Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βγήκε αντίδραση με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Κινητοποίηση των αγοραστών στο τέλος, έδωσε «άρωμα» σε μια άνευρη συνεδρίαση. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική και Motor Oil στήριξαν την προσπάθεια. Βελτιωμένη η εικόνα σε ότι αφορά την αξία των συναλλαγών.

Χρηματιστήριο: Βγήκε αντίδραση με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Αν ο στόχος των σημερινών αγοραστών, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ήταν να διακόψουν το τριήμερο πτωτικό σερί, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι πέτυχαν τον σκοπό τους, σε μία συνεδρίαση από την οποία έλλειψε το “πάθος” και η οποία ήταν σαφώς περιορισμένου ενδιαφέροντος.

Τη διαφορά την έκανε η μεγαλύτερη κινητοποίηση των “buyers” κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών, όταν και σημειώθηκαν τα υψηλά ημέρας και είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των βασικών δεικτών, κοντά στα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά τις αξιοσημείωτες απώλειες που είχαν προηγηθεί και τη σημερινή προσπάθεια αντίδρασης από τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ακολούθησε μάλλον “ασθμαίνοντας” και με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, ενώ στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων ημερών, παρέμεινε εγκλωβισμένη η συναλλακτική δραστηριότητα.

Τα θετικά πρόσημα της Ευρώπης, ασφαλώς και δεν “έκρυψαν” την νευρικότητα των ενεργών Επενδυτών, που προσπαθούν τα τιμολογήσουν τα συμπεράσματα από την δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed (οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές θα πρέπει να επανεξεταστούν, αν συνεχιστεί η ισχυρή άνοδος της ανάπτυξης, τόνισαν στη συνεδρίαση του Απριλίου, Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας), αλλά και την βραχυπρόθεσμη τάση στις Αγορές Μετοχών, Ομολόγων, Εμπορευμάτων και Κρυπτονομισμάτων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., υπενθυμίζεται ότι αύριο Παρασκευή λήγουν τα συμβόλαια του Μαΐου στην Αγορά Παραγώγων, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας η Moody’s αναμένεται να ανακοινώσει την έκθεσή της για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Από εκεί και πέρα, η “μεγάλη εικόνα” της Εγχώριας Αγοράς, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις και ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, είναι γεγονός ότι δεν οδηγεί σε σκέψεις επανατοποθετήσεων, όσα χαρτοφυλάκια έχουν ρευστοποιήσει θέσεις και παραμένουν εκτός Αγοράς με αυξημένη ρευστότητα και πιστωτικά υπόλοιπα.

Είναι εμφανής η “απονεύρωση” του ενδιαφέροντος, στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, καθώς οι περισσότεροι από τους Traders έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, περιμένοντας την επόμενη κίνηση των Διεθνών Αγορών.

Και είναι σε όλους γνωστό, ότι οι τιμές ανεβαίνουν μόνο με την εισροή “φρέσκου χρήματος”.

Ασφαλώς υπάρχει και η πιο αισιόδοξη άποψη. Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, μια Περιφερειακή Αγορά φορτωμένη με κέρδη, είναι εύκολο να πάρει την κατηφόρα, σε ένα μαζικό γύρισμα των Αγορών του Πλανήτη. Αν τα πράγματα είναι τόσο απλά και το μόνο που χρειάζεται είναι να πουλήσουμε, να κλείσουμε τους υπολογιστές και να τους ξανα-ανοίξουμε μετά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα είχαμε γίνει όλοι πλούσιοι.

Χρειάστηκαν τρεις πτωτικές συνεδριάσεις για να βγει από τα συρτάρια η αγαπημένη έκφραση των Παλαιών της Αγοράς “sell in May and go away”. Η έκφραση αυτή βασίζεται σε ένα στατιστικό το οποίο έχει τις ρίζες του στις αρχές του 20ου αιώνα: Παραδοσιακά η περίοδος από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, δίνει χαμηλότερες αποδόσεις κατά μέσο όρο διεθνώς (+1%) από ότι η περίοδος από τον Νοέμβριο έως το τέλος Φεβρουαρίου(+5%). Αυτά λένε τα στατιστικά των τελευταίων 98 ετών από το 1919, έως το 2017 για 65 Χρηματιστηριακές Αγορές. Από το 2017 όμως και μετά η εικόνα αλλάζει. Οι αποδόσεις δεν ακολουθούν το παρ΄ ολίγον εκατονταετές μοτίβο εποχικής διακύμανσης και τείνουν να έχουν πιο υψηλές αποδόσεις.

Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά στο Χρηματιστήριο οι ιστορικές αποδόσεις δεν καθορίζουν τις μελλοντικές. Ούτε καν της επόμενης ώρας.

“Όσο για την Ελληνική Αγορά, μετοχές με φθηνά θεμελιώδη και καλά μερίσματα θα μας έβρισκαν αρνητές πώλησης, στα τρέχοντα επίπεδα. Έτσι και αλλιώς μια ματιά στην οθόνη του κινητού από την ξαπλώστρα των διακοπών, έχει πάντα ένα αέρα από το ένδοξο 1999”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, όμως η τελική εικόνα δεν διαφοροποίησε τις εντυπώσεις για παρατεταμένη, χρηματιστηριακή, αδυναμία του κλάδου (Alpha Bank -1,59%, Εθνική +1,67%, Eurobank +0,65%, Πειραιώς +0,64%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 571,83 (+0,97%) και 558,18 μονάδων (-1,44%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 567,92 (+0,28%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 567,49 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,20%.

Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δείκτης έχει ξεκινήσει την πλαγιοκαθοδική του πορεία από τις 635,72 μονάδες (κλείσιμο 6/5) και οι αθροιστικές απώλειες φθάνουν στο 10,73%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 604 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 606 (gap), 655 και 688 μονάδες. Όσο ο ΔΤΡ συνεχίζει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 599 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων), δεν μπορεί να αποκλειστεί η δοκιμασία της επόμενης στήριξης στις 550 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “στη μάχη της βιώσιμης ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας και επτά κρίσιμων κλάδων μπαίνει η Πειραιώς, μετά την κεφαλαιακή της ενίσχυση και τη δρομολόγηση της εξυγίανσης του ισολογισμού της. Η Τράπεζα έχει θέσει ως στόχο να προχωρήσει εντός του 2021 σε νέες εκταμιεύσεις 5,5 δισ. ευρώ, σε τομείς ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Οικονομίας όπως: Ενέργεια, Υποδομές, Εμπόριο, Μεταποίηση, Βιομηχανία, Μεταφορές και στον Πρωτογενή Τομέα Παραγωγής”.

Σχετικά βελτιωμένη η, σημερινή, τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου υστέρησαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,20%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,26%), ΕΥΔΑΠ (-0,24%), ΜΠΕΛΑ (-1,89%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,49%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΧΑΕ και ΦΡΛΚ.

Το χρονοδιάγραμμα για την Α.Μ.Κ. με την δημόσια προσφορά 18.750.000 νέων, κοινών, μετά ψήφου ονομαστικών μετοχών της, έδωσε στη δημοσιότητα η Αεροπορία Αιγαίου. Η ονομαστική αξία των νέων μετοχών που θα εκδοθούν ανέρχεται σε 0,65 ευρώ, ενώ θα υπάρξει δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, σε αναλογία 0,262542164271582 νέες μετοχές για κάθε μία παλαιά. Αύριο θα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής με το δικαίωμα προτίμησης, ενώ τη Δευτέρα 24 Μαϊου θα γίνει η αποκοπή του δικαιώματος. Στις 27 Μαϊου αναμένεται η έναρξη διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων, ενώ οι νέες μετοχές αναμένεται να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο στις 16 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι για την μετοχή της ΑΡΑΙΓ (+2,22%), το ημερήσιο “stop long” ενεργοποιείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 5,40 ευρώ, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 5,20 – 5,18 και 4,85 ευρώ.

Συμπλήρωσε τέσσερα συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ, η μετοχή της Viohalco (+1,38%), ενώ έχει δώσει και ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 5,08 ευρώ και με την πρώτη αντίσταση να είναι η μέχρι πρότινος στήριξη των 4,80 – 4,90 ευρώ. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 4,69 ευρώ, δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 4,50 ευρώ.

