Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί δεν… βγήκε η επίθεση στο Χρηματιστήριο

Μικρή πτώση για τον ΓΔ. Ανοδικά οι τράπεζες με εξαίρεση την Εθνική. Πωλητές σε Viohalco, Jumbo και ΟΠΑΠ. Ανοδική κίνηση για ΟΤΕ, Lamda. Στα 72,5 εκατ. οι συναλλαγές. Κέρδη 20% για Ideal μετά τις ανακοινώσεις της Παρασκευής.

Γιατί δεν… βγήκε η επίθεση στο Χρηματιστήριο

Το γύρισμα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών σε αρνητικό βηματισμό, καθώς έδειξαν να επηρεάζονται από την νέα αύξηση των αποδόσεων των Κρατικών ομολόγων (στο 1,10% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους) και το σημερινό ξεκίνημα της Wall Street με αρνητικό βηματισμό, σε συνδυασμό με την έλλειψη σημαντικών βοηθειών από τους Βαρύδεικτους τίτλους στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, είχαν σαν αποτέλεσμα την διστακτικότητα του Γενικού Δείκτη να κινηθεί προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα και στην πορεία των συναλλαγών, το γύρισμά του σε ελεγχόμενες απώλειες και το κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Όλα τα παραπάνω, στον απόηχο των όρων της Α.Μ.Κ. που ανακοίνωσε η Αεροπορία Αιγαίου (-1,42%), των νέων ομολογιακών δανείων από την ΟΤΕ plc, Θυγατρική του ΟΤΕ, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και τις δύο δημόσιες προτάσεις που αναμένονται σε ΓΕΚΕ και Ιντεάλ.

Πιο συγκεκριμένα, η ΓΕΚΕ (+9,17%) έλαβε γραπτή ενημέρωση από τους Μετόχους της κα Δωροθέα Κεφάλα, κ. Κωνσταντίνο Κεφάλα, κ. Γεώργιο Κεφάλα και κα Αγγελική Κεφάλα, πως συμφώνησαν και από 11/5/2021, ενεργούν συντονισμένα για τον έλεγχο της Εταιρείας, κατά τρόπο ώστε να υιοθετείται κοινή πολιτική ως προς την διοίκησή της. Προσοχή καθώς οι παραπάνω Μέτοχοι, επισήμως, κατέχουν το 93,14% των δικαιωμάτων ψήφου στην Εταιρεία, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την τιμή της δημόσιας πρότασης, που να αναμένεται να ακολουθήσει.

Στην περίπτωση της Ιντεάλ (+19,78%), εισφέρει δυο Εταιρείες και αποκτά το 47,78% της Εισηγμένης η Virtus International Partners.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις Αναλυτών, “η Ideal η μετεξελίσσεται σε κάτι νέο με την επικείμενη είσοδο της Virtus International Partners στο μετοχικό της κεφάλαιο, ώστε να ενσωματωθούν στην Εισηγμένη οι Εταιρείες ‘Astir Vitogiannis’ και ‘Three Cents’, η υποχρεωτική δημόσια πρόταση που θα ακολουθήσει από το fund του Λ. Παπακωνσταντίνου, δε θα οδηγήσει σε έξοδο από το Χ.Α. Αντιθέτως, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια σειρά έμμεσων εισαγωγών με ‘όχημα’ την Ideal, στην οποία συνασπίζονται ισχυρά ονόματα Μετόχων. Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της ΙΝΤΕΚ και τον αριθμό των μετοχών που θα προκύψει μετά την απορρόφηση των Εταιρειών Astir Vitogiannis και Three Cents προκύπτει μια χρηματιστηριακή αξία που προσεγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ”.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Ιντεάλ αναρριχήθηκε μέχρι τα 3,33 ευρώ (+24,25%), για να υποχωρήσει σχετικά στη συνέχεια.

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των Επαγγελματιών του χώρου.

Σύμφωνα με τους συντηρητικά σκεπτόμενους, “η Εγχώρια Αγορά συνεχίζει να βγάζει κόπωση, ιδιαίτερα στις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, οι βοήθειες των οποίων θεωρούνται απαραίτητες, προκειμένου οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, να διεκδικήσουν υψηλότερα νούμερα”.

