσεις που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη, φέρνοντας παράλληλα νέους Επενδυτές στην Ελληνική Αγορά.

Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στους Παραγωγούς, αλλά ακουμπάει και συναφείς δραστηριότητες όπως η Αποθήκευση και η Διανομή, για τις οποίες φαίνεται να δημιουργείται ενδιαφέρον από Επενδυτικά Κεφάλαια, διαφορετικού προσανατολισμού και μεγέθους.

Τεχνικά το σήμα αγορών του MACD αποδείχθηκε αξιόπιστο, δίνοντας ώθηση στον Γενικό Δείκτη ως την περιοχή των 800 μονάδων.

Η αδυναμία διάσπασης και διαφυγής από την συσσώρευση των τελευταίων τριών μηνών ήταν εμφανής, καθώς οι τζίροι, για μια ακόμα φορά, έσβησαν στην προσπάθεια της Αγοράς να κάνει την υπέρβαση της κυριότερης τοπικής αντίστασης.

Παρόλα αυτά ο Γενικός Δείκτης συγκράτησε τις απώλειες της κατοχύρωσης κερδών και παρέμεινε σε ισορροπία, διατηρώντας, έστω και οριακά, την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, με κριτήριο την κίνηση των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών.

Η Αγορά δείχνει μια “διάθεση συστολής” στα τρέχοντα επίπεδα και κινείται πιο επιλεκτικά, χωρίς να είναι έτοιμη να αναμετρηθεί με βασικές αντιστάσεις, ή στηρίξεις. Συμπερασματικά, θα αναμέναμε μια πλάγια κίνηση τις επόμενες ημέρες, κυρίως στην λογική της συντήρησης και της αναμονής, ενόψει των αποτελεσμάτων χρήσης που αποκτούν momentum προς το τέλος του μήνα.

Πιο γεμάτη η ατζέντα προγραμματισμένων γεγονότων την ερχόμενη εβδομάδα.

Την Δευτέρα ξεκινά η διαπραγμάτευση των 2281716 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Alpha Bank, που προέκυψαν από την εξάσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης, καθώς και η διαπραγμάτευση των 5403850 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της AVE, που προέκυψαν από την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές.

Στο μέτωπο της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων η Epsilon Net παίρνει την σκυτάλη την Δευτέρα, με την συνοπτική δημοσίευση των οικονομικών πεπραγμένων του 2020.

Ο ΟΛΠ ανακοινώνει αποτελέσματα πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Τρίτης. Τα Ελληνικά Πετρέλαια ακολουθούν το απόγευμα της Πέμπτης 25/2, ενώ ο ΟΤΕ θα ανακοινώσει την ερχόμενη Παρασκευή, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης του Χ.Α. με την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί το απόγευμα της ίδια ημέρας. “Την Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των σταθμίσεων του MSCI”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικά θετική η Ευρώπη, με μικρά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.

Κάτι προσπαθεί να κάνει ο Χρυσός, σαφώς καλύτερα κέρδη για το Ασήμι, προς τα $54500 κινείται το Bitcoin, πέρασε τα $1950 το Ethereum.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit, ο σύνθετος PMI τον Φεβρουάριο, για την Ευρωζώνη, διαμορφώθηκε στο 48,1, από 47,8 τον προηγούμενο μήνα και έναντι του 48 που προέβλεπαν οι Αναλυτές.

“Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης της προσέγγισής τους απέναντι στην Κίνα, αλλά οι δασμοί που επιβλήθηκαν σε Κινεζικά Προϊόντα από την πρώην Κυβέρνηση Τραμπ, θα παραμείνουν, προς το παρόν, σε ισχύ”, δήλωσε η Υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC.

H δραστηριότητα στα Εργοστάσια των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Φεβρουάριο, ενώ οι τιμές για την αγορά Πρώτων Υλών και Εξαρτημάτων εκτοξεύτηκαν. Ο δείκτης μεταποίησης PMI του Ινστιτούτου IHS Markit υποχώρησε στις 58,5 μονάδες, το πρώτο μισό του τρέχοντος μήνα, από 59,2 τον Ιανουάριο. Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των Αναλυτών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών 5,685 δισ. ευρώ, άφησε το 2020 στην Εφορία, με έναν στους δύο Φορολογούμενους να συνεχίζουν να βρίσκονται με ανοιχτούς λογαριασμούς. Παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν κατά πολύ το μισό Ελληνικό ΑΕΠ (μετά τη βύθισή του) και έφτασαν πέρυσι στα 108,107 δισ. ευρώ (105,618 δισ. ευρώ το 2019)”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 790 (+0,99%) και 781,11 μονάδων (-0,14%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 782,59 (+0,05%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 781,42 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,10%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 70,6 εκατ., από τα οποία τα 4,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΔΕΗ), ενώ ΤΕΝΕΡΓ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ απέσπασαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΜΠΕΛΑ, TITC και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου και στο χαμηλό οι Lamda Development και ΟΤΕ.

Ουδέτερων συναισθημάτων η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακών μεταβολών, η τελευταία της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, που συνέπεσε με την λήξη των συμβολαίων Φεβρουαρίου, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.520 συμβόλαια).

Στα 4.736 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.528 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.513, 642 για τον Φεβρουάριο 848 για τον Μάρτιο και 23 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 1.853) κινήθηκε μεταξύ 1.847 και 1.867,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.314 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.547), Alpha Bank (4.538), Πειραιώς (7.645), ΔΕΗ (1.939), Εθνική (2.273), ΟΤΕ (320), ΑΔΜΗΕ (249), Μυτιληναίο (279) Ιντρακόμ (126), Ελλάκτωρα (323), Cenergy (891), ΟΠΑΠ (197), Τέρνα Ενεργειακή (976), MIG (675), ΓΕΚ (1408), Viohalco (866).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 48.468, MIG 53.479, Alpha Bank 92.074, Πειραιώς 57.566, Εθνική 26.676, ΔΕΗ 12.090.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

               Position Holder                          Name of Issuer                  NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 37.283.053 τεμ., (από 37.210.048 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.054.557 τεμ. (22.954.587), ΔΕΗ 2.447.775 τεμ. (2.730.149), Eurobank 39.616.142 τεμ. (39.616.142), ΟΠΑΠ 1.350.377 τεμ. (1.350.377), Εθνική 10.969.150 (10.969.150).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v