Αντέδρασε από το σημερινό χαμηλό ημέρας των 8,445 ευρώ (-3,15%) και απέφυγε, έστω και οριακά, τις τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο τίτλος της ΔΕΗ (+0,06%). Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “short”, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 9,38 ευρώ. Αν επιμείνουν οι πωλητές και ο τίτλος δώσει καθοδική διαφυγή με κλείσιμο χαμηλότερα των 8,60 ευρώ, η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 7,90 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,20%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αλλά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας. Αρνητική ένδειξη το κλείσιμο χαμηλότερα των 9,78 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), ενώ η τεχνική εικόνα θα επιδεινωθεί έτι περαιτέρω, σε περίπτωση κλεισίματος χαμηλότερα των 9,50 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται να μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 8,90 ευρώ. Δείχνει να απομακρύνεται η ζώνη 10,95 – 11,25 ευρώ, που ήταν ο πρώτος και μεγάλος στόχος των “buyers”.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιστροφή αγοραστών σε Ιντεάλ (+6,13% και νέα υψηλά 14 ετών), Logismo (+8,77% και νέα υψηλά 100 μηνών), Ιντρακόμ (+3,41%), Άβακα (+3,89%), Παϊρη (+4,90%), Τεχν. Ολυμπιακή (+2,60%), ΕΚΤΕΡ (+4,29%), Byte (+1,70%), Profile (+0,87%), Performance (+0,20%) και Πλαίσιο (+2,99%), προσπαθεί πλαγιοανοδικά με ελάχιστες συναλλαγές ο Ακρίτας (+8,57%), τοποθετήσεις από όσους βρήκαν “συμπαθητικά” τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε η Frigoglass (+9,09%), ενώ αυτοί που παρακολουθούν τα Πλ. Θράκης (+0,86%), ίσως είναι φρόνιμο να περιμένουν να ολοκληρώσει το “έργο του” ο Θεσμικός πωλητής.

Το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Μουζάκη (+8,73%), EX (+7,87%), Mermeren (+4,55%), Fieratex (+2,99%), Cairo Mezz (+0,67%), Alpha Αστικά Ακίνητα (+3,03%), Ιατρικό (+2,17%), Ιατρικό (+2,17%), Βογιατζόγλου (+3,21%), Ιντερτέκ (+0,26%) και Τζιρακιάν (+4,67%), μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων προσπάθησε αντίδραση η Q&R (+4,51%), αύξησαν συναλλαγές Trastor (+3,53%) και Foodlink (+2,56%), έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Τρ. Αττικής (-4,86%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Ελγέκα (-0,62%), Ναύπακτο (-1,57%), Κυριακούλη (-0,34%) και CPI (-0,79%) ενώ, μάλλον, εύκολα, ισοφάρισε τα υψηλά 163 μηνών η Space (+2,51%).

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, συνεχίζει να θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 908 μονάδων, προκειμένου να πάρει προβάδισμα το αισιόδοξο σενάριο, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 915 (ημερήσιο “stop short”) και 950 μονάδες. Η πρώτη αντίσταση στη ζώνη 896 – 900 (gap).

Οι επόμενες στηρίξεις στις 873 και 850 μονάδες.

Το ανοδικό “χάσμα” των 2240 μονάδων, παραμένει ο πρώτος στόχος των αγοραστών, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με ενδιάμεση αντίσταση τις 2230 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Κλείσιμο υψηλότερα των 2240 μονάδων, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, για κίνηση προς τις 2366 μονάδες.

Αν συνεχιστεί η “νότια” κίνηση, οι επόμενες στηρίξεις στις 2106 και 2079 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Ο φόβος της ενδεχόμενης νέας εκτίναξης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, τροφοδοτεί την ενισχυόμενη πεποίθηση των Αγορών για ανατροπή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στο εγγύς μέλλον. Αναπόφευκτα, οι αναταράξεις των Διεθνών Αγορών, δεν αφήνουν αλώβητο και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την τεχνική ανάλυση να βλέπει ως ισχυρό ανάχωμα την περιοχή των 850 μονάδων του ΓΔ”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση γύρισε σε πτωτική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 889 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 860 και 850 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 889 και 900 μονάδες. Αδύναμα τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, όπως αναμενόταν, λόγω της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων και με μόλις 40% του Δικτύου να επαναλειτουργεί το Φεβρουάριο. Τα καταστήματα ΟΠΑΠ στην Ελλάδα επαναλειτούργησαν από τις 12 Απριλίου, με περιορισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ η δραστηριότητα VLTs αναμένεται να επανεκκινήσει στις 24 Μαΐου. Μετά την επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων, το ΔΣ αναθεώρησε ανοδικά την πρότασή του προς τη γ.σ. (17/6/21) για το μέρισμα χρήσης 2020 στα €0,55, έναντι €0,45 αρχικά. Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών διαμορφώθηκαν στα €174,2 εκατ. (-46,9%). Τα VLTs εμφάνισαν μηδενικά έσοδα και τα έσοδα από τα Αριθμολαχεία υποχώρησαν κατά 76,3%. Τα έσοδα από τον Αθλητικό Στοιχηματισμό μειώθηκαν κατά 6,4%. Η συνεισφορά των Διαδικτυακών δραστηριοτήτων ήταν ιδιαίτερα σημαντική στο α’ τρίμηνο 2021 και ανήλθε σε €122,4 εκατ., ενισχυμένη περαιτέρω και από την πλήρη ενοποίηση της ‘Kaizen Gaming’. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε €61,3 εκατ. (-29,1%) και τα καθαρά κέρδη στα €10,3 εκατ. (-71%). Οι ελεύθερες ταμειακές εκροές ανήλθαν σε €21,1 εκατ., με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός να αυξηθεί κατά €23,4 εκατ., σε τριμηνιαία βάση, στα €552,8 εκατ. Περιμένουμε ισχυρή ανάκαμψη στα επόμενα τρίμηνα, λόγω της επαναλειτουργίας των πρακτορείων και του Euro (11/6 - 11/7). Παραμένουμε θετικοί για την μετοχή”, σημειώνει η Merit Sec.

