Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά μετά... τζίρου στο Χρηματιστήριο

Ελεύθερη πτώση για τις ελληνικές μετοχές με τις συναλλαγές να προσεγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ. Τιτάν και Τέρνα Ενεργειακή τα μόνα blue chip με θετικό πρόσημο. Στο 3% η πτώση του τραπεζικού δείκτη. Ποια είναι τώρα η τεχνική εικόνα.

Βουτιά μετά... τζίρου στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση που επιβεβαίωσε τις ανησυχίες της στήλης, για την διαφαινόμενη κόπωση των Δεικτοβαρών μετοχών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η σημερινή, ενώ σαφώς πιο επιφυλακτική ήταν η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση με αποτέλεσμα, στα χαμηλά ημέρας, να μην υπάρχει τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερπενταπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που ελάχιστα βελτιώθηκε προς το τέλος.

Να σημειωθεί ότι έλειψαν οι βοήθειες από τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί Επενδυτές, μετά το χθεσινοβραδινό κλείσιμο της Wall Street κοντά στα χαμηλά της ημέρας, τις πρωινές απώλειες στην Ασία και το σημερινό ξεκίνημα του NYSE σε “κόκκινο φόντο”, επέλεξαν να τηρήσουν στάση πτωτικής αναμονής, περιμένοντας τις σημερινές ανακοινώσεις από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Μένοντας στις Διεθνείς Αγορές, χρειάζεται αυξημένη εγρήγορση από πλευράς Επενδυτών, προκειμένου να τιμολογήσουν αν θα συνεχιστεί η σημερινή εικόνα αποεπένδυσης από πολλά Assets, όπως Ομόλογα, Μετοχές, Εμπορεύματα, Ασήμι και Κρυπτονομίσματα και αν, έστω και με μικρή καθυστέρηση, ενεργοποιήθηκε το “sell in May and go away”.

Μάλιστα, κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών, όταν οι Ευρωπαϊκές Αγορές κινήθηκαν προς νέα χαμηλά ημέρας, η εικόνα στο Χ.Α. θύμισε ήπιο “sell off”, καθώς ενεργοποιήθηκαν κινήσεις “stop loss”, μόλις ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τιμές χαμηλότερα των 889 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών).Όλα τα παραπάνω, απλά έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις της στήλης πως, “αν η διόρθωση που ξεκίνησε από την Wall Street,

δείξει επεκτατικές διαθέσεις σε χρόνο και κλάδους, με δεδομένο ότι οι Διεθνείς Αγορές έχουν τεράστια περιθώρια διόρθωσης, θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι το Χ.Α. πολύ δύσκολα θα μπορέσει να παραμείνει ‘αδιάφορο στους εισαγόμενους κραδασμούς”.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, εκτός από την γενικότερα επιφυλακτική εικόνα, η επιμονή της καθαρής αξίας συναλλαγών σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, αλλά και το νέο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων. Μάλιστα το σημερινό κλείσιμο, είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 17 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 21/4 (875,44 μονάδες), ενώ μόνο η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., 1,3 δισ. ευρώ.

Ξεκινώντας, ως συνήθως, την ημερήσια αναφορά από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική (-4,42%) και Eurobank (-2,09%), ενώ μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank (-3,41%) και Πειραιώς (-2,48%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 563,18 μονάδες (-3,60%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 566,73 (-3%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 566,33 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,06%

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 19 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 19/4 (559,29 μονάδες).

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 604 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 606 (gap), 655 και 688 μονάδες. Όσο ο ΔΤΡ συνεχίζει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 599 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων), δεν μπορεί να αποκλειστεί η δοκιμασία της επόμενης στήριξης στις 550 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων), καθώς σήμερα παραβιάστηκε και η ενδιάμεση στήριξη στις 573 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “το θετικό κλίμα που συντηρεί η υψηλή, διεθνώς, ρευστότητα, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη της Εγχώριας Οικονομίας τα επόμενα χρόνια, επιδιώκει να αξιοποιήσει η Alpha, ανακοινώνοντας στις 27 Μαΐου, μαζί με τα αποτελέσματα α' τριμήνου, το νέο της στρατηγικό πλάνο για την τριετία 2021 - 2023. Βασικούς άξονες του σχεδίου αποτελούν, σύμφωνα με πληροφορίες, η ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) του Ομίλου, ώστε το NPE ratio να υποχωρήσει χαμηλότερα του 10% στο τέλος του έτους, με ταυτόχρονη ανάληψη πρωτοβουλιών ενίσχυσης της κερδοφορίας”.

