Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Deals και τρίμηνα στο επίκεντρο

Μικρή άνοδος για τον ΓΔ στο ξεκίνημα. Συνέχεια στην αντίδραση ψάχνουν οι αγοραστές, με το βλέμμα στο μπαράζ ανακοινώσεων αποτελεσμάτων. Eurobank, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ σήμερα, αύριο η ΕΤΕ. Τα δεδομένα για Alpha και οι αλλαγές στους δείκτες.

Χρηματιστήριο: Deals και τρίμηνα στο επίκεντρο

Επιφυλακτική άνοδος στη Νέα Υόρκη, σε αναμονή Φρανκφούρτη, Παρίσι και στο Χρηματιστήριο Αθηνών αντίδραση με αστερίσκους.

Στις 873,61 μονάδες, με 0,63%, με τζίρο 71,7 εκατ. και την πρώτη (συναλλακτικά) 5άδα Alpha Bank, Eurobank, OTE, Εθνική και ΔΕΗ να ενισχύεται υψηλότερα, με πιο ενεργούς τους αγοραστές στην Αlpha Bank. Στο 1,0395 (2,87%) με συναλλαγές 11,16 εκατ. τμχ., με χρηματιστηριακούς παράγοντες να εκτιμούν πως στο επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» απόστασης/premium από την πιθανή τιμή συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου. Εάν υποθέσουμε πως θα είναι πέριξ του 1 ευρώ (όπως είναι η κρατούσα εκτίμηση), τότε ένα premium θα διευκόλυνε ακόμη περισσότερο στην ευόδωση της διαδικασίας. Ωστόσο, πρόκειται για εκτίμηση της αγοράς, που μένει να φανεί στη συνέχεια.

Επίσης θα πρέπει να πεισθεί η αγορά πως σε ενδεχόμενη -εκ νέου- δοκιμασία των 850 μονάδων, η εν λόγω περιοχή θα αποδειχθεί -και πάλι- ανθεκτική. Πως θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς.

Επιχειρηματικά, το mega deal για την εξαγορά της Chipita έρχεται να επιβεβαιώσει (σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας) το πόσο βαθιά υποτιμημένες είναι αρκετές εισηγμένες στο χρηματιστήριο, παρά τα όσα κατά καιρούς (λαθεμένα) αναφέρονται.

Εκτίμηση παράγοντα με γνώση του παρασκηνίου είναι πως η συμφωνία για την Chipita θα λειτουργήσει καταλυτικά τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε επενδυτικό επίπεδο, συνεκτιμώντας τη σαρωτική παρουσία του CVC Capital στον ευρύτερο κλάδο.

Στα της αγοράς (τα άμεσα), Quest και Lamda Development δημοσίευσαν τον απολογισμό πρώτου τριμήνου, σήμερα αναμένονται Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, όπως και τα νεότερα από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, με εισροές στη Eurobank, τα αποτελέσματα της Αlpha Bank αλλά και η άσκηση δικαιώματος για την αμκ της Aegean.

Οσον αφορά στους δείκτες FTSE/Russell, στον 25άρη εντάσσεται η ElvalHalcor, στη θέση της Fourlis, ενώ αλλαγές γίνονται και στη στάθμιση μετοχών (για Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή), με ευνοημένες τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή. Ενδιαφέρον έχει και ο κατάλογος των επιλαχουσών (για τον δείκτη) Cenergy, Quest, Autohellas, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΟΛΘ.

Να σημειωθεί πως σήμερα τίθενται σε διαπραγμάτευση τα δικαιώματα (συμμετοχής στην αμκ) της Aegean, με τον CEO Δ. Γερογιάννη να εκτιμά πως το «πράσινο πιστοποιητικό» ανεβάζει τις προσδοκίες για τον κλάδο.

Προσδοκίες που έρχεται να ενισχύσει η χθεσινή... παρουσίαση της επανέναρξης των δρομολογίων της American Airlines με 3 δρομολόγια ημερησίως προς τη χώρα μας, μετά από απουσία σχεδόν 2ετίας. Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια και Σικάγο «πετούν» προς Ελλάδα, συμπληρώντας την 3άδα των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών (για φέτος).

Κοινή εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως εάν φανεί ότι το στοίχημα στον τουρισμό μπορεί να κερδηθεί (στο ποσοστό που είναι εφικτό), οι προσδοκίες θα έχουν και επενδυτικό/χρηματιστηριακό αποτύπωμα.

Οπως, επίσης, περιμένει η αγορά το «πράσινο φως» της DG COMP στο σχέδιο για τον «Ηρακλή ΙΙ».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v