Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ράλι στις τραπεζικές μετοχές

Τα κέρδη άνω του 4% για τις τράπεζες στέλνουν τον Γενικό Δείκτη στις 860 μονάδες. Ξεχωρίζει η Πειραιώς, με άνοδο άνω του 24%. Βοήθειες στην τάση από ΟΤΕ, ΔΕΗ, Coca Cola, Fourlis, Mytilineos, Jumbo. Πτώση 10% για Ελλάκτωρ.

Χρηματιστήριο: Ράλι στις τραπεζικές μετοχές

Ανοδικά τα ευρωπαϊκά και με τον « αέρα» της νέας εξόδου στις αγορές, ακόμη υψηλότερα το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Για το 7 στις 7 ξεκίνησε (χρηματιστηριακά) η εβδομάδα -στα καθ' ημάς-μ με τους long να διατηρούν το πλεονέκτημα που έχει διαμορφωθεί μετά τις 6 σερί εβδομάδες με θετικό πρόσημο.

Με τη συνεδρίαση να ξεκινά από υψηλότερα επίπεδα -σε συγχρονισμό με την τάση με τα διεθνή- να συνεχίζει με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και οδηγό την Πειραιώς. Να... μπλοκάρεται, λόγω τεχνικού προβλήματος -για σχεδόν 45'- και με την επανέναρξη να γίνεται με τη φήμη πως η Αθήνα ετοιμάζει νέα έκδοση ομολόγου.

Φήμη που γρήγορα επιβεβαιώθηκε με τη σχετική ανακοίνωση, με αποτέλεσμα να «λυθούν» οι αγοραστές (κυρίως) στα τραπεζικά χαρτιά αλλά συν τω χρόνω στην πλειονότητα των blue chips.

Πριν λίγο, ο Γενικός Δείκτης αντιδρούσε έως τις 860,72 μονάδες, με τον Δείκτη Τραπεζών έως τις 567,11, με το limit up για τη μετοχή της Πειραιώς να εντείνει το intraday/trading και σε Alpha Bank, ETE και Eurobank.

Επιτάχυνση των εντολών από την πλευρά των αγοραστών, με τον 25άρη δείκτη να ενισχύεται περαιτέρω προς την περιοχή των 2.070 μονάδων, με βοήθειες από ΟΤΕ, ΔΕΗ, Coca Cola, Fourlis, Mytilineos, Jumbo κ.α.

Ωστόσο το trade αφορά περισσότερο τα τραπεζικά χαρτιά, με την Πειραιώς στο επίκεντρο και σε αναμονή της ενημέρωσης -το απόγευμα- από τον CEO Χρήστο Μεγάλου. Τη Δευτέρα αποφασίζει το ΤΧΣ και κατά πώς φαίνεται, οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ομολόγων σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, την Πέμπτη, επισπεύδουν μία σειρά ενεργειών (και) από την ελληνική πλευρά.

Η νέα έξοδος στις αγορές -με 30ετές (η προηγούμενη είχε γίνει το 2008 και αφορούσε reopening προηγούμενης με 4,6%), η επίσπευση της έκδοσης ομολογιακού «εσωτερικού» από τη Motor Oil, η επισπεύδουσα αμκ της Πειραιώς εντάσσονται σε αυτή τη λογική.

Η ΕΚΤ... άνοιξε το παράθυρο, η Αθήνα το αξιοποιεί, με ΟΔΔΗΧ και εισηγμένες να δείχνουν εξαιρετικά αντανακλαστικά.

Νωρίτερα η απόδοση του 10ετούς «τσιμπούσε» λίγο, απόρροια -προφανώς- πωλήσεων από εν δυνάμει αγοραστές του 30ετούς.

Στα 39,8 εκατ. η αξία των συναλλαγών, πριν λίγο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v