Η ίδια επιφυλακτική εικόνα, συνέχεια των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων και στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΤΕΝΕΡΓ (+0,16%) και TITC (+0,35%), ενώ αμετάβλητες τερμάτισαν τη συνεδρίαση οι μετοχές των ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Η Αεροπορία Αιγαίου (-0,55%) το απόγευμα της Παρασκευής και μετά την λήξη της συνεδρίασης στο Χ.Α., ανακοίνωσε τους όρους της επικείμενης Α.Μ.Κ. και από τότε “μετράει” τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Έχει χαθεί η πρώτη στήριξη στα 5,50 ευρώ, ενώ επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 5,40 ευρώ, δίνει και ημερήσιο σήμα εξόδου, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 5,20 – 5,18 και 4,85 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον τίτλο της Motor Oil (-3,65%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, καθώς την επιφυλακτικότητα ενέτεινε και η είδηση για πυρκαγιά στις Εγκαταστάσεις του Διυλιστηρίου (κατασβήστηκε χωρίς να χρειαστεί η παρέμβαση της Πυροσβεστικής). Αν ο τίτλος επιμείνει πλαγιοκαθοδικά, η επόμενη στήριξη στα 13,20 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Σαφώς ενισχυμένες οι αντιστάσεις στα 14,23 και 15,00 ευρώ.

Δεν έχει αποποιηθεί τον ρόλο του “μπαλαντέρ” της Αγοράς η μετοχή της ΕΕΕ (-1,16%), όμως προβληματίζει η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 28,76 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), οι “buyers” έχουν τον έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης και κάθε δικαίωμα στην ελπίδα για αναμέτρηση με τα 30 και 31 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 28,76, μπορεί να δώσει πίεση προς τα 27,63 και 26,92 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, “Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ellington Solutions, για την τιτλοποίηση ‘Ωμέγα”, γνωστοποίησε η Τρ. Αττικής (-0,69% και πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο.

Από εκεί και πέρα και όπως είναι ευνόητο, ελάχιστα ήταν τα άξια θετικής αναφοράς, από τα “χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”.

Έτσι, δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Βογιατζόγλου (+3,89%), συνεχίστηκε η συναλλακτική κινητικότητα στην Μοτοδυναμική (+1,43%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Κτήμα Λαζαρίδη (+3,18%), Λανακάμ (+1,02%), Επίλεκτο (+9,47%), ΓΕΚΕ (+10%) και Mevaco (+0,49%), ενώ οκτώ πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες εννέα, συμπλήρωσε η Profile (-3,76%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Λύκο (-4,85%) και Cairo Mezz (-2,61%), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές για την Δομική Κρήτης (-5,28%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Space (-2,45%), Byte (-7,48%), Quest (-5,02%), Εβροφάρμα (-4,72%), Άβακα (-4,56%), Πλαίσιο (-3,37%) και Κρι Κρι (-2,58%), ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει παρουσία και σήμερα ο μόνιμος πωλητής στα Πλ. Θράκης (-2,02%).

Ο τελευταίος τίτλος, μπορεί να δείχνει ότι κωλυσιεργεί, ή κινείται ήπια διορθωτικά, όμως χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς στο 4ο Συνέδριο Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, υπό την αιγίδα της ΕΧΑΕ, η Διοίκηση των ΠΛΑΘ εκτίμησε ότι τα μεγέθη β’ τριμήνου ακολουθούν τον εντυπωσιακό βηματισμό του α΄ τριμήνου, οι τιμές των Πρώτων Υλών παρουσιάζουν σταδιακή αποκλιμάκωση και δεν αποκλείεται, στις 30/6, η Εισηγμένη να γυρίσει και σε θετικό καθαρό ταμείο (!)

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε σημαντικά την τελική εικόνα των βασικών δεικτών.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, συνεχίζει να θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 908 μονάδων, προκειμένου να πάρει προβάδισμα το αισιόδοξο σενάριο, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 919 (ημερήσιο “stop short”) και 950 μονάδες.

Αντίθετα κατά τη σημερινή συνεδρίαση έχασε, εν σειρά, τις στηρίξεις στις 895, 891 και 889 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), αυξάνοντας τις κινήσεις “stop long”. Οι επόμενες στηρίξεις στις 873 και 850 μονάδες.

Το ανοδικό “χάσμα” των 2240 μονάδων, παραμένει ο πρώτος στόχος των αγοραστών, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με ενδιάμεση αντίσταση τις 2230 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Κλείσιμο υψηλότερα των 2240 μονάδων, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, για κίνηση προς τις 2366 μονάδες.

