Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίρροπες δυνάμεις συγκρούονται στο Χρηματιστήριο

Κρίσιμη συνεδρίαση για τη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης στην εγχώρια αγορά. Οι διαφοροποιήσεις στη συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών και οι χθεσινές ρευστοποιήσεις σε blue chips. Ανοδικά το ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Αντίρροπες δυνάμεις συγκρούονται στο Χρηματιστήριο

Εντός προγράμματος η μικρή διόρθωση στη Νέα Υόρκη. Σε αναμονή Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο. Σε αναζήτηση της επόμενης κίνησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών traders και επενδυτές, καθώς η αλλαγή του σκηνικού, λόγω Alpha Bank, από την Παρασκευή έχει (ξανα)δώσει χώρο στους πωλητές να οδηγήσουν σε διόρθωση έως την ευρύτερη (και σημαντική) περιοχή των 850 μονάδων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, είχαμε σε γενικές γραμμές καλύτερη εικόνα στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί (πλην Εθνικής) και επιδείνωσή της για ικανό αριθμό blue chips. Αντικρουόμενες, μέχρι και χθες, οι ενδείξεις για το αν η αλλαγή τάσης θα μπορούσε να έχει πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ή κατά πόσον πρόκειται για διόρθωση εντός σχεδίου.

Η χθεσινή διόρθωση για τη μετοχή της Εθνικής (στα 2,35 ευρώ με 4% και συναλλαγές 3,12 εκατ. τμχ.) την έχει φέρει στο προσκήνιο, από τη στιγμή που εξισορροπήθηκε αρκετά η κατάσταση στην Alpha Βank. Η Εθνική πρέπει να πείσει την αγορά εάν διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο για να μην ακολουθήσει την Alpha Βank.

Η συμπεριφορά της Attica Bank τις τελευταίες συνεδριάσεις και το μεθοδικό «μάζεμα» από «ισχυρά χέρια» έχει επαναφέρει παλαιότερα σενάρια, που μένει να φανεί εάν έχουν βάση ή όχι. Αλλωστε μη διαφεύγει της προσοχής μας πως η Eurobank έχει πραγματοποιήσει (έμμεσα, τρόπον τινά) ΑΜΚ, απορροφώντας την Grivalia.

Το σίγουρο είναι πως ο κλάδος και λόγω αυξημένης βαρύτητας-στάθμισης θα απασχολεί traders και δευτερευόντως επενδυτές.

Στα των ημερών τα εταιρικά αποτελέσματα, που -εν μέρει- επηρεάζουν τη στάση των επενδυτών, με το έργο τους πιο εύκολο σε μετοχές mid caps, με μικρότερη έκθεση στο «ξένο χρήμα». Για εισηγμένες/μετοχές αυτής της κατηγορίας η υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων, οι συνεργασίες, οι επαφές αποκτούν βαρύνουσα σημασία και ο λόγος για τον διαγωνισμό των ταυτοτήτων. Εργο ύψους μισού δισ. με 4πλή ελληνική παρουσία εισηγμένων (OTE, Quest, Space, Byte), σε έναν κλάδο που παραμένει επενδυτικά ενεργός από τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Οι μεταρρυθμίσεις στηρίζουν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας, σημειώνει ο οίκος Moody's, ενθαρρυντική παρέμβαση για όσους ενεργούν μεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο, προέχει η αποσαφήνιση -κατ' αρχάς- της βραχυπρόθεσμης τάσης. Με τις 2.080 μονάδες κοντινότερη (σημαντική) στήριξη για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Συνεκτιμώντας τις αλλαγές σε FTSE και MSCI Greece Standard, τις εισροές στη Eurobank, τη στάση των funds (και δη των αμερικανικών) σε αυτή τη φάση της αγοράς.

ΟΤΕ, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΤΙΤΑΝ, Motor Oil, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή από τα blue chips, περισσότερο στην Εθνική από τα τραπεζικά, η εστίασή μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v