Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Δίνουν τάση οι τράπεζες

Ξεκίνημα με κέρδη για το Γενικό Δείκτη. Η ανοδική φορά και η νέα αποτυχία για την υπέρβαση συνθέτουν το σκηνικό. Οι κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο και τα «βαριά χαρτιά». Σε ποιες μετοχές από τα mid caps «επιχειρούν» οι αγοραστές.

Χρηματιστήριο: Δίνουν τάση οι τράπεζες

Περιορισμένες, ελεγχόμενες απώλειες στη Νέα Υόρκη, στο «πράσινο» τα χρηματιστήρια στην Ασία.

Και νωρίτερα, στο 1,650% το 10ετές των ΗΠΑ, από 0,42% υψηλότερα και τις 4.175 μονάδες τα futures του S&P500 στη Wall Street.

Μετά από μία, μάλλον, εξισορροπητική συνεδρίαση, με οριακή διόρθωση ξεκινούν τα ευρωπαϊκά, με τον DAX από τις 15.396 μονάδες και σε long τάση για διάστημα 3μήνου.

Για το ίδιο διάστημα, ανοδική είναι η φορά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο Γενικός Δείκτης στις 903,48 μονάδες αποδίδει 14,55%, με έναν μέσο ημερήσιο τζίρο κοντά στα 80 εκατ. ευρώ και σταθερές εισροές σε μετοχές και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.

Ερώτημα, κατά πόσον αυτή η φορά μπορεί να έχει συνέχεια μετά τη χθεσινή αποτυχία υπέρβασης, από την πλευρά των αγοραστών, σύμφωνα με όσα σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Εξωγενής παράμετρος που θα μπορούσε να αποτιμηθεί ευνοϊκά -υπέρ των αγοραστών-, μία θετική έκβαση στη διαμεσολαβητική/ειρηνευτική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Ουάσιγκτον στο Μεσανατολικό.

Ακριβώς επειδή θα επιβεβαίωνε την επιστροφή της «υπερδύναμης» στην περιοχή, εκτιμούν οικονομικοί παράγοντες, θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ και των αγορών. Θα δείξει.

Εσωτερικές οι περισσότερες παράμετροι που επηρεάζουν traders, επενδυτές, που διαμορφώνουν τάση σε μία συγκυρία που πωλητές-αγοραστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κινηθούν -άμεσα- εκτός ορίων του εύρους 880-919 μονάδων.

Στο σχετικό διάγραμμα (σε μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη), στις 910 είναι η κοντινή αντίσταση για τον ΓΔ, στις 919 το stop για τις short (εβδομαδιαία) θέσεις.

Τα κλειδιά για νέα ρύθμιση χρεών της πανδημίας, που αναφέρει η Ελενα Λάσκαρη, θα μπορούσαν να (υπο)στηρίξουν, έτι περαιτέρω, την πραγματική οικονομία, νοικοκυριά και κοινωνία. Αντίκτυπος, έμμεσα, υπάρχει και επενδυτικά.

Στις τραπεζικές «παίζεται» -κατ' αρχάς- βραχυπρόθεσμα η τάση, με αγοραστές σε Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank. Υπό πίεση η Εθνική.

Συνεκτιμώντας τα «βαριά χαρτιά», με τον ΟΤΕ να δίνει χθες διαφυγή προς τα 15 ευρώ (με νέο υψηλό στα 14,88 ευρώ), ξεκάθαρες βλέψεις για αποτίμηση 7 δισ. plus, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.
Κατ' αρχάς, μέχρι και την Παρασκευή, ημέρα λήξης της (απλής) σειράς μηνός Μαΐου στα Παράγωγα.

Στις 2.188,14 μονάδες ο FTSE25, στις 2.197,75 τα 397 ΣΜΕ τρέχοντος και στις 2.184,25 τα 296 Συμβόλαια του επόμενου μηνός.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development από τις μετοχές του δείκτη με θετικό (ημερήσιο) πρόσημο.

Και MIG, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Intrakat, Autohellas, Papoutsanis, Quest, ΚΡΙ ΚΡΙ, Τεχνική Ολυμπιακή, Intracom, Cenergy από τις μετοχές του FTMidCap.

Αύριο ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα ο ΟΠΑΠ (12,18 ευρώ, με απώλειες 2,17%), μεθαύριο η Frigoglass (στο 0,105 με άνοδο 9,38%).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v