Σε αντίθετη περίπτωση, αφού χθες χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 2185, σήμερα παραβιάστηκε και η επόμενη στις 2154 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Αν συνεχιστεί η “νότια” κίνηση, οι επόμενες στηρίξεις στις 2106 και 2079 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να πολιορκεί, ανεπιτυχώς προς το παρόν, την κρίσιμη αντίσταση των 908 μονάδων, με τη συναλλακτική υποχώρηση να μειώνει τις πιθανότητες επίτευξης της ανοδικής διαφυγής. Θα χρειαστεί να είμαστε υπομονετικοί, μέχρι να υπάρξουν οι ευνοϊκοί καταλύτες, για να συντελεστεί η αναρρίχηση του ΓΔ, με πρώτο στόχο τις 950 μονάδες”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο ΓΔ δείχνει ότι χρειάζεται ένα νέο θετικό καταλύτη για να υπερβεί την ισχυρή αντίσταση των 920 μονάδων. Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων της Fourlis, με τριψήφια αύξηση του EBITDA, περιορισμό των καθαρών ζημιών, αλλά και αύξηση του καθαρού δανεισμού. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €75,6 εκατ. (-10,5%), κυρίως λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών του ΙΚΕΑ κατά 15,4%, ενώ ο κύκλος εργασιών της Intersport υποχώρησε κατά 2%. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 142,2%, στα €23,8 εκατ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε €2,5 εκατ. (+525%) λόγω της αύξησης των λειτουργικών κερδών του ΙΚΕΑ (+50%), ενώ τα λειτουργικά κέρδη του Intersport γύρισαν οριακά θετικά. Οι καθαρές ζημίες διαμορφώθηκαν στα €2,7 εκατ. (-47%), από ζημίες €5,1 εκατ. πέρυσι. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €5,4 εκατ. σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε στα €110,8 εκατ. Ισχυρή η εικόνα των αποτελεσμάτων για την ΕΛΧΑ, με τριψήφια αύξηση του EBITDA, μεγάλη αύξηση των καθαρών κερδών και των περιθωρίων κέρδους. Τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν και από λογιστικά κέρδη Μετάλλου ύψους €26,3 εκατ., έναντι ζημίας €11,8 εκατ. πέρυσι. Λόγω της υψηλής ζήτησης, η οποία οδήγησε σε υψηλότερες τιμές των Μετάλλων στο LME, με τη μέση τιμή του Χαλκού να διαμορφώνεται σε €7.062/τόνο (+38,2%) και τη μέση τιμή του Αλουμινίου σε €1.741/τόνο (+13,6%). Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €647,3 εκατ. (+22,1%), λόγω της αύξησης των πωλήσεων Αλουμινίου κατά 10,7% και των πωλήσεων Χαλκού κατά 33,3%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν στα €67,1 εκατ. (+234,3%), λόγω της αύξησης των λειτουργικών κερδών του Αλουμινίου (+78%) και του Χαλκού (+1771%). Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €34,8 εκατ., από €0,9 εκατ. πέρυσι. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €64,2 εκατ., σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε στα €687,3 εκατ.”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Η ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις αποτελεί, πλέον, το νούμερο ένα ρίσκο για τις Αγορές. Κατ' επέκταση, στο ζύγι θα μπουν οι προσδοκίες για την εκτιμώμενη ώθηση στα εταιρικά κέρδη το επόμενο διάστημα, έναντι της πιθανότητας τα επιτόκια να αυξηθούν νωρίτερα από το αναμενόμενο, παρόλη την πεποίθηση των Κεντρικών Τραπεζών ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα είναι μεταβατικός. Οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις στο εξωτερικό δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστο τον ΓΔΧΑ”, εκτιμά η Leon Depolas Sec.

Πτωτικά κινήθηκε καθ’ όλη την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης, συμπαρασυρόμενος από την τάση των Διεθνών Αγορών, όπως επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Η διορθωτική κίνηση ήταν απόρροια των στοιχείων πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των Αναλυτών. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Απρίλιο για το Ηνωμένο Βασίλειο και κατά 1,6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ετήσια βάση.

Αν και η αρχική εικόνα ήταν διαχειρίσιμη, η Ελληνική Αγορά δεν κατάφερε να κρατήσει τα προσχήματα, εμφανίζοντας όλο και μεγαλύτερες πιέσεις κατά μήκος του ταμπλώ. Το έως τώρα ζητούμενο, δηλαδή η ανοδική διάσπαση των 920 μονάδων δεν φαίνεται να πραγματοποιείται σε αυτή την φάση.

