Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση προς τις 890 μονάδες για το Χρηματιστήριο

Ευθυγραμμισμένη με την τάση στις ευρωπαϊκές αγορές, η εγχώρια αγορά υποχωρεί. Σε ποια επίπεδα προσδιορίζονται οι ζώνες άμυνας. Ποιες μετοχές επιχειρούν να κινηθούν κόντρα στο ρεύμα. Σε μέτρια επίπεδα οι συναλλαγές.

Διόρθωση προς τις 890 μονάδες για το Χρηματιστήριο

Ισχυρή η διόρθωση στα ευρωπαϊκά, πλήττει και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο «κόκκινο» χρηματιστηριακοί δείκτες, μετοχές στην πλειονότητά τους, futures στη Νέα Υόρκη λόγω των ανησυχιών για πληθωρισμό/επιτόκια.

Αφορμής δοθείσης, η προσαρμογή των αποτιμήσεων σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα των ιστορικά υψηλών (στη Wall Street) ή των πολυετών κορυφών (Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.α). Ελεγχόμενη η διόρθωση μέχρι τώρα, όπως άλλωστε η προσαρμογή και διαχείριση των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται διεθνώς στην οικονομία. Αλλωστε η συζήτηση για πληθωρισμό/επιτόκια έχει ξεκινήσει σχεδόν από την αρχή του 2021, συντηρείται, μέχρι τώρα, με εμφανή τη μεταφορά κεφαλαίων από κλάδους (λ.χ. πληροφορικής) σε άλλους (λ.χ υποδομών, κοινής ωφέλειας κ.α.).

Στα καθ' ημάς, οι πωλητές διατηρούν μεν το βραχυπρόθεσμο προβάδισμά τους, ωστόσο οι αγοραστές το συντηρούν μεσοπρόθεσμα. Με τον Γενικό Δείκτη στις 892,25 μονάδες (*), η διόρθωση φτάνει το 1,57% σε διάστημα εβδομάδας και 0,75% σε μηνιαίο, αλλά παραμένει θετική η απόδοση, με 13,07% στο 3μηνο. Και 10,24% από την αρχή του έτους.

Τεχνικά, για τον ΓΔ σημείο στήριξης έχουν αναφερθεί οι 880 μονάδες και άνω σημείο αλλαγής τάσης οι 919 μονάδες. Πειστική με συναλλαγές διαφυγή από το ένα ή το άλλο όριο, λειτουργεί προειδοποιητικά για όσους έχουν θέσεις πώλησης ή αγοράς.

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές και στις 4 συστημικές τραπεζικές, αλλά με απώλειες που δεν ξεπερνούν το 1,50% και με την προσφορά να απορροφάται αργά μεν, σταθερά δε.

Για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη και των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπερισχύουν οι πωλητές, με εξαιρέσεις τις ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ, Viohalco, Sarantis, Aegean, αλλά και ElvalHalcor, Πετρόπουλος, Πλαίσιο, Κέκρωψ, Πλαστικά Θράκης κ.α.

Οικονομικά αποτελέσματα, εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο αποτελούν γνώμονες για τους επενδυτές, που το τελευταίο διάστημα περιορίζονται σε επιλεγμένες κινήσεις.

Stock picking, που σήμερα εστιάζεται λ.χ. στην ElvalHalcor -μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών τριμήνου και την πρόθεση της διοίκησης για διανομή πρόσθετου μερίσματος, στον ΟΠAΠ, με τα αποτελέσματα του Οργανισμού στο επίκεντρο.

(*) στις 11:45, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 26/69.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v