Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Rotation στα υψηλά για το Χρηματιστήριο

Οριακά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη με τους επενδυτές να διαφοροποιούν τις τοποθετήσεις τους. Ανοδικά, πλην Πειραιώς, συνέχισε ο τραπεζικός κλάδος. Δεύτερη ημέρα ισχυρών κερδών για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η τεχνική εικόνα.

Rotation στα υψηλά για το Χρηματιστήριο

Με θετικά πρόσημα κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι Επενδυτές τιμολογούν θετικά τις τελευταίες ανακοινώσεις της ΕΚΤ, αλλά και τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά του δείκτη – σηματωρού S&P 500 και δεν φαίνεται ότι “θορυβούνται” από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Στην ανοδική κίνηση των Ευρωπαϊκών Αγορών, το Ελληνικό Χρηματιστήριο “απάντησε” με επιτόπιο βηματισμό (ο ΓΔ κινήθηκε μέσα σε ένα εύρος μικρότερο των τριών μονάδων) και με τζίρο που παραπέμπει σε Θερινές διακοπές, ενώ όλοι οι ενεργοί Traders περίμεναν την τελευταία ώρα των συναλλαγών και τις τελικές δημοπρασίες, μήπως επαναληφθούν τα φαινόμενα των προηγούμενων συνεδριάσεων και έτσι επιτευχθεί ένα ακόμα κλείσιμο των βασικών δεικτών στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, κάτι που συνέβη, με σαφώς μικρότερη ένταση.

Για τους “λάτρεις” των στατιστικών, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 17 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 29/1/2020 (931,21 μονάδες), ενώ ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 8,95%.

Από την άλλη, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη ανοδική, με εβδομαδιαία κέρδη 2,69%, για τον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε κέρδη 6,63%.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι Αναλυτές, επισημαίνοντας πως το συνεχιζόμενο “rotation” στα θεωρούμενα “βαριά χαρτιά” θα μπορούσε να “σπρώξει” τον Δείκτη προς τις 950 μονάδες, υπό την προϋπόθεση ότι η συναλλακτική δραστηριότητα θα επιστρέψει σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ εφιστούν την προσοχή, επισημαίνοντας ότι δεν είναι λίγες οι Εισηγμένες, των οποίων η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση, έχει προεξοφλήσει και τα κέρδη του 2021 (!)

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης.

Έτσι, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, η Χρηματιστηριακή Αγορά “μυρίζει μπαρούτι”. Για την ακρίβεια έχει ήδη “πάρει φωτιά” και μάλιστα χωρίς οι “σπίθες” να ακουμπάνε, ακόμη, τον Γενικό Δείκτη, που αθόρυβα και “διακριτικά” καταγράφει υψηλό 17 μηνών και “ψάχνει” τις 950 - 960 μονάδες, ενώ στο εσωτερικό της Αγοράς, η “πυρκαγιά” των αποδόσεων, εκτοξεύσει τις αποτιμήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μία Αγορά είναι “bullish” όταν ανεβαίνει αργά και διορθώνει γρήγορα, για να βρει αγοραστές και να συνεχίσει υψηλότερα.

Πλέον η ρευστότητα έχει δώσει, μετά από πολλά χρόνια, κινητικότητα και στη μικρή κεφαλαιοποίηση, με τους μικρούς Εισηγμένους και τα Λόμπι να “ξυπνάνε από τον λήθαργο”.

Οι ομολογιακές εκδόσεις και κυρίως οι Α.Μ.Κ. καλύπτονται εύκολα και προσελκύουν σημαντικό ενδιαφέρον, μιας και νέο χρήμα μπαίνει ταυτόχρονα τόσο από τους βασικούς Μετόχους, όσο και από νέους Επενδυτές, θεμελιώνοντας “σχέσεις εμπιστοσύνης” στην Αγορά και τις Επιχειρήσεις.

Μετά την Πειραιώς και την Αεροπορία Αιγαίου, μπροστά μας έχουμε δύο μεγάλες Α.Μ.Κ., αυτές της Alpha Bank, και της Ελλάκτωρ, ενώ είναι σε εξέλιξη και η Α.Μ.Κ., μιας μικρότερης Εισηγμένης, που είχε “διαπρέψει” στο παρελθόν, της Τζιρακιάν.

