Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alert στο Χρηματιστήριο με κλείσιμο σε χαμηλό ημέρας

Οι πωλητές κυριάρχησαν στο τέλος της συνεδρίασης βυθίζοντας τον ΓΔ στις 868 μονάδες. Παρέμεινε πάνω από το €1 η Alpha Bank. Viohalco, Εθνική, Lamda, Aegean, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo δέχτηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις.

Alert στο Χρηματιστήριο με κλείσιμο σε χαμηλό ημέρας

“Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν” είναι Τσεχοσλοβάκικη ταινία του 1966, σε σκηνοθεσία και σενάριο Γίρι Μένζελ. Θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες ταινίες του Νέου Κύματος Τσεχοσλοβακίας. Το σενάριο βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μπόχουμιλ Χράμπαλ. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 18 Νοεμβρίου του 1966 στην Τσεχοσλοβακία και η παραγωγή έγινε στα Barrandov Studios. Κέρδισε, μεταξύ άλλων, το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας της Αμερικανικής Ακαδημίας το 1968 και το Μεγάλο Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μανχάιμ - Χαϊδελβέργης το 1966.

Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, εδώ και πολλά χρόνια, περισσότερα από δώδεκα, η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, όχι μόνο “έβλεπε τα τρένα” των Διεθνών Αγορών να περνούν από μπροστά της, αδυνατώντας να τα ακολουθήσει, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, στα πολυετή, ή ιστορικά υψηλά των Διεθνών Αγορών, “απαντούσε” με νέα πολυετή, ή ιστορικά χαμηλά (!)

Δυστυχώς, μία Τραπεζοκεντρική Αγορά όπως το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ακόμα δεν έχει βρει “αντισώματα” στις εγχώριες Τραπεζικές “ιώσεις”, τις οποίες έδειξαν να έχουν ξεπεράσει τα Ξένα Χρηματιστήρια και δεν είναι τυχαίο πως όλο και περισσότεροι Παράγοντες της Αγοράς τονίζουν πως “αν κάποιος αφαιρέσει τον Τραπεζικό δείκτη, θα καταλάβει το τι έχει πετύχει η Εγχώρια Αγορά τα τελευταία χρόνια”.

Έτσι και τώρα, που βρίσκονται σε εξέλιξη οι νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις των Εγχώριων συστημικών Τραπεζών, η μέχρι πρότινος συγκρατημένη αισιοδοξία, δείχνει να δίνει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, την θέση της στην επιφυλακτικότητα, μεταθέτοντας, χρονικά, την κίνηση των βασικών δεικτών προς υψηλότερα επίπεδα, για αργότερα και αν αυτό επιτραπεί από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Οι περισσότεροι από τους ενεργούς Επενδυτές – Traders, επιλέγουν την στάση αναμονής, περιμένοντας τις επόμενες Τραπεζικές εξελίξεις – ανακοινώσεις, παρά τις πρόσφατες διαψεύσεις των CEO Εθνικής και Eurobank, στο Bloomberg, “ότι οι παραπάνω Τράπεζες δεν σχεδιάζουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου”.

Έτσι, μετά την χθεσινή αντίδραση στο “μίνι ξεπούλημα” της Παρασκευής, σήμερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο επέστρεψε στην εσωστρέφεια και στις χαμηλότερες συναλλαγές (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), σε μία συνεδρίαση που έλειπε το “πάθος” για κάτι σημαντικά καλύτερο και με τους βασικούς δείκτες, παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές στα χαμηλά ημέρας.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο δεν “σκέφτηκε” να επαναπροσεγγίσει την μέχρι πρότινος στήριξη στις 900 μονάδες, αλλά και να “αναμετρηθεί” με την ενδιάμεση αντίσταση στις 887 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των Επαγγελματιών του χώρου, τουλάχιστον όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση.

