Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απρόσμενο πάρτι στον κλάδο του χάλυβα

Η εκτόξευση της τιμής του μετάλλου σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης βελτιώνουν τα φετινά αποτελέσματα των εισηγμένων μετά από μακρά περίοδο ύφεσης και δυσκολιών. Οι μεγάλες προσδοκίες, οι προκλήσεις και οι άμυνες.

Απρόσμενο πάρτι στον κλάδο του χάλυβα

Μπορεί οι θυγατρικές της Viohalco ElvalHalcor και Cenergy να δημοσίευσαν σαφώς ανοδικά τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα, ωστόσο το μεγαλύτερο rebound σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των τελευταίων εννέα μηνών φαίνεται να το έχουν κάνει οι εταιρείες χάλυβα του γνωστού μεταλλουργικού ομίλου, Σιδενόρ και Sovel.

Όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά του χάλυβα είδαν -προς μεγάλη και θετική τους έκπληξη- τη διεθνή τιμή του μετάλλου από το περυσινό καλοκαίρι μέχρι σήμερα να εκτινάσσεται και να φτάνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με παράλληλη τόνωση της ζήτησης τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Αυξημένους όγκους πωλήσεων και μάλιστα με διευρυμένα περιθώρια κέρδους!

Η Έλαστρον για παράδειγμα που είχε υποχρεωθεί κατά το πρώτο περυσινό εξάμηνο σε ζημιογόνο αποτέλεσμα, έκλεισε τελικά το 2020 με υψηλά κέρδη και μάλιστα θα προχωρήσει φέτος στη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους της, για πρώτη φορά μετά από πολλά-πολλά χρόνια!

Επιστροφή στα κέρδη είχαμε και για την Αφοί Κορδέλλου, ενώ η ΣΙΔΜΑ θα κλείσει το πρώτο φετινό εξάμηνο με θετικά ίδια κεφάλαια, λόγω λογιστικής απομείωσης του υπολοίπου των δανείων της, αλλά και εξ’ αιτίας του σημαντικού κερδοφόρου αποτελέσματος που θα εμφανίσει στις λογιστικές της καταστάσεις.

Η Σωληνουργεία Τζιρακιάν έτρεξε το πρώτο φετινό τρίμηνο με αύξηση όγκου πωλήσεων κατά 30%-35% και με σαφώς διευρυμένα περιθώρια κέρδους, καθώς η εταιρεία είναι φορτωμένη με πρώτες ύλες αγορασμένες σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα.

«Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι όσο μια εταιρεία έχει αποθεματοποιήσει στα χαμηλά, τόσο μεγαλύτερα οφέλη αποκομίζει στην άνοδο» δηλώνει στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Λυμπαρέτ Τζιρακιάν, συμπληρώνοντας πως η αύξηση της ζήτησης παρατηρήθηκε στην εγχώρια αγορά και πέρυσι, μέσα κυρίως από μικρά ιδιωτικά έργα, τα οποία συνεχίστηκαν μέσα στην πανδημία.

Οφέλη από την εκτίναξη της τιμής του χάλυβα προκύπτουν και για την Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας (δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας υδραυλικού εξοπλισμού), λόγω των υψηλών αποθεμάτων που διαθέτει, στο βαθμό που καταφέρνει να διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά.

Προσδοκίες, προκλήσεις και άμυνες

Επί του παρόντος, οι εταιρείες του κλάδου απολαμβάνουν το περιβάλλον της αυξημένης ζήτησης και των διευρυμένων περιθωρίων κέρδους, προσπαθώντας -οι πλείστες εξ’ αυτών- να γιατρέψουν τις μεγάλες πληγές που υπέστησαν κατά την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Οι προσδοκίες ωστόσο είναι ακόμη καλύτερες σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο, με αιχμή του δόρατος την αναμενόμενη μεγάλη τόνωση των επενδύσεων που θα προέλθει κυρίως από την εισροή στη χώρα μεγάλου ύψους Κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης). «Δεν είναι μόνο τα μεγάλα εμβληματικά projects που μπορούν να τονώσουν τη ζήτηση, αλλά και πλήθος ιδιωτικών έργων μικρότερου μεγέθους, όπως επίσης και η οικοδομική δραστηριότητα. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, αρκεί τα έργα που σχεδιάζονται να υλοποιηθούν στην πράξη» αναφέρεται χαρακτηριστικά από παράγοντες του κλάδου.

Για πόσο όμως ακόμη η τιμή του χάλυβα θα διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα και τι θα συμβεί στην περίπτωση που αυτή αρχίσει να κατρακυλάει; «Μια υποχώρηση της τιμής του μετάλλου είναι πολύ πιθανή σε μεσοπρόθεσμη βάση, καθώς τα τρέχοντα επίπεδα είναι ιστορικά υψηλά, ενώ φαίνεται πως σε κάποιο βαθμό στηρίζονται και σε κερδοσκοπικές παρεμβάσεις» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας του κλάδου, ο οποίος όμως είναι αρκετά καθησυχαστικός:

«Μια πτώση της τιμής θα οδηγήσει πιθανότατα και σε μια μερική συρρίκνωση των σημερινών περιθωρίων κέρδους και τίποτε παραπάνω. Δεν πιστεύω ότι θα ξαναζήσουμε την εποχή μετά το σκάσιμο της Lehman Brothers, όταν η τιμή του μετάλλου είχε υποχωρήσει περισσότερο από 50% και είχε προκαλέσει έντονα προβλήματα σε όλες τις εταιρείες.

Πρώτον, γιατί δεν αναμένεται μια τόσο μεγάλη πτώση όσο τότε. Δεύτερον, γιατί οι εταιρείες σήμερα διαθέτουν ακόμη αποθέματα σε επίπεδα τιμών χαμηλότερα από τα τρέχοντα, ενώ παράλληλα οι περισσότερες εξ’ αυτών προχωρούν σε πολιτικές απομείωσης των πρώτων υλών τους (destocking) έτσι ώστε να μπορούν να αγοράσουν σε μικρότερες αποτιμήσεις σε περίπτωση που η τιμή του μετάλλου υποχωρήσει στο μέλλον.

Και τρίτον, και κυριότερο κατά τη γνώμη μου, γιατί ενώ τότε είχε ξεκινήσει μια περίοδος μεγάλης πτώσης στη ζήτηση, σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο της εκκίνησης πολύ σημαντικών έργωνσε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό. Ακόμη δηλαδή και αν δούμε χαμηλότερα ποσοστά κέρδους, αυτό πολύ πιθανόν να συνοδευτεί από μεγαλύτερο επίπεδο πωλήσεων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v