Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάει για το 7 στα 7 το Χρηματιστήριο

Από τις παρυφές των 850 μονάδων και με «αέρα» από το θετικό κλίμα στις αγορές ξεκινά η επιχείρηση για έβδομη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα. Οι αλλαγές στους δείκτες, οι κινήσεις προεξόφλησης, τα «χαρτιά» επικαιρότητας και τα σινιάλα.

Πάει για το 7 στα 7 το Χρηματιστήριο

Για το 7 στα 7, ξεκινούν από αύριο traders και επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τα ευρωπαϊκά ανοδικά, με τη Νέα Υόρκη να εστιάζει στην συνεδρίαση της Fed (στις 16-17 Μαρτίου)
και στα καθ΄ ημάς η προσοχή να επικεντρώνεται στην Παρασκευή. Συνεδρίαση, που λήγει η πρώτη "τριπλή σειρά" στα Παράγωγα, για το 2021, ημέρα που η DBRS θα ανακοινώσει την αξιολόγηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας.

Από τις 849,81 μονάδες, για τον ΓΔ, η αρχή αυτών των 4 συνεδριάσεων, μεστών εξελίξεων όπως προοιωνίζεται, με τους long να έχουν τον αέρα των 6 συνεχόμενων εβδομάδων με θετικό πρόσημο, με το αποτέλεσμα να αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό, στην αποτίμηση των 57,3 δισ. των εισηγμένων.

Από τις 2.045,11, για τον FTSE25, από τις 542,43, για τον ΔΤΡ και από τις 1.170,84 μονάδες, για τον FTMidCap.
Με την αξία των συναλλαγών αυξημένη στα 89,7 εκατ. (σχεδόν 30% μεγαλύτερη σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα), μέρος της και λόγω του rebalancing (με αναλυτική αναφορά του Γιώργου Α. Σαββάκη, σε εν δυνάμει εισροές/εκροές) με τον Μάνο Χατζηδάκη να θυμίζει, ότι επίσης την Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών EuroStoxx (με προσθήκη των ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή) και FTSE Russell (ένταξη Viohalco).

Κινήσεις προεξόφλησης και του rebalancing, συνδυαστικά με εξελίξεις στην επιχειρηματική...σκακιέρα, οικονομικά αποτελέσματα κ.α. να διαμορφώνουν ένα μείγμα, που λογικά θα διευκολύνει τους long να επιχειρήσουν για το 7 στα 7.

Με την αγορά σε ανοδικό momentum, οι διορθώσεις (σε αυτό το διάστημα των 6 εβδομάδων) έχουν αποτελέσει σημεία εισόδου με το ανοδικό αποτέλεσμα να "γεννά" υπεραξίες, να συμβάλει στην διαμόρφωση κλίματος που θα φέρει την άνετη υπερκάλυψη της αμκ της Πειραιώς. Που τεχνικά ενισχύει την εκτίμηση των αγοραστών, πως για τον ΓΔ οι "βλέψεις" τους είναι προς (και πέραν) των 900 μονάδων.

Στον προηγούμενο σχηματισμό ανοδικής διόρθωσης, για το ΧΑΑ, ο ΓΔ παρέμεινε σε υπεραγορασμένες (τεχνικά) περιοχές, με συνεχόμενα θετικά "κλεισίματα" (15 συνεχόμενα) στο διάστημα 16 Νοεμβρίου- 9 Δεκεμβρίου 2020. Πρακτικά, στην εξέλιξη του τρέχοντος σχηματισμού, μετρώντας από τις 22 Φεβρουαρίου για τον ΓΔ έχουν καταγραφεί 12 στα 15 "κλεισίματα" με θετικό πρόσημο, με εμφανή την εναλλαγή θέσεων από τα blue chips στα τραπεζικά χαρτιά και ξανά προς τα blue chips. Rotation, που δουλεύει και λειτουργεί- μέχρι τώρα- με θετικό αποτέλεσμα, εγγραφή υπεραξιών και σταδιακή ενεργοποίηση όλο και περισσότερων traders και επενδυτών.

Κύκλος 4 συνεδριάσεων, αυτή την εβδομάδα, με ορισμένους να προχωρούν- εύλογα- σε μερικό "κλείδωμα" θέσεων ωστόσο η δυναμική που έχει αναπτυχθεί- φυσιολογικά- θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβεβαίωση στηρίξεων και δοκιμές προς τις κοντινές αντιστάσεις.