Αν κάποιος δει πίσω στο πρόσφατο παρελθόν τι έχει γίνει με τις Α.Μ.Κ., μπορεί να θυμηθεί ότι η Entersoft έκανε αύξηση κεφαλαίου στα 1,17 ευρώ, ο Άβακας στα 0,35 ευρώ, η Unibios στα 0,30, η Πειραιώς στα 1,15 ευρώ, κ.ά.

Όλες μα όλες, έχουν ήδη δώσει σημαντικά κέρδη σε όσους Επενδυτές συμμετείχαν.

Όλα δείχνουν ότι αυτό θα συνεχιστεί, όσο η Αγορά έχει αυτή την καλή εικόνα, ενώ σίγουρα η υπέρβαση και κατοχύρωση του ψυχολογικού επιπέδου των 1000 μονάδων, θα πολλαπλασιάσει τη ροή κεφαλαίων προς την Ελληνική Αγορά.

Πολλές Εταιρείες έχουν πλέον ένα “growth story” από πίσω, με τη διαφορά ότι σήμερα και στο μέλλον οι συνθήκες συνηγορούν ώστε αυτά τα “story” να γίνουν και πράξη.

Το Επιχειρείν έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει, όταν η Οικονομία μπαίνει σε ανοδική τάση. Αυτό η Αγορά το βλέπει και ήδη, έχει αρχίσει και προεξοφλεί ένα πολύ καλύτερο μέλλον, χωρίς ακόμη να έχουμε δει υπερβολές.

Σίγουρα μετά από τη σημαντική άνοδο των τελευταίων μηνών (περίπου 100% από τα χαμηλά του περσινού Μαρτίου, σε επίπεδο ΓΔ) πολλές αποτιμήσεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν “φτηνές”. Όμως οι πιθανότητες να αλλάξουν τα νούμερα και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς τα επόμενα τρίμηνα είναι μεγάλες, λόγω της οικονομικής ανάκαμψης που έρχεται και το ρίσκο λειτουργεί προς όφελος των Επενδυτών που θα κάνουν τις σωστές επιλογές.

Αν σκεφτεί κάποιος ότι αυτή την στιγμή οι Εταιρείες κινούνται χωρίς ιδιαίτερο “leverage” και με ένα Τραπεζικό κλάδο που οδεύει προς εξυγίανση, με σκοπό σε λίγους μήνες από σήμερα να ανοίξει τις “κάνουλες” της ρευστότητας, θα συνειδητοποιήσει ότι η Αγορά το επόμενο διάστημα μπορεί να υπερβάλει σε μεγαλύτερο βαθμό. Χώρια ότι βρισκόμαστε ήδη σε ένα περιβάλλον με πτωτική φορολογία και πολύ χαμηλά επιτόκια, κάτι που βελτιώνει πολύ περισσότερο τις προοπτικές.

“Το θέμα είναι πότε το βλέπει ο καθένας, τι ρίσκα αναλαμβάνει και σε τι βάθος χρόνου προσδοκά αποδόσεις”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Για μία ακόμα συνεδρίαση, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δείχνει οριακές μεταβολές και έλλειψη διάθεσης για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα (Alpha Bank +0,71%, Εθνική +0,55%, Eurobank +0,82%, Πειραιώς -0,62%). Πιθανόν η διαφυγή να ακολουθήσει τις ανακοινώσεις με τους όρους Α.Μ.Κ. της Alpha Bank (η γ.σ. στις 15/6).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 593,31 (-0,63%) και 600,16 μονάδων (+0,52%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 599,98 (+0,49%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 600,10 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,51%.

Υπενθυμίζεται ότι για τον εν λόγω δείκτη, είναι θετική ένδειξη όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 548 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων), ή υψηλότερα των 540 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 509 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Αν επιβεβαιωθεί το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 595 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων), αλλάζουν επίπεδο τα τεχνικά δεδομένα, με επόμενο στόχο τις 633 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Μικτή η τελική εικόνα, με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη διάθεσης για “υπερβολές” και στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή τερμάτισαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (+0,74%), ΒΙΟ (+0,52%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,81%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+5,53%), ΕΥΔΑΠ (+0,79%), ΛΑΜΔΑ (+1,19%), ΜΠΕΛΑ (+0,64%), ΟΤΕ (+0,40%) και ΤΕΝΕΡΓ (+1,32%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΕΛΠΕ και ΜΥΤΙΛ.

