Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Προβάδισμα για τους long και «καυτή» ατζέντα

Με ορίζοντα την Παρασκευή και τις αλλαγές στους δείκτες FT και Eurostoxx οι κινήσεις των παικτών. Με... φόρα οι τραπεζικές μετοχές και μπαλαντέρ τη Γ.Σ. της Alpha. Ποια «χαρτιά» είναι τώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Χρηματιστήριο: Προβάδισμα για τους long και «καυτή» ατζέντα

Εβδομάδα «φωτιά» προοιωνίζεται η επόμενη, καθώς τόσο εκτός όσο εντός πληθώρα εξελίξεων
θα δώσουν τον ρυθμό στις κινήσεις traders και επενδυτών.

Με θετικό πρόσημο, για S&P500 και DAX την προηγούμενη με σημεία εκκίνησης τις 4.247,44 και 15.693,27 μονάδες αντίστοιχα.

Με θετικό πρόσημο, και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι αγοραστές έχουν το προβάδισμα του 2,69% της τελευταίας εβδομάδος (και του 14,44% από την αρχή του έτους), για να ενισχύσουν τις προσπάθεια προσέγγισης των 1.000 μονάδων.

Στα 71,4 εκατ. η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, και οι long έχουν θέσεις αγορασμένες σε τιμές που μπορούν να τους αποφέρουν επιπλέον υπεραξίες με ορίζοντα την Παρασκευή.

Καταληκτική μας η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος, καθώς τότε θα πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στον δείκτη FTSE25, η αναδιάρθρωση στον FTSEMed και στον Eurostoxx επιπρόσθετα λήγει το δεύτερο triple witching του 2021.

Συνεπώς, το πιθανότερο είναι πως δεν θα πλήξουν οι όλο και περισσότεροι ενεργοί παίκτες και επενδυτές που σταδιακά ενισχύουν θέσεις, συνακόλουθα φτάνοντας στα 65,1 δισ. την συνολική αποτίμηση των εισηγμένων.
Στα 1,013 δισ. διαμορφώνονται, πλέον, οι εισροές στα Α/Κ (από την αρχή του έτους) ανεβάζοντας σε 10 δισ. την αξία του ενεργητικού τους.

Σε αυτή την λογική, πως "ρευστότητα υπάρχει, εκεί έξω..." θα αναφέραμε και τα σχεδόν 30 δισ. προσφορές στην επαν-έκδοση του 10ετούς, την Τετάρτη.

Μένει να δούμε, εάν και κατά πόσον το 10ο Greek Investment Forum/Νέα Υόρκη, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με αριθμό ρεκόρ επαφών θα αρχίσει να αποφέρει καρπούς, εισροές.

Κλάδος-κλειδί- και λόγω "βαρύτητας" στην στάθμιση δεικτών/χαρτοφυλακίων- ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στις 600,10 μόλις 39 μονάδες από το "υψηλό" 52 εβδομάδων, με φορά long και συνεδρίαση που θα πρέπει να προσεχθεί, αυτή της Τρίτης. Ημέρα διεξαγωγής της έκτακτης γ.σ της Alpha Bank, οπότε θα αποφασισθεί η αμκ της τράπεζας. Στα 1,1985 η μετοχή, με άνοδο 7,97 στην εβδομάδα και με συναλλαγές 17,48 εκατ. τμχ στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στα 0,864 νέο "υψηλό" 52 εβδομάδων για τη μετοχή της Eurobank, στα 2,72 της Εθνικής και στα 1,61 της Πειραιώς, της μόνης με απώλειες (0,62%) με συναλλαγές 2,05 εκατ. τμχ.

Για την Τρίτη η γενική συνέλευση της Mytilineos (15,24 ευρώ), η ανακοίνωση αποτελεσμάτων της Motor Oil (14,80) μετά την συνεδρίαση (θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης αναλυτών).

Την ίδια μέρα η γ.σ της Jumbo (15,66), ενώ την Τετάρτη θα εισαχθούν οι νέες μετοχές (από την αμκ) της Aegean (5,50). Ακολουθούν ΟΠΑΠ (13,66), Fourlis (4,45), Quest (14).

