Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τραπεζική βύθιση με την Alpha Bank στο επίκεντρο

Ισχυρές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο παρασύρουν χαμηλότερα τον Γενικό Δείκτη. Μεγάλοι όγκοι συναλλαγών και ενδοσυνεδριακές μεταβολές, με τον τίτλο της Alpha Bank να βρίσκεται στο limit down.

Χρηματιστήριο: Τραπεζική βύθιση με την Alpha Bank στο επίκεντρο

Σε ήρεμους τόνους η συνεδρίαση στα κύρια ευρωπαϊκά, συνεδρίαση-γκραν γκινιόλ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με διαμόρφωση ακραίων διακυμάνσεων, έντονων ενδοσυνεδριακών κινήσεων και θεαματικά αυξημένο τζίρο. Τόσο στην υποκείμενη αγορά μετοχών όσο σε αυτήν των Παραγώγων, ο ρυθμός εντολών σε τίτλους και Συμβόλαια είναι ταχύτατος, με τη μεταβλητότητα στα ύψη και τους πιο ριψοκίνδυνους να ενεργούν με λογική intraday.

Ενδεικτικό το ότι στην πρώτη ώρα συνεδρίασης η μεταβλητότητα για τον ΔΤΡ ξεπέρασε την (αναλογικά) συνολική της εβδομάδας, με τον ΔΤΡ από το άνοιγμα των 568,45 να διορθώνει ταχύτατα προς τις 485,96, να αντιδρά μέσα σε 10' έως τις 546, για να ξαναβυθιστεί προς τις 523 μονάδες.

Σχηματισμός W, με τη συμπλήρωση μίας ώρας, με την αξία συναλλαγών να φτάνει τα 40 (!) εκατ. ευρώ, καθώς επιθετικές είναι οι κινήσεις τόσο των πωλητών όσο και αυτών που ενεργούν ενδοσυνεδριακά.

Στο επίκεντρο η Alpha Bank, που έφτασε να υποχωρεί έως 30% μετά την ανακοίνωση για αύξηση κεφαλαίου.

Υπό την πίεση αναφορών για δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, ο κλάδος-κλειδί λειτουργεί υπέρ των short και όσων, ενόψει της σημερινής λήξης Μαΐου στα Παράγωγα, είχαν ανοιχτές θέσεις (πώλησης) που κάλυψαν χωρίς κόστος (στον τρέχοντα μήνα).

Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ALPHA BANK

Στις 10:55 καταγράφηκε το -μέχρι τώρα- χαμηλό για τον ΓΔ στις 856,35 μονάδες και τον FTSE25 στις 2.056,47 μονάδες, σημείο της συνεδρίασης όπου ενεργοποιήθηκαν ισχυρές εντολές αγορών. Αποτέλεσμα η ανάκαμψη δεικτών, μετοχών, ενδεικτικό πως το μείον 3,25% για τον ΓΔ μειώθηκε στο 0,35%, για να ακολουθήσει νέος γύρος από την πλευρά των πωλητών.

Παράλληλα βγήκαν αγορές σε αρκετά blue chips, καθώς η ρότα των ομίλων και επιχειρήσεων δεν σχετίζεται με την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζικών.

Με αυτή τη λογική κινήθηκαν όσοι βγήκαν αγοραστές, από τα 14,54 ευρώ στη μετοχή του ΟΤΕ, από τα 8,475 στη ΔΕΗ. Ανάλογες κινήσεις έγιναν σε Mytilineos (από τα 14,60), Motor Oil (από τα 13,15), ΟΠΑΠ (από τα 12,31 ). Μάλιστα στη μετοχή του Οργανισμού οι εντολές από την πλευρά των αγοραστών έφθαναν έως τα 12,54 (1,95%) στις 11:30.

Σε Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα και ενδεικτικά τα 15,35 εκατ. κομμάτια στην Αlpha Bank (11:30), που δέχεται -μακράν- τη μεγαλύτερη πίεση.

Σχετικά πιο ισορροπημένη η εικόνα σε ένα ικανό εύρος της αγοράς, καθώς σε 33 μετοχές υπερισχύουν οι αγοραστές έναντι 56 όπου πλεονεκτούν οι πωλητές. Για Ευρωπαϊκή Πίστη, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Quest, Πλαίσιο από τις μετοχές του FTMidCap, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται με θετικό πρόσημο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v