Οι Όμιλοι Motor Oil και ΓΕΚΤΕΡΝΑ ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους, για την από κοινού ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το Φυσικό Αέριο, εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Το ύψος της επένδυσης στα 375 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η κατασκευή της νέας Μονάδας να ξεκινήσει εντός του 2021, ώστε να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024. Τις εργασίες κατασκευής θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ.

Στην κοινή Εταιρεία που θα αναπτύξει τον Σταθμό, καθένα από τα δύο Μέρη θα συμμετέχει με ποσοστό 50%. Η ανωτέρω συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των Αρμόδιων Αρχών.

Η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,81%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 10,10 ευρώ, για να δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων. Εξαιρετικά ισχυροποιημένη, η επόμενη αντίσταση στην ζώνη 10,95 – 11,25. Η όποια διόρθωση, δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 9,58 ευρώ.

Αμετάβλητη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η μετοχή της Motor Oil (0%), δείχνοντας να κωλυσιεργεί πέριξ των 14,80 ευρώ. Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 14,02 ευρώ, οι αγοραστές έχουν δικαίωμα στην ελπίδα αναμέτρησης με την επόμενη αντίσταση στα 15,96 – 16,20 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 14,02 ευρώ, μπορεί να πιέσει τον τίτλο προς τα 13,30 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Η Αεροπορία Αιγαίου ανακοίνωσε ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών Μετόχων, ολοκληρώθηκε επιτυχώς, με άντληση κεφαλαίων ποσού €60 εκατ.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΑΡΑΙΓ (-0,18%), εδώ και πολλές συνεδριάσεις, “ταλαιπωρείται” πέριξ των 5,50 ευρώ, πιθανότατα περιμένοντας την είσοδο των νέων μετοχών. Η μετοχή παραμένει χωρίς τάση, όσο δίνει κλεισίματα μεταξύ 5,41 (ημερήσιο “stop long”) και 5,75 ευρώ. Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 5,75 ευρώ, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 6,27 και 6,52 ευρώ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “αγοραστής του 3,6% του Ελλάκτωρα, μετά από προσυμφωνημένη χρηματιστηριακή συναλλαγή στις 9/6 είναι το Fund ΑtlasInvest. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη τοποθέτηση στο μετοχικό κεφάλαιο του Ελληνικού Κατασκευαστικού Ομίλου θα έχει συνέχεια, καθώς το Fund σκοπεύει να αυξήσει το ποσοστό του”.

Στον απόηχο αυτής της είδησης, σήμερα ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+5,53%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 5μηνου. Η αμέσως επόμενη αντίσταση, στη ζώνη 1,70 – 1,77 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις και μόνο για σήμερα, το κατώτατο όριο διακύμανσης της μετοχής της ΓΕΚΕ (-18,44%) άλλαξε από -10%, σε -18,44%. Το ανώτατο όριο της μετοχής δεν μετεβλήθη. Υπενθυμίζεται η δημόσια πρόταση από την Δωροθέα Κεφάλα, η οποία δεσμεύεται και αναλαμβάνει να αποκτήσει όλες τις μετοχές της δημόσιας πρότασης που θα της προσφερθούν, κατ’ ανώτατο αριθμό 577.816 μετοχές. Το προσφερόμενο από τον Προτείνοντα αντάλλαγμα, σε μετρητά, για την απόκτηση κάθε μετοχής της δημόσιας πρότασης, ανέρχεται σε €5,75.