Σύμφωνα με την συγκρατημένα αισιόδοξη σχολή σκέψης και τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “η Alpha Bank πήρε τη μεγάλη απόφαση και πάει, μια και καλή, να καθαρίσει τον ισολογισμό της και να ανοίξει το δρόμο σε νέα έσοδα, που θα βελτιώσουν την κερδοφορία της. Το σκεπτικό της χθεσινής παρουσίασης είχε ολιστική διάσταση και αφορούσε κάθε γραμμή του ισολογισμού. Στην χρήση του 2024 θα μιλάμε για μια Τράπεζα με κέρδη 610 εκατ. ευρώ και Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια κοντά στο 2%. Η κανονικότητα για την Alpha απέχει 800 εκατ. ευρώ. Η Διοίκηση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, από το 2023 να εξετάσει τη μερισματική της πολιτική, μια υπόσχεση με ‘ισχυρό άκουσμα’, κυρίως εκτός Ελλάδας. Οι στόχοι είναι ρεαλιστικοί, το περιβάλλον ευνοϊκό και η επιτυχία του εγχειρήματος δεν θα αφορά μόνο την Alpha Bank, ή τον Τραπεζικό κλάδο. Οι 115.407 Μέτοχοι της Alpha Bank, αποτελούν τη μεγαλύτερη μετοχική βάση Εισηγμένης Εταιρείας στο Χρηματιστήριο και αυτή η παράμετρος, από μόνη της, αποτελεί ένα ‘στοίχημα’ δημιουργίας αξίας, που θα διαχυθεί στο σύνολο της Χρηματιστηριακής Αγοράς”.

“Μήπως οι ‘long’ έχασαν, για ακόμα μία φορά το τρένο και μήπως ο Τραπεζικός κλάδος, για πολλοστή φορά, αποδειχθεί ‘τροχοπέδη’, στην προσπάθεια του Γενικού Δείκτη να αφήσει πίσω του τις ‘στοιχειωμένες’ 900 μονάδες και να κινηθεί αποφασιστικά, προς υψηλότερα επίπεδα;” είναι η ερώτηση στην οποία προσπαθούν να απαντήσουν οι περισσότερο επιφυλακτικοί, βλέποντας και την ασταθή κίνηση των Διεθνών Αγορών.

Με τα παραπάνω δεδομένα, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης, με το όποιο ενδιαφέρον να συντηρείται από τις κινήσεις επιμέρους μετοχών.

Προσοχή στις μετοχές που “ξεθάβονται από τα αζήτητα”, χωρίς τα θεμελιώδη των Εταιρειών να συνηγορούν για καλύτερη χρηματιστηριακή “μεταχείριση”. Στις περιπτώσεις αυτές και μόλις ολοκληρωθεί η βραχύβια “ανάταση” της μετοχής, ο τίτλος θα επιστρέψει εκεί από όπου ξεκίνησε, δημιουργώντας νέους εγκλωβισμούς στα χαρτοφυλάκια που κινούνται με “αργά αντανακλαστικά”.

Το ενδιαφέρον στην σημερινή ατζέντα, όπως και σε αυτή των επόμενων ημερών, καθώς αναμένεται πλούσιο “μενού” από ανακοινώσεις - αποτελέσματα Εταιρειών, αλλά και από αποκοπές μερισμάτων.

Σήμερα “πήραν την σκυτάλη” των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων οι Πειραιώς, ΔΕΗ και Epsilon Net, ενώ Σαράντης και Γενική Εμπορίου, διαπραγματεύθηκαν χωρίς το μέρισμα χρήσης 2020.

Αύριο 26 Μαΐου τα ομόλογα της Costamare θα ξεκινήσουν την διαπραγμάτευση τους στην Αγορά του Χ.Α., οι μετοχές των Πλαστικών Θράκης θα διαπραγματεύονται χωρίς το τακτικό μέρισμα χρήσης 2020, €0,16 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,152 ανά μετοχή), ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι Quest και Lamda Development θα δώσουν τον οικονομικό απολογισμό για το α’ τρίμηνο. Εντός της ημέρας αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις για τις εξαμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες FTSE του ΧΑ.

