Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ρυθμό stock picking το χρηματιστήριο

Νέες βαριές απώλειες 20% για την Πειραιώς καθώς πλησιάζουμε στην ΑΜΚ. Σε θετικό έδαφος οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες. ΔΕΗ, Coca Cola, Aegean και ΕΥΔΑΠ οδήγησαν σε ελαφρά κέρδη το ΓΔ. Συναλλαγές 65,4 εκατ.

Σε ρυθμό stock picking το χρηματιστήριο

Μπορεί στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινήθηκε με θετικό πρόσημο, όμως δεν έδειξε ότι διαθέτει την δυναμική, για να κινηθεί άμεσα προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Σε αυτό μπορεί να έπαιξε ρόλο και η επιφυλακτικά, θετική, εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, με τους Ξένους ενεργούς Επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν την δημοσιοποίηση των πρακτικών της Federal Reserve από τη συνεδρίαση Μαρτίου, που έδειξαν ότι αν και οι Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας έχουν αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αμερικανική Οικονομία, δεν σχεδιάζουν να αλλάξουν την διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Υπό παρακολούθηση και η Αγορά ομολόγων, όπου συνεχίστηκε η αργή αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 1,65% η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους).

Σαφώς πιο επιθετικοί οι τοποθετούμενοι στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά και να διαμορφώνεται στο 0,82%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, αυτή, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι, χαρακτηρίστηκε από την ευδιάκριτη υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), αλλά και από το ενδιαφέρον σε επιμέρους τίτλους, από όλο το εύρος του ταμπλώ, που βοήθησε οι μετοχές με θετικό πρόσημο, να τερματίσουν την συνεδρίαση, μπροστά από αυτές με αρνητική μεταβολή.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Traders και η μετοχή της Πειραιώς, μετά και τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης αναφορικά με την Α.Μ.Κ., με τον τίτλο να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Μένοντας στον κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Πειραιώς (-18,18%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+0,86%), Εθνική (+0,41%) και Eurobank (+0,63%) όμως, ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο, ήταν εμφανής η έλλειψη διάθεσης για κίνηση προς υψηλότερες αποτιμήσεις.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 568 (-1%) και 579,23 μονάδες (+0,96%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 575,11 (+0,31%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 574,75 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,18%.

Υπενθυμίζεται πως όσο ο εν λόγω δείκτης συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 543 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων) και πολύ περισσότερο, αν επιβεβαιώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 573 – 579 μονάδων, οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε αναμέτρηση με τις 600 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων), με απώτερο στόχο τις 655 μονάδες. Σε περίπτωση αρνητικής έκπληξης και κλεισίματος χαμηλότερα των 543 μονάδων, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις στις 530, 519 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 504 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Με τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, εμφανώς, διστακτικές, επόμενο ήταν το όποιο ενδιαφέρον να μετακυλιστεί στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με αρνητική, ημερήσια, μεταβολή, τερμάτισαν τη συνεδρίαση μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,51%), ΕΛΠΕ (-0,70%), ΜΟΗ (-0,07%), ΜΠΕΛΑ (-0,62%), ΜΥΤΙΛ (-1,06%) και ΤΕΝΕΡΓ (-2,11%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΛΑΜΔΑ και ΦΡΛΚ.

Από εκεί και πέρα, αρκετές από τις κινήσεις είχαν σαν αφορμή την τρέχουσα ειδησεογραφία, ή τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν, έστω και με αργούς ρυθμούς, οι Εισηγμένες.

Έτσι, στα 330,3 εκατ. ευρώ αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών της ΕΥΔΑΠ, το 2020, από 323,7 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Η Εταιρεία εμφανίζει ζημιές ύψους 66,1 εκατ. ευρώ, λόγω προβλέψεων προς το Δημόσιο. Παράλληλα, προχωρά σε χρηματική διανομή στους Μετόχους (μέρισμα, ή επιστροφή κεφαλαίου), ύψους 50 εκατ. ευρώ, ή περίπου 0,47 ευρώ ανά μετοχή. Εξαιρετικές οι λειτουργικές ταμειακές ροές, αύξησαν τα ταμειακά διαθέσιμα στα 462,4 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια στα 827,8 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος Απριλίου λήγει η δεύτερη παράταση που είχε δώσει το Δημόσιο, για τη διαπραγμάτευση της τιμής του Αδιύλιστου Νερού, ενόψει της νέας σύμβασης παραχώρησης για την περίοδο 2020 - 2040. Οι δύο παρατάσεις είχαν κριθεί απαραίτητες λόγω της πανδημίας.

