Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Stock picking στις παρυφές των 870 μονάδων

Συνεχίζει υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν στο επίκεντρο. Αντίδραση και άνοδος 7% για τον τίτλο της Πειραιώς, ξεχωρίζουν ανοδικά Aegean, Titan, Motor Oil. Τα σινιάλα από το «κλείσιμο» τριμήνου.

Χρηματιστήριο: Stock picking στις παρυφές των 870 μονάδων

Με θετικό πρόσημο τα ευρωπαϊκά, σταθερά τα futures στη Wall Street από οριακά χαμηλότερες τιμές
και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι long διατηρούν το πλεονέκτημα που έχουν από τις αρχές Μαρτίου.

Από τις 802,60 μονάδες, με άνοδο 1,29%, για τον ΓΔ μπήκε ο Μάρτιος, από 60 μονάδες υψηλότερα θα βγει ο μήνας, όπως όλα δείχνουν μέχρι τώρα.

Διαδρομή με πολλά τεχνικά χαρακτηριστικά, με αρμονικό σχηματισμό που ενδιάμεσα έδωσε την επιβεβαίωση του «διπλού χαμηλού» των 823-825 μονάδων, στο διήμερο 22-23 Μαρτίου, σε μία ελεγχόμενη κίνηση τραπεζικών και blue chips από την πλευρά των «ισχυρών χεριών».

Η ενεργότερη επανεμφάνισή τους ήταν αυτή που έκανε τη διαφορά, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και σταδιακά στα blue chips, όπου τα «ξένα χέρια» έχουν περισσότερο επενδυτικές παρά βραχυπρόθεσμες θέσεις. Σε αντίθεση με τα τραπεζικά χαρτιά.

Εως τις 868,87 μονάδες νωρίτερα για τον Γενικό Δείκτη -με ενδεχόμενη υπέρβαση των 870 να ενισχύει την κίνηση προς τις 885, όπου και διαμορφώνεται ένα σημείο «αντιπαράθεσης» πωλητών-αγοραστών.

Ευρύτερη περιοχή που δημιουργήθηκε με πτωτικό χάσμα στη διάρκεια της διόρθωσης (τον Ιανουάριο) και γι' αυτό όσο εγγύτερα προσεγγίζει ο ΓΔ τόσο περισσότερη προσοχή απαιτείται, απ' όσους ενεργούν σε 1-3 συνεδριάσεις.

Μειωμένη η συναλλακτική δραστηριότητα, με πωλητές-αγοραστές αρκετά πιο συντηρητικούς απ' ό,τι στη χθεσινή συνεδρίαση, με αρκετούς traders να επικεντρώνονται σε επιμέρους επιλογές. Stock picking, σήμερα-αύριο, προς το «κλείσιμο» μηνός και πρώτου 3μήνου. Ειδικότερα το «κλείσιμο» 3μήνου δικαιολογεί και το μερικό «κλείδωμα» θέσεων και επιλεκτικό window dressing για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Γι' αυτό και εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς είναι πως αύριο και οι συναλλαγές θα είναι περισσότερες και η μεταβλητότητα μεγαλύτερη.

Ενα window dressing πολύ πιθανό και με θετικό πρόσημο και για τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες και για τις βασικές θεσμικές επιλογές.

Στην περιοχή των 550 μονάδων ο ΔΤΡ, με Eurobank, Alpha Bank, ETE μπροστά σε συναλλαγές, αλλά Πειραιώς με 7,48% (στο 0,418 ευρώ) σε απόδοση. Σημαντικό μέρος στην κίνηση της Πειραιώς περιλαμβάνει trading/intraday εντολές.

Σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο μεγαλύτερος τζίρος -μετά από σειρά πακέτων σε τιμές των 11,20 ευρώ- και την τρέχουσα στα 9,93-10,08 ευρώ. Νωρίτερα συμφωνημένη συναλλαγή έγινε για 1,3 εκατ. στα 11,20 ευρώ, αξίας 14,56 εκατ. ευρώ.

Στα 11,54 η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 13,65 του ΟΤΕ, στα 13,57 της Motor Oil, στο 1,53 της Τεχνικής Ολυμπιακής (με πακέτο για 687.000 μτχ. στο 1,35 ευρώ), στο 1,106 της Intracom, στα 13,79 της Mytilineos, στα 15,72 της ΤΙΤΑΝ, στα 9,11 της ΔΕΗ, στα 7,67 της ΕΥΔΑΠ.

Με θετικό πρόσημο για 55 έναντι 52 μετοχών με αρνητικό.

Στα 25,2 εκατ. ο τζίρος συν την αξία πακέτου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v