Την επόμενη ημέρα ακολουθούν οι Eurobank, Alpha Bank και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ την ίδια ημέρα, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, θα γίνουν οι εξαμηνιαίες αναδιαρθρώσεις στον δείκτη της Morgan Stanley, με κυριότερη εξέλιξη την προσθήκη της Eurobank στην σύνθεση του δείκτη Global Standard.

“Την ερχόμενη Παρασκευή η Εθνική Τράπεζα κλείνει την αυλαία των Τραπεζικών αποτελεσμάτων. Την ίδια ημέρα οι μετοχές της Viohalco θα διαπραγματεύονται χωρίς το τακτικό μέρισμα χρήσης (0,02 ευρώ).

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην αφήνει και μεγάλα “παράθυρα” αισιοδοξίας, για κάτι σημαντικά καλύτερο (Alpha Bank +1,05%, Εθνική -4%, Eurobank -0,66%, Πειραιώς -2,15%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 542,8 (+0,97%) και 528,59 μονάδων (-1,68%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 532,4 (-0,97%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 530,76 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,27%.

Αν ο εν λόγω δείκτης συνεχίσει να επιδεικνύει πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις και χαθεί η στήριξη στις 530 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 90 ημερών) οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 505 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 487 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 429 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Επιστροφή των αγοραστών με επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 543 μονάδων, αυξάνουν τις πιθανότητες αντίδρασης προς τις 555 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 575 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Κλείσιμο υψηλότερα των 575 μονάδων, θα δώσει ενδείξεις ολοκλήρωσης της διόρθωσης, ξαναβάζοντας στο “στόχαστρο” των αγοραστών τις 599 (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων), 604 (ημερήσιο “stop short”) και 655 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “την πρώτη από κοινού τιτλοποίηση δανείων (‘Solar’) ετοιμάζουν οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες, με στόχο να μειώσουν έτι περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους. Πρόκειται για τα κοινοπρακτικά δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ, τη διαχείριση των οποίων έχουν αναθέσει, κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, οι τέσσερις Τράπεζες (Eurobank, Alpha, Εθνική και Πειραιώς) στην doValue Hellas, Θυγατρική του Ιταλικού Ομίλου doValue SpA”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του Ιδίου, “σε θέση… οδηγού υπόσχεται στους Μετόχους της να μπει η Alpha Bank, στο ράλι επενδύσεων που εκτιμάται ότι θα φέρουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, θέτοντας ως στόχο καθαρές νέες εκταμιεύσεις δανείων προς Επιχειρήσεις, ύψους 5,1 δισ. ευρώ, την περίοδο 2021 - 2024”.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η Lansdowne Partners αύξησε την καθαρή αρνητική της θέση στην Alpha Bank στο 1,23%, από 1,15%.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εντυπωσιακά καλύτερη, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΕΥΔΑΠ (+0,12%), ΟΛΠ (+1,24%) και ΕΧΑΕ (+1,07%). Αμετάβλητη η μετοχή της TITC.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Σαράντης (-0,68%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2020, €0,22392718 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,212730821 ανά μετοχή).

Μετά από τέσσερις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε, σήμερα προσπάθησε να δώσει αντίδραση η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+0,12%), αλλά υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 8,58 ευρώ (+2,14%). Η μετοχή παραμένει ατασική, όσο δίνει κλεισίματα μεταξύ 8,33 και 9,00 ευρώ. Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 9,00 ευρώ, που δεν δείχνει και εύκολο εγχείρημα, μπορεί να δώσει ώθηση προς τα 9,52 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 8,33 ευρώ, θα σπρώξει τον τίτλο προς τα 8,24 (ημερήσιο “stop long”) και 7,69 ευρώ.

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός του ΟΛΠ (+1,24%). Αξίζει υπενθύμισης ότι είχαν προηγηθεί δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ σήμερα ο τίτλος υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 20,80 ευρώ (+3,48%). Αν επιστρέψουν οι πωλητές, δεν πρέπει να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 20,00 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Πρώτη σημαντική αντίσταση στη ζώνη 21,10 – 21,20 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Γενικής Εμπορίου (-1,94%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2020, €0,035 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,03325 ανά μετοχή).