Το ΤΑΙΠΕΔ παραμένει βασικός Μέτοχος με ποσοστό 61,33% και η Εταιρεία, ως ΔΕΚΟ, υπάγεται στα Υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης, τα οποία θα έχουν και τον τελικό λόγο στις αποφάσεις. Ένα ακόμα κρίσιμο θέμα για την εταιρεία είναι η ΕΥΔΑΠ Υποδομών, η οποία είναι μια ξεχωριστή Οντότητα από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και είναι ο λόγος για τον οποίο από το 2005 η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. δεν πληρώνει στο Δημόσιο το κόστος του Αδιύλιστου Νερού, προσφέροντας ως αντάλλαγμα το κόστος συντήρησης του Δικτύου μεταφοράς του, από τη Δυτική Ελλάδα και τη Βοιωτία.

Η Επιχείρηση Ύδρευσης, με βάση την εξέλιξη των παραπάνω διαπραγματεύσεων, καθώς και τις μελέτες και γνωμοδοτήσεις των Τεχνικών και Νομικών της Συμβούλων, προέβη στον σχηματισμό πρόβλεψης για το επιπλέον κόστος του Αδιύλιστου Ύδατος για την περίοδο, συνολικού ποσού 157,5 εκατ. ευρώ, το οποίο επιβαρύνει τα αποτελέσματα της κλειόμενης χρήσης και τα ίδια κεφάλαια της Εταιρείας και του Ομίλου.

Για το έτος 2020, η σχηματισθείσα πρόβλεψη ανέρχεται σε ποσό 22,2 εκατ. περίπου, που περιλαμβάνεται στο κόστος πωληθέντων.

Για τα έτη 2013 έως 2019 σχηματίστηκε πρόβλεψη συνολικού ποσού 135,3 εκατ. περίπου που περιλαμβάνεται στο κονδύλι Λοιπά Έξοδα.

Όπως αναφέρει η Διοίκηση “η χρήση του 2020 χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια οριστικής διευθέτησης χρόνιων εκκρεμοτήτων με το Ελληνικό Δημόσιο”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (+3,90%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 19 μηνών. Αν οι αγοραστές συνεχίσουν να είναι το ίδιο κινητικοί, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 8,33 και 9,00 ευρώ.

Την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο ομολογιακό δάνειο της Άκτωρ με 50 εκατ. ευρώ, αν εγκριθεί η πρόταση για Α.Μ.Κ. στην Ελλάκτωρ, γνωστοποίησε η Reggeborgh, με επιστολή της προς τον Όμιλο. Δήλωσε παράλληλα ότι θα μετέχει πλήρως στην Α.Μ.Κ. και θα αιτηθεί την αγορά επιπλέον μετοχών, αν δεν συμμετάσχουν πλήρως άλλοι Μέτοχοι.

Από την άλλη, συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις, μεταξύ των, νέων, βασικών Μετόχων, έστω και αν μπορεί να θεωρηθεί αναμενόμενη η αναβολή της γενικής συνέλευσης (Το ΔΣ όρισε ημέρα συνέχισης της συνεδρίασης της έκτακτης γ.σ. την Πέμπτη 22/4/2021 και ώρα 11.00).

Σύμφωνα με τους Αναλυτές, “χάνεται χρόνος και οι διαφωνίες μεταξύ των Μετόχων δεν βοηθούν”.

Ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 1,514 ευρώ.

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα η μετοχή του Ελλάκτωρα (+0,37%) έδωσε οριακή αντίδραση. Αν συνεχιστούν οι πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις και χαθεί η τελευταία γραμμή άμυνας στα 1,34 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), δείχνει μονόδρομος η δοκιμασία της επόμενης στήριξης στα 1,20 ευρώ.

Κομβικής σημασίας για την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων και την έναρξη του έργου του Ελληνικού, είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να απορρίψει την αίτηση ακύρωσης κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που έχει εγκρίνει τις πολεοδομικές μελέτες και τους σχετικούς περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης.