Από εκεί και πέρα, προσπαθούν να απομακρυνθούν από τα πρόσφατα χαμηλά ΕΛΧΑ (+0,71%) και Ιντεάλ (+4,96%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την ΣΙΔΜΑ (+18,23%, εν μέσω εκτιμήσεων για βελτίωση μεγεθών, βλ. ρεπορτάζ Στεφ. Κοτζαμάνη), συνεχίζονται τα πονταρίσματα για πιθανή συμφωνία με τους Ομολογιούχους στην Intralot (+11,76%), η κίνηση στην ΛΕΒΚ (+9,79%) τραβάει ψηλότερα και την ΛΕΒΠ (+9,66%), αύξησε συναλλαγές η Ναύπακτος (+6,86%), ενώ αντέδρασε στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 10,95 ευρώ (κλείσιμο 10/5) η Performance (+8,30%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Αλουμύλ (+6,12% και υψηλά 152 μηνών), επιστροφή αγοραστών σε Centric (+1,82%) και Byte (+0,84%), μετά από “εξαρέ” πτωτικών συνεδριάσεων αντέδρασε ο Καραμολέγκος (+5,30%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Κορδέλλου (+1,18% και υψηλά 21 μηνών), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Λανακάμ (+1,38%), Premia (+2,20%), Βιοτέρ (0%) και Vidavo (+3,81%), προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά η Attica Group (+1,92%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Epsilon Net (+2,94%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Unibios (-2,06%), AVE (-0,72%), CPI (-2,87%) και Ίλυδα (-0,58%), πλαγιοκαθοδικά από τα 7,86 ευρώ (κλείσιμο 25/5) η Space (-1,07%), τρείς συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και νέα υψηλά 16 μηνών για τον Μαθιό (+3,82%), μόλις σταματήσει η διαπραγμάτευση του δικαιώματος θα φανεί η δυναμική του Τζιρακιάν (0%), ενώ όσοι συνεχίζουν να ρευστοποιούν Πλ. Θράκης (-1,21%) πιθανότατα δεν διάβασαν την τελευταία έκθεση της Edison …

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αυτός έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο αναιρείται μόνο με κλείσιμο χαμηλότερα των 852 μονάδων (θα ανέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις). Επόμενη σημαντική αντίσταση στις 950 και απώτερος στόχος οι 1013 – 1043 μονάδες, όχι όμως χωρίς την ανάλογη αναβάθμιση του τζίρου. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πρώτες στηρίξεις στις 908, 896 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 873 και 852 μονάδες (μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 2047 μονάδων και με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 2182 και 2104 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών).

Τα κλεισίματα υψηλότερα των 2240 μονάδων, αφήνουν ελπίδες στους “buyers” για αναμέτρηση με τις 2371 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Θετικό κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν, εν μέσω εκτιμήσεων πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι προσωρινές και δε θα οδηγήσουν τη FED σε αλλαγή της στάσης της, ενώ στήριξη παρέχει και η δέσμευση της ΕΚΤ για διατήρηση του πακέτου στήριξης αγοράς ομολόγων με τον ίδιο ρυθμό”, επισημαίνει η Eurobank Eq.

“Η Κριστίν Λαγκάρντ ικανοποίησε τις Αγορές, δηλώνοντας ότι είναι πρόωρη οποιαδήποτε σκέψη για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και αυξάνοντας τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ. Την ίδια ώρα, η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (από το 4,2%, στο 5%) δεν ανησυχεί τους Επενδυτές που αποδέχονται την εκτίμηση για προσωρινή εξέλιξη. Η κίνηση του ΓΔΧΑ προϊδεάζει για σύντομη προσέγγιση των 950 μονάδων, με τις 931 μονάδες να είναι το πλησιέστερο όριο αντίστασης”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο ΓΔΧΑ καταγράφει νέο υψηλό περιόδου και προσεγγίζει την κρίσιμη περιοχή των 950 μονάδων, η οποία αποτελεί και το υψηλότερο επίπεδο προ πανδημίας. Στο εξωτερικό, μικτή είναι η εικόνα, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός συνδέεται περισσότερο με Αγαθά, που επηρεάζονται από το άνοιγμα της Οικονομίας. Ως αποτέλεσμα, περαιτέρω πτωτικά κινήθηκε και η απόδοση του 10ετους ομολόγου. Το περιβάλλον παραμένει ευνοϊκό για τις αποτιμήσεις, αλλά όλο και αυξανόμενη βαρύτητα θα δίνουμε πλέον στο ‘stock picking’. Περισσότερα επιθετικά σε αυτό το ανοδικό σκέλος ενδέχεται να κινηθούν Λιανεμπόριο, Πετρέλαια και ΑΠΕ”, εκτιμά η Leon Depolas Sec.