Όλοι θα θυμούνται, ή και βιώσει το Ελληνικό 1999. Τότε που όλοι είχαν σηκωθεί από πολυθρόνες, κρεβάτια, ντιβάνια, ξαπλώστρες και μαζικά έτρεξαν να αγοράσουν μετοχές. Ήταν τότε που σε όποια παρέα και να καθόσουν, άκουγες κάποιον να είχε κερδίσει την προηγούμενη μέρα, ή περίοδο πολλά και γρήγορα λεφτά. Τότε που οι κωδικοί άνοιγαν κατά εκατοντάδες καθημερινά και οι εντολές ήταν “market” μην και δεν προλάβουν. Αυτό το μαγικό 8μηνο η μάζα, που μπορεί να ήταν και το 90% του συνόλου των Επενδυτών, έμαθε τι σημαίνει Χρηματιστήριο και φυσικά το πλήρωσε ακριβά, μιας και αγόραζε σε αποτιμήσεις αστρονομικές τότε, υπενθυμίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Έκτοτε έχει περάσει πάνω από μία 20ετια με μία γενιά να έχει αλλάξει και μάλιστα μετά από μία πολύ δύσκολη περίοδο για τη Χώρα.

Αν έρθουμε στο σήμερα είναι δεδομένο ότι όλοι έχουμε ακούσει, ασχέτως αν έχουμε ασχοληθεί, για το Bitcoin και γενικά για τα Cryptos. Τo τελευταίο τρίμηνο δε, έχει γίνει και η μεγάλη έξαρση, με μεγάλο μέρος του Κόσμου να αναζητά να αγοράσει Coins, έχοντας φυσικά μελετήσει το τι κάνει το καθένα. Η σιγουριά για εύκολο κέρδος δεδομένη και τα αυτιά κλειστά για το ρίσκο που αναλαμβάνει ο καθένας, αγοράζοντας τα εν λόγω Προϊόντα.

Η πρώτη “σφαλιάρα” ήρθε πριν από λίγες μέρες, από τον μεγαλύτερο “influencer” Παγκοσμίως, που είναι ο Ιδιοκτήτης της Tesla, όταν ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα υιοθετήσει το Bitcoin σαν Νόμισμα για την πώληση των αυτοκινήτων του. Χτες ήταν και η δεύτερη “σφαλιάρα” από την ίδια την ECB, που παρομοίασε την κατάσταση σαν την “τουλιπομανία” του 16ου αιώνα, θέλοντας να προειδοποιήσει το Επενδυτικό Κοινό για το τι αγοράζει.

Το θέμα είναι ότι το Bitcoin έχει χρησιμότητα και θεωρητική αξία, με τη διαφορά ότι δεν μπορούμε να την αποτιμήσουμε. Δεν είναι κάτι που θα κλείσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να έχει αξία 20, 30, 50 ή $100.000 το ένα. Και ο βολβός της τουλίπας είχε και έχει αξία, αλλά προφανώς όχι την αξία που του έδωσε η τρέλα και η ζήτηση του 16ου αιώνα.