“Με την έκδοση της απόφασης, το ΣτΕ βάζει τη σφραγίδα του στη νομιμότητα και στο κύρος των πολεοδομικών μελετών και κάνει ένα ακόμα από τα τελευταία βήματα για τη λήξη των εκκρεμοτήτων”, σύμφωνα με πηγές της Αγοράς.

Ο τίτλος της ΛΑΜΔΑ (0%) θα ήθελε άμεση επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 7,45 ευρώ, προκειμένου να αναπτερώσει τις ελπίδες των “buyers” για πιθανή αναρρίχηση προς τα 7,75 και 8,32 ευρώ. Αντίθετα αν συνεχίσει να κινείται πλαγιοκαθοδικά, αυτή η κίνηση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 7,20 – 6,98 και σε ακρότητα χαμηλότερα των 6,87 – 6,73 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Τρ. Ελλάδος (-2,89%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2020, €0,6720 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,6384 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την Ιντρακάτ (+3,80% και λόγω επικείμενης υπογραφής δύο νέων έργων αξίας 85 εκατ.), πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για MIG (-7,14%) και Τεχν. Ολυμπιακή (-1,44%), εννέα οι ανοδικές συνεδριάσεις για την Ιντρακόμ (+1,95% και υψηλά 35 μηνών), στις 23/3 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Εβρφάρμα (+1,32%), ενώ οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν το σημερινό +2,17% για την ΕΥΑΘ, ήταν αντανακλαστική κίνηση λόγω ΕΥΔΑΠ.

Το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο για Ίλυδα (+0,98%), Παϊρη (+1,41%) και Μπήτρο (+8,54%), επιστροφή αγοραστών σε Ικτίνο (+2,57%) και Ιντεάλ (+4,17%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Profile (-1,15%), Centric (-3,77%), Κυριακούλη (-1,13%) και Δομική Κρήτης (-2,12%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές για Revoil (+7,08%) και Αλουμύλ (+3,83%), οκτώ οι ανοδικές για την ΚΛΜ (+6,38%), αυξομειώσεις συναλλαγών στην Βιοκαρπέτ (+7%), ενώ η στήλη, εδώ και κάποιες συνεδριάσεις, έχει ειδοποιήσει ότι ίσως αξίζουν αυξημένης παρατήρησης οι εντολές που μπαίνουν στην Sato (+18,97%).

Επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά η Entersoft (+2,19%), επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Autohellas (+4,64%), Byte (+3,95%) και ΣΙΔΜΑ (+6,34%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Τρ. Αττικής (-3,23%), παρουσία πωλητή σε Fieratex (-9,62%), Μινέρβα (-10%), Χαϊδεμένο (-5,93%), Προοδευτική (-8,16%), Ελινόιλ (-3,85%), Ναύπακτο (-2,50%), αύξησε συναλλαγές η Interlife (+4,60%), πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Frigoglass (-5,06%), ενώ διακριτικό “μάζεμα” συνεχίζεται στην Lavipharm (+2,86% και κλείσιμο σε υψηλά 122 μηνών). H Εισηγμένη, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αγοράς, ανήκει σε κλάδο που αναμένονται σημαντικές ανακατατάξεις (!)

Όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 862 μονάδων, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 893 (gap) και 898 – 908 μονάδες. Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση στις 823 (ημερήσιο “stop long”) – 819, με ενδιάμεση στήριξη στις 832 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών).

Όσο δεν απειλείται η ζώνη στήριξης 1960 – 1910, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων, οι “buyers” δεν έχουν λόγους ανησυχίας, με πρώτη στήριξη στις 1995 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και αμέσως επόμενη στις 1976 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις στις 2168, 2185, 2201 και 2230 – 2240 μονάδες (gap).