Εν τω μεταξύ και όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη χρηματιστηριακή συμπεριφορά αρκετών Εισηγμένων, ίσως είναι διαφωτιστικό το ρεπορτάζ της Μαρίας Μόσχου, σύμφωνα με το οποίο “δύο Κοινοπραξίες μένουν εκτός της διαδικασίας, ενός από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελλάδα, ύψους 515 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια ενός νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.), με σκοπό την έκδοση των νέων Δελτίων Ταυτότητας, Διαβατηρίων και εγγράφων ταυτοποίησης του Ελληνικού Κράτους. Τα Σχήματα που οι πληροφορίες θέλουν να μένουν εκτός της διαδικασίας είναι οι Idemia – Neurosoft (Θυγατρική του ΟΠΑΠ) και Inform Λύκος (-5,15%) - IN Groupe - Γαλλικό Εθνικό Τυπογραφείο, οι οποίες διατηρούν το δικαίωμα της προσφυγής κατά της απόφασης αξιολόγησης, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.

Στην επόμενη φάση περνούν οι Κοινοπραξίες: ΟΤΕ (-2,17%) - Veridos Matsoukis – Βyte (-3,35%), Thales – Unisystems (Όμιλος Quest) - Toppan και Zetes - Space Hellas (+2,08%) - Any. Τώρα οι τρεις Υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν οικονομική προσφορά. Το έργο θα έχει διάρκεια 10 συν 5 έτη και στο πλαίσιό του εκτιμάται πως θα εκδοθούν 45 εκατ. έγγραφα ασφαλείας”.

Από εκεί και πέρα, θα ήθελαν “πειστικότερους” αγοραστές Lavipharm (+7,79%) και Πετρόπουλος (+1,53%), αύξηση στις συναλλαγές για CPI (+4,69%), Revoil (+2,08%) και Βιοτέρ (+6,34%), τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου έστειλαν σε νέα ιστορικά υψηλά την Epsilon Net (+5,26%), επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα υψηλά ο Άβακας (+4,66%), ενώ ισοφάρισε το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο η Quest (+3,12%).

Το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Κέκροπα (+0,89%), Μινέρβα (+5,85%), Vidavo (+2,09%), Νάκα (+1,85%) και ΓΕΚΕ (+9%), δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Τρ. Αττικής (+3,29%, είχαν προηγηθεί επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), MIG (+2,38%) και Performance (+1,11%), επιστροφή αγοραστών στην Cairo Mezz (+1,55%), παρουσία πωλητή σε ΛΕΒΚ (-7,69%), Μαθιό (-5,35%), Moda Bagno (-1,75%), Centric (-2,22%), Μοτοδυναμική (-3,45%), Δομική Κρήτης (-2,73%), Δρομέα (-3,89%) και Παϊρη (-4%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Λανακάμ (-8,96%), Χαϊδεμένο (-7,10%), Ιντεάλ (-2,82%) και Byte (-3,35%), ενώ “καθυστερημένος πωλητής” έκλεισε στα χαμηλά ημέρας τα Πλ. Θράκης (-1,02%).

Με πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις, η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Αν οι εν δυνάμει πωλητές συνεχίσουν να δείχνουν καλύτεροι, από την αντοχή των στηρίξεων στις 863 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 850 μονάδων, θα κριθεί αν ο Γενικός Δείκτης επιστρέψει πλαγιοανοδικά, ή θα βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 813 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 809 - 795 μονάδες. Για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 887 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 895 – 908 μονάδες. Σε αυτή την περίπτωση οι 915 (ημερήσιο “stop short”) και 950 μονάδες, μπορεί να επιστρέψουν στο “στόχαστρο” των αγοραστών.

Το καθοδικό “χάσμα” των 2240 μονάδων, ήταν και παραμένει ο μεγάλος στόχος των “buyers” στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 2148 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2185, 2200, 2216 (ημερήσιο “stop short”) και 2230 μονάδες.