Από την άλλη και σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, “μπορεί ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, να αναλώνεται σε κλεισίματα πέριξ των 900 μονάδων, όμως υπάρχει κάποια ειδησεογραφία από αποτελέσματα και επιχειρηματικές ειδήσεις και αυτό ‘εξαργυρώνεται’ στο ταμπλώ, συντηρώντας το ενδιαφέρον και δείχνοντας ότι το Χ.Α. έχει αποκτήσει κάποια αντανακλαστικά”.

Χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς όλο και περισσότεροι Traders αναπροσαρμόζουν την επενδυτική τους στρατηγική στη λογική των συγκριτικών αποτιμήσεων και αυτό δείχνει ότι, πλέον, ελάχιστες είναι οι “κραυγαλέες” επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ από την άλλη αυτή η λογική ανέκαθεν εμπεριείχε σημαντικούς επενδυτικούς κινδύνους, σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης.

Στα ανησυχητικά της σημερινής συνεδρίασης και η παραμονή της καθαρής αξίας συναλλαγών, σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Αρκετά πλούσια και ενδιαφέρουσα η ατζέντα της εβδομάδας που ξεκίνησε. Με τα αποτελέσματα της ΕΛΧΑ και του Fourli την ερχόμενη Τρίτη 18/5, συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις του πρώτου τριμήνου. Ακολουθεί την Τετάρτη ο ΟΠΑΠ, ενώ την Πέμπτη παίρνει σειρά η Frigoglass, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης.

Σε άλλα προγραμματισμένα γεγονότα, η δημόσια προσφορά ομολόγων της Costamare αναμένεται να διεξαχθεί στο διάστημα 19 - 21 Μαΐου (η έκβαση θα ανακοινωθεί στις 25 Μαΐου), ενώ στο διάστημα 19 - 20 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το 4o Συνέδριο της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης υπό την αιγίδα της ΕΧΑΕ, με την συμμετοχή 10 Εισηγμένων Εταιρειών.

Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν τα Παράγωγα του Μαΐου, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας, η Moody’s αναμένεται να ανακοινώσει την έκθεσή της για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Ξεκινώντας και σήμερα την επιμέρους αναφορά από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Eurobank (+1,59%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+1,79%), Εθνική (-2,22%) και Πειραιώς (+1%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, όσο ο τίτλος επιμένει σε κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 1,384 (ημερήσιο “stop long”) – 1,34, πάντα η ζώνη στήριξης 1,19 – 1,17 ευρώ, από όπου διέρχεται και ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών, είναι στις βλέψεις των “sellers”. Θετική έκπληξη με κλείσιμο υψηλότερα των 1,38, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 1,50 και 1,61 ευρώ.

“Διπλή κορυφή” στα 2,768 ευρώ, σχημάτισε ο τίτλος της ΕΤΕ για να ακολουθήσει υποχώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα. Η πρώτη αντίσταση στα 2,55 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και η αμέσως επόμενη στα 2,65 ευρώ. Αν οι πωλητές συνεχίσουν να δείχνουν καλύτεροι, οι επόμενες στηρίξεις στα 2,431 (ημερήσιο “stop long”), 2,42 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 2,37 ευρώ.

Για την αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 0,80 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 0,83 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, τα 0,90 ευρώ θα ξαναμπούν στο στόχαστρο των αγοραστών. Οι στηρίξεις στα 0,773 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 0,76 (ημερήσιο “stop long”) και 0,718 ευρώ.

Για να διεκδικήσει κάτι καλύτερο η μετοχή της ΠΕΙΡ, θέλει σε πρώτη φάση κλείσιμο υψηλότερα των 2,00 και σε δεύτερη υψηλότερα των 2,60 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 579,15 (-0,26%) και 589,26 μονάδων (+1,48%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 584,48 (+0,66%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 584,56 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,67%. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης ερχόταν από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 8,18%.