Η καταγραφή νέου ετήσιου υψηλού στο Γενικό Δείκτη αυτή την εβδομάδα, "καθάρισε το δρόμο" για νέα "επίσκεψη" στα επίπεδα - ρεκόρ των έξι τελευταίων χρόνων, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών μπορούν να ερμηνευτούν από τα "τρία στρατόπεδα" (αγοραστές, πωλητές, απόντες) κατά το δοκούν. Αυτό βέβαια συνέβαινε πάντοτε στα Χρηματιστήρια Αξιών και δε θα προκαλούσε εντύπωση ούτε στους θεμελιωτές της τεχνικής ανάλυσης, οι οποίοι μίλησαν για τη σπουδαιότητα του όγκου ως επιβεβαιωτή της τάσης των τιμών.

Όσοι αποφάσισαν να "σνομπάρουν" τη δυναμική της ανόδου, θα μπουν σε δεύτερες σκέψεις από τη στιγμή που, μετά την επόμενη διπλή αντίσταση των 950 μονάδων, ο επόμενος "φυσιολογικός" στόχος τιμών είναι ολοστρόγγυλος και έχει για πρώτη φορά, μετά την "πρώτη φορά Αριστερά" τέσσερα ψηφία (βλ. 1.000 μονάδες).

Προσοχή όμως: παρά το “bullish momentum”, η έκβαση της "μάχης των 950" δεν είναι εύκολη, ούτε προδιαγεγραμμένη.

Τίτλοι με δυνατά θεμελιώδη, marketability και υψηλό beta είναι "ταμάμ" σε τέτοιου είδους επιθετικές ανόδους, ειδικά από τη στιγμή που η πρόσφατη συσσώρευση τιμών κατέδειξε τις τιμές - προπύργια των “dip buyers”.

“Πιθανώς, αγοραστικές θέσεις που βρίσκονται σε κέρδος μπορούν να ‘χετζαριστούν’ με άλλες, το γράφημα τιμών των οποίων συνεχίζει να αποτυπώνει διστακτικότητα ή/και ενδεχόμενο ‘dilution’ μέσω ανακεφαλαιοποιήσεων”, τονίζει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής.

Ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε την πορεία των Διεθνών Αγορών και βρέθηκε σε νέα υψηλά 17 μηνών. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όσο ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από τις 896 μονάδες, κατά την άποψη του Πέτρου Τσούρτη.

Μπαίνουμε στην περίοδο των γενικών συνελεύσεων των Εισηγμένων και σε λίγο στην περίοδο των μερισμάτων. Οι γενικές συνελεύσεις των Μυτιληναίος, Alpha Bank και Jumbo θα πραγματοποιηθούν στις 15 Ιουνίου, των ΟΠΑΠ και Space Hellas στις 17 Ιουνίου και των Fourlis και Quest Συμμετοχών στις 18 Ιουνίου.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών θα είναι στραμμένο στην γ.σ. της Alpha Bank, για τους όρους της επικείμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι οι μέτοχοι της Μυτιληναίος θα εγκρίνουν την πρόταση του ΔΣ για διανομή μικτού μερίσματος €0,36/μετοχή. Επίσης, ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και η γ.σ. της Jumbo, όσον αφορά τις δηλώσεις της Διοίκησης για την πορεία της χρονιάς, καθώς και για την διανομή μερίσματος.

Είμαστε θετικοί στα τρέχοντα επίπεδα τιμών για τις μετοχές των Jumbo και Μυτιληναίου, ενώ είμαστε ουδέτεροι για τις μετοχές των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ καθώς τα περιθώρια ανόδου είναι πλέον μικρά.

“Σε διεθνή νέα, η συνεδρίαση της FED την Τετάρτη θα δώσει τον τόνο στις Αγορές”, εκτιμά ο κ. Τσούρτης (τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec).

Η καταγραφή νέων υψηλών έτους την εβδομάδα που πέρασε, ήταν μάλλον μια θετική έκπληξη για τους Εμπλεκόμενους της Αγοράς, καθώς οι ομολογιακές εκδόσεις και οι αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου που είναι σε εξέλιξη, ή αναμένεται να ξεκινήσουν, έβαζαν ένα ενδεχόμενο αναστολών στο ανοδικό σκηνικό των προηγούμενων εβδομάδων, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η κεφαλαιοποίηση της Αγοράς ξεπέρασε τα 65 δισ. ευρώ και ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να καταγράφει πολύ υψηλότερη τιμή (επιπλέον +7%) από αυτή που έχει σήμερα, αν δεν υπήρχαν τα πλαφόν στάθμισης στην κύρια Ομάδα των Δεικτοβαρών μετοχών που έχει στην σύνθεση του.