Σε περίπτωση επιμονής των πωλητών, οι πρώτες στηρίξεις στις 2085 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 2077, 2070 και η εξαιρετικά ισχυροποιημένη ζώνη στήριξης στις 1974 – 1956 μονάδες, από όπου διέρχονται οι εκθετικοί ΚΜΟ 200 και 30 εβδομάδων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Σημεία στήριξης οι 860 και 850 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 887 και 900 μονάδες. Η Πειραιώς ανακοίνωσε σήμερα αποτελέσματα Α’ τριμήνου, η Eurobank την Πέμπτη και η Εθνική Τράπεζα την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές στους δείκτες της MSCI θα λάβουν χώρα την Πέμπτη, με την ένταξη της Eurobank στον MSCI Greece Standard και την διαγραφή της Πειραιώς από τον Small Cap. Πιστεύουμε ότι η Α.Μ.Κ. της Alpha Bank είναι αναγκαία, για να βελτιωθεί η ποιότητα των κεφαλαίων και το γεγονός ότι οι υφιστάμενοι Μέτοχοι θα συμμετέχουν στην αύξηση είναι αναμφισβήτητα καλό νέο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι, η Οικονομία θα ανακάμψει με ισχυρούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, την εξυγίανση του ισολογισμού της Τράπεζας, την αύξηση της κερδοφορίας και την διανομή μερίσματος από το 2023 και μετά, είμαστε θετικοί για την συμμετοχή των υφιστάμενων Μετόχων στην Α.Μ.Κ. καθώς και για την μετοχή μεσοπρόθεσμα. Οι νέοι επιχειρηματικοί στόχοι για την περίοδο 2021 - 2024 είναι, κατά την γνώμη μας επιθετικοί, αλλά μπορούν να επιτευχθούν σε κανονικό περιβάλλον. Η Τράπεζα πρέπει να τρέξει γρήγορα τις νέες τιτλοποιήσεις ΜΕΑ ύψους €8,1 δισ., να αυξήσει τις χορηγήσεις και να πουλήσει τις δραστηριότητες στα POS, στην Αλβανία, το υποκατάστημα στο Λονδίνο και να βρει Στρατηγικό Επενδυτή για τις δραστηριότητες στο Real Estate. Οι Τράπεζες είναι κυκλικός κλάδος και εξαρτώνται από την πορεία της Οικονομίας. Επομένως, το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι Επενδυτές είναι να συμβεί και πάλι κάτι απρόοπτο, που θα οδηγήσει σε νέα ύφεση και επομένως θα επιδεινώσει την ποιότητα των ισολογισμών των Τραπεζών. Τα αποτελέσματα Α’ τριμήνου της ΑΛΦΑ ήταν αδύναμα με ζημίες, αύξηση των ΜΕΑ και μικρή μείωση των πραγματικών ενσώματων ιδίων κεφαλαίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, Φωτοβολταϊκά Έργα της Μυτιληναίος απέσπασαν το 50% περίπου της συνολικής ισχύος που δημοπρατήθηκε στον χθεσινό διαγωνισμό ΑΠΕ και η οποία ανερχόταν σε 350 MW. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για το χαρτοφυλάκιο αυτό η Εταιρεία κατακύρωσε τιμές αναφοράς γύρω στα €37/Μεγαβατώρα. Καλή η εικόνα των αποτελεσμάτων Α’ τριμήνου της ΕΧΑΕ, με αύξηση της κερδοφορίας, παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών και αύξηση του καθαρού ταμείου. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €8,36 εκατ. (+2,3% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη στα €3,35 εκατ. (+9,8%) και τα καθαρά κέρδη στα €1,95 εκατ. (+25%) λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή στο 14%, από 22% πέρυσι. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα €1,8 εκατ. (-36,3%) και το καθαρό ταμείο αυξήθηκε κατά €2,3 εκατ. σε τριμηνιαία βάση, στα €70,2 εκατ.”, σημειώνει η Merit Sec.