Με την υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου, η κρούση με την κύρια αντίσταση των 950 μονάδων είναι αναπόφευκτη. Πιθανότερο σενάριο αποτελεί η επιβεβαίωση της στήριξης των 880 μονάδων, όπου και κρίνεται η βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς, με δεύτερη και κρισιμότερη στήριξη, αυτή των 870 μονάδων με την συμβολή του ΕΚΜΟ των 55 ημερών και του προηγούμενου χαμηλού της Αγοράς.

Ελάχιστα χειρότερη η τεχνική εικόνα του δείκτη Τραπεζών, με την απώλεια των 585 μονάδων να “χαλάει” την βραχυπρόθεσμη ανοδικότητά του. Πλέον η ζώνη των 560 - 555 μονάδων αποτελεί και την σημαντικότερη στήριξη του κλαδικού δείκτη, καθώς εκεί κρίνεται η μεσοπρόθεσμη τάση του, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα καταγραφεί χαμηλότερο χαμηλό από αυτό της 20ης Απριλίου.

Για την επαναφορά σε ανοδική τροχιά και την προσέγγιση του στόχου των 650 μονάδων, αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η υπέρβαση των 590 μονάδων, βάζοντας και πάλι τον ΔΤΡ σε ανοδική τροχιά.

“Όπως όλα δείχνουν, οι πληθωριστικές τάσεις θα απασχολήσουν τις Αγορές και το επόμενο διάστημα, με τους αναπτυξιακούς τίτλους να πλήττονται περισσότερο. Αν και η ‘υπερθέρμανση’ των Οικονομιών ήταν κάτι αναπόφευκτο, με τα μέτρα που έλαβαν οι Κυβερνήσεις, οι Αγορές δύναται να εκμεταλλεύονται τις όποιες αφορμές, εξυπηρετώντας τους στόχους που επιθυμούν. Μένει να δούμε πότε θα ‘ξεθωριάσει’ η συγκεκριμένη αφορμή και πως θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτή την εξέλιξη”, τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Αργία σήμερα σε Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ.

Τουλάχιστον αξιοσημείωτες απώλειες στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Προσπαθεί για ψηλότερα ο Χρυσός, πιέζεται το Ασήμι, επιθετικές πωλήσεις σε Bitcoin που υποχωρεί προς τα $37000 και Ethereum, με το δεύτερο να δοκιμάζει τα $2600.

Μένοντας στο Κρυπτονομίσματα, η Κίνα απαγόρευσε σε Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα και Εταιρείες πληρωμών, να παρέχουν Υπηρεσίες που σχετίζονται με συναλλαγές Κρυπτονομισμάτων και προειδοποίησε τους Επενδυτές να αποφεύγουν κερδοσκοπικές συναλλαγές σε Κρυπτονομίσματα.

Από την άλλη και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “το κακό με το Bitcoin είναι ότι έχουν αγοράσει πάρα πολλοί και πολύ ψηλά, σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Βιώνει το 99 του. Το volatility θα συνεχίσει να είναι μεγάλο, αλλά δύσκολα θα ‘δει’ νέα υψηλά για μεγάλο διάστημα. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των $39100, μπορεί να το φέρει στην ζώνη των $34000. Τα $44000 είναι κοντινή αντίσταση και επιθετική τάση. Όταν όλος ο Κόσμος μιλάει για τα Cryptos σίγουρα δεν είναι καλή περίοδος για επένδυση”.

Υπερδιπλασιάστηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο, φτάνοντας στο 1,5%, από 0,7% τον Μάρτιο. Έρευνα του Reuters έδειχνε ότι θα διαμορφωθεί στο 1,4%. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναφέρει ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα υπερβεί τον στόχο του 2% και θα φτάσει το 2,5% στο τέλος του 2021. Η Κεντρική Τράπεζα πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2% το 2022 και το 2023.

“Αυξημένους και άνισους χρηματοοικονομικούς κινδύνους αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη”, προειδοποίησε η ΕΚΤ. Η Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί ιδιαίτερα για την αύξηση του εταιρικού χρέους σε Χώρες με μεγαλύτερο τομέα Υπηρεσιών, διότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στις Κυβερνήσεις και τις Τράπεζες, σε αυτά τα Κράτη.