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Το σενάριο της συσσώρευσης είναι το επικρατέστερο, λόγω θετικών μηνυμάτων από τα αποτελέσματα χρήσης, που ενδέχεται να τραβήξουν επενδυτικά βλέμματα και τα οποία θα αντισταθμίσουν τις πιέσεις από τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

“Η γ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς αποφάσισε τα της διαδικασίας της Α.Μ.Κ., εγκρίνοντας την υιοθέτηση του book building για την είσοδο νέων Επενδυτών, αλλά και την προνομιακή κατανομή υπέρ παλαιών Μετόχων. Μετέθεσε ωστόσο την εξειδίκευση των αποφάσεων σε ημερομηνία που θα ορίσει το Δ.Σ., με την Επενδυτική Κοινότητα να καλείται να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα. Από τεχνικής πλευράς, το σκηνικό δεν άλλαξε, διατηρώντας τις 892 και τις 862 μονάδες του ΓΔ, ως τα όρια αντίστασης και στήριξης αντιστοίχως”, σύμφωνα με την άποψη της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Συνεχίζεται η πλαγιοανοδική κίνηση του ΓΔΧΑ, στηριζόμενη σε μεμονωμένους τίτλους κάθε φορά, ενώ στο εξωτερικό νέο υψηλό κατέγραψε ο S&P 500. Υπό αξιολόγηση παραμένει η πορεία των κρουσμάτων, η οποία θα αναδείξει το πότε θα υπάρξει πλήρη άρση των περιορισμών. Παρά ταύτα, σημειώνουμε εκ νέου τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο ΓΔΧΑ σε πιθανή άμεση προσπάθεια υπέρβασης της περιοχής των 880 - 900 μονάδων. H ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε καθαρές ζημιές 66,1 εκατ. ευρώ για το 2020, λόγω εγγραφής προβλέψεων 157,5 εκατ. ευρώ για το κόστος του Αδιύλιστου Νερού, αλλά η Διοίκηση θα προτείνει διανομή 50 εκατ. ευρώ για την χρήση (μέρισμα ή/και επιστροφή κεφαλαίου) Σήμερα μετά την συνεδρίαση ανακοινώνει αποτελέσματα Δ΄ τριμήνου η Σαράντης”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec..

Στα προ πανδημίας επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, που πήρε την πρώτη “δόση” του απαιτούμενου εμβολίου από το ευνοϊκότατο κλίμα που επικρατεί στις Ξένες Αγορές και ενώ το “στοίχημα” για τη συνέχεια θα εξαρτηθεί από το αν η δεύτερη “δόση” (εγχώριες εξαγγελίες για φιλικό προς τις παραγωγικές επενδύσεις περιβάλλον, άνοιγμα της πραγματικής Οικονομίας και του Τουρισμού μετά την πανδημία, πιθανή αναβάθμιση του country outlook) θα δώσει το σινιάλο σε όσους δεν ανέβηκαν στην “κούρσα” της ανόδου, να το πράξουν, σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Για να πουν, βέβαια, "κάλλιο αργά, παρά ποτέ" οι ανενεργοί κωδικοί που έχασαν το ράλι και να στηρίξουν τις αποτιμήσεις, καθώς βαδίζουμε προς το κλείσιμο του 1ου εξαμήνου, θα πρέπει να ικανοποιούνται ταυτόχρονα πολλές ευνοϊκές προϋποθέσεις, καθώς δε διακρίνουμε, ούτε προβλέπουμε στο Χ.Α. διάθεση για ανεξέλεγκτη ευφορία, η οποία θα “συγχωρέσει” τα όποια μακροοικονομικά, ή εταιρικά "ατυχήματα", ή και τις “κούφιες”, πλην συνηθέστατες διαβεβαιώσεις, που προέρχονται από "επίσημα χείλη" .

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και για να θέσουμε τα τεκταινόμενα στην πραγματική τους διάσταση, το Ελληνικό Χρηματιστήριο και συγκεκριμένα ο ΓΔ, βρίσκεται, από μακροπρόθεσμη διαγραμματική άποψη, εντός μια εξαετούς φάσης συσσώρευσης (consolidation) μεταξύ των 500 και των 900 μονάδων, από την οποία πιθανώς θα προσπαθήσει να “δραπετεύσει”.

“Το ‘stock picking’ αποτελεί κλειδί, με το μη Τραπεζικό κομμάτι της Αγοράς να υπεραποδίδει, τη στιγμή που το Τραπεζικό κομμάτι αποτελεί ερωτηματικό, ή ‘βαρίδι’ (ανάλογα με την οπτική του καθενός) σε ειδησεογραφία και απορρόφηση ρευστότητας”, όπως επισημαίνει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Ελεγχόμενες απώλειες για το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ.