Από το πρωί της προηγούμενης Παρασκευής, οι εξελίξεις στην Alpha Bank ήταν καταιγιστικές. Η Τράπεζα ανήγγειλε τη δρομολόγηση Α.Μ.Κ. ύψους €800 εκατ. με το άνοιγμα βιβλίου προσφορών, αλλά και ειδική μέριμνα για την προάσπιση της αξίας των υφιστάμενων Μετόχων, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ταυτόχρονα, προχωρεί στην επιτάχυνση της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της από τα “κόκκινα δάνεια”, με στόχο να μειωθούν στο 5% το 2022 και σχεδιάζει την πιστωτική της επέκταση κατά €8 δισ. ως το 2024, οπότε και πιθανολογεί ότι θα είναι σε θέση να δώσει μέρισμα.

Στις 15/6, ημερομηνία της γ.σ., θα επιβεβαιωθεί αν η τιμή εξάσκησης θα διαμορφωθεί περί τα 1,00 ευρώ και ότι δεν θα απαιτηθεί reverse split κατά τη διαδικασία, δεδομένα που συνιστούν επί του παρόντος την εκτίμηση της Επενδυτικής Κοινότητας, που δίνει “ψήφο εμπιστοσύνης”, στο εγχείρημα της “αναπτυξιακού χαρακτήρα” ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας.

Έτσι, μετά από τις “αναταράξεις” του Τραπεζικού κλάδου των προηγούμενων ημερών, η μετοχή της Alpha Bank σταθεροποιείται στα 1,00 ευρώ, οδηγώντας τον Τραπεζικό κλάδο σε προσπάθεια αναρρίχησης.

Με τους αυξημένους όγκους των συναλλαγών σε Τράπεζες και λοιπούς Δεικτοβαρείς τίτλους (στα €200 εκατ. την περασμένη Παρασκευή !) να σηματοδοτούν την εμπιστοσύνη των Επενδυτών στις επερχόμενες θετικές εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία, με καταλύτη την έναρξη της τουριστικής περιόδου τον Ιούνιο και την εκταμίευση κονδυλίων €4 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεδομένα που είναι πιθανό να επαναφέρουν τον ΓΔ προς τις 900 μονάδες τις επόμενες ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη τις πάνω από €100 εκατ. ροές κεφαλαίων στη μετοχή της Eurobank, που αναμένονται στη συνεδρίαση της Πέμπτης κατά το rebalancing λόγω αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI.

Με το σενάριο οπισθοδρόμησης του ΓΔ προς τις 850 μονάδες να έχει μικρή πιθανότητα να συμβεί, στο βαθμό που το Ελληνικό Χρηματιστήριο συγχρονίζεται στην κίνησή του, με τους εγχώριους καταλύτες.

Την ίδια ώρα, οι Κεντρικές Τράπεζες κερδίζουν, επί του παρόντος, στο παιχνίδι της αξιοπιστίας, σε σχέση με το ενδεχόμενο ανατροπής της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής λόγω της πληθωριστικής έξαρσης, με τις αποδόσεις των 10ετων Αμερικανικών τίτλων να διαμορφώνονται πάλι στο 1,60%.

Με τις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης, αλλά και της Κίνας, να προβαίνουν σε σκληρή κριτική για τα Κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων και κανονιστικών ρυθμίσεων που απαγορεύουν στις Τράπεζες να διενεργούν συναλλαγές με αυτά.

“Εξέλιξη που οδηγεί σε σημαντική απώλεια της κεφαλαιοποίησής τους, ενώ παράλληλα αναρριχώνται οι τιμές των παραδοσιακών ‘επενδυτικών καταφυγίων’, του Χρυσού και του Ασημιού”, όπως επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

Οριακές μεταβολές για το Πετρέλαιο, λίγο ψηλότερα το Ευρώ.

Προς νέα υψηλά τετραμήνου ο Χρυσός, μικρά κέρδη για το Ασήμι. Προς τα $38300 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2600 το Ethereum.

Κατά 1,8% συρρικνώθηκε η Γερμανική Οικονομία το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το προηγούμενο. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το ΑΕΠ υποχώρησε 3,1%, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Δημοσκόπηση ανέμενε 1,7% συρρίκνωση σε τριμηνιαία βάση και 3% σε ετήσια.