Στο 1,6% επιταχύνθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, από 1,3% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμορφώθηκε στο 2%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2021, το ταμειακό αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 9.378 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 6.014 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Το ταμειακό πρωτογενές έλλειμμα ήταν 6,14 δισ. ευρώ, έναντι 2,62 δισ. το πρώτο τετράμηνο του 2020.

Η BofA αυξάνει την πρόβλεψη αύξησης του Ελληνικού ΑΕΠ το 2021 σε 3,4%, σε ετήσια βάση, (+ 70bp, ή +0,7%) και το 2022 σε 5,7% (+ 30bp). Σύμφωνα με τον Οίκο, “οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν διανύσει πολύ δρόμο από την Ελληνική κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Η βασική εστίαση παραμένει στην περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Το Σχήμα τιτλοποίησης ‘Ηρακλής’ αποτέλεσε ‘game changer’. Ο νέος σχηματισμός NPEs είναι συγκρατημένος και κάτω από τους προϋπολογισμούς των Τραπεζών. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επίσης ξεκινήσει προγράμματα για την τόνωση της ρευστότητας και της οικονομικής δραστηριότητας. Οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί και υπάρχει αισιοδοξία για την ανάπτυξη δανεισμού. Οι Ελληνικές Τράπεζες θα υποστηρίξουν επίσης μεγάλα έργα υποδομής και θα αναλάβουν ενεργό ρόλο στο RRF”.

Για ένα φιλόδοξο, αλλά αξιόπιστο σχέδιο μείωσης των “κόκκινων” δανείων κάνει λόγο η Eurobank Equities σε ανάλυσή της για την Πειραιώς, θέτοντας τιμή - στόχο τα 1,91 ευρώ και σύσταση “hold”. Η Χρηματιστηριακή δηλώνει πιο συντηρητική σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία, έναντι του Management, αλλά και σε ότι αφορά το σκέλος των εξόδων, σημειώνοντας ότι “είναι δύσκολο να υπάρξει πειθαρχία, όταν αυξάνουν τα έσοδα”.

“Οι επενδύσεις που συνδέονται με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσουν την ανάκαμψη της Ελλάδας και των υπόλοιπων Χωρών της ΝΑ Ευρώπης, θα μειώσουν το χρέος και θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητά του. Ωστόσο, πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όπως ενδεχόμενη πιστοληπτική αναβάθμιση, θα εξαρτηθούν από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που είναι περισσότερο αβέβαιη. Η Ελλάδα θα δει τη μεγαλύτερη αύξηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων σε σχέση με Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία. Αυτό θα οδηγήσει σε διπλασιασμό των Δημόσιων επενδύσεων την επόμενη πενταετία”, υπογραμμίζει η Moody's.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 879,15 μονάδες (-2,39%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 881,94 (-2,08%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 881,04 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,18%.

Ο τζίρος στα 98 εκατ., όμως από αυτά τα 23,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ και ΦΡΛΚ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Lamda Development, ΟΤΕ και Σαράντης.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 23 ανοδικές μετοχές, έναντι 104 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

----ΧΠΑ

Έντονα πτωτική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων βοήθησαν στην νέα αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (81.749 συμβόλαια).

Στα 6.272 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.664 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.275, 2.409 για τον Μάιο, 1.789 για τον Ιούνιο και 77 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.125) κινήθηκε μεταξύ 2.123,25 και 2.179 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (67.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.819), Alpha Bank (35.919), ΔΕΗ (927), Εθνική (9.005), ΓΕΚ (399), ΟΤΕ (378), ΕΧΑΕ (420), MIG (376), Πειραιώς (26.487), Μυτιληναίο (442), ΑΔΜΗΕ (296), Τέρνα Ενεργειακή (137), Ελλάκτωρα (266), ΟΠΑΠ (181), Lamda Development (188), Cenergy (289), Jumbo (139), Motor Oil (378), Ελ. Πετρέλαια (247), Ιντρακόμ (232).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 73.468, MIG 45.235, Alpha Bank 94.683, Πειραιώς 415.905, ΔΕΗ 20.906, Εθνική 51.146.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                              Name of Issuer                    NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,15%

2021-03-22

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.883.176 τεμ., (από 39.103.683 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.632.417 τεμ. (1.640.537), Eurobank 54.166.741 τεμ. (54.215.917), ΟΠΑΠ 1.360.272 τεμ. (1.360.272), Εθνική 9.736.100 τεμ. (9.736.100), Πειραιώς 15.337.385 τεμ. (15.487.431), ΟΤΕ 1.326.014 τεμ. (1.295.793)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v