Όσο ο ΔΤΡ συνεχίζει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 599 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων), δεν μπορεί να αποκλειστεί η δοκιμασία των επόμενων στηρίξεων στις 573 και 550 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων). Επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 599 μονάδων, μπορεί να δώσει ώθηση προς τις 604 (ημερήσιο “stop short”), 606 (gap), 655 και 688 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “κόκκινα’ δάνεια που έχουν καταγγελθεί, ή βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να έχουν σχηματισθεί υψηλές ειδικές προβλέψεις, αλλά και κάποια τυπικά ενήμερα, θα περιλαμβάνει η νέα τιτλοποίηση με την κωδική ονομασία ‘Mexico’, που ετοιμάζει η Eurobank για τη φετινή χρονιά”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η υλοποίηση του στόχου μείωσης του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και κοντά στον μέσο Ευρωπαϊκό όρο, μέχρι το τέλος του 2021, χωρίς να χρειαστεί να ‘ροκανίσουν’ με το ίδιο πρόβλημα και το 2022, ενθαρρύνει το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, με διαφορετικές όμως ταχύτητες, να κοιτάξει εκ νέου την ανάπτυξη των εργασιών του στις Περιφερειακές Αγορές που κατάφερε να διατηρήσει παρουσία”.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, καθώς και εδώ η επιφυλακτικότητα ήταν έκδηλη. Με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,40%), ΔΕΗ (+0,05%), ΕΥΔΑΠ (+1,92%), ΛΑΜΔΑ (+1,07%) και ΟΤΕ (+1,22%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ και Σαράντη.

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης ομολογιακού δανείου ύψους €50 εκατ. ανακοίνωσε η Ελλάκτωρ. Διοργανωτής της έκδοσης ήταν η Eurobank. Στην κάλυψη συμμετείχαν οι Reggeborgh Invest BV, Optima Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα. “Με τη χρηματοδότηση αυτή διασφαλίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της”, επισημαίνει ο Όμιλος.

Με ελεγχόμενες, τελικές, απώλειες, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο τίτλος του Ελλάκτωρα (-1,01%), που θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 1,38 – 1,396 (ημερήσιο “stop long”), προκειμένου να αλλάξει επίπεδο και να κινηθεί προς 1,514 και 1,59 – 1,615 ευρώ. Ισχυροποιημένη η πρώτη στήριξη στα 1,193 ευρώ.

Ο μοναδικός τίτλος του μη Τραπεζικού 25αρη που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της Lamda Development (+1,07%), ο οποίος συμπλήρωσε “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων. Αν συνεχίσει να κινείται “βόρεια” πρώτος στόχος των αγοραστών τα 7,75 και επόμενος τα 8,60 ευρώ. Η όποια διόρθωση, δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 7,28 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), ή έστω χαμηλότερα των 7,20 (ημερήσιο “stop long”) – 6,98 ευρώ.

Από την άλλη, ο μοναδικός τίτλος από το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που κινήθηκε μόνιμα στο “κόκκινο”, ήταν αυτός της Jumbo (-3,38% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), διορθώνοντας τις τρεις ανοδικές συνεδριάσεις που είχαν προηγηθεί.

Αρνητική ένδειξη το σημερινό κλείσιμο της μετοχής χαμηλότερα των 16,30 ευρώ, αφήνει περιθώρια υποχώρησης προς τα 15,20 (ημερήσιο “stop long”), και 14,85 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, η επόμενη αντίσταση στη ζώνη 17,20 – 17,41 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, επιμένει πλαγιοανοδικά το Πλαίσιο (+1,45%), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η MIG (+13,08%, μετά την ανακοίνωση ότι ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση του συνόλου του Τραπεζικού δανεισμού με την Πειραιώς), δεν υπήρχε αγοραστής ακόμα και στο ανώτατο όριο πτώσης στην Yalco (+16,67%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Μαθιό (+4,17%), με σταθερά πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις από τα 5,22 ευρώ (κλείσιμο 27/4) η Profile (-1,84%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 5/5 για την Mevaco (+2,31%, αλλά θα ήθελε πειστικότερους αγοραστές), αύξησε συναλλαγές η CPI (+3,33%), ενώ τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις αυξημένων συναλλαγών συμπλήρωσε η Μοτοδυναμική (-1,41%).

Το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Εβροφάρμα (+3,08%), Βιοκαρπέτ (+11,85%), Παϊρη (+1,35%), Ελινόιλ (+2,97%) και Χαϊδεμένο (+1,57%), προσπάθεια απομάκρυνσης από τα πρόσφατα χαμηλά για Κυριακούλη (+3,57%), ΕΛΧΑ (+0,96%) και Frigoglass (+9,37%, με ενδιαφέρον αναμένεται η συνέχεια), επιστροφή αγοραστών στην Byte (+9,59%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Moda Bagno (-0,80%), Foodlink (-4,82%), Cairo Mezz (-2,53%), Ιατρικό (-5,28%), Άβακα (-2,64%) και Δομική Κρήτης (-2,40%), ενώ παρά τα υψηλά 163 μηνών, “διορατικά” χαρτοφυλάκια εθεάθησαν να παίρνουν θέσεις στην Space (+5,28%).

