Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που κρίνουν τη βραχυπρόθεσμη τάση

Νέα δεδομένα δημιουργούν οι προωθούμενες αυξήσεις κεφαλαίου σε Πειραιώς και Ελλάκτωρ. Οι τίτλοι που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής και η έξοδος της χώρας στις αγορές. Ποια είναι τα σήματα που στέλνει ο διεθνής περίγυρος.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που κρίνουν τη βραχυπρόθεσμη τάση

Συγκρατημένες απώλειες, από τα ιστορικά υψηλά στη Νέα Υόρκη, από τις 14.557 ο DAX στη Φρανκφούρτη
και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, άνοδος με τον τραπεζικό κλάδο στο προσκήνιο και πρωταγωνιστικό ρόλο για την Πειραιώς.

Συνεδρίαση εντός αλλά με το βλέμμα και εκτός, στη Fed, με τις αγορές της Ασίας νωρίτερα σε στάση αναμονής. Οριακά χαμηλότερα, πριν λίγο, τα futures του S&P 500, κατά 0,03% από τις 3.951 μονάδες.

Στα καθ' ημάς, με τζίρο 120,5 εκατ. ευρώ -από τα οποία 35,5 εκατ. με τη μορφή προσυμφωνημένων πράξεων- ο ΔΤΡ αντέδρασε στις 572,62 μονάδες, ο ΓΔ στις 860,26 και ο FTSE25 στις 2.072,52 μονάδες.

Νωρίτερα, για περίπου μια ώρα, λόγω κάποιων τεχνικών προβλημάτων, δεν γινόταν επικαιροποίηση των real-time δεδομένων. Το πρόβλημα φαίνεται πως αποκαταστάθηκε και τα updates γίνονται και πάλι κανονικά, σύμφωνα με ενημέρωση του Reuters.

Ημέρα νέας εξόδου στις αγορές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη γενικότερη στάση των ισχυρών funds, των επενδυτικών οίκων σε ακόμη ένα ραντεβού που ενισχύει έτι περαιτέρω μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Και αυτό το χρειάζεται (και) η αγορά, με παράγοντές της να περιμένουν να δουν εάν η έκδοση του 30ετούς ομολόγου θα μπορούσε να λειτουργήσει (και) στην αξιολόγηση από την DBRS, μεθαύριο Παρασκευή. Συνεδρίαση που είναι και το πρώτο triple witching του 2021.

Συνεπώς, μεστή και η σημερινή συνεδρίαση, με συνέχεια στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 2020 (Cenergy, EpsilonNet), αλλά με τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο να μονοπωλούν την προσοχή των traders.
Εμφανής η στροφή τους χθες, με το θεαματικό 26,17% στο 0,94 ευρώ με 8,87 εκατ. μετοχές στην Πειραιώς.

Το story, το δέλεαρ και το... μαστίγιο της αύξησης μας εξιστορεί από νωρίς ο Χρήστος Κίτσιος, με το trading/intraday από μεγάλους και μικρούς βραχυπρόθεσμους στο... κόκκινο. Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση της συμφωνίας της Alpha Bank (για το Galaxy), έτσι και η ΑΜΚ της Πειραιώς είναι ένα «συστημικό στοίχημα», απλά «καταδικασμένο» να πετύχει, για αυτό και οι traders βλέπουν μετά την υπέρβαση των 566 τον στόχο των 592 μονάδων για τον ΔΤΡ.

Καλό θα ήταν για συναλλαγές σε χρόνο 1-3 συνεδριάσεων να τηρούνται τα stop losses σε ενδεχόμενες διορθώσεις, αν και τα short funds, αργά ή γρήγορα, θα επιλέξουν ή κλείσιμο των θέσεών τους ή αγορές αντιστάθμισης μέσω της υποκείμενης αγοράς. Το παρακολουθούμε, σε συνεχή ροή καθημερινά (μέσω του Εκηβόλου) και λόγω της τριπλής λήξης της Παρασκευής, η προσοχή μας θα είναι ακόμη πιο αυξημένη.

Ημέρα, όμως, που θα ξεκαθαρίσουν(;) αρκετά και για τον ΕΛΛΑΚΤΩΡα, με τη μετοχή να «βουλιάζει» χθες, με 9,32% στο 1,45 ευρώ, μετά από εσπευσμένες πωλήσεις (κυρίως) όσων δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ.

Κρίσιμη η συνεδρίαση και για τη ΔΕΗ, μετά τις χθεσινές πωλήσεις με αφορμή την ανακοίνωση της Κομισιόν για καταχρηστική συμπεριφορά της Επιχείρησης στη χονδρική ρεύματος (για το 2017), με τη διοίκηση να δεσμεύεται να συνεργαστεί στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αγορά, τα funds γνωρίζουν πολύ καλά πως η νέα ΔΕΗ ελάχιστη σχέση έχει με την τότε Επιχείρηση, που λειτουργούσε με άλλα κριτήρια. Για αυτό και αναμένεται με ενδιαφέρον η όποια αντίδρασή τους.

Τεχνικά, για τον ΓΔ αντιστάσεις στις 878 με στόχο τις 898 και στήριξη στις 843 μονάδες. Και για τον FTSE25, αντίστοιχα στις 2.107 και 2.139 με τις 2.049 μονάδες. Με premium και οι 2 σειρές στα Παράγωγα, με 1,17% για 2.839 Συμβόλαια στην τρέχουσα λήξη και με 1,04% για 2.039 ΣΜΕ, στην επόμενη.

Στο 0,861%, νωρίτερα, το 10ετές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v