Αν δει κάποιος το γράφημα θα παρατηρήσει ότι τον Μάρτιο του 2020 η τιμή ήταν στα $5.500. Παρόλα αυτά η αγοραστική τρέλα το ώθησε μέχρι τα $65.000 τον Απρίλιο του 2021, δίνοντας αστρονομικές αποδόσεις στους “goldminers”. Οι μεγαλύτεροι όγκοι δε, παρατηρήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2021, όπου έγινε και το μεγαλύτερο άνοιγμα κωδικών για Αγορά όλων των Κρυπτονομισμάτων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μοιραστούν στο ευρύ Επενδυτικό Κοινό τα Νομίσματα από το “έξυπνο χρήμα” και να δούμε το Νόμισμα να χάνει το μισό της αξίας του με συνοπτικές διαδικασίες.

Η συνέχεια άγνωστη, με τις περισσότερες των πιθανοτήτων να θέλουν τα περισσότερα από τα Κρυπτονομίσματα να κλείνουν, ενώ αυτά που θα μείνουν θα παραμείνουν σε μεγάλο volatility.

Οι Παίκτες κάθε φορά θα νομίζουν ότι “έπιασαν την καλή” και τα χαμηλά, παλεύοντας με πράξεις να αρπάξουν τα κέρδη που θα περνάνε σε χρόνο dt μπροστά τους.

“Ένα είναι το σίγουρο, όταν η Μάζα ανακαλύπτει κάτι είναι πολύ αργά για να επενδύσει κάποιος με μακρινό ορίζοντα σε αυτό. Πάντα το σωστό timing είναι το ανάποδο”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διέσπασε καθοδικά, τη γραμμή στήριξης που είχε τις απαρχές της στα τέλη του προηγούμενου έτους. Η περιοχή πέριξ των 900 μονάδων αποδεικνύεται “πολύ σκληρή για να πεθάνει”, αλλά το εύρος των ημερήσιων απωλειών δε δείχνει μέχρι τώρα σημάδια “παράδοσης άνευ όρων” των αγοραστικών, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Εκτιμάται ότι η φύση του πολύμηνου ράλι που προηγήθηκε στο Χ.Α. (διάρκεια, ποσοστό ανόδου, χαμηλή ενδοημερήσια μεταβλητότητα, ήπιες διορθώσεις), κατά κάποιο τρόπο, “κακόμαθε” τους κωδικούς που δραστηριοποιούνται σε αυτό.

Η επιθετική φύση της πρόσφατης διόρθωσης σε “risky” Στοιχεία Ενεργητικού, όπως οι Τεχνολογικές μετοχές Η.Π.Α. (για να μην αναφερθούμε στο “ποτάμι αίματος” και την απώλεια λογιστικών δισεκατομμυρίων στα Κρυπτονομίσματα, μέσα σε λίγες ημέρες), μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι μετοχές του Χ.Α. ναι μεν δεν αποτελούν “χρυσές λίρες”, ούτε “λεφτά στην Τράπεζα”, ούτε “κότες που γεννούν χρυσά αυγά”, αλλά συνεχίζουν να προσφέρουν δυναμικές ευκαιρίες συμμετοχής στο Παγκόσμιο “bull market”.

Ας μην ξεχνάμε ότι από την έναρξη της πανδημίας, την Άνοιξη του 2020, ο Γενικός Δείκτης έχει σχεδόν “διπλώσει”.

“Οι Επενδυτές οφείλουν να κάνουν ‘upgrade’ στο πώς παρακολουθούν την Αγορά, καθώς όροι όπως πληθωρισμός, ‘bond tapering’, σχετική ισχύς του Δολαρίου και Ξένες εκδόσεις Κρατικού χρέους, οι οποίοι για προηγούμενες Γενιές Συμμετεχόντων στο Χ.Α. αποτελούσαν ‘άγνωστη ύλη’, πλέον αποτελούν ‘κλειδιά’ για όσους θέλουν να επιτύχουν μετοχικές υπεραποδόσεις”, σημειώνει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Πλεονέκτημα στους αγοραστές, δίνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Σε εξέλιξη η προσπάθεια αντίδρασης στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

Ηπιότερες οι πιέσεις σήμερα στο Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ.

Προσπαθούν για ψηλότερα Χρυσός και Ασήμι, αντίδρασης από τα Κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να επαναπροσεγγίζει τα $42000 και το Ethereum τα $2950.

“Tα Κρυπτονομίσματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ‘πραγματική επένδυση’, επειδή είναι δύσκολο να διακριβωθεί η υποκείμενη αξία τους”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λούις ντε Γκουίντος, ο οποίος προειδοποίησε τους Επενδυτές ότι “πρέπει να είναι έτοιμοι για περισσότερες διακυμάνσεις στις τιμές”.

Οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία, τον Απρίλιο, ενισχύθηκαν 5,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Οι προβλέψεις των Αναλυτών έκαναν λόγο για 5,1%. Ήταν η υψηλότερη ετήσια αύξηση από τον Αύγουστο του 2011.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε ότι επέβαλε πρόστιμο 371 εκατ. ευρώ στις Nomura Holdings, UBS Group και UniCredit για τη συμμετοχή τους σε “Καρτέλ στην Πρωτογενή και Δευτερογενή Αγορά Ευρωπαϊκών Κρατικών ομολόγων”. Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι η Bank of America Corp., η Natixis, η National Westminster Bank και η Portigon Financial Services, παραβίασαν επίσης τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, αλλά δεν τους επέβαλε οικονομικές κυρώσεις.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, σημείωσε νέα πτώση την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 33.000 την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαϊου, στις 444.000, επίπεδο που αποτελεί νέο χαμηλό από την έναρξη της πανδημίας. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα διολισθήσουν στις 450.000. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στα 3,75 εκατ., την εβδομάδα που έληξε στις 8 Μαϊου.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, η Citigroup βλέπει ότι παρά την αξιοσημείωτη εξάρτηση από τον Τουριστικό Τομέα, η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη, λόγω της ανθεκτικότητας στην εγχώρια ζήτηση. Η επιστροφή των Τουριστών θα πρέπει να υποστηρίξει το ΑΕΠ από το δεύτερο εξάμηνο φέτος, ενώ οι άφθονοι πόροι του NextGenEU θα πρέπει να υποστηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Η ανάπτυξη του 2021 υπολογίζεται σε 4,1% φέτος και 6,5% το 2022.

“Η πρόσφατη επιτυχημένη ολοκλήρωση Α.Μ.Κ. της Πειραιώς, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, μαζί με άλλες δράσεις ενίσχυσης κεφαλαίου, θα πρέπει να επιτρέψουν να επιταχύνει σημαντικά τη μείωση του κινδύνου (de-risking) του ισολογισμού της και να καλύψει τη διαφορά από την άποψη της ποιότητας των Περιουσιακών Στοιχείων και της κερδοφορίας μεσοπρόθεσμα, με τις άλλες Ελληνικές Τράπεζες”, επισημαίνει η HSBC.

Η τιμή - στόχος που θέτει για τη μετοχή είναι στα €1,70 (από €1,61 ευρώ πριν), σημειώνοντας ότι το discount στην αποτίμησή της με τις Ελληνικές Τράπεζες, εξακολουθεί να δικαιολογείται.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 874,92 (-0,69%) και 890,35 μονάδων (+1,06%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 890,35 (+1,06%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 888,41 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,84%.

Ο τζίρος στα 83,8 εκατ., από τα οποία τα 9,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΜΟΗ και ΟΠΑΠ και με το θετικό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΜΠΕΛΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή και στο υψηλό οι Εθνική, Viohalco, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΟΤΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 90 ανοδικές μετοχές, έναντι 31 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων βοήθησαν στην νέα αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη.

Ευδιάκριτη η υποχώρηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (75.544 συμβόλαια).

Στα 4.608 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.272 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.691, 3.709 για τον Μάιο, 3.962 για τον Ιούνιο και 20 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.154,5) κινήθηκε μεταξύ 2.115,75 και 2.159,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.890), Alpha Bank (38.632), ΔΕΗ (1.435), Εθνική (7.458), ΓΕΚ (396), ΟΤΕ (434), Ιντρακόμ (256), MIG (562), Πειραιώς (17.325), Μυτιληναίο (531), ΑΔΜΗΕ (446), ΕΥΔΑΠ (159), ΟΠΑΠ (736), Lamda Development (297), Cenergy (313), Jumbo (112), Motor Oil (178), Ελ. Πετρέλαια (124), Viohalco (102).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 73.979, MIG 44.982, Alpha Bank 80.621, Πειραιώς 403.640, ΔΕΗ 20.611, Εθνική 47.558.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                               Name of Issuer                   NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,15%

2021-03-22

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.605.106 τεμ., (από 38.883.176 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.632.817 τεμ. (1.632.417), Eurobank 54.166.741 τεμ. (54.166.741), ΟΠΑΠ 1.360.272 τεμ. (1.360.272), Εθνική 9.736.100 τεμ. (9.736.100), Πειραιώς 8.312.806 τεμ. (15.337.385), ΟΤΕ 1.364.597 τεμ. (1.326.014)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v