Παρουσία πωλητή σε Τζιρακιάν (-0,72%), Ναύπακτο (-4,76%), Ευρ. Πίστη (-1,57%) και Q&R (-0,38%), τέσσερις πτωτικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις για Σπύρου (-1,08%) και Ίλυδα (-0,70%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Τρ. Αττικής (-2,56%) και Μουζάκη (-0,73%), πέντε οι πτωτικές για την Performance (-1,49%), ίσως έχουν ενδιαφέρον κάποια πρώτα πονταρίσματα για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις στην Lavipharm (+6,01%), ενώ θέλουν κλείσιμο υψηλότερα των 6,14 – 6,34, για να “αλλάξουν πίστα” τα Πλ. Θράκης (+2,06%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, συνεχίζει να θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 908 μονάδων, προκειμένου να πάρει προβάδισμα το αισιόδοξο σενάριο, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 919 (ημερήσιο “stop short”) και 950 μονάδες. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 895 μονάδων, μπορεί να αυξήσει τις κινήσεις “stop long” και να δοκιμαστούν οι επόμενες στηρίξεις στις 891, 887 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 873 και 850 μονάδες.

Το ανοδικό “χάσμα” των 2240 μονάδων, παραμένει ο πρώτος στόχος των αγοραστών, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με ενδιάμεση αντίσταση τις 2230 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Κλείσιμο υψηλότερα των 2240 μονάδων, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, για κίνηση προς τις 2366 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση και αν χαθεί η πρώτη στήριξη στις 2185 μονάδες, οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 2150 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2106 και 2079 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Το ‘rotation’ συνεχίζεται, ενώ οι ανανεωμένες προοπτικές και η αποκλιμάκωση των αριθμών της πανδημίας, παρέχουν υποστήριξη στη θετική δυναμική”, αναφέρει η Beta Sec.

“Τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου θα ανακοινώσουν η ΕΛΧΑ και ο Fourlis την Τρίτη, ο ΟΠΑΠ την Τετάρτη και η Frigoglass την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή η Moody’s ανακοινώνει την ετυμηγορία της για το αξιόχρεο της Ελληνικής Οικονομίας. Η υπέρβαση των 908 μονάδων του ΓΔ θα ενισχύσει το σενάριο άμεσης κίνησης προς τις 950 μονάδες, διακόπτοντας τη διαδικασία συσσώρευσης”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 887 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 900 και 887 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 920 και 950 μονάδες. Η Θυγατρική του ΟΤΕ, ΟΤΕ plc, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέδωσε ομόλογα ύψους €150 εκατ. λήξεως Νοεμβρίου 2021 και €200 εκατ. λήξεως Μαΐου 2028. Η απόδοση των ομολόγων διαμορφώθηκε σε -0,237% ετησίως και 0,627% ετησίως, αντίστοιχα. Τα νέα ομόλογα αναλήφθηκαν πλήρως από την Deutsche Telekom. Τα νέα ομόλογα εκδόθηκαν από την OTE plc, με την εγγύηση της ΟΤΕ Α.Ε., στο πλαίσιο του υφισταμένου προγράμματος έκδοσης μεσομακροπρόθεσμων ομολόγων, που διέπεται από το Αγγλικό Δίκαιο και δεν είναι εισηγμένα προς διαπραγμάτευση. Τα έσοδα από τα νέα ομόλογα θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου ποσού €200 εκατ. της OTE plc, λήξεως Ιουνίου 2021, καθώς και για γενικές επιχειρηματικές ανάγκες του Ομίλου. Το ΔΣ Της Αεροπορίας Αιγαίου αποφάσισε την Α.Μ.Κ. κατά €60 εκατ., με την έκδοση 18.750.000 νέων, κοινών, άυλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας €0,65, με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων Μετόχων. Οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση θα δικαιούνται να αποκτήσουν νέες μετοχές με αναλογία 0,262542164271582 νέες μετοχές, για κάθε μία παλιά μετοχή, με τιμή διάθεσης €3,20/νέα μετοχή. Σε περίπτωση που η αύξηση δεν καλυφθεί πλήρως, θα ματαιωθεί. Οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από την αύξηση θα δικαιούνται μέρισμα, από τα κέρδη της τρέχουσας οικονομικής χρήσης. Η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης, η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης και προεγγραφής και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος προτίμησης στο Χ.Α. θα γνωστοποιηθούν με νεότερη ανακοίνωση”, επισημαίνει η Merit Sec.

