Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: Ποια μηνύματα στέλνουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα περυσινά οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών πληροφορικής. Οι νέες τάσεις, οι οικονομίες κλίμακας και οι εξαγορές «θερμαίνουν» τις προοπτικές των εισηγμένων. Αναλυτικοί πίνακες.

Πληροφορική: Ποια μηνύματα στέλνουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων

Πλήρη επιβεβαίωση σειράς προηγούμενων δημοσιευμάτων του Euro2day.gr (π.χ. «Πληροφορική: Καύσιμο για τις εισηγμένες οι συνέργειες»  ή «Υψηλές προσδοκίες για τις εισηγμένες της πληροφορικής») αποτέλεσαν τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών του κλάδου για το 2020.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πρώτου παρατιθέμενου πίνακα, οι εισηγμένες εταιρείες του κλάδου αύξησαν αθροιστικά πέρυσι -κόντρα στην πανδημία- τον κύκλο εργασιών τους κατά 18%, το EBITDA κατά 20% και τα καθαρά τους κέρδη κατά 115,5% (στα 30,2 εκατ. ευρώ). Μάλιστα, το ύψος των καθαρών κερδών θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο τόσο για το 2020 όσο και για το 2019, αν δεν υπήρχαν έκτακτου χαρακτήρα λογιστικές κινήσεις στην Quest Holdings (το 2019 υπήρξαν έκτακτες απομειώσεις στην Ideal).

Ανάλογα βέβαια μηνύματα προέκυψαν και για πολλές μη εισηγμένες εταιρείες, όπως π.χ. για την Intrasoft International (θυγατρική της Intracom Συμμετοχών), η οποία το 2020 αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 10,8% (στα 197,3 εκατ.) και τα προ φόρων κέρδη της κατά 62,5% (στα 5,2 εκατ. ευρώ).

Με βάση την οικονομική πορεία των εταιρειών και τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, τα βασικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις οικονομικές επιδόσεις του 2020 είναι τα παρακάτω:

  • Πρώτον, αυξήθηκε το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο μέτωπο του δημοσίου, λόγω της προώθησης των συμβάσεων του τρέχοντος («παλαιού») ΕΣΠΑ, εξέλιξη που αναμένεται να ενταθεί κατά τα επόμενα χρόνια, αρχικά λόγω της περαιτέρω προώθησης του ΕΣΠΑ και στη συνέχεια εξαιτίας των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Δεύτερον, η πανδημία κατέστησε περισσότερο κατανοητή την ανάγκη για ψηφιοποίηση του τρόπου δράσης των επιχειρήσεων, με πολλές από αυτές να έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι η κατεύθυνση αυτή αποτελεί μονόδρομο για τη μακροχρόνια ανταγωνιστικότητά τους.
  • Τρίτον, σειρά κυβερνητικών-θεσμικών παρεμβάσεων (π.χ. ηλεκτρονικά βιβλία, ηλεκτρονική τιμολόγηση, προώθηση ψηφιακών υπογραφών) επιδρά θετικά στα αποτελέσματα των εταιρειών πληροφορικής, τάση που αναμένεται να ενταθεί στο μέλλον.
  • Τέταρτον, κάθε εταιρεία πληροφορικής έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και με βάση αυτά θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά από τους επενδυτές. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώνονται ισχυρές οικονομίες κλίμακας, όπου συγκεκριμένες αυξήσεις εσόδων οδηγούν σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά ανόδου στην τελική κερδοφορία.
  • Πέμπτον, η ρευστότητα των εταιρειών του κλάδου θεωρείται πολύ ισχυρή, καθώς οι πλείστες εκ των εισηγμένων εταιρειών έκλεισαν το 2020 είτε με θετικό καθαρό ταμείο είτε με πολύ ικανοποιητικό δείκτη «καθαρό χρέος προς EBITDA» (βλέπε στοιχεία δεύτερου παρατιθέμενου πίνακα).
  • Έκτον, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πολύ σημαντική αναμένεται να είναι η αύξηση των οικονομικών επιδόσεων των περισσότερων εισηγμένων εταιρειών το 2021, εξέλιξη που θα φανεί σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και από το πρώτο φετινό τρίμηνο (π.χ. Quest Holdings, Entersoft, Epsilon Net). H αύξηση αυτή θα προέλθει από τη βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων, ενώ παράλληλα τα φετινά αποτελέσματα θα επηρεαστούν και από εξαγορές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί (π.χ. Epsilon Net, Entersoft, Profile, Space Hellas). Η αναμενόμενη φετινή βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων προβλέπεται να ψαλιδίσει και τις τιμές του δείκτη P/E των μετοχών του κλάδου, όπως αυτές εμφανίζονται στον δεύτερο παρατιθέμενο πίνακα (θυμίζουμε ότι τα αποτελέσματα του 2020 της Quest έχουν επιβαρυνθεί με έκτακτη φορολογία ύψους 11 εκατ. ευρώ). Τέλος, η Profile ανακοίνωσε τριετές business plan, με βάση το οποίο προσδοκά διπλασιασμό εσόδων μέσα στην επόμενη τριετία.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v