Βελτιώθηκε το κλίμα στις Γερμανικές Επιχειρήσεις τον Μάιο σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) με έδρα το Μόναχο. O δείκτης Ifo Business έφτασε στις 99,2 μονάδες, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και φτάνοντας στο πιο υψηλό από τον Μάιο του 2019.

Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν άλμα 13,2% τον Μάρτιο του 2021, σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με τον δείκτη της S&P CoreLogic Case-Shiller, που καταγράφει τις μεταβολές στις τιμές σε 20 μεγάλες Πόλεις. Αυτός ήταν ο δέκατος διαδοχικός μήνας ανόδου.

Η άνοδος του Μαρτίου ήταν η μεγαλύτερη από τον Δεκέμβριο του 2005 και είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες στην 30ετη ιστορία του δείκτη.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, “οι Οικονομίες του Κόσμου θα μπορέσουν να ‘χωνέψουν’ τις πρώτες επιδράσεις από αυξήσεις των επιτοκίων της τάξεως των 300 μονάδων βάσης. Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό Παγκοσμίως είναι υπερβολικές και μία ελεγχόμενη αναθέρμανση αποτελεί θετική εξέλιξη για την Παγκόσμια Οικονομία. Το συμπέρασμα για την Ελλάδα είναι θετικό αφού, παρότι αναμένεται να εμφανίσει χρέος ίσο με το 212% του ΑΕΠ φέτος, η μεγάλη χρονική διάρκεια του Ελληνικού χρέους και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του οφείλεται προς τους Πιστωτές του Επίσημου Τομέα, προστατεύει την Ελλάδα από τις επιτοκιακές διακυμάνσεις”, επισημαίνει η S&P Global ratings.

Το βασικό σενάριο του Οίκου αξιολόγησης τοποθετεί τις δαπάνες της Χώρας για τόκους στο 2,7% του ΑΕΠ για το 2021, στο 2,6% για το 2022 και στο 2,5% για το 2023.

“H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κρατήσει εντελώς ανοιχτούς τους ‘κρουνούς του χρήματος’, καθώς η Οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται ακόμα στη δίνη της πανδημίας, παρά την πρόοδο στα προγράμματα εμβολιασμών”, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 883,17 (+0,33%) και 871,68 μονάδων (-0,97%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 873,18 (-0,80%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 868,02 (-1,39%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 868,11 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,38%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 91,5 εκατ., από τα οποία τα 7,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, TITC, ΜΟΗ και ΜΠΕΛΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 62% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι TITC και ΟΛΠ και με το θετικό οι ΜΟΗ και ΦΡΛΚ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν 14 τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, TITC, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στα χαμηλά ημέρας και η τελική αναλογία ανοδικών (55) – πτωτικών μετοχών (71), ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Επιστροφή των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν νεότερη υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (59.632 συμβόλαια).

Στα 5.519 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.442 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 642, 601 για τον Ιούνιο και 41 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.080) κινήθηκε μεταξύ 2.080 και 2.127,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (78.188 Alpha Bank, 30.000 Eurobank, 5.000 TITC), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.004), Alpha Bank (8.389), ΔΕΗ (672), Εθνική (5.210), ΓΕΚ (198), ΟΤΕ (481), Πειραιώς (37.522), Μυτιληναίο (194), ΑΔΜΗΕ (404), Cenergy (139), ΕΧΑΕ (142), Ιντρακόμ (211), Jumbo (245), MIG (170), Viohalco (127).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 69.818, MIG 41.802, Alpha Bank 57.924, Πειραιώς 446.157, ΔΕΗ 20.180, Εθνική 42.334.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                Name of Issuer                 NSP                Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,23%

2021-05-21

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 49.558.489 τεμ., (από 39.237.375 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.650.438 τεμ. (1.650.438), Eurobank 56.596.348 τεμ. (54.196.348), ΟΠΑΠ 1.366.769 τεμ. (1.373.383), Εθνική 9.736.148 τεμ. (9.736.148), Πειραιώς 5.520.800 τεμ. (5.520.219), ΟΤΕ 1.404.447 τεμ. (1.410.821)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v