Τόσο η πραγματική Οικονομία, όσο και το Χρηματιστήριο, είναι υποεπενδεδυμένα σε “μεγάλη εικόνα”. Την περίοδο του 1999, που χαρακτηρίστηκε “φούσκα”, η σχέση της κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με το ΑΕΠ είχε προσεγγίσει το 200% (σ.σ τόσο είναι φέτος και στη Wall Street) και σήμερα διαμορφώνεται κοντά στο 35%, πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου των Αγορών της Ευρώπης, σε μια Χώρα που αναμένει επενδυτική έκρηξη, τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, τα επόμενα έξι χρόνια, τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Μπορεί το επίπεδο των 900 μονάδων, στην Αγορά της Αθήνας, να μοιάζει “στοιχειωμένο”, όμως οι επιμέρους μετοχές και ειδικά εκείνες που έχουν λαμπρό μέλλον στην περίοδο ανάκαμψης που ακολουθεί (Κατασκευές, Πληροφορική, ενέργεια, κ.α) υπεραποδίδουν σημαντικά, προσελκύοντας το ενδιαφέρον Εγχώριων και Ξένων Επενδυτών.

Βρισκόμαστε στη φάση που τα θεμελιώδη παίζουν μικρότερο ρόλο σε σχέση με τη ρευστότητα και τις θετικές προσδοκίες, όπως αυτές διατυπώνονται από τους Επιχειρηματίες της Χώρας και τους Διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης.

Πλέον και η Ποντοπόρος Ναυτιλία, για πρώτη φορά στην ιστορία του Θεσμού, τολμάει να εκδώσει ομολογιακό δάνειο 100 εκατ. με την εισηγμένη στον NASDAQ, “Costamare”, να το δοκιμάζει στις 19 - 21 του μήνα.

Από την άλλη, οι δηλώσεις από σημαντικά Στελέχη Επιχειρήσεων, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ήταν ενδεικτικές για τι θα πρέπει να περιμένουμε από την Ελληνική Οικονομία στο μέλλον, ενώ όλο και περισσότεροι Αναλυτές προβλέπουν ότι θα υπεραποδώσει τα επόμενα χρόνια.

Ο εμβολιασμός συνεχίζεται απρόσκοπτα, με την Τουριστική περίοδο να ανοίγει την αυλαία της, περιμένοντας να δούμε τι θα καταφέρει στο 2021.

Οι Πιστοληπτικοί Οίκοι, ο ένας μετά τον άλλον, αναθεωρούν προς το καλύτερο τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, ενώ η Α.Μ.Κ. της Πειραιώς έδωσε την ευκαιρία, για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια, κάποιοι Συμμετέχοντες να ξεκινήσουν με κέρδη την επένδυση τους.

Τα πρώτα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου είναι ενθαρρυντικά, κάτι που λειτουργεί θετικά στην Αγορά, ενώ την εβδομάδα που έρχεται περιμένουμε ακόμα περισσότερα αποτελέσματα με πρώτα εκείνα της ΕΛΧΑ, που πρόσφατα έκανε σημαντικό placement στα 2 ευρώ.

Φαίνεται ότι οι κλάδοι που είχαν πληγεί περισσότερο από την πανδημία επανέρχονται και χρηματιστηριακά δριμύτεροι στο ταμπλώ, καθώς το “έξυπνο χρήμα” προσδοκά σε ανάκαμψη. Άλλωστε η Αγορά έχει την τάση να προεξοφλεί τόσο τις αρνητικές, όσο και τις θετικές εξελίξεις.

“Το πολύ σημαντικό δεδομένο είναι ότι ενώ είμαστε σε ημερήσιο ‘short’ και στους 3 βασικούς δείκτες (ΓΔ, FTSE25, ΔΤΡ), τα ‘stop’ μας είναι σε πολύ κοντινά επίπεδα”, επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέα χρηματιστηριακής εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στο NYSE.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, πλάγια κίνηση από το Ευρώ.

