Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διερευνητικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Ηπιες οι συναλλαγές με μικρές αλλαγές στα επίπεδα των βασικών δεικτών. Συνεχίζεται το ενδιαφέρον για τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ανοδικά κινούνται οι τραπεζικές μετοχές. Στα εταιρικά αποτελέσματα η προσοχή.

Διερευνητικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Οριακές απώλειες στα ευρωπαϊκά, οριακά υψηλότερα τα futures στη Νέα Υόρκη. Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η συνεδρίαση ξεκίνησε με πωλητές-αγοραστές σε ανάλογο ρυθμό, συνεχίζοντας τις κινήσεις τους, σε επίπεδα τιμών πάνω από την πολύ σημαντική βάση των 870 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη (*).

Μέτριος ο ρυθμός συναλλαγών, ανάλογος ο τζίρος, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που με τον ΓΔ
στις 885 μονάδες «μετρά» θετική απόδοση (1,1% εβδομαδιαίο).

Στα επίπεδα που θα κριθεί η «επόμενη ημέρα» έχει αναφερθεί από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, σε μία συγκυρία που η επικαιρότητα και ειδήσεις έχει και εξελίξεις παράγει. Τόσο στις διεθνείς όσο και στη δική μας αγορά, με τους long να ελέγχουν την κατάσταση τόσο σε μηνιαίο όσο και 3μηνιαίο διάστημα.

Με αυτή την προσέγγιση, στη βραχυπρόθεσμή της τάση, ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση στηρίξεων, η αναδιανομή θέσεων, προκειμένου από εβδομάδα να επιχειρηθεί η προσέγγιση και υπέρβαση των 900 μονάδων. Με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, αυτό είναι το επικρατέστερο ενδεχόμενο, που μένει ωστόσο να επιβεβαιωθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Με θετικό πρόσημο οι τραπεζικές, με θετικό και τα blue chips, καθώς ο ΔΤΡ διαμορφώνεται στις 577 και ο FTSE25 στις 2.140 μονάδες. Με Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank, ΕΥΔΑΠ και Εθνική στις πρώτες 5 θέσεις και ΤΙΤΑΝ, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ να ακολουθούν.

Για ακόμη μία συνεδρίαση, αυξημένες συναλλαγές σημειώνονται σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Intracom, Cenergy, Autohellas, Ικτίνος κ.α.), ένδειξη πως μέρος του ενδιαφέροντος έχει διευρυνθεί σε τίτλους του FTMidCap αλλά και χαμηλότερα.

Σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων Αlpha Bank και Eurobank, με αγοραστές στα 1,076 και 0,7982 ευρώ αντίστοιχα, με πωλητές στο 0,287 η Πειραιώς, σε νέα υψηλά η ΕΥΔΑΠ (8,21 ευρώ), με τον Εκηβόλο να αναφέρεται σχετικά από προχθές. Στα 2,845 ο ΑΔΜΗΕ, στα 16,64 ο ΤΙΤΑΝ, στα 9,75 με νέο υψηλό η ΔΕΗ, στα 12,05 επίσης με νέο υψηλό ο ΟΠΑΠ κ.α., καθώς οι αγοραστές συνεχίζουν τις τοποθετήσεις τους σε ευρύ φάσμα της αγοράς.

Εξισορροπητικά μέχρι τις 10:55 αλλά με σταδιακή ενεργοποίηση των long σε τραπεζικά και blue chips,
με το «γύρισμα» της Πειραιώς σε θετικό πρόσημο (11:00) να «λύνει» τους traders για υψηλότερα. Σταδιακή επιτάχυνση της ροής εντολών, με έκτασή τους και προς μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, με αποτέλεσμα λίγο μετά τις 11:05 ο ΓΔ να ενισχύεται στις 888 (0,45%), ενώ 53 μετοχές ενισχύονταν, έναντι 26 που διόρθωναν.

Γνώμονας των κινήσεων των επενδυτών και τα οικονομικά αποτελέσματα 2020, με το ενδιαφέρον στη Δευτέρα, ημέρα που ανακοινώνουν Aegean, Πλαστικά Θράκης.

Στα 5,55 εκατ. οι συναλλαγές στις 11:10.

(*) σχετική μέτρηση νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v