Τέλος την Παρασκευή η ElvalHalcor (2,125) παίρνει την θέση της Fourlis στον FTSE25, αλλάζει η στάθμιση για μετοχές των ΟΠΑΠ, Jumbo, Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Επίσης εκτός δείκτη FTMed οι μετοχές των ΟΛΠ, Quest και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με τις εξελίξεις να "τρέχουν" στην τελευταία.

Στα 1,64 ευρώ (με 5,53%) την Παρασκευή, με συναλλαγές 1,65 εκατ. μετοχών, για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ με την γνωστοποίηση του νέου κατόχου του 3,6% του μ.κ (τιμή κτήσης στα 1,45 ευρώ) που δεν είναι άλλο από το ολλανδικό fund AtlasInvest με την πλευρά του βασικού μετόχου (Reggeborgh) να ενεργεί μεθοδικά εν όψει της τακτικής γ.σ στις 22 Ιουνίου (29/6 η επαναληπτική, εάν χρειαστεί).

Συνεκτιμώντας, πως από αύριο Δευτέρα η μετοχή θα είναι σε διαπραγμάτευση με νέα ονομαστική τιμή 0,04 (από 1,03) προκειμένου να συμψηφιστούν ζημίες παρελθουσών χρήσεων.

Κλαδικά αλλά και εταιρικά, τα νέα υψηλά για τη μετοχή του ΟΤΕ (15,18), και το τοπικό 52 εβδομάδων για των ΕΛΠΕ (6,54) επιβεβαιώνουν την ανοδική φορά και τις προσδοκίες για υψηλότερες αποτιμήσεις.

Οι αυξημένες συναλλαγές με άνοδο για τίτλους των Viohalco, Cenergy, ElvalHalcor αποδίδονται στις εισροές επενδυτικών κεφαλαίων και λόγω των θετικών εξελίξεων στον ευρύτερο κλάδο.

Σε απρόσμενο πάρτι στον κλάδο του χάλυβα, αναφερόταν (εχθές Σάββατο) ο Στέφανος Κοτζαμάνης κάτι που αφορά και μικρότερες εταιρείες-εισηγμένες όπως η ΣΙΔΜΑ (1,07), Κορδέλλου (0,516)). Στα υπόψη και το τοπικό υψηλό, για την Alumil στα 2,08 (6,12%).

Σταθερές οι ροές και στον κλάδο πληροφορικής, με αποτέλεσμα τα "υψηλά" της EpsiloNet (7), ενώ η κινητικότητα συνεχίζεται σε μέρος των mid&small caps (Κλωστήρια Ναυπάκτου, Λεβεντέρης, Μαθιός, Λανακάμ, Reds κ.α ) προσδίδοντας το ανάλογο χρώμα σε ευρύτερο τμήμα του ταμπλό.

Σημαντική η εβδομάδα για την "αγορά των αγορών", ξεκινά η δημοσίευση αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου με ενδεικτικές για Oracle (15/6), Adobe (17/6) με το Μάνο Χατζηδάκη (ΒΕΤΑ χρημ.) να σημειώνει, πως σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη (S&P500) αναμένεται να αυξηθούν κατά 59,4% (σε σχέση με το αντίστοιχο αδύναμο-λόγω Covid-19- του 2020).

Για την αγορά μας υπέρ των επιδιώξεων των long θα μπορούσε να λειτουργήσει την Πέμπτη η έγκριση από την Κομισιόν του "ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης". Δυνητικά ένα "πράσινο φως" στις 17 Ιουνίου θα ενεργοποιούσε τον μηχανισμό εισροής κονδυλίων από τα 30,5 δισ. που αναλογούν στην χώρα μας. Η προοπτική εισροών 4 δισ. στη συνέχεια (τρίτο-τέταρτο τρίμηνο 2021) μπορεί- υπό προϋποθέσεις- να αποτελέσει επιταχυντή και για το χρηματιστήριο μας. Για να δούμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v