Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η αγορά κοιτά και προς τα «μεσαία»

Σταδιακή ενεργοποίηση εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων καταγράφεται στις τελευταίες συνεδριάσεις. Κλείνει θετικά ο Μάρτιος για το Χρηματιστήριο, ποια είναι η κρίσιμη ζώνη για τον Γενικό Δείκτη. Η εικόνα στις διεθνείς αγορές.

Χρηματιστήριο: Η αγορά κοιτά και προς τα «μεσαία»

Ελεγχόμενη διόρθωση στη Νέα Υόρκη, με τα futures του S&P500 από τις 3.945 μονάδες, με τη Wall Street
σε αναμονή για το πακέτο Μπάιντεν, για στήριξη της οικονομίας των ΗΠΑ.

Από τις 15.008 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών η σημερινή συνεδρίαση μένει για να επιβεβαιωθεί το εύρος της επικράτησης των long για τον Μάρτιο. Με τον ΓΔ στις 873,62 μονάδες το... κοντέρ γράφει 10,25% σε διάστημα μηνός, με τον ΔΤΡ στις 550,28, η απόδοση είναι 17,52% και με τον FTSE25 στις 2.099,08 φτάνει το 10,91%.

Στις 1.241,47 ο FTMidCap με άνοδο 10,74% σε διάστημα Μαρτίου αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη μεγέθυνση ισχυρών εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, εξέλιξη που οφείλεται και στη σταδιακή ενεργοποίηση εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, ακριβώς αυτή η μόχλευση που καταγράφεται, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σε αυτή την κατηγορία εισηγμένων, είναι ένα από τα σημαντικά οφέλη για την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα. Ικανή να προσελκύσει εγχώριο χρήμα, να ενεργοποιήσει επιχειρηματίες, χρηματιστές, βασικούς μετόχους, σταδιακά να επαναφέρει προς τη Λεωφόρο Αθηνών ορισμένους από τους επενδυτές, οι οποίοι έμεναν ανενεργοί εδώ και χρόνια.

Κοινή η διαπίστωση πως στην αγορά μας -επιτέλους- κάτι κινείται και πέραν των 8-12 «μεγάλων» του δείκτη, των συνήθων επιλογών (κυρίως) των ξένων διαχειριστών. Ενα μέρος της μεσαίας και χαμηλότερης κατηγορίας, που περιλαμβάνει από τα blue chips της «επόμενης ημέρας», τα εγχείρηματα επαναφοράς, την ανάδειξη νέων επιλογών, για τη συνέχεια. Και αυτό είναι ένα όφελος καθώς αφορά τους μεσαιο-μικροεπενδυτές, τους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους να επανακάμψουν σε μία περίοδο που η τραπεζική δεν προσφέρει, καν, ελάχιστες αποδόσεις. Οφελος που πρέπει να το διαφυλάξουμε ως... κόρην οφθαλμού, στην προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων για απεγκλωβισμό του Χρηματιστηρίου μας από τα «αβαθή».

Τελευταία συνεδρίαση Μαρτίου και 3μήνου, με αναμενόμενη αύξηση συναλλαγών, με προσπάθεια επιμέρους ενίσχυσης τιμών/χρημ. αξίας, ένα μικρό window dressing, ενόψει ενός μήνα που ξεκινά μεταξύ ανησυχιών αλλά και προσδοκιών.

Ζητούμενη η επιβεβαίωση των 865-860 μονάδων για τον ΓΔ και βλέπουμε, με στόχευση προς τις 889 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v