Αν πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των $1755, δίνει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων ο Χρυσός, αξιοσημείωτα κέρδη για το Ασήμι, πάνω από τα $57800 το Bitcoin, επέστρεψε πάνω από τα $2000 το Ethereum.

Κατά 1,2% αυξήθηκαν οι νέες Γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, όπως δήλωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis. Τo αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις.

Κατά 0,5% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύθηκαν κατά 0,7%, επίσης σε μηνιαία βάση.

Κατά 5,4% αυξήθηκαν οι τιμές κατοικιών στην Ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και κατά 5,7% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Για την Ευρωζώνη, ήταν η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το τέταρτο τρίμηνο του 2006.

“H πανδημία θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της Ευρωζώνης τους επόμενους μήνες, αλλά οι κίνδυνοι μετά το διάστημα αυτό υποχωρούν και η ανάπτυξη θα ενισχυθεί μόλις γίνει δυνατή η άρση των lockdown”, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Απριλίου, έφτασαν τις 744000. Ήταν πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 694000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών” και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “βαρύ αποτύπωμα στα ληξιπρόθεσμα χρέη των Φορολογουμένων, άφησε το πρώτο δίμηνο του έτους η πανδημία, με τα ‘φρέσκα’ χρέη στην Εφορία να ανέρχονται σε 1,537 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 1 δισ. ευρώ ‘γεννήθηκε’ μόνο τον Φεβρουάριο. Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, όταν προστεθεί και το συσσωρευμένο έως το τέλος του 2020, φτάνει τα 109,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 24,020 δισ. ευρώ κρίνονται ανεπίδεκτα είσπραξης, περιορίζοντας το ‘πραγματικό’ μέγεθος στα 83,143 δισ. ευρώ”.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Jumbo στα 19,8, από 20,8 ευρώ δίνει η Euroxx Sec. σε έκθεσή της, ενώ διατηρεί τη σύσταση “overweight”. Η Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι το 2020 η Εισηγμένη εμφάνισε πτώση καθαρών κερδών 27% στα 130 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 196 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 24,3%. Υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για τις φετινές πωλήσεις λόγω της παράτασης του lockdown και εκτιμώντας ότι θα ανακάμψει το β΄ εξάμηνο. Ειδικότερα για το 2021, βλέπει αύξηση καθαρών κερδών κατά 27%, στα 165 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 880,98 (-0,06%) και 886,15 μονάδων (+0,53%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 884,24 (+0,31%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 884,77 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,37%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 76,1 εκατ., από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΚΟΥΕΣ, ΜΥΤΙΛ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, και ΕΥΔΑΠ και με το θετικό ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΜΥΤΙΛ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 71 ανοδικές μετοχές, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 16 μετοχές κέρδισαν περισσότερο από τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν καθίζηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.835 συμβόλαια).

Στα 5.308 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.059 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 332, 323 για τον Απρίλιο, 9 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.138) κινήθηκε μεταξύ 2.126 και 2.140 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (63.500 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.058), Alpha Bank (6.680), Πειραιώς (954), ΔΕΗ (1.365), Εθνική (3.671), Ελλάκτωρα (331), ΓΕΚ (929), Cenergy (186), Ιντρακόμ (364), ΑΔΜΗΕ (842), ΕΥΔΑΠ (344), Μυτιληναίο (101), Τρ. Αττικής (143), ΟΤΕ (278), Ελ. Πετρέλαια (520), MIG (1.210), ΟΠΑΠ (123), Τέρνα Ενεργειακή (382).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 49.268, MIG 36.652, Alpha Bank 113.976, Πειραιώς 55.736, ΔΕΗ 17.429, Εθνική 45.395, ΓΕΚ 10.768.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                               Name of Issuer                   NSP                 Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,15%

2021-03-22

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 41.027.605 τεμ., (από 41.371.668 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.113.416 τεμ. (24.113.416), ΔΕΗ 1.643.776 τεμ. (1.643.776), Eurobank 38.091.602 τεμ. (38.091.602), ΟΠΑΠ 1.401.222 τεμ. (1.401.222), Εθνική 10.684.841 (10.686.545).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v