Το πιθανότερο μέρος της ρευστότητας να παραμείνει στα blue chips- άλλωστε το δικαιολογούν οι επιχειρηματικές κινήσεις σε 3-4 νευραλγικούς κλάδους (ενέργεια, κατασκευές κ.α.) όμως μέρος θα ξαναστραφεί προς τα τραπεζικά. Η ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών 2020, από την Eurobank, σε συνδυασμό με τις νέες ενέργειες της διοίκησης για την διαχείριση των "μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων" δικαιολογεί ενεργοποίηση αγοραστών.

Αρχικά για τη μετοχή της Eurobank, στα 0,695 ευρώ, με μία απόδοση 5.98% σε εβδομαδιαίο και 20,33% σε μηνιαίο. Αλλά και για Εθνική (2,46 ευρώ), Alpha Bank (0,94) ενώ για Πειραιώς η αγορά περιμένει τα νεότερα για την αμκ. Διαδικασία, που συστημικά είναι "καταδικασμένη" να πετύχει και μάλιστα με τη μεγαλύτερη κάλυψη από την πλευρά του "ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου". 

Στα 0,745 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς. Για τον ΔΤΡ, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, η κοντινή στήριξη είναι στις 528 και κύρια στις 504 μονάδες, όπου και το stop για τις long θέσεις. Ωστόσο ξεκάθαρο είναι το προβάδισμα των long, που θα δοκιμάσουν προς τις 566 μονάδες.

Συνδυαστικά, για τον ΔΤΡ, θα πρέπει να δούμε και τα περιθώρια διακύμανσης για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Στηρίξεις, για τον FTSE25, κοντινή στις 2.000 και κύρια στις 1.952 αλλά οι "βλέψεις" είναι προς τις 2.080 και 2.107 μονάδες.

"Βαριά χαρτιά" επικαιρότητας, είναι ο όμιλος Viohalco (Τετάρτη ανακοινώνει μεγέθη η Cenergy, Πέμπτη η Viohalco), η Motor Oil (17-19 οι εγγραφές για το ομόλογο "εσωτερικού"), όπως και οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Ενεργειακή, ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και Mytilineos, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ. Επίσης Aegean (Autohellas), Lamda Development ενώ για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ ζητούμενη είναι η αναστροφή της διόρθωσης (την Παρασκευή) στα 13,10 και 11,39 ευρώ αντίστοιχα.

Στην περίπτωση, που παραμείνει ενεργό το ανοδικό σενάριο, η μόχλευση σε ένα σημαντικό μέρος της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας θα έχει συνέχεια.

Δυνάμεις, όπως των Cenergy, ElvalHalcor, Avax, Intrakat, Quest, Πλαστικών Θράκης, Πλαισίου, Papoutsanis, Profile, Attica Bank κ.α. συνεπικουρούμενες από αρκετές ακόμη, θα συνεχίσουν να κάνουν την θετική διαφορά. Με αποτέλεσμα την παραγωγή υπεραξιών και από αυτό το-όλο και ευρύτερο/ευτυχώς- μέρος της αγοράς.

Με γνώμονα και την εικόνα των ξένων αγορών, ειδικότερα της Νέας Υόρκης και Φρανκφούρτης.

Για τον S&P500 στηρίξεις στις 3.880 και 3.865 μονάδες, αντίσταση οι 4.003 μονάδες. Για τον DAX αντίστοιχα, στις 14.200 και stop στις 14.035, με αντίσταση οι 14.617 κατοχύρωση της οποίας θα ανέβαζε τον πήχη προς την περιοχή των 15.000 μονάδων.

Στα υπόψη και η σχέση ευρώ/δολαρίου με το 1,185 να "βγάζει" αντίδραση, με το 1,18 να παραμένει στήριξη ενώ 1,2080 μπορεί να ξανά οδηγήσει προς το 1,2182 συνεκτιμώντας τις όποιες αποφάσεις της Fed (17/3) αλλά και της BoJapan (19/3) σε ακολουθία με αυτές της ECB (11/3).

Στο πλαίσιο αυτό, και σε ότι μας αφορά η προοπτική για το "κλείδωμα" της δημοσιονομικής χαλάρωσης και για το 2022, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου.

Από αυτή την άποψη και μετά την εκ νέου αποκλιμάκωση στα ομόλογα δεν θα μας έκανε εντύπωση η σκέψη, για μία νέα έξοδο της Αθήνας στις αγορές. Θεωρώντας, πως ο αρχικός στόχος για άντληση 8-12 δισ. από τις αγορές δεν "βγάζει" τα απαραίτητα κεφάλαια (για στήριξη της οικονομίας) τον ανεβάζει- εκ των πραγμάτων- σε μερικά δισ. περισσότερα (14-16 ; ) το τρέχουν 0,812% του 10ετούς, ενδεχομένως να ενίσχυε αυτή την σκέψη.

Θα τα δούμε, από αύριο...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v