Παρόλα αυτά η Αγορά δείχνει δυνατή να συνεχίσει τόσο από πλευράς εισροών, όσο και από πλευράς νέων.

Οι Τράπεζες δείχνουν ικανές να πείσουν για τις προοπτικές τους, επιτυγχάνοντας υπερκαλύψεις στις μετοχικές και ομολογιακές εκδόσεις, τα επιτόκια δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι τα χαμηλότερα όλων των εποχών και ο Διεθνής Παράγοντας ξεπέρασε το φόβο των πληθωριστικών τάσεων, τουλάχιστον προς ώρας.

Οι ζυμώσεις στην Ενέργεια και τον Κατασκευαστικό κλάδο έχουν δώσει “τροφή” για σενάρια, τα οποία είναι απαραίτητα για το χτίσιμο προσδοκιών, ενώ οι καλές “ιδέες” της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπεραποδίδουν, ενδυναμώνοντας έτσι την αγοραστική δύναμη πολλών χαρτοφυλακίων Λιανικής.

Τα κρούσματα και οι απώλειες της πανδημίας έχουν μειωθεί αισθητά, κυρίως λόγω των εμβολιασμών, με νέες άρσεις περιοριστικών μέτρων, δημιουργώντας προϋποθέσεις για μια ισχυρότερη Τουριστική σεζόν, η οποία θα έχει οικονομικό όφελος και διάχυση στην κατανάλωση και στην κυκλοφορία του χρήματος.

Όλα τα παραπάνω δεν δημιουργούν απλά ένα θετικό μίγμα νέων που αποτυπώνεται στο ταμπλώ, αλλά βάζουν τις βάσεις για κάτι μεγαλύτερο που θα έχει βάθος σε διάρκεια και υψηλό περιθώριο κερδών.

Διαγραμματικά, το σπάσιμο της συσσώρευσης είχε όλα τα δομικά χαρακτηριστικά μιας υγιούς ανοδικής κίνησης: συμμετοχή, αποδόσεις, τζίρο και εναλλαγές στους ημερήσιους πρωταγωνιστές.

Όλο το βασικό τεχνικό σετ βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δεικτών έχει γυρίσει ανοδικό, με τους ταλαντωτές να οδεύουν προς τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών, στα ημερήσια διαγράμματα. Η εκτόνωση από την συσσώρευση των 900 μονάδων έχει ανοίξει βηματισμό, για τον βατήρα από τον οποίο ξεκίνησε η πανδημική πτώση:

Οι 948 μονάδες είναι το τελευταίο σκαλοπάτι βραχυπρόθεσμης αντίστασης πριν τις 1.000 μονάδες, ένα επίπεδο το οποίο δεν έχει καμία τεχνική σημασία, παρά μόνο ψυχολογική, αφού η επόμενη σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στις 1.050 μονάδες.

Δεν αποκλείεται επομένως μια μικρή στάση στις 940 – 950 μονάδες, πριν το επόμενο ανοδικό εγχείρημα, καθώς από το Μάιο και μετά η ταχύτητα της ανόδου δεν μας έχει συνηθίσει σε συνεχόμενες πολυήμερες δυνατές εξάρσεις. Παρόλα αυτά το χτίσιμο των συναλλαγών σταθερά κοντά στα 80 εκατ. ευρώ, λειτουργεί υποστηρικτικά στο να “χωνευτούν” ταχύτερα τα υψηλά 16 μηνών, με την συνδρομή περισσότερων Δεικτοβαρών τίτλων.

Αναμφίβολα το γεγονός της ερχόμενης εβδομάδας είναι η έκτακτη γ.σ. της Alpha Bank την Τρίτη 15 Ιουνίου, που θα αποφασίσει για την Α.Μ.Κ. έως 800 εκατ. ευρώ.

Για την λήψη της απόφασης απαιτείται πλειοψηφική ψήφος σε απαρτία μετόχων 50%.