Αξιοσημείωτα κέρδη για τον Χρυσό, ακόμα μεγαλύτερα για το Ασήμι, στα $44000 προσπαθεί να βρει στήριξη το Bitcoin, ασφυκτικές πιέσεις στέλνουν προς τα $3350 το Ethereum.

Η Κινεζική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 9,8% τον Απρίλιο, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ποσοστό χαμηλότερο από την άνοδο του Μαρτίου κατά 14,1%. Τα αποτελέσματα ήταν υψηλότερα από την αύξηση 9,1%, που ανέμεναν οι Οικονομολόγοι. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 17,7% τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό. Ωστόσο, ήταν χαμηλότερα από το 24,9% που αναμενόταν, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Συνομιλίες για να διαχειριστούν τους δασμούς στον Χάλυβα που επέβαλαν οι ΗΠΑ κατά την Προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ξεκινούν Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον. Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν δασμό 25% στον Ευρωπαϊκό Χάλυβα και δασμό 10% στο Αλουμίνιο τον Ιούνιο του 2018, για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “σανίδα σωτηρίας για τα έσοδα του προϋπολογισμού, αποτέλεσαν τον Απρίλιο το μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος και τα κέρδη από Ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα τα φορολογικά έσοδα να εμφανίζονται αυξημένα κατά 215 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο τον Απρίλιο. Αν δεν υπολογιστεί, όμως, το μέρισμα της ΤτΕ, τότε τα φορολογικά έσοδα είναι μειωμένα κατά 256 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές έλλειμμα είναι αυξημένο κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο και έφτασε στα 6.211 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5.248 εκατ. ευρώ”.

Αν και βρίσκουν ενδιαφέρουσες επιλογές τα Χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι Αναλυτές της JP Morgan, εντούτοις εξακολουθούν να υπολογίζουν ότι οι δείκτες αποτίμησης είναι υπερβολικοί.

“Οι Διεθνείς Αγορές μετοχών εισέρχονται σε φάση συσσώρευσης και ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 θα παραμείνει γύρω από το επίπεδο των 4.000 μονάδων”, εκτιμούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της JP Morgan, η Ιταλία (MSCI Italy) είναι η φθηνότερη Αγορά του Κόσμου, αλλά για την Ελλάδα η εικόνα είναι ακριβώς η αντίθετη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 914,23 (+0,79%) και 903,34 μονάδων (-0,41%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 903 (-0,45%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 903,48 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,40%.

Ο τζίρος στα 72,4 εκατ., από τα οποία τα 4,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΛΑΜΔΑ, ΟΛΠ), ενώ οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απασχόλησαν το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ και ΛΑΜΔΑ και με το θετικό οι TITC και ΜΠΕΛΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΥΔΑΠ και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Jumbo, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 60 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Με υποχώρηση, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ ξεκίνησαν οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων, οι οποίες βοήθησαν στην μικρή αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη. Ακόμα χαμηλότερα ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (49.595 συμβόλαια).

Στα 6.743 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.704 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 784, 397 για τον Μάιο, 296 για τον Ιούνιο και 91 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.190) κινήθηκε μεταξύ 2.188,75 και 2.213,25 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.395), Alpha Bank (10.148), ΔΕΗ (463), Εθνική (6.340), ΓΕΚ (275), ΟΤΕ (162), ΕΥΔΑΠ (329), MIG (1.429), Πειραιώς (26.068), Μυτιληναίο (126), Motor Oil (190), Cenergy (169), ΑΔΜΗΕ (463), Ελ. Πετρέλαια (170), Ελλάκτωρα (157), ΟΠΑΠ (130), Lamda Development (384).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 72.292, MIG 44.442, Alpha Bank 101.052, Πειραιώς 441.370, ΔΕΗ 20.447, Εθνική 50.367.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                            Name of Issuer                    NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,15%

2021-03-22

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.504.851 τεμ., (από 40.333.207 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.640.737 τεμ. (1.628.737), Eurobank 34.166.741 τεμ. (34.166.741), ΟΠΑΠ 1.360.272 τεμ. (1.360.272), Εθνική 9.736.100 τεμ. (9.736.100), Πειραιώς 17.504.349 τεμ. (17.725.414), ΟΤΕ 1.233.461 τεμ. (1.095.045)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v