Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση χαμηλού κόστους στο Χρηματιστήριο

Επαναφορά του ΓΔ στη ζώνη των 875 μονάδων, με τους επενδυτές να κατεβάζουν ρυθμούς. Στις τράπεζες ο μεγαλύτερος τζίρος, διψήφια κέρδη για Attica. Ξεχωρίζουν ανοδικά ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Mytilineos, Jumbo, Fourlis, Viohalco.

Αντίδραση χαμηλού κόστους στο Χρηματιστήριο

Με μικρές διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά, εμφανής η προσπάθεια επανάκτησης απωλειών της Παρασκευής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX οριακά χαμηλότερα (0,12%) στις 15.448 μονάδες, δεν εμπνέει ανησυχία για (τους βραχυπρόθεσμους) αγοραστές η προσυνεδριακή εικόνα στη Νέα Υόρκη.

Αφορμής, λοιπόν, δοθείσης, στο χρηματιστήριό μας συνεχίζεται η χαμηλού κόστους αντίδραση στη διόρθωση που σηματοδοτήθηκε την Παρασκευή.

Στοιχείο που διαφοροποιεί την -μέχρι τώρα- εξέλιξη της συνεδρίασης, η μέτρια συναλλακτικότητα με τον ανάλογο τζίρο, για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, συνεπώς θεωρούμε την όλη κίνηση μία εντελώς τεχνική αντίδραση. Τουλάχιστον για όσο περιορίζεται σε τιμές χαμηλότερες των 905 μονάδων για τον ΓΔ.

Ωστόσο καλοδεχούμενη, σε κάθε περίπτωση, καθώς αποκαθίστανται -σταδιακά- οι ισορροπίες μεταξύ πωλητών - αγοραστών, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η -άμεση- δοκιμασία των 2.080 μονάδων για τον FTSE 25.

Στις 2.118 νωρίτερα, με τον ΔΤΡ πέριξ των 540 (1,58%), με τον συγκριτικά μεγαλύτερο τζίρο να πραγματοποιείται σε μετοχές των Alpha Bank (1,03 ευρώ), Eurobank (0,795), Εθνικής (2,394), αν και το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον περιλαμβάνει και την Attica Bank. Στο 0,18 ευρώ με 14,50% και συναλλαγές 1,2 εκατ. τμχ., με την εικοτολογία να συντηρείται.

Ενθαρρυντική ένδειξη -για τους αγοραστές- η ενεργοποίηση εντολών σε blue chips-σηματωρούς και δη στον δεικτοβαρή ΟΤΕ (14,69), τον... δείκτη Mytilineos (14,76), το επίσης βαρύ χαρτί της Jumbo (14,95), όπως επίσης σε ΟΠΑΠ (12,40), ΔΕΗ (9,055), αλλά και Sarantis (8,77), ElvalHalcor (2,02), Viohalco (4,635), Τέρνα Ενεργειακή (11,70), Motor Oil (13,43) κ.α.

Θεαματική επάνοδος των ξένων (αμερικανικών) οίκων, με τη Citi να δίνει στόχο τα 20 ευρώ (σε πρώτη φάση) για τη μετοχή της Mytilineos.

Aπό τις ελληνικές χρηματιστηριακές, η Eurobank δίνει τα 6,3 ευρώ και σύσταση «αγορά» για την Aegean, ενόσω υλοποιείται η αμκ της εισηγμένης.

Εξελίξεις με έμμεσο επενδυτικό/χρηματιστηριακό ενδιαφέρον αυτές που κυοφορούνται στον ευρύτερο κλάδο τροφίμων αλλά και των σημαντικών προγραμμάτων.

Αποκαλυπτικό παρασκήνιο για το deal Chipita-Mendelez στον ΧΑΜαιλέοντα -σε μία περίοδο που η είσοδος του CVC Capital επισπεύδει τις διεργασίες στα τρόφιμα.

Εξίσου σημαντικό το ρεπορτάζ της Εύας Οικονομάκη για το mega project στον Αστακό, καθώς το deal έχει στο... βάθος και ενδεχόμενο εισαγωγής στο χρηματιστήριο.

Στις 65/46 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τζίρο 29,2 εκατ. (στις 14:22), με τα 2,86 εκατ. μέσω πακέτων (σε ΟΤΕ, Αlpha Bank).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v