Την ερχόμενη Τρίτη είναι προγραμματισμένη ακόμα, η τακτική γ.σ. της Μυτιληναίος και της Jumbo, στις 17/6 έχει ο ΟΠΑΠ και την Παρασκευή 18/6 οι Quest και Fourlis. Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων η Motor Oil ανακοινώνει το απόγευμα της Τρίτης αποτελέσματα τριμήνου, με την τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί την Τετάρτη. Οι νέες μετοχές της ΑΡΑΙΓ, από την Α.Μ.Κ., θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση την Τετάρτη 16 Ιουνίου, την ίδια ημέρα οι μετοχές της Entersoft θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης 6 λεπτών ανά μετοχή.

Ιδιαίτερα φορτωμένη αναμένεται από πλευράς τζίρου η ερχόμενη Παρασκευή. Εκτός από τις αλλαγές στον FTSE25, θα πραγματοποιηθούν και οι αναδιαρθρώσεις στον FTSE Med και στον EuroStoxx.

Στον FTSEMed οι βασικές αλλαγές είναι ετήσιες και αφορούν την προσθήκη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και τις διαγραφές των ΟΛΠ, Quest και Ελλάκτωρ. Πρώτες επιλαχούσες μετοχές για ένταξη στον δείκτη είναι οι Cenergy και ΟΛΠ, ενώ υπάρχουν οι εξής αλλαγές στις σταθμίσεις (σε παρένθεση η προηγούμενη): ΟΠΑΠ 55,89% (60%), Jumbo 80,64% (74%) Τέρνα Ενεργειακή 45,01% (38%), Viohalco 20,61 (25%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ 62,65 (54%).

Σε ότι αφορά τον EuroStoxx η μετοχή των Πλαστικών Κρήτης προστίθεται στην σύνθεση του δείκτη των Αναδυόμενων Αγορών, όπως και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Την ίδια ημέρα η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα πάρει την θέση του Fourli στον FTSE25, ενώ είναι και το triple witching Ιουνίου.

Στις ΗΠΑ, ξεκινούν οι δημοσιεύσεις για τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, με τις σημαντικότερες ανακοινώσεις στις 15 Ιουνίου (Oracle) και 17 Ιουνίου (Adobe).

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς, τα κέρδη των Εταιρειών του S&P 500 αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση 59,4% σε σχέση με το περυσινό, ιδιαίτερα αδύναμο λόγω πανδημίας, δεύτερο τρίμηνο.

“Στις 17 Ιουνίου αναμένεται να εγκριθεί από την Κομισιόν το Ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, ύψους 30,5 δισ. ευρώ, που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση κονδυλίων ύψους 4 δισ. ευρώ εντός του Καλοκαιριού”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, οριακές οι μεταβολές στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο (“η Παγκόσμια ζήτηση Πετρελαίου αναμένεται να επιστρέψει στα προ-πανδημικά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2022, αυξημένη κατά 5,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος και κατά ακόμη 3,1 εκατ. το επόμενο έτος”, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ)), πιέζεται το Ευρώ.

Υπό πίεση ο Χρυσός, μικρά κέρδη για το Ασήμι, πάνω από τα $36750 το Bitcoin, προς τα $2410 υποχωρεί το Ethereum.

Ανέβασε ταχύτητα η Βρετανική Οικονομία τον Απρίλιο, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε 2,3% από τον Μάρτιο. Η ανάπτυξη του Απριλίου ήταν η πιο μεγάλη των τελευταίων 9 μηνών.

Η Bundesbank αναθεώρησε προς το καλύτερο την πρόβλεψη για ανάπτυξη της Γερμανικής Οικονομίας το 2021 σε 3,7%, από 3%, ενώ για το 2022 προβλέπει ανάπτυξη 5,2%.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ κινήθηκε υψηλότερα στις αρχές Ιουνίου. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ανήλθε στις 86,4 μονάδες τον Ιούνιο, από 82,9 τον Μάιο. Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από τις προβλέψεις των Αναλυτών που ανέμεναν άνοδο στις 84,4 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος και μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις Λαγκάρντ, οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, οδεύουν προς νέα ιστορικά χαμηλά (στο 0,735% η απόδοση του 10ετους).

Μικρή αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας, αρκετά χαμηλότερα από τις επίσημες προβλέψεις και το consensus των Αναλυτών, κατά 2%, εκτιμάει για φέτος η Deutsche Bank, αλλά είναι “ταύρος” στις εκτιμήσεις της για το 2022, όπου προβλέπει σημαντική επιτάχυνση της ανάπτυξης της Οικονομίας κατά 6,1%.

Με σύσταση “overweight” και τιμή - στόχο τα 14 ευρώ, ξεκινά την κάλυψη της μετοχής της ΓΕΚΤέρνα η Euroxx Sec. Επισημαίνει ότι ο Όμιλος έχει συμμετοχή σε τρεις Οδικούς Άξονες, από τους οποίους λαμβάνει μερίσματα, καθώς και ότι με το Αεροδρόμιο στο Καστέλι του Ηρακλείου και το Καζίνο στο Ελληνικό, αποκτά καλή έκθεση στον υποσχόμενο Τουριστικό κλάδο. Επιπρόσθετα μέσω της συμμετοχής με 37,3% στην Τέρνα Ενεργειακή, είναι τοποθετημένος και στον χώρο των ΑΠΕ.

“Κερδοφορία - ρεκόρ θα εμφανίσουν φέτος τα Πλαστικά Θράκης”, σύμφωνα με έκθεση της Edison.

Ο Οίκος σημειώνει την πολύ καλή πορεία της Εισηγμένης σε όρους κερδοφορίας, η οποία στηρίχθηκε και στη ζήτηση από τον Ιατρικό τομέα, ενώ εκτιμά ότι τα φετινά κέρδη προ φόρων θα διαμορφωθούν στα 76,5 εκατ. ευρώ και τα έσοδα στα 387,5 εκατ. ευρώ, επίπεδα ρεκόρ για την Εταιρεία.

Με βάση τις νέες εκτιμήσεις της Edison, το P/E της μετοχής για το 2022 διαμορφώνεται μόλις στο 12.

Με βάση την ανάλυσή της, η τρέχουσα τιμή του τίτλου στο ταμπλώ αντιστοιχεί σε EBITDA της τάξεως των 44 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η εκτίμηση της Edison για τα EBITDA του 2023 διαμορφώνεται στα 61 εκατ. ευρώ, επίπεδα που εάν διατηρηθούν, οδηγούν σε μια τιμή 10,16 ευρώ για τη μετοχή.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 923,62 (-0,07%) και 926,32 μονάδων (+0,22%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 925,14 (+0,09%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 925,83 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,17%.

Ο τζίρος στα 70,5 εκατ., από τα οποία τα 7,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΛΑΜΔΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ και ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΕΕΕ, ΟΠΑΠ και ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, Motor Oil, TITC, Fourlis και ΟΛΠ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 71 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

--ΧΠΑ

Ανοδικά έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, όμως παρά το γεγονός ότι συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, υποχώρηση σημείωσαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (71.435 συμβόλαια).

Στα 5.589 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.874 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 948, 307 για τον Ιούνιο, 641 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.251) κινήθηκε μεταξύ 2.240,5 και 2.252,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (36.142 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.603), Alpha Bank (5.739), ΔΕΗ (3.775), Εθνική (9.144), ΓΕΚ (4.830), Πειραιώς (29.225), Lamda Development (2.762), Τέρνα Ενεργειακή (746), ΑΔΜΗΕ (484), Jumbo (430), ΕΥΔΑΠ (213), Μυτιληναίο (1.132), Ελλάκτωρα (2.201), Ιντρακόμ (144), MIG (2.676), Motor Oil (292), ΕΧΑΕ (176), ΟΤΕ (565), Cenergy (1.188), Viohalco (2.829).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 41.657, MIG 40.329, Alpha Bank 32.486, Πειραιώς 346.037, ΔΕΗ 13.694, Εθνική 31.802.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                             Name of Issuer                 NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,23%

2021-05-21

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 92.034.243 τεμ., (από 82.850.211 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.732.071 τεμ. (1.730.276), Eurobank 50.928.590 τεμ. (50.721.209), ΟΠΑΠ 1.458.045 τεμ. (1.477.830), Εθνική 10.526.080 τεμ. (10.526.080), Πειραιώς 4.240.124 τεμ. (6.353.190), ΟΤΕ 1.364.495